.
Κατηγορία Sherco
Τετάρτη, 08 Ιουλίου 2020 14:08

Test - Sherco 300 SE Factory 2020

Αρχηγός των αρχηγών!

Του Τάκη Μανιάτη
Συνεργάστηκε: Κωνσταντίνος Ντανιάς

Όταν μιλάμε για extreme enduro, μιλάμε για δίχρονα 300άρια. Δύναμη, ροπή αλλά και ευχρηστία. Και όταν μιλάμε και για ποιότητα και εξοπλισμό, μιλάμε για το 300 SE Factory της Sherco!

IMG 6997 web

Τα 300άρια δίχρονα πήραν τα σκήπτρα από τα 250άρια τα τελευταία χρόνια. Λίγο οι πολυδιαφημισμένοι αγώνες extreme enduro όπου όλες οι εταιρίες συμμετέχουν με 300άρια, αρκετά η ευχρηστία για τον μέσο αναβάτη λόγω της αυξημένης ροπής και του ίδιου βάρους, αλλά ελαφρώς διαφορετικής αίσθησης, οδήγησαν τον ερασιτέχνη στην επιλογή 300, αντί για 250. Η οικονομική διαφορά άλλωστε δεν είναι μεγάλη, εκτός, αν θέλεις να αποκτήσεις μία έκδοση που ''τα έχει όλα'', όπως συγκεκριμένες εταιρίες παράγουν.

Στην περίπτωση της Sherco, η Factory έκδοση της 300 SE Racing είναι αυτή που ''τα έχει όλα'' και συμφέρει, μιας και από εξοπλισμό, δεν θα χρειαστεί τίποτα επιπλέον.

Πάνω σε αυτήν άλλωστε, βασίζονται και οι αναβάτες του παγκοσμίου πρωταθλήματος extreme enduro της εταιρίας, για να χρησιμοποιήσουν ως βάση και να προχωρήσουν στις απαραίτητες αλλαγές για το οδηγικό στυλ αλλά και τους δύσκολους αγώνες. Όπως ο εργοστασιακός αναβάτης της Sherco, Wayde Young ας πούμε, ο οποίος στην δική του SE 300 Factory, αρκείται στο έξτρα βάρος στο βολάν για ομαλότερη λειτουργία στις πολύ χαμηλές στροφές και αυξημένη πρόσφυση, και στις ρυθμίσεις στο καρμπυρατέρ. Ούτως ή άλλως, η μοτοσυκλέτα διαθέτει δύο χάρτες επιλογής χαρτογράφησης, - δεξιά στον διακόπτη για Race Mode, με όλη την απόκριση άμεσα από χαμηλά έως στην κορύφωση και αριστερά, αν θες να μπορείς να ελέγξεις την δύναμη παντού και πάντα, σε κάθε συνθήκη.

IMG 7019 web

Η εργονομία της μοτοσυκλέτας είναι προσεγμένη, με το τιμόνι της Oxia - διαφορετικό στην έκδοση Factory - να δημιουργεί μία επιθετική στάση οδήγησης, ενώ οι πλάκες δεσίματος του μπροστινού συστήματος της Neken προσδίδουν ακαμψία. Η στάση του σώματος έχει τη συμβολή του αντιολισθητικού καλύμματος σέλας της Sela Dalla Valle, σε μπλε χρωματισμό.

Η Afam κατασκευάζει το διπλού κράματος πίσω γρανάζι μετάδοσης, του οποίου τα δόντια είναι ατσάλινα για αντοχή, με το εσωτερικό αλουμινένιο για μείωση βάρους.

Ένας ανεμιστήρας φροντίζει για την αποβολή της θερμοκρασία του ψυγείου, ενώ και τα γραφικά είναι διαφορετικά από την Racing.

Όχι, οι αλλαγές δεν σταματούν εδώ, αφού η έκδοση Factory διαθέτει δίσκους φρένων της Galfer με ίδια διάμετρο, ελαφρύτερη μπαταρία της Shido, μπλε στεφάνια τροχών της Excel με λογότυπο Factory, αλλά και πλαστική προστατευτική ποδιά της AXP.

Όμως η σημαντικότερη αλλαγή αφορά στην επιλογή των αναρτήσεων. Αυτές έρχονται αμφότερες από την KYB, σε αντίθεση με τις WP που χρησιμοποιούν οι υπόλοιπες εκδόσεις. Αυτό είναι και το σημείο στο οποίο αξίζει να σταθούμε αρκετά, μιας και οι διαφορές είναι μεγάλες.

IMG 7011 web

Η Factory έκδοση της 300 SE είναι φτιαγμένη για επιθετική οδήγηση, για οδηγούς με βλέψεις και αναβάτες προπονημένους με απαιτήσεις. Το 48άρι KYB με διαδρομή 300 χιλιοστών διπλού κλειστού φυσιγγίου είναι πλήρως ρυθμιζόμενο, με ελατήρια που ρυθμίζουν σε τρία επίπεδα αναλόγως αναγκών.

Την ανάρτηση του πίσω τροχού αναλαμβάνει ένα αμορτισέρ της ίδιας εταιρίας με ίδια χαρακτηριστικά ρυθμίσεων, με έμβολο 18 χιλιοστών και διαδρομή 330 χιλιοστών.

Η σειρά των αναρτήσεων αντικαθιστά τις μονάδες XPLOR της WP που εξοπλίζουν τα υπόλοιπα μοντέλα της εταιρίας. Και αυτό που προσφέρει στην πράξη είναι σκληρότερα χαρακτηριστικά κατά την διαδρομή τους σε σχέση με τις WP.
Αυτό καθορίζει ουσιαστικά και τη χρήση της μοτοσυκλέτας, αφού η απαλή αίσθηση και το βύθισμα των WP δεν υπάρχει εδώ, με τις KYB να απαιτούν περισσότερο χτύπημα σε εμπόδια για να δουλέψουν σωστά.

Γι' αυτό και η δοκιμή έγινε σε μέρος που αντιπροσωπεύει την μοτοσυκλέτα, στο extreme πάρκο του Κωνσταντίνου Ντανιά, Dani's Playground, στην Παλλήνη, όπου βρέθηκε ο ιδιοκτήτης της μοτοσυκλέτας, Ανδρέας Τσακόν, για προπόνηση, τον οποίο και ευχαριστούμε για τη διάθεση της μοτοσυκλέτας για τις ανάγκες της δοκιμής. Μία διαδρομή με εμπόδια, κορμούς, τοίχο από ξύλα, λάστιχα, μπερμ, κ.α., στα οποία για να πας γρήγορα, θα πρέπει να πιέσεις πολύ - με ό,τι κίνδυνο έχει αυτό.

IMG 7015 web

Η 300 SE Factory λειτουργούσε ομαλά. Με τη νέα βαλβίδα εισαγωγής, τον κοντύτερο αυλό εισαγωγής κατά 15 χιλιοστά, με τη νέα εισαγωγή αέρα και τη νέα έδραση των βαλβίδων reed έχει βελτιωμένες χαμηλές και μεσαίες στροφές λειτουργίας.

Η εξάτμιση της FMF, από τον θάλαμο διαστολής έως το τελικό, προσθέτει ήχο, αλλά και δύναμη και ευστροφία, οπότε το απόλυτο 300άρι γίνεται ακόμη πιο επιθετικό. Και η μικρή σε μέγεθος μανέτα που έχει τοποθετηθεί από τον ιδιοκτήτη, λειτουργεί εξαιρετικά, μιας και ο συμπλέκτης διαθέτει για το 2020 βελτιωμένη λίπανση και νέο υδραυλικό μηχανισμό. Απαραίτητη προϋπόθεση η σωστή λειτουργία του, μιας και σε συνεχόμενη χρήση, ο αναβάτης χρειάζεται σταθερή απόδοση. Κάτι που είχε καθ' όλη την διάρκεια της δοκιμής.

Με τον ήπιο χάρτη της ηλεκτρονικής ανάφλεξης μπορώ να το οδηγήσω εύκολα, αλλά μου λείπει η αμεσότητα στα απότομα συμπλεκταρίσματα, κάτι που επιτυγχάνω με τον άγριο χάρτη. Ίσως όμως η ήρεμη επιλογή να βολέψει περισσότερους αναβάτες, ειδικά σε πολύ κλειστές διαδρομές, όπως αυτή η extreme με συνεχόμενες αλλαγές ταχυτήτων, πλαγιάσματα, εμπόδια και άλματα.

Ο κινητήρας ''ξυρίζει'' και σε κάθε συμπλεκτάρισμα ωθεί τη μοτοσυκλέτα προς το επόμενο εμπόδιο, αποτελώντας μία κορυφαία μονάδα. Το πλαίσιο όμως είναι στιβαρό και βγάζει όλα τα γούστα.

Πιέζω τη μοτοσυκλέτα, οι αναρτήσεις χτυπούν στα εμπόδια και διατηρούν τους τροχούς στο έδαφος, απολαμβάνω επιθετική οδήγηση και όσο τη μαθαίνω, τόσο μπορώ να επιτεθώ και άλλο. Ο πίσω τροχός σκάβει στις εντολές του συμπλέκτη, η μοτοσυκλέτα παραμένει ακλόνητη και περνάει τα εμπόδια και σε κάθε εμπόδιο περνάω με περισσότερη άνεση. Όσο την πιέζω, τόσο δουλεύει καλύτερα.

IMG 6982 web

Το εύρος χρήσης του κινητήρα δείχνει ατελείωτο, και αναρτήσεις και πλαίσιο συνηγορούν στο παιχνίδι μαζί του. Αλλά οι δυνατότητες είναι ατελείωτες, και σύντομα, κουράζομαι.

Η μοτοσυκλέτα είναι μαγικό χαλί, εξαιρετική σε στρίψιμο, σε αλλαγή κλίσης, στο πέρασμα των εμποδίων, αλλά και σε αργές ταχύτητες.

Μία πλήρως εξοπλισμένη μοτοσυκλέτα που στοχεύει σε απαιτητικούς αναβάτες που ξέρουν ακριβώς τι θέλουν και είναι διατεθειμένοι να το πληρώσουν από την πρώτη στιγμή.

Γιατί, μπορεί να αποκτήσεις την έκδοση Racing και σιγά - σιγά να τη μετατρέψεις σε Factory, χωρίς όμως να μπορέσεις να τοποθετήσεις - λόγω κόστους - τις μαγικές αναρτήσεις της KYB, που ταιριάζουν γάντι στην επιθετική και αγωνιστική χρήση. Αν μη τι άλλο, την πληρώνεις από την αρχή και έχεις όλο το πακέτο στην διάθεση σου!

IMG 6988 web

• Ευχαριστούμε το Dani's Playground για τη διάθεση του χώρου για τις ανάγκες της φωτογράφισης

• Ευχαριστούμε τον Ανδρέα Τσακόν για την παραχώρηση της προσωπικής του μοτοσυκλέτας για τις ανάγκες της δοκιμής.

Η μοτοσυκλέτα του Ανδρέα είχε τα εξής έξτρα:

• Revalving αναρτήσεων by MXHouse
• FWF φίλτρο αέρα
• Λάστιχα Maxxis MAXXCROSS EN
• Air mouse
• Scar titanium μαρσπιέ
• OJC προστατευτικό πίσω δισκόπλακας AXP Racing
• XTREM SKID PLATE AXP
• προστατευτικά ψυγείων Polisport
• προστατευτικά μοτέρ Acerbis
• προστατευτικό μπροστινής δισκόπλακας Cmt
• carbon εξάτμισης GECO
• Specialparts Midwest μανέτα συμπλέκτη

IMG 7005 web

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Sherco
Μοντέλο 300 SE Factory
Αντιπρόσωπος Sherco Hellas
Τιμή 9.000
Εγγύηση Δ.Α.
   
Κινητήρας  
Τύπος 2Τ, 1Κ, Υ/Ψ
Κυβισμός (cc) 293.14
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 72 x 72
Συμπίεση (:1)  Δ.Α.
Τροφοδοσία  Καρμπυρατέρ Keihin PWK 36
Σύστημα εξαγωγής  1 σε 1
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος υδραυλικός
Μετάδοση Κιβώτιο 6 σχέσεων, αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Διπλό περιμετρικό από χρωμιομολυβδαινιούχο ατσάλι
Κάστερ (°)  Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1,480
Ύψος σέλας (mm) 950
Μήκος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) Δ.Α.
Ύψος (mm) Δ.Α.
Απόσταση εδάφους (mm) 355
Βάρος (kg)   Δ.Α.
Ρεζερβουάρ (lt)  10.4
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι ΚΥΒ 48 mm, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή 300 mm
Πίσω  Ένα αμορτισέρ ΚΥΒ με μοχλικό, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή 330 mm
   
Τροχοί  
Μπροστά 1.60 x 21 
Πίσω 2.15 x 18
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος 260 mm, δαγκάνα Brembo 2 εμβόλων
Φρένα Δίσκος 220 mm, δαγκάνα Brembo 1 εμβόλου
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 08 Ιουλίου 2020 14:33

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Sherco 250 SE-F Factory 2020
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon