.
Κατηγορία Sherco
Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2020 09:48

Test - Sherco 250 SE-F Factory 2020

Κορυφαίο για κορυφαίους

Του Τάκη Μανιάτη
Συνεργάστηκε: Κωνσταντίνος Ντανιάς

Ελαφρύ, βολικό, μαζεμένο σε διαστάσεις, ποιοτικό, και δυνατό! Το νέο 250 SE-F Factory της Sherco έρχεται να καλύψει τους απαιτητικούς της μικρής κατηγορίας, προσφέρει αγωνιστική αίσθηση και επιδόσεις σε ένα μοναδικά ανταγωνιστικό πακέτο.

Πέρασαν ήδη 20 χρόνια από την έναρξη εργασιών της Sherco, και η εταιρία συνεχίζει να εμπλουτίζει την γκάμα της με μοντέλα off road. Σε αυτό το πλαίσιο έρχεται και η σειρά Factory που ''κυκλοφορεί'' σε δίχρονα και τετράχρονα, να προσφέρει διαφορετικό εξοπλισμό, στοχεύοντας στους πιο απαιτητικούς αναβάτες.

Για το 2020, εκτός των νέων γραφικών στα ίδια πλαστικά, αλλά και τα μπλε πλαστικά προστατευτικά πλαισίου, δεν είχαμε τρομερές αλλαγές, αν σε αυτές συμπεριλάβει κανείς το νέο ατσάλινο γρανάζι της AFAM, το βελτιωμένο σύστημα μοχλισμού της ανάρτησης, τη βελτίωση του γραναζιού της μίζας και της τρόμπας λαδιού που απέφεραν και μείωση βάρους κατά 400 γραμμάρια, αλλά και τα νέα χρώματα μαγνησίου στα καπάκια συμπλέκτη, βολάν και κεφαλής.

IMG 6974 web

Κορυφαίος εξοπλισμός

Η σημαντικότερη διαφορά όμως, εντοπίζεται στις αναρτήσεις, με την Sherco να έχει επιλέξει για την σειρά SEF Factory, τον εξοπλισμό με μονάδες της KYB, σε αντίθεση με τις WP XLPOR που συναντάμε στα υπόλοιπα μοντέλα. Μπροστά, ένα 48άρι KYB με διαδρομή 300 χιλιοστών διπλού κλειστού φυσιγγίου, πλήρως ρυθμιζόμενο, με ελατήρια που ρυθμίζουν σε τρία επίπεδα αναλόγως αναγκών, κοσμεί το μπροστινό σύστημα.

Πίσω, ένα αμορτισέρ της ίδιας εταιρίας με ίδια χαρακτηριστικά ρυθμίσεων, με έμβολο 18 χιλιοστών και διαδρομή 330 χιλιοστών, συμπληρώνει την εικόνα.

Αμφότερες οι αναρτήσεις, διαθέτουν σκληρότερα χαρακτηριστικά από τις WP των απλών μοντέλων, άρα ουσιαστικά δείχνουν και τη διάθεση τους για το είδος αναβάτη που θα επιλέξει τη συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα.

Η έκδοση Factory χρησιμοποιεί εξάτμιση από μπροστά έως πίσω της Akrapovic, μπαταρία λιθίου της Shido, πλαστική προστατευτική ποδιά κινητήρα της AXP, μπλε στεφάνια τροχών της Excel Takasago με εμφανές το λογότυπο Factory και δίσκους φρένων της Galfer.

Ένα πακέτο πλήρως εξοπλισμένο για τον απαιτητικό αναβάτη που ζητά κάτι παραπάνω από τη μοτοσυκλέτα του, για να απολαύσει την οδήγηση σε ακραίες συνθήκες.

IMG 6963 web

Σε επιθετικά μονοπάτια

Η οδήγηση της μοτοσυκλέτας έγινε σε έναν νέο χώρο που έχει δημιουργηθεί στην Παλλήνη Αττικής, από τον Κωσταντίνο Ντανιά, το Dani's Playground. Μία διαδρομή extreme enduro που μπορεί να σε ''τεντώσει'' σε μισό γύρο, να σου κάψει τα χέρια, να ζοριστείς και να πέσεις πριν καλά - καλά ξεκινήσεις. Αν όμως την σεβαστείς, τη δεις με χαλαρό ρυθμό και μάθεις τα πατήματα της θα σου προσφέρει μαγικές στιγμές που δεν έχεις ζήσει αλλού στην Ελλάδα.

Πάνω στο μικρό τετράχρονο της Sherco, η βόλτα ξεκίνησε επιθετικά. Λίγο το ότι μου αρέσουν πολύ τα τετράχρονα, λίγο πως η ηρεμία του στις χαμηλές στροφές βοηθούσε να κινούμαι με ροπή, χωρίς να διακινδυνεύω, συνέβαλλαν να μπω άμεσα σε ''αγωνιστικό'' ρυθμό, ανεβάζοντας συνεχώς ταχύτητα.

Το μικρό τετράχρονο Factory της Sherco είναι μικρό σε μέγεθος, βολικό σε άμεση αλλαγή κλίσης, στις στροφές, στον έλεγχο πάνω στα ''σπαρμένα'' λάστιχα, ακόμη και στους κορμούς, ή τις πέτρες της διαδρομής. Άνοιγμα και κλείσιμο του γκαζιού με άμεσα φρένα, που κουράζουν γρήγορα, έδειχναν πως πάνω στο μικρό τετράχρονο μπορούσα να έχω παράταση, οδηγώντας όμως και γρήγορα. Ακαριαία φρένα της Brembo που δεν χρειάστηκαν ποτέ σκέψη για τη δύναμη τους, στιβαρό πλαίσιο έτοιμο για κάθε μου επιλογή γραμμής, αναρτήσεις που φάνηκαν σκληρές στην αρχή, αλλά με την πίεση έδειξαν τον χαρακτήρα τους. Οι KYB διαφοροποιούν τη μοτοσυκλέτα ουσιαστικά, αφού είναι στημένες αγωνιστικά, περισσότερο σφιχτές στη διαδρομή τους από τις WP της απλής σειράς, αλλά ενδοτικές σε χτυπήματα κάθε είδους.

IMG 7046 web

Λάθη και εμπιστοσύνη

Υπήρξε όμως ένα αρνητικό στη λειτουργία τους, αφού το μπροστινό ήταν γρήγορο στην επαναφορά λόγω ρύθμισης του Στάθη Ρούση, ιδιοκτήτη της μοτοσυκλέτας, ενώ στις πολύ κλειστές στροφές με μικρές ταχύτητες, η μοτοσυκλέτα αδυνατούσε να βάλει τον τροχό εκεί που ήθελα. Η αίσθηση μου ήταν ότι θα έπρεπε οι πλάκες να κατέβουν αρκετά ώστε να αλλάξει το ίχνος, και επαληθεύτηκα από τον Στάθη, που επιβεβαίωσε ότι τις είχε σηκώσει για σταθερότητα. Αλλά το συγκεκριμένο set up, πλάκες - γρήγορη επαναφορά, δεν άρεσε ούτε σε αυτόν και το πρώτο πράγμα που έγινε, ήταν η αλλαγή της ρύθμισης, με άμεσο αποτέλεσμα. Από το χοροπήδημα στα σαμαράκια της γρήγορης διαδρομής, στη σταθερότητα και στο ''βεντούζωμα'' του τροχού στο έδαφος αμέσως μετά. Το αμορτισέρ δεν χρειάστηκε τίποτα, αφού όπως ήταν ρυθμισμένο από το εργοστάσιο απέδιδε τέλεια.

Η ροπή του κινητήρα, το ''ξύπνημα'' από τον συμπλέκτη στις μικρές ευθείες, η δύναμη για να περάσω τις πέτρες και τα άλματα ή να στρίψω γρήγορα στις κλειστές στροφές, περισσεύουν στο 250. Θυμάμαι ότι το 300άρι τετράχρονο που είχα οδηγήσει παλιότερα μου άρεσε πάρα πολύ, μιας και συνδύαζε τα πλεονεκτήματα - μικρό βάρος / ευστροφία - με τη ροπή ενός μεγαλύτερου κυβισμού. Αλλά και στο 250 δεν μου έλειψε κάτι, εκτός ίσως του ότι ασχολήθηκα παραπάνω με τον συμπλέκτη, και οδηγούσα πιο επιθετικά.

Η μοτοσυκλέτα είναι πολύ σταθερή με εξαιρετική πληροφόρηση από αναρτήσεις και πλαίσιο, που όσο την πιέζεις, αποδίδει καλύτερα.

Όμως το στήσιμο της θα το εκμεταλλευτούν καλύτερα οι προπονημένοι και επιθετικοί αναβάτες και όχι οι βολταδόροι που ψάχνουν άνεση και ηρεμία.

IMG 7031 web

Κορυφαίο σε όλα

Έχοντας ως σύμμαχο και τον διπλό χάρτη της ηλεκτρονικής ανάφλεξης, μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα στην επιθετική και πιο ήρεμη χαρτογράφηση, ωστόσο στην συγκεκριμένη διαδρομή δεν βόλεψε καθόλου ο ήρεμος.

Έχοντας ένα εξαιρετικό 6άρι κιβώτιο με σωστά κλιμακωμένες σχέσεις για την απόδοση του κινητήρα, ένα ύψος σέλας στα 950 mm που δεν το λες και θηριώδες, μία λεπτή σιλουέτα με επιθετική στάση σώματος, αντιολισθητικό κάλυμμα σέλας, τιμόνι της OXIA και πλάκες δεσίματος μπροστινού συστήματος της Neken, φαίνεται ότι δεν υπάρχει κάτι να προσθέσεις - εκτός από όρεξη για οδήγηση, και το 250 SEF Factory της Sherco θα σε ανταμείψει και με το παραπάνω!

• Ευχαριστούμε το Dani's Playground για τη διάθεση του χώρου για τις ανάγκες της φωτογράφισης

• Ευχαριστούμε τον Στάθη Ρούσση για την παραχώρηση της προσωπικής του μοτοσυκλέτας για τις ανάγκες της δοκιμής.

IMG 7040 web

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Sherco
Μοντέλο 250 SE-F Factory
Αντιπρόσωπος Sherco Hellas
Τιμή 9.700
Εγγύηση Δ.Α.
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 1Κ, Υ/Ψ, 2ΕΕΚ, 4 B/Κ
Κυβισμός (cc) 248.43
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 76 x 52.2
Συμπίεση (:1)  Δ.Α.
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής  1 σε 1
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος υδραυλικός
Μετάδοση Κιβώτιο 6 σχέσεων, αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Διπλό περιμετρικό από χρωμιομολυβδαινιούχο ατσάλι
Κάστερ (°)  Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1,480
Ύψος σέλας (mm) 950
Μήκος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) Δ.Α.
Ύψος (mm) Δ.Α.
Απόσταση εδάφους (mm) 355
Βάρος (kg)   Δ.Α.
Ρεζερβουάρ (lt)  9.7
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι ΚΥΒ 48 mm, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή 300 mm
Πίσω  Ένα αμορτισέρ ΚΥΒ με μοχλικό, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή 330 mm
   
Τροχοί  
Μπροστά 1.60 x 21 
Πίσω 2.15 x 18
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος 260 mm, δαγκάνα Brembo 2 εμβόλων
Φρένα Δίσκος 220 mm, δαγκάνα Brembo 1 εμβόλου
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2020 10:21

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon