.
Κατηγορία KTM
Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2012 13:54

Test KTM EXC 125 “Jonathan Manzi” 2011

 

2 Stroke rules!

 


Του Νίκου Ζουρνατζή

Φωτογραφίες: Δημήτρης Γιουβρής / Racephoto

Αν και η κατηγορία E1 διαθέτει περισσότερες τετράχρονες των 250 κυβικών, οι εταιρίες ακόμη συμμετέχουν με δίχρονα, στην προσπάθεια να τα εξελίξουν. To ίδιο κάνει η KTM με την EXC και στην κατηγορία Junior που είναι ελεύθερη για κυβισμό, και δείχνει έτσι σε κάποιες ειδικές, πως ένα 125 είναι ικανό να χτυπήσει τον ανταγωνισμό. Οδηγήσαμε το δίχρονο EXC του Jonathan Manzi και είδαμε πως τα δίχρονα ζουν και βασιλεύουν!

Ready to Race


Όμορφο, καθαρό και γυαλισμένο, το EXC 125 περίμενε να μου αποδείξει ότι τα δίχρονα είναι εδώ και είναι έτοιμα να ανταγωνιστούν τα “θηριώδη” πλέον, τετράχρονα 250, σε κάθε σημείο, τα οποία είναι και ο ουσιαστικός αντίπαλος.

Πριν ξεκινήσω την δοκιμή κοίταξα προσεκτικά κάθε λεπτομέρεια πάνω στην μικρή μοτοσυκλέτα. Με βάση ένα απλό ΚΤΜ EXC 125 2011, οι μηχανικοί της ομάδας τοποθέτησαν μια σειρά εξαρτήματα από τα power parts της εταιρίας, έβαψαν πορτοκαλί το πλαίσιο, όπως στα μοντέλα 2012, και οπτικά, τοποθέτησαν νέα γραφικά. Άλλαξαν επίσης την σέλα με μία της Sela Dala Valle, κι έτσι διαμόρφωσαν την νέα θέση οδήγησης.
Στις αναρτήσεις, τοποθέτησαν το μπροστινό σύστημα Cone Valve διαμέτρου 48mm και πίσω, το αμορτισέρ με την διπλή ρύθμιση συμπίεσης (αργή και γρήγορη), κι έτσι, η δοκιμασμένη συνταγή θα έφερνε αποτελέσματα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Στον τομέα των φρένων συναντάμε την factory σειρά της ιταλικής Brembo που έχει αντικαταστήσει την παραγωγής δαγκάνα, αλλά και έναν δίσκο δίχως τρύπες στο πίσω φρένο, για να μην “στομώνουν” τα τακάκια από την λάσπη. Εκτός από το τελικό εξαγωγής της Akrapovic και τον νέο θάλαμο εξαγωγής, της KTM, επεμβάσεις στον κινητήρα δεν υπάρχουν. Οι μηχανικοί ρύθμισαν απλά το καρμπυρατέρ, ενώ τοποθέτησαν και διαφορετικά reed, για ταχεία απόκριση στο γκάζι. Το EXC 125 είναι ούτως ή άλλως ένα από τα πιο δυνατά enduro της κατηγορίας, και προκειμένου να μην μειωθεί η αξιοπιστία, το άφησαν ως έχει. To αποτέλεσμα είναι μια όμορφη μοτοσυκλέτα έτοιμη να κερδίσει ειδικές διαδρομές και αγώνες στα χέρια ενός καλού και προπονημένου αναβάτη, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι πρόκειται για μια ready to race KTM.

Ελαφρύ και δυνατό

Αφού έχω εκκινήσει τον δίχρονο κινητήρα πανεύκολα με την μικρή εργονομική μανιβέλα, διαπιστώνω ότι το βάρος της κατασκευής είναι απλά… ανύπαρκτο !!! Είναι η πρώτη ευχάριστη έκπληξη που κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Βέβαια, όλοι μας έχουμε συνηθίσει να οδηγούμε τετράχρονες μοτοσυκλέτες τόσο στο enduro όσο και στο motocross, και τώρα το δίχρονο 125 φαινόταν πανάλαφρο! Το ζύγισμά του είναι εκπληκτικό, η αίσθηση που σου δίνει όταν βρίσκεσαι όρθιος είναι μοναδική, και νιώθεις ότι μπορείς να κάνεις άλμα ακόμη πιέζοντας τις αναρτήσεις και τραβώντας το προς τα πάνω, όπως ακριβώς σε ένα ποδήλατο!
Ο ήχος της εξάτμισης είναι εκπληκτικός, μου θύμισε εποχές της δεκαετίας ’90 που το 80% των μοτοσυκλετών στους αγώνες enduro ήταν δίχρονες και οι τετράχρονες αντιλαλούσαν στα βουνά. Τώρα, ούτε οι τετράχρονες αντιλαλούν μιας και καλύπτουν προδιαγραφές, ενώ δίχρονες υπάρχουν ελάχιστες.
Μπαίνω στην διαδρομή με σκοπό να εξοικειωθώ πρώτα με την 125 και κατόπιν να προσπαθήσω να βρω τις ιδιαιτερότητες, τις αδυναμίες και τα προτερήματα της, δίχως να κινδυνέψω με πτώση (κάτι που δε θέλουν σε καμιά περίπτωση οι ιδιοκτήτες της μοτοσυκλέτας).

Αφότου έχω συμπληρώσει  τρεις κύκλους σε ρυθμό χαμηλό, έχω βολευτεί άνετα πάνω στην λεπτή και ελαφριά ΚΤΜ, στην οποία όλες οι γωνίες  τιμονιού, σέλας και μαρσπιέ είναι άριστα μελετημένες και δε θα ενοχλήσουν σχεδόν κανέναν αναβάτη,  οποιουδήποτε αναστήματος Αρχίζω και πιέζω σταδιακά την μοτοσυκλέτα κρατώντας το γκριπ του γκαζιού στο τέρμα της διαδρομής του ούτος ώστε να μπορέσω να εκμεταλλευτώ την δύναμη του μοτέρ για να περάσω από τα εμπόδια, τις ανηφόρες και τα δύσκολα σημεία της πίστας.

Δύναμη “ψηλά”

Οδηγώντας την μικρή ΚΤΜ διαπιστώνω ότι όπως σε κάθε δίχρονο 125 έτσι και σε αυτό πρέπει να κρατάς τις στροφές του κινητήρα σε πενταψήφια νούμερα για να κινηθείς σβέλτα, μια λάθος σχέση στο μαλακό κιβώτιο ταχυτήτων ή μια λάθος εκτίμηση στο κλείσιμό του γκαζιού έχει αποτέλεσμα να χάσεις πολύτιμο χρόνο.

Αν και τα παραγωγής 125 KTM έχουν δύναμη από τις χαμηλές στροφές, και οι κινητήρες τους είναι από τους πλέον ελαστικούς και χρηστικούς, στο συγκεκριμένο, η απόδοση έβγαινε ψηλά. Η δύναμή του ήταν συγκεντρωμένη στις ψηλές στροφές, κι έτσι έπρεπε να περιμένω να περάσει η “άχρηστη” καμπύλη απόδοσης, για να αρχίσει το παιχνίδι.

Για πας γρήγορα με αυτή την 125, πρέπει να αφοσιωθείς στην οδήγηση, να συγκεντρωθείς, και να έχεις τον απόλυτο έλεγχο τόσο στην καμπύλη της απόδοσης, όσο και στο τερέν που βρίσκεσαι. Η EXC 125 δεν συγχωρεί λάθη, και θα πρέπει να τονίσουμε όμως την άριστη συμπεριφορά της, όσο αυξάνονται τα χιλιόμετρα, και πιέζονται οι αναρτήσεις. Είναι μεν ελαφριά και ευέλικτη, δυνατή στις ψηλές στροφές, ξεκούραστη και εύκολη σε κάθε πέρασμα, και ζητά μόνο το γκάζι κρατημένο για να περάσει. Από την άλλη, για να μην σε ρίξει κάτω, πρέπει να την πιέζεις συνεχώς, να κρατάς το γκάζι ανοιχτό, και αυτό κουράζει, ή θέλει προπονημένο αναβάτη.

Έχει πολλή δύναμη στις ψηλές στροφές και επιταχύνει απότομα, σε σημείο που αν στρίψεις γρήγορα και συμπλεκτάρεις, μπορεί να σου φύγει και από τα χέρια! Κρατώντας το γκάζι στο τέρμα, αλλάζοντας συνεχώς σχέσεις, η EXC 125 επιταχύνει σβέλτα και κρατάει ρυθμό, αλλά θα χρειαστεί προσοχή στην παραμικρή λεπτομέρεια για να διατηρήσει την ταχύτητά της. Ένα μικρό λάθος στο άνοιγμα του γκαζιού, ένα φρενάρισμα και μία λάθος σχέση, και ξεκινάς πάλι από την αρχή.

Απόλυτο εργαλείο

Η δουλειά που έχει γίνει σε όλους τους τομείς είναι εξαιρετική αποδεικνύοντας πως η EXC 125 είναι η κορυφαία μοτοσυκλέτα στην κατηγορία E1. Δίκαια η KTM συνεχίζει να εξελίσσει αυτή την μοτοσυκλέτα, η οποία στην συγκεκριμένη περίπτωση έχει ρυθμιστεί στο οδηγικό στυλ του Jonathan Manzi. Είναι μία αγωνιστική μοτοσυκλέτα που θέλει τον κατάλληλο αναβάτη, κι ας είναι 125 κυβικά. Εμείς πάντως, μετά από αυτή την σύντομη δοκιμή, κρατήσαμε ένα χαμόγελο στα χείλη και στην σκέψη μας την φράση “two strokes lives for ever”

Φωτογραφίες


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Test – KTM EXC F 500 2011 “David Knight” »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon