.
Κατηγορία KTM
Πέμπτη, 09 Φεβρουαρίου 2012 02:58

Test – KTM EXC F 500 2011 “David Knight”

 

Το όπλο του Knight

 


Του Νίκου Ζουρνατζή
Φωτογραφίες: Δημήτρης Γιουβρής / Racephoto

Μια νέα εργοστασιακή μοτοσυκλέτα με 500cc ήταν στην διάθεση του γίγαντα από το Isle Of Man, και δύο φορές παγκόσμιου πρωταθλητή, David Knight. Η  ΚΤΜ σκόπευε στις νίκες το 2011 και προκειμένου να εξελιχθεί και η νέα 500 EXC-F ώστε να φτάσει στην γραμμή παραγωγής, συμμετείχε κανονικά στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Τα ατυχήματα του ψηλού τον κράτησαν μακριά από τον τίτλο, ωστόσο μας δόθηκε η ευκαιρία να οδηγήσουμε το μοντέλο 2012 της ΚΤΜ, αμέσως μετά τον τελευταίο αγώνα της χρονιάς.

Κορυφαίο στήσιμο


Εκτός από τους πλέον γνωστούς αναβάτες στο παγκόσμιο στερέωμα, ο Knight είναι και θηριώδης αναβάτης, με αντίστοιχο στήσιμο στις μοτοσυκλέτες του. Η νέα τετράχρονη EXC-F 500  βασίζεται στην έκδοση παραγωγής της νέας EXC-F450  με την οποία μοιράζεται πλαίσιο, περιφερειακά τμήματα και το νέο σετ πλαστικών ίδιο με αυτό των SXF. Το αποτέλεσμα είναι πολύ όμορφο και το σύνολο δένει εξαιρετικά με τα νέα εργοστασιακά γραφικά που φορούν οι μοτοσυκλέτες της αυστριακής εταιρίας. Το πορτοκαλί βαμμένο πλαίσιο συνδυάζεται όμορφα με τα νέα γραφικά τονίζοντας το νέο μοντέλο στα σημεία που διαφέρει από τα προηγούμενα 530. Οπτικά είναι ίδια με τις υπόλοιπες αγωνιστικές KTM μιας και όλα τα after market αξεσουάρ προέρχονται από τον κατάλογο της εταιρίας. Να τονίσουμε εδώ πως η 500 είναι μια μοτοσυκλέτα με ειδικό εμπορικό ενδιαφέρον στην μεγάλη κατηγορία, μιας και η συγκεκριμένη έλκει μεγάλη μερίδα αναβατών στις κατά τόπου αγορές κάθε χώρας. Καθώς και πολλούς αναβάτες που θέλουν μια μοτοσυκλέτα να την μετατρέψουν σε έκδοση rally.

Η συγκεκριμένη του Knight, συνήθως διαφέρει σε ένα συγκεκριμένο τμήμα, από τις υπόλοιπες αγωνιστικές μοτοσυκλέτες της KTM. Είναι μία από τις ελάχιστες μοτοσυκλέτες που χρησιμοποιούν το καλύτερο μπροστινό σύστημα που κατασκευάζεται. Αυτό προέρχεται από την WP, αλλά έχει διάμετρο καλαμιών 52mm και είναι κατασκευασμένο από τιτάνιο και αλουμίνιο, ώστε να είναι ελαφρύ. Το συγκεκριμένο μπροστινό σύστημα το χρησιμοποιεί μόνο ο Knight και ο Curt Caselli, λόγω της ιδιαιτερότητας στην οδήγηση (κοπανάνε όπου βρουν!), ενώ οι υπόλοιποι αναβάτες αρκούνται στο πολύ καλό 48άρι της WP. Στηρίζεται και αυτό σε πλάκες της Xtrig με τριπλό δέσιμο, με μεγαλύτερη διάμετρο όμως ώστε να χωράει. Το αμορτισέρ είναι και αυτό της WP, τύπου PDS με σύστημα Τraxx, με διπλή ρύθμιση για την αργή και γρήγορη απόσβεση συμπίεσης. Το ψαλίδι παρέμεινε παραγωγής, ίδιος με των SX-F αλλά χωρίς μοχλικό σύστημα, για άλλη μια χρονιά στην enduro έκδοση.
 

Επιθετική θέση

Όσον αφορά την θέση οδήγησης, η σέλλα αλλάχθηκε με μία της ιταλικής Selle Dalla Valle, πιο ψηλή για τα μέτρα του αναβάτη. Το τιμόνι είναι της Renthal, Twin Wall, το οποίο ο Knight χρησιμοποιεί χωρίς ψηλές βάσεις, τοποθετημένο στην μπροστινή θέση, στις πλάκες, έτσι ώστε να δημιουργείται χώρος για να χωράει, αλλά και να μπορεί να επιτεθεί, φορτίζοντας τον μπροστινό τροχό.
Από την Renthal προέρχονται και τα γρανάζια κίνησης και η αλυσίδα είναι της Regina, ενώ ο πορτοκαλί οδηγός, είναι της TM Designs. Με την προστατευτική ποδιά του κινητήρα από την σειρά της ΚΤΜ, αλλά και τις χούφτες της Acerbis, συμπληρώνεται η εξωτερική εικόνα. Όσον αφορά τις επιδόσεις, η KTM έχει προικίσει το 500 EXC – F με full σύστημα εξαγωγής της Akrapovic, τόσο μπροστά, όσο και στο πίσω τμήμα. Για να δουλεύει σωστά ο κινητήρας, ρυθμίστηκε ανάλογα η χαρτογράφηση της ηλεκτρονικής μονάδας του ψεκασμού, ενώ τοποθετήθηκε και φίλτρο αέρα της Twin Air.
Ο κινητήρας έχει δεχθεί την περιποίηση των μηχανικών της ΚΤΜ, με στόχο την ομαλή απόδοση της δύναμης και την αξιοποίησή της. Παλαιότερα, ο Knight χρησιμοποιούσε διαφορετικές σχέσεις στο κιβώτιο ταχυτήτων, έτσι ώστε οι πρώτες δύο να είναι μακριές, για να μην σπινάρει στις εκκινήσεις. Στο νέο μοντέλο, το κιβώτιο είναι standard, και η δουλειά γίνεται από την ρύθμιση της χαρτογράφησης.
 
 Όσον αφορά το σύστημα πέδησης, παραμένουν οι δίσκοι παραγωγής τύπου μαργαρίτα, ενώ στο μπροστινό φρένο έχει αλλάξει μόνο η τρόμπα, με μία από την καλή σειρά της Brembo. Οι τροχοί αποτελούνται από μαύρα στεφάνια της Excel Takasago και κέντρα της ΚΤΜ, ενώ τα ελαστικά είναι της Metzeler προδιαγραφών FIM, με moose της ίδιας εταιρίας.
 

Η ώρα της οδήγησης

Ο μπάσος ήχος που βγαίνει από το τελικό της Akrapovic κατά την λειτουργία του κινητήρα, προδίδει τα ελαφριά κινούμενα μέρη. Γυρνάς το γκάζι και ο κινητήρας ανεβάζει πιο εύκολα στροφές από αυτόν του 525 / 530 EXC-F. Ξεκινώντας την δοκιμή της 500 μέσα στην γνωστή πλέον πίστα, οδηγώ με σκοπό να διαπιστώσω την διαφορά της με τις ανταγωνίστριες τετράχρονες των 480+cc αλλά και με τις δίχρονες των 300cc.

Η αίσθηση που έχεις με το που ανεβείς στην στενή αλλά ψηλή σέλλα (extra υλικό για τον Knight) είναι ότι πρόκειται για μια μοτοσυκλέτα λεπτή και μικρή που σε προδιαθέτει να την οδηγήσεις επιθετικά καθώς οι γωνίες που σχηματίζουν γόνατα, αγκώνες και σώμα είναι πολύ φιλικές και άριστα σχεδιασμένες για γρήγορη οδήγηση. Πάνω στην συγκεκριμένη 500 θα βολευτούν αναβάτες με ανάστημα από 1,80μ. και πάνω, μια και ο ψηλός το έχει φέρει στα μέτρα του. Το τιμόνι βρίσκεται χαμηλά τοποθετημένο, και μπροστά, έτσι ώστε να μπορεί να “διπλώνει” πάνω στην μοτοσυκλέτα ο Knight.
Από τα πρώτα μέτρα, ανοίγω το γκάζι του νέου κινητήρα και μου κάνει εντύπωση η δύναμη του και η αμεσότητα στο παραμικρό γύρισμα του δεξιού γκριπ. Οδηγώ αναζητώντας το σημείο απόδοσης που θα με οδηγήσει να κινούμαι σβέλτα στην ειδική διαδρομή, αλλά ταυτόχρονα να μπορέσω να κρατηθώ πάνω στην ψηλή μοτοσυκλέτα. Αυτό το τελευταίο είναι και το δύσκολο, μιας και το 500 έχει ΠΟΛΥ γκάζι ! Είναι ατελείωτο, είναι τόσο δυνατό που πρέπει να έχεις απόλυτο έλεγχο στον καρπό του δεξιού σου χεριού. Απαιτεί χειρουργικές κινήσεις και αν είσαι απρόσεκτος και ανοίγεις απότομα το γκριπ του γκαζιού... τότε θα κάνεις rodeo και ατελείωτες σούζες, παρά enduro οδήγηση! Η ροπή στις χαμηλές στροφές είναι τεράστια, στις μεσαίες σε αναγκάζει να κρατηθείς από το τιμόνι, ενώ στις ψηλές, απλά δεν μπορούσα να το οδηγήσω – μου θύμισε motocross 500cc.

Δεν υπάρχουν μπουκώματα και απότομα ξεσπάσματα, πράγμα που δείχνει το πόσο καλή δουλειά έχει γίνει από τους μηχανικούς της ΚΤΜ. Παρόλα αυτά η δύναμη που υπάρχει στις υψηλές στροφές του κινητήρα είναι τόση που θα δυσκολέψει και θα κουράσει τους απροπόνητους αναβάτες. Φαίνεται ότι ο Knight δεν έχει τέτοια προβλήματα!

Δυνατή στον ανταγωνισμό

Όταν είσαι έμπειρος και δυνατός αναβάτης σαν τον  Knight συναγωνίζεσαι άμεσα όλες τις μοτοσικλέτες στην κατηγορία, δίχρονες και τετράχρονες, κι έτσι μπορείς να κερδίσεις ειδικές διαδρομές και την γενική κατάταξη. Εγώ όμως κουράστηκα γρήγορα, μετά από τρεις γύρους με καλό ρυθμό, με περάσματα από εμπόδια, ένιωθα το βάρος της 500 να με πηγαίνει όπου θέλει. Αν και είναι πιο ελαφριά σε αίσθηση από την 525 / 530, ο κυβισμός είναι αυτός που εμφανίζεται και η στροφορμή του σε κουράζει γρήγορα. Σιγά – σιγά, κρατάω σταθερό ρυθμό χρησιμοποιώντας μια σχέση “πάνω”, στο μαλακό και με μικρές διαδρομές κιβώτιο ταχυτήτων, εκμεταλλευόμενος την απεριόριστη ροπή του κινητήρα.

Το κόλπο δουλεύει. Οδηγώ πλέον γρήγορα και ξεκούραστα ανεβάζοντας ταχύτητες με σκοπό να διαπιστώσω την συμπεριφορά και το κράτημα της 500 στις υψηλές ταχύτητες. Η μοτοσυκλέτα μεταμορφώνεται πλήρως, η βαριά αίσθηση λειτουργεί υπέρ της σταθερότητας και της άνεσης και η δύναμη του κινητήρα με κρατά σε ένταση καθ’ όλη την διάρκεια της οδήγησης. Το PDS λειτουργεί υποδειγματικά δίχως απότομη επαναφορά κάτω από οποιοδήποτε πέρασμα, δείχνοντας πως ταιριάζει καλύτερα στις μεγάλες μοτοσυκλέτες της εταιρίας.

Η χρήση συμπλέκτη είναι αχρείαστη προκειμένου να κινηθείς γρήγορα και ανταγωνιστικά σε σχέση με τις υπόλοιπες μοτοσυκλέτες της κατηγορίας μιας και η ροπή του κινητήρα είναι ατελείωτη. Οι στροφές με μεγάλα ανοιχτά μπέρμ υψηλών ταχυτήτων είναι οι αγαπημένες της 500. Η μαλακή και άψογη λειτουργία των εργοστασιακών αναρτήσεων της WP βοηθάει στην οδήγηση. Είναι μαλακές στην αρχική διαδρομή, σκληραίνουν προοδευτικά διαβάζοντας ταυτόχρονα κάθε ανωμαλία του εδάφους, κι έτσι μπορείς να ξεπερνάς λούκια, πέτρες και σαμαράκια με χαρακτηριστική άνεση. Δεν τερματίζουν στα άλματα που θα συναντήσεις σε έναν αγώνα enduro και δεν πρόκειται να σε κουράσουν ποτέ. Η αίσθηση του μπροστινού συστήματος είναι πιο βαριά από τα συνηθισμένα 48άρια, και η στιβαρότητά του αυξημένη. Όμως, δεν υπάρχει περίπτωση να παραπονεθεί για ότι βρει στο δρόμο του, όπου θα λειτουργήσει σαν οδοστρωτήρας και θα βοηθήσει την μοτοσυκλέτα να περάσει με ασφάλεια. Στα χέρια του Knight, ισιώνει τα πάντα, και αδιαφορεί για κάθε λογής εμπόδια.

Απόλυτη και εύχρηστη μαζί

Συνεχίζοντας σε γοργό ρυθμό έχοντας πλέον να αντιμετωπίσω κορμούς, πέτρες και τεχνητά σαμαράκια, σφίγγω τα πόδια μου στο πλαίσιο και κρατάω σταθερό το γκάζι.
Η 500 ξεπερνά με άνεση τα εμπόδια. Έχει δύναμη που κρατά την μοτοσυκλέτα στην πορεία που διάλεξες. Στα ανοιχτά κομμάτια με τους μικρούς κορμούς και τις γρήγορες ευθείες, συμπεριφέρεται ουδέτερα, και κρατώντας τον κινητήρα σε υψηλούς ρυθμούς περιστροφής τα χιλιόμετρα ανεβαίνουν αστραπιαία. Η μοτοσυκλέτα προσφέρει εμπιστοσύνη και πατάει σταθερά εκεί που θέλω. Στα σλάλομ της διαδρομής είναι λίγο δυσκίνητη όμως, φαίνεται ο κυβισμός, και είναι λίγο αργή στην αλλαγή κλίσης. Καμία σχέση φυσικά με την 525 σε αίσθηση, θυμίζει μικρότερη, και δείχνει πιο ολοκληρωμένη ακόμη και από την ελαφρύτερη και πιο ευέλικτη 350.

Η οδήγηση γίνεται διασκέδαση, επιβεβαιώνοντας την αγωνιστική της αποστολή για την οποία έχει σχεδιαστεί. Προσωπικά μου άρεσε πολύ, μιας και προτιμώ τις μοτοσυκλέτες του μισού λίτρου στην enduro μορφή τους. Η KTM 500 EXC-F του David Knight είναι δυνατή, προβλέψιμη και σταθερή και αν πουλιόταν, θα αποτελούσαν σίγουρα μια από τις καλύτερες επιλογές για κάθε αναβάτη της κατηγορίας των 500+cc!         

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test KTM EXC 125 “Jonathan Manzi” 2011 Test - KTM EXC F 250 2011 “Eero Remes” »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon