.
Κατηγορία KTM
Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2012 02:41

Test - KTM EXC F 250 2011 “Eero Remes”

 

Φιλική factory

 


Του Νίκου Ζουρνατζή

Φωτογραφίες: Δημήτρης Γιουβρής / Racephoto
 
Αφού έγινε “σάντουιτς” ανάμεσα στους άλλους δύο Φιλανδούς αναβάτες της Husqvarna, Juha Salminen και Mati Seistola, τελικά ο Eero Remes τερμάτισε στην 2η θέση της μικρής κατηγορίας Ε1. Ο μικρόσωμος Φιλανδός διέπρεψε πάνω στην εργοστασιακή ΚΤΜ EXC-F 250 την οποία ο Νίκος Ζουρνατζής κατάφερε να οδηγήσει και μας μεταφέρει τις εντυπώσεις του.
 

Βασισμένη στην παραγωγής


Όπως όλες οι factory μοτοσυκλέτες της ΚΤΜ  έτσι και η μικρή τετράχρονη EXCF250  βασίζεται στην έκδοση παραγωγής που μπορούμε να αγοράσουμε όλοι από μια αντιπροσωπεία ΚΤΜ. Να τονίσουμε εδώ πως η 250 EXC - F είναι μια μοτοσυκλέτα με μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον, μιας και η συγκεκριμένη κατηγορία έλκει μεγάλη μερίδα αναβατών στις κατά τόπου αγορές. Οπότε δεν θα μπορούσε η αυστριακή εταιρία να κάνει έκπτωση στην ποιότητα της συγκεκριμένης έκδοσης.
Η μοτοσυκλέτα με την οποία ο Remes συμμετείχε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα enduro του 2011, είναι μοντέλο 2012. Όπως συμβαίνει σε όλες τις εταιρίες, έτσι και η KTM εξόπλισε την αγωνιστική της ομάδα με μοτοσυκλέτες της επόμενης χρονιάς, προκειμένου να εξελιχθούν στους αγώνες και να φτάσουν έτοιμες στην παραγωγή.

Η 250 EXC – F  είναι βασισμένη στο πλαίσιο και τα περιφερειακά του motocross μοντέλου, SX-F, με το οποίο ο Murvin Musquin κατέκτησε τον τίτλο στην κατηγορία MX 2 φέτος. Διαθέτει νέο πλαίσιο σε πορτοκαλί χρώμα, νέα πλαστικά περιφερειακά, πιο στενά, στα χνάρια του motocross, με λευκό διάβανο ρεζερβουάρ και άσπρη ουρά.. Εύκολα θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι μία Motocross μοτοσυκλέτα ντυμένη με enduro ρούχα, αυτοκόλλητα, και πλήθος από τα power parts που προσφέρει η εταιρία. Παλαιότερα χρησιμοποιούσαν οι εταιρίες μοτοσυκλέτες Motocross ακόμη και για τους αγώνες enduro, μιας και οι κινητήρες των συγκεκριμένων ήταν πιο ανταγωνιστικοί. Η KTM δεν είχε τέτοιο πρόβλημα μιας και ο κινητήρας του EXC-F 250 είναι από τους πιο δυνατούς της κατηγορίας, με την μεγαλύτερη διάρκεια στην απόδοση. Έτσι, μπορεί η μοτοσυκλέτα να είναι ουσιαστικά μία EXC-F 250 του 2012, κρύβει καλά στα έγκατά της όμως μία Motocross βάση που έχει ξεκινήσει σε αυτό το είδος αγώνων την εξέλιξή της.

Προσεκτική ματιά

Τι προσεκτική, όπως και αν την κοιτάξεις, γυαλίζει, λες και είναι φτιαγμένη για το σαλόνι! Αν σου έλεγαν ότι αυτή η μοτοσυκλέτα μόλις τελείωσε το παγκόσμιο πρωτάθλημα enduro, δεν υπήρχαν πολλές πιθανότητες να τους πιστέψεις. Η ποιότητα είναι εμφανής παντού, σε όλα τα περιφερειακά, ενώ οι χρωματισμοί δίνουν ένα μοναδικό factory look – πάντα η KTM είχε τις πιο όμορφες και ξεχωριστές μοτοσυκλέτες.

Ας δούμε όμως πιο προσεκτικά την όμορφη πορτοκαλί μοτοσυκλέτα. Οι αναρτήσεις της έχουν αντικατασταθεί, και προέρχονται από την WP. Μοχλισμός δεν υπάρχει στην πίσω ανάρτηση όπως στο motocross μοντέλο, αλλά το αμορτισέρ είναι τελείως διαφορετικό. Προέρχεται από την ακριβή σειρά της WP, με διπλή ρύθμιση συμπίεσης (αργή-γρήγορη), ενώ διαθέτει το σύστημα Traxx για διατήρηση του τροχού στο έδαφος. Στο νέο πλαίσιο η γωνία τοποθέτησης του αμορτισέρ επέβαλλε το σύστημα Traxx από την άνω μεριά. Με την πρώτη ματιά ξεχωρίζει και το factory μπροστινό σύστημα, όντας ποιοτικό, και επιβλητικό όσο και το αμορτισέρ.  Το μπροστινό προέρχεται από την σειρά Cone Valve και διαθέτει φυσικά κωνικές βαλβίδες στο εσωτερικό του. Ωστόσο, είναι διαμέτρου 48mm όπως και στα παραγωγής, έχει όμως επεξεργασία στα καλάμια για μείωση στατικής τριβής. Είναι πλήρως ρυθμιζόμενο, ενώ έχει και προφόρτιση ελατηρίων διαθέσιμη.

Η καλοφτιαγμένη “μπότα” του μπροστινού, πάνω στην οποία εδράζεται η τρόμπα της Brembo από την ακριβή σειρά, συμπληρώνουν την πολύ καλή εικόνα. Το μπροστινό στηρίζεται σε πλάκες τις Xtrig κατασκευασμένες από ergal, για μεγιστοποίηση της ακαμψίας. Το τιμόνι προέρχεται από την Renthal και είναι Twin Wall, και προκειμένου να έρθει στα μέτρα του Φιλανδού, βρίσκεται σε χαμηλές βάσεις, δίχως ελαστικούς αποσβεστήρες, τοποθετημένο στις πίσω θέσεις της πλάκας. Η σέλλα είναι της ιταλικής selle dalla valle.

Τα νέα όμορφα αυτοκόλλητα προέρχονται από τον κατάλογο power parts, όπως και η πλαστική ποδιά του κινητήρα. Δίχως τρύπες είναι το πίσω δισκόφρενο, ενώ οι τροχοί διαθέτουν μαύρα στεφάνια της Excel.
Με τα γρανάζια της Renthal, την ενισχυμένη αλυσίδα της Regina, και τον πορτοκαλί πλαστικό οδηγό αλυσίδας της TM Designs Works, ολοκληρώνονται οι αλλαγές στα περιφερειακά.

Μαζεμένη αίσθηση, μπάσος ήχος


Το πρώτο πράγμα που καταλαβαίνεις όταν βρίσκεσαι πάνω στο εργοστασιακό KTM είναι το πόσο μαζεμένο σε διαστάσεις είναι. Τίποτα δεν σε ενοχλεί, η θέση οδήγησης είναι επιθετική, τα πλαστικά των ψυγείων βρίσκονται αρκετά μπροστά ώστε να μην μπλέκονται εκεί τα πόδια. Πάνω στην 250 θα βουλευτούν οι περισσότεροι αναβάτες με ανάστημα έως 1,70/1,80μ, οι ψηλότεροι μάλλον θα βολευτούν καλύτερα με τις μεγαλύτερες της αδερφές, των 350/450 και 500cc αντίστοιχα.

Ειδικότερα η συγκεκριμένη, με το τιμόνι τοποθετημένο όσο γίνεται κοντά στον αναβάτη, και την επίπεδη σέλα, είναι προσαρμοσμένη για μικρόσωμους, όπως ο Remes. Ακόμη και η εξάτμιση τιτανίου της Akrapovic έχει προσαρμοστεί όμορφα στα number plates και κρύβεται καλά, ενώ μαζί με τον λαιμό που διαθέτει θάλαμο αντήχησης, προδίδουν τις βελτιώσεις του κινητήρα. Αυτός ακούγεται μπάσος, με πολύ καθαρό ήχο, που με το άνοιγμα του γκαζιού δείχνει την αμεσότητά του. Δείχνει επίσης με το ανέβασμα στροφών, τις βελτιώσεις που έχουν γίνει στα ελαφρύτερα εσωτερικά κινούμενα μέρη, στην βελτιωμένη με ροϊκή εξέλιξη κεφαλή, το πιστόνι υψηλής συμπίεσης που χρησιμοποιεί. Όπως μας εκμυστηρεύτηκαν οι μηχανικοί, έχει αλλάξει και η χαρτογράφηση της ηλεκτρονικής μονάδας του ψεκασμού για απόλυτη δύναμη, ενώ και το φίλτρο αέρα είναι πιο ελεύθερο, της Twin Air.

Στόχος φυσικά είναι η ευκολία να γυρίζει ο κινητήρας σε πενταψήφιους αριθμούς στροφών, κάτι που διαπιστώνεις από την πρώτη στιγμή που ανοίγεις το γκάζι στο τέρμα. Μπαίνει αμέσως στον κόφτη με νεκρά, και καταλαβαίνεις ότι ο κινητήρας αυτός έχει αρκετή δύναμη. Ανοίγω το γκάζι από τα πρώτα μέτρα της βόλτας, για να δω πως αυτός ο κινητήρας που είναι γνωστός για την δύναμη, την άμεση απόκριση και την αντοχή του, δικαίως αποσπά θετικά σχόλια στους αγώνες.

Ομαλή απόδοση, δύναμη στις ψηλές


Η ροπή στις χαμηλές στροφές είναι λίγη, αρκετή όμως για να σε κινήσει σε ρυθμούς βόλτας, αλλά αν θες να κινηθείς σβέλτα, πρέπει να διατηρήσεις τις στροφές μετά τις μεσαίες. Μετά τις μεσαίες στροφές περιστροφής αρχίζει και ξυπνάει, αποδίδοντας καλά, ενώ από κει και πάνω, και όσο το γκάζι παραμένει ανοιχτό, βγάζει τόση δύναμη που νομίζεις ότι είναι περισσότερο από 300 κυβικά. Από τους μηχανικούς έχει γίνει πολύ σωστή δουλειά και δεν υπάρχουν μπουκώματα, ακόμη και στις χαμηλές στροφές με λάθος σχέση. Ούτε όμως απότομα ξεσπάσματα στις ψηλές, μιας και η δύναμη έρχεται ομαλά, και βοηθάει στην διατήρηση του γκαζιού στο τέρμα.

 Αφότου έχω συμπληρώσει δύο κύκλους στην πίστα με χαμηλό ρυθμό και με περάσματα από τεχνητά εμπόδια, νιώθω το βάρος της να με ενοχλεί λίγο, η μίζα και τα εξαρτήματα της κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Σε τέτοιους κυβισμούς κάθε περιττό κιλό κάνει την εμφάνισή του και η αίσθηση του KTM είναι λίγο βαριά. Ανεβάζοντας ταχύτητες στο πολύ καλό και ακριβές κιβώτιο ταχυτήτων κινούμαι όλο και πιο γρήγορα με σκοπό να διαπιστώσω την συμπεριφορά και το κράτημα της 250 στις υψηλές ταχύτητες. Η μοτοσυκλέτα μεταμορφώνεται σε πολεμική μηχανή, το βάρος της εξαφανίζεται και η δύναμη του κινητήρα σε κρατά σε ένταση καθ’ όλη την διάρκεια της οδήγησης.

Είναι σταθερή και ευέλικτη ενώ ταυτόχρονα δε κρύβει την καταβολή της από την motocross 250 SX-F.
Η λειτουργία των factory αναρτήσεων της WP είναι εκπληκτική, αφού στην αρχική διαδρομή είναι μαλακές και “διαβάζουν” κάθε ανωμαλία, ενώ σκληραίνουν προοδευτικά. Αυτό δίνει τη δυνατότητα να σε κρατούν ξεκούραστο, ενώ ταυτόχρονα, όσο ανεβαίνουν οι απαιτήσεις, ξεπερνάνε άνετα λούκια, πέτρες και σαμαράκια με χαρακτηριστική άνεση. Δεν τερματίζουν στα άλματα που θα συναντήσεις σε έναν αγώνα enduro και δεν πρόκειται να σε κουράσουν ποτέ.

Προβλέψιμη συμπεριφορά

Συνεχίζοντας σε γοργό ρυθμό έχοντας πλέον να αντιμετωπίσω κορμούς, πέτρες και τεχνητά σαμαράκια, σφίγγω τα πόδια μου στο πλαίσιο και κρατάω σταθερό το γκάζι.
Η 250 ξεπερνά με άνεση τα εμπόδια. Έχει δύναμη που κρατά την μοτοσυκλέτα στην πορεία που διάλεξες, λειτουργώντας ταυτόχρονα δίχως μπουκώματα και αρρυθμίες υπό οποιαδήποτε κλίση. Συνεχίζω στα ανοιχτά κομμάτια με τους μικρούς κορμούς και τις γρήγορες ευθείες. Κρατώντας τον κινητήρα σε υψηλούς ρυθμούς περιστροφής τα χιλιόμετρα ανεβαίνουν αστραπιαία. Η μοτοσυκλέτα συμπεριφέρεται ουδέτερα δίδοντας μου εμπιστοσύνη ότι πατάει σταθερά εκεί που θέλω. Ακολουθεί μικρό άλμα το οποίο ξεπερνώ με άνεση και συνεχίζω στην μεγάλη κατηφόρα.

Συνεχίζοντας στην μεγάλη ανηφόρα, κρατώ το γκριπ του γκαζιού στο στοπ του, η 250 εκσφενδονίζεται μπροστά κερδίζοντας πολλά μέτρα βοηθώντας με να συγκεντρωθώ στο άλμα που ακολουθεί. Έχω ολοκληρώσει την διαδικασία αυτήν χωρίς κανένα πρόβλημα, μιας και ο κινητήρας του μού έδωσε την απαραίτητη επιτάχυνση που χρειαζόμουν.  Ακολουθεί κορμός πάχους περίπου είκοσι εκατοστών, κρατάω το γκάζι τέρμα ανοικτό και ορμάω στον στόχο μου, όπου το KTM χτυπάει τον μπροστινό τροχό και περνάει το εμπόδιο με ένα θεαματικό άλμα. Το σύστημα PDS παραμένει νευρικό και στα “αργά” μου θυμίζει ότι πρέπει να είμαι περισσότερο προσεκτικός στον περνάω τα συγκεκριμένα εμπόδια.
Στα επόμενα μου περάσματα, ελαττώνω ταχύτητα και χρησιμοποιώ περισσότερο το γκάζι, προσέχοντας περισσότερο τον πίσω τροχό.

Τα περάσματα από βράχια και ξύλα είναι εύκολα και ξεκούραστα πάνω στην όμορφη μοτοσυκλέτα, ενώ ακόμη και στα σλάλομ της διαδρομής, έδειξε θετικά στοιχεία.Το σημαντικότερο είναι πως, το 250 EXC-F του Remes λειτουργούσε υποδειγματικά, σαν μία μοτοσυκλέτα εμπορίου, φιλικό και απροβλημάτιστο, δίχως να με κουράζει καθ’ όλη τη διάρκεια της βόλτας.

Απολαυστική factory


Η οδήγηση γίνεται διασκέδαση στην σέλα της μοτοσυκλέτας του Remes. Επιβεβαιώνει την αγωνιστική της αποστολή, αυτή για την οποία έχει σχεδιαστεί, και προσωπικά, μου άρεσε πάρα πολύ. Είναι φιλική και ταυτόχρονα δυνατή, προβλέψιμη και σταθερή και αποτελεί σίγουρα μια από τις καλύτερες επιλογές για κάθε αναβάτη της κατηγορίας των 250cc 4Τ. Στα χέρια ενός έμπειρου αναβάτη όπως ο Eero Remes, μπορεί άνετα να κερδίσει πρωτιές και τίτλους, ακόμη και στην γενική κατάταξη του παγκοσμίου πρωταθλήματος.

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες τεχνικής ανάλυσης

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – KTM EXC F 500 2011 “David Knight” Test - KTM EXC F 350 2011 “Johnny Aubert’’ »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon