.
Κατηγορία Husqvarna
Παρασκευή, 08 Ιανουαρίου 2016 16:44

Test - Husqvarna TE 250 - 2016

 

Γίνε κι εσύ Jarvis, μπορείς!

 

 

Του Τάκη Μανιάτη
Φωτογραφίες: Κώστας Γκαζής
 
Ποιος είναι ο Graham Jarvis; Μα o 5 φορές πρωταθλητής Trial Βρετανίας και Σκωτίας, νικητής των extreme αγώνων RedBull Romaniacs, Erzberg Rodeo, RedBull Sea to Sky, Hell's Gate, και άλλων, αυτός που έχει γεμίσει το youtube με video όπου πάνω σε ένα Husqvarna TE 300, ανεβαίνει ότι βράχο, μονοπάτι, πλαγιά, δέντρο βρει μπροστά του, συγκεντρώνοντας όλα τα βλέμματα! Και το TE 250 τι σχέση έχει με το 300; ... Τεράστια!

Τρεις σκοποί


Άλλοι χρησιμοποιούν το youtube για να κάνουν την πλάκα τους, άλλοι για επαγγελματικούς σκοπούς, και άλλοι για να γίνουν γνωστοί. Ο Graham Jarvis συνδύασε αυτούς τους τρεις σκοπούς μετατρέποντάς τους σε έναν λόγο για να περνάει καλά.
Αρχικά, πάνω σε μία Husaberg TE 300, η οποία μετά το κλείσιμο του εργοστασίου έγινε Husqvarna, διατηρώντας τα αρτικόλεξα ΤΕ - Two Enduro, κόντρα στα WR - Wide Ratio (μακριές σχέσεις μετάδοσης), των πάλαι ποτέ δίχρονων, από καταγωγής Husqvarna.

Με το εργοστάσιο να έχει καταλήξει πλέον ιδιοκτησιακά, βρίσκοντας στέγη στο σπίτι της KTM, στο Mattighofen, και υπό την επίβλεψη και ιδιοκτησία του μεγαλομετόχου και CEO της KTM, Stefan Pierrer, μπήκε πλέον σε νέο δρόμο. Κάτι ήξερε φυσικά ο εν λόγω κύριος όταν μέσα σε μία νύχτα έβαλε λουκέτο στην Husaberg και στην παλιά Husqvarna, και συνέχισε την παραγωγή των νέων Husqvarna, με βάση τα τελευταία KTM.

Μπέρδεμα; Όχι και τόσο, αφού οι μοτοσυκλέτες της Husqvarna που βλέπουμε από το 2014 και μετά, είναι ουσιαστικά KTM, με αλλαγές σε επιμέρους σημεία, ώστε να είναι "pure enduro", εκλεπτυσμένες δηλαδή. Κάτι που καταφέρνουν σε όλους τους τομείς, διαχωρίζοντας πλέον την θέση τους από τις πορτοκαλί ''βάσεις''. Έτσι, έχουμε ένα TE 250 που βασίζεται στο KTM EXC 250, αλλά χρησιμοποιεί αφαιρούμενο υποπλαίσιο κατασκευασμένο από πολυαμίδιο, ώστε να είναι πιο ελαφρύ στο πίσω τμήμα, και πιο άκαμπτο = σταθερότητα.

Οι αλλαγές, όμως, δεν σταματούν εδώ, αφού η διαφοροποίηση έρχεται από τον κατάλογο power parts της εταιρίας, όπου συναντάμε διαφορετικές πλάκες δεσίματος μπροστινού συστήματος κατασκευασμένες σε CNC, μπροστινό σύστημα 4CS της WP, μεγαλύτερο ρεζερβουάρ χωρητικότητας 11 λίτρων (από 9,5lt) και τα κιλά να έχουν αυξηθεί από τα 101,9, στα 104,2.


Ομοιότητες και διαφορές


Βλέπετε ομοιότητες με το KTM EXC 250 Six Days; Πολύ καλά βλέπετε, αφού τα αξεσουάρ που χρησιμοποιεί το KTM και προέρχονται από την σειρά Power Parts, όπως το μπροστινό σύστημα 4CS, στο Husqvarna είναι standard. Όπως και η διπλή ηλεκτρονική ανάφλεξη που διαφοροποιεί την λειτουργία του κινητήρα, ανάλογα τις συνθήκες, hard ή soft. Στην ουσία, είναι μία εξαιρετική και γρήγορη λύση για την ομαλοποίηση της καμπύλης στις γλιστερές συνθήκες, ή στις απαιτητικές διαδρομές τύπου motocross, όπου ο αναβάτης χρειάζεται απότομη απόδοση.

Οι πλάκες CNC του μπροστινού συστήματος είναι παραπλήσιες με του KTM, μόνο που στο Husqvarna η γωνία κάστερ βρίσκεται στο 26,1 αντί για 26,5 - είναι λίγο πιο ''στριφτερό'' θα λέγαμε. Επιπρόσθετα, το TE 250, έχει μία μεγάλη διαφορά στις αναρτήσεις, εκτός από μπροστινό σύστημα: Το αμορτισέρ, εδράζεται πάνω σε μοχλισμό, και όχι στο ψαλίδι με σύστημα PDS - Progressive Dumping System, όπως στο KTM. Οι διαδρομές αναρτήσεων παραμένουν ίδιες, 300-335 χιλιοστά, για μπροστά και πίσω, και στις δύο μοτοσυκλέτες.

Έχουμε όμως ένα "παχύ" σύνολο στην περίπτωση του Husqvarna με το μεγαλύτερο ρεζερβουάρ, με καλύτερο εξοπλισμό και αλλαγές που ακολουθούν από χρονιά σε χρονιά, τις εξελίξεις που η KTM θεσπίζει. Έτσι, ο μπροστινός τροχός χρησιμοποιεί πλέον άξονα 22 χιλιοστών αντί για 26 - όσοι είχατε δεύτερες ζάντες, δεν ταιριάζουν πλέον - νέα μπότα στο πιρούνι λόγω του άξονα, νέα σχεδίαση στις τιμονόπλακες για περισσότερη ευστάθεια, νέας σχεδίασης προστατευτικές χούφτες, νέοι δίσκοι φρένων από την GFK, ελαφρύτερες ακτίνες τροχών και γρανάζι δύο υλικών, της Superspox. Το αντιολισθητικό κάλυμα σέλας και το νέο καλάθι δίσκων (καμπάνα) της Brembo, αλλά και η ρυθμιζόμενη βαλβίδα εξαγωγής με ελατήριο, που αλλάζει σκληρότητα αν χρειαστεί και ανάλογα η απόδοση, συμπληρώνουν το όμορφο enduro της Husqvnarna.


Ομαλότητα και παιχνίδι


Από την πρώτη φορά που θα βρεθείς στην σέλα του TE 250 διαπιστώνεις ότι είναι φτιαγμένο για παιχνίδι. Το ρεζερβουάρ του είναι όσο φαρδύ χρειάζεται για να σφίγγεις σωστά την μοτοσυκλέτα όταν χρειάζεται, και δεν ενοχλεί καθόλου στα πόδια. Η θέση οδήγησης σε τοποθετεί επιθετικά, αφήνοντας σου ταυτόχρονα αρκετό χώρο να ελιχθείς μπροστά και πίσω - το τιμόνι ρυθμίζει σε τέσσερις διαφορετικές θέσεις στην άνω πλάκα, ώστε να το φέρεις στα μέτρα σου. Όρθιος, στέκεσαι τελείως φυσικά επάνω του, πατώντας στα φαρδιά μαρσπιέ, ελέγχοντας πλήρως την μοτοσυκλέτα, από τις πιο αργές ταχύτητες που μπορείς να κινηθείς. Ακόμη και με τους τροχούς να γυρίζουν ελάχιστα, κρατάς εύκολα ισορροπία, κι έτσι, αμέσως σου έρχονται εικόνες από τα ''παιχνίδια" του Graham Jarvis που έχεις δει σίγουρα σε video.

Η ομαλότητα με την οποία αποδίδει ο κινητήρας σε αφήνει να ελέγξεις απόλυτα την μοτοσυκλέτα, να επιλέξεις που θα κινηθείς, και με το άνοιγμα του γκαζιού, να σκαρφαλώσεις με άνεση. Όλα δείχνουν εύκολα πάνω στο TE 250, με την γεωμετρία του να σου καθορίζει τις διαδρομές που θα κινηθείς, όντας πολύ εύκολο ακόμη και σε σφικτά μονοπάτια. Οι διαστάσεις του είναι βολικές για δύσβατες διαδρομές, οι αναρτήσεις του λειτουργούν εξαιρετικά στην αρχική διαδρομή, κι έτσι, η κίνηση σε πετρώδη ή με ρίζες εδάφη, γίνεται με άνεση. Όπως ακριβώς βγαίνει από το εργοστάσιο και το αποκτάς από την βιτρίνα, μπορείς κατευθείαν να κινηθείς γρήγορα, αψηφώντας τις δυσκολίες που θα συναντήσεις.

Η ομαλότητα, σε όλο της το μεγαλείο, και όχι μόνο από την πλευρά του κινητήρα, αλλά και του συνόλου γενικότερα, αφού όλα συνεργάζονται άριστα, προσφέροντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η βόλτα παίρνει νέες διαστάσεις και οδηγώντας το, σου μπαίνουν στο μυαλό άγριες ιδέες, που στόχο έχουν την δοκιμή των δυνατοτήτων σου σε διαδρομές που μέχρι πρότινος, σκεφτόσουν πολύ να εισχωρήσεις.

Εχθρός του καλού


Τα δίχρονα 300άρια είναι ευρέως γνωστά για τις δυνατότητες τους στο ''σκαρφάλωμα'', σε δύσκολα μονοπάτια, γι' αυτό και τα προτιμούν όσοι ασχολούνται κυρίως με τέτοιες διαδρομές enduro, και όχι ανοιχτά κομμάτια ή αγωνιστική χρήση. Περισσότερη ροπή, περισσότερη άνεση στις ανηφόρες. Κι όμως, ο τρόπος με τον οποίο το TE 250 αποδίδει και η ομαλότητα με την οποία επιταχύνει ή σκαρφαλώνει, σε κάνει να πιστεύεις ότι οδηγάς 300άρι. Ροπή από τις χαμηλές, τέτοια που μπορείς να βάζεις άνετα μεγαλύτερη σχέση στο 6άρι κιβώτιο, και να επιταχύνει ομαλά, χωρίς κομπιάσματα.

Έτσι, μπορείς να απολαμβάνεις την βόλτα σου στα μονοπάτια, εκμεταλλευόμενος το μαλακό σύνολο, βολτάροντας όλη μέρα. Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, και απ' ότι φαίνεται, τα 6 χιλιοστά μεγαλύτερες διαμέτρου εμβόλου του 300αριού, δεν θα μας προβληματίσουν στις εξερευνήσεις! Έχοντας λιγότερη στροφορμή σε σχέση με το 300, και ελαφρύτερη αίσθηση, το TE 250 είναι ευκολότερο σε δύσβατες διαδρομές, διατηρώντας παράλληλα τις ίδιες διαστάσεις αλλά και κορυφαία απόδοση, για τα ανοιχτά κομμάτια.
Οι αναρτήσεις του λειτουργούν υποδειγματικά, και το μπροστινό σύστημα 4CS, απορροφά τις ανωμαλίες του εδάφους διατηρώντας την επαφή του τροχού, χωρίς να κουράζει τα χέρια. Οι νέες διαφορετικές ρυθμίσεις για φέτος απέδωσαν και τουλάχιστον στην κατάσταση καινούριου που το οδηγήσαμε, δεν μας προβλημάτισε καθόλου.

Μεγάλη συνεισφορά στην τοποθέτηση της δύναμης στο έδαφος προσφέρει ο μοχλισμός της ανάρτησης, αφού προσδίδει προοδευτικότητα στην λειτουργία, δίνοντας ομαλότητα στην αρχική διαδρομή. Χωρίς αναπηδήσεις, ο πίσω τροχός παραμένει στο έδαφος, ακόμη και στα πιο σαθρά εδάφη, ακόμη και στα απότομα χτυπήματα σε πέτρες, ρίζες ή νεροφαγώματα. Εχθρός και του KTM λοιπόν στο συγκεκριμένο σημείο!

Νέος εξερευνητής


Έχοντας ένα κοινό που την αγαπά, η Husqvarna μπήκε δυνατά ξανά, σε μία κατηγορία που είχε τεράστια παρουσία παλιά. Με το νέο TE 250, μπορείς να οδηγάς σε χαλαρούς ρυθμούς και να απολαμβάνεις την βόλτα σου, ή να τρέχεις σε αγώνες, εκμεταλλευόμενος τις ικανότητες του. Άσχετα με το τι είδους αναβάτης είσαι, θα ταιριάξεις αμέσως πάνω του και θα το φέρεις γρήγορα στα μέτρα σου, ρυθμίζοντας τα χειριστήρια ή την ηλεκτρονική ανάφλεξη. Έχοντας έναν άριστο νέο συμπλέκτη και καμπάνα από την Brembo θα σε συντροφέψει και στα πιο δύσκολα κομμάτια χωρίς παράπονα, ενώ, ακόμη και τα χαρακτηριστικά δίχρονα ξεσπάσματα που οδηγούν σε χάσιμο πρόσφυσης του πίσω τροχού, εδώ θα έρθουν με αρκετό "κυνήγι".
Πρόκειται για ένα κορυφαίο enduro που αποδεικνύει με τον καλύτερο και ποιοτικότερο τρόπο ότι η εξερεύνηση στα μονοπάτια θέλει δίχρονο, με ομαλότητα στην απόδοση, ποιότητα στην κύλιση, μίζα για εκκίνηση και μεγάλο ρεζερβουάρ. Husqvarna TE 250 δηλαδή!

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής  Husqvarna Motorcycles
Μοντέλο TE 250
Αντιπρόσωπος  KTM SEE
Τιμή 9.290 euro
Εγγύηση 3 μήνες
   
Κινητήρας  
Τύπος Δίχρονος, μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, με βαλβίδες εισαγωγής Reed και ρυθμιζόμενη βαλβίδα εξαγωγής
Κυβισμός (c.c.) 249
Συμπίεση (:1) Δ.Α.
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 66,4 x 72mm 
Τροφοδοσία Καρμπυρατέρ της Keihin διαμέτρου 38mm
Ανάφλεξη Ηλεκτρονική της Kokusan
Σύστημα εξαγωγής Μία σε μία
Λίπανση Υγρό κάρτερ / μίξη στο ρεζερβουάρ
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος με τρόμπα της Brembo
Κιβώτιο ταχυτήτων 6
Πρωτεύουσα μετάδοση Γρανάζια 26:72
Τελική μετάδοση Γρανάζια / αλυσίδα 14:50 (13:50 εναλλακτικά)
   
Πλαίσιο  
Τύπος  Ατσάλινο, μονής δοκού, ανοιχτό κάτω από τον κινητήρα, αφαιρούμενο αλουμινένιο υποπλαίσιο 
Κάστερ(°) 26,1º
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μήκος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) Δ.Α.
Ύψος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1482
Ύψος σέλας (mm) 960
Απόσταση εδάφους (mm) 355
Βάρος (kg) 104.2
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (Lt) 11
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της WP 4860 4CS διαμέτρου 48mm, πλήρως ρυθμιζόμενο, close catridge, διαδρομή τροχού 300mm
Πίσω Αμορτισέρ WP PDS  5018 DCC πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 330mm
   
Ελαστικά   
Μπροστά 90/90-21’’ Michelin Enduro Competition 
Πίσω 140/80-18’’ Michelin Enduro Competition 
   
Φρένα  
Μπροστά  Δίσκος διαμέτρου 260mm με τρόμπα και δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo  
Πίσω  Δίσκος διαμέτρου 200mm με τρόμπα και δαγκάνα ενός εμβόλου της Brembo


Φωτογραφίες οδήγησης




Φωτογραφίες λεπτομερειών



Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 08 Ιανουαρίου 2016 16:47

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Husqvarna FE 350 - 2014 Test - Husqvarna FE 350 2016 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon