.
Κατηγορία Husqvarna
Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2016 13:32

Test - Husqvarna FE 350 2016

 

Απαλή και εύκολη

 

 

Του Τάκη Μανιάτη
Φωτογραφίες: Κ. Γκαζής

Απαλή και εύκολη. Θα μπορούσε να αναφέρεται σε οτιδήποτε αυτός ο χαρακτηρισμός, με σεξιστικά μάλιστα υπονοούμενα. Όταν όμως δίνεται σε μοτοσυκλέτα enduro, το αποτέλεσμα είναι η μέγιστη απόλαυση.

Ιστορία και διαφορές


Επιθετική σχεδίαση και γνήσιο σουηδικό στυλ στα περιφερειακά, υψηλής τεχνολογικής εξέλιξης πλαίσιο με κορυφαία περιφερειακά, οδήγησαν την FE 350 στην τρίτη χρονιά της ζωής της. Τόσο σύντομη; Τόσο, αλλά όχι ακριβώς. Ιστορικά, το όνομα FE αφορούσε στα τετράχρονα μοντέλα Husaberg, τα οποία διήνυσαν τα τελευταία χρόνια της ζωής τους έως και το 2013, υπό την σκέπη της KTM. Με το κλείσιμο του εργοστασίου, την αγορά της Husqvarna από την KTM και πώληση της μέχρι τότε γραμμής παραγωγής, αλλά και την αλλαγή πλεύσης της λευκής - μπλε εταιρίας, το χαρακτηριστικό TE που συναντούσαμε στα τετράχρονα Husqvarna, πήγε στα.... δίχρονα! Κι έτσι, έχουμε τετράχρονο FE 350, που είναι η μετεξέλιξη του Husaberg FE 350 που προϋπήρχε για μία μόλις χρονιά.

Και ως γνήσιο τέκνο της... KTM, συνεχίζει την πορεία του στην αγορά, βασισμένο στην εξέλιξη που από κοινού πλέον μοιράζονται οι δύο εταιρίες, με αισθητικές και τεχνικές διαφορές, ώστε να καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες. Αν πέτυχε το project ''κλείσιμο Husqvarna - άνοιγμα Husqvarna σε βάσεις μοτοσυκλετών KTM"; Οι 27.000 και πλέον μοτοσυκλέτες που πουλήθηκαν το 2015, αποτελούν ιστορικό ρεκόρ από την υπερεκατονταετή ιστορία του εργοστασίου, και αυτό τα λέει όλα. Έχουμε λοιπόν ένα νέο 350, σε λευκό χρωματισμό με μπλε-κίτρινα γραφικά, με αλλαγές ώστε να ξεχωρίζει από την γκάμα της KTM.

Το υποπλαίσιο πολυαμιδίου που είναι ελαφρύτερο και περισσότερο άκαμπτο, οι ανωδιομένες μαύρες πλάκες δεσίματος του μπροστινού συστήματος με offset στα 22 χιλιοστά και τέσσερις διαφορετικές θέσεις για ρύθμιση του τιμονιού, ο μοχλισμός της πίσω ανάρτησης, το μεγαλύτερο ρεζερβουάρ της κατηγορίας με 9,5 λίτρα χωρητικότητα, είναι μόνο μερικά από τα πλεονεκτήματα του μοντέλου.


Διαφορές και εξέλιξη


Με την διπλή χαρτογράφιση της ηλεκτρονικής ανάφλεξης να έρχεται ως standard και να ρυθμίζει από το δεξί άκρο του τιμονιού, το μπλε γρανάζι κίνησης, τον συμπλέκτη DDS της Brembo (Dual Compression Control) με διάφραγμα ελατηρίου για καλύτερη αίσθηση σε όλες τις συνθήκες, τους νέους δίσκους φρένων της GFK, το FE 350, συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του στους χωματόδρομους όλου του κόσμου.

Δεν μπορείς να παραβλέψεις ότι ο Graham Jarvis κατάφερε με αυτήν να τοποθετηθεί στην ψηλότερη θέση στο Hell's Gate Extreme Enduro στην Ιταλία, ούτε ότι ο Pela Renet κέρδισε αγώνες στην E2 κατηγορία του παγκοσμίου πρωταθλήματος Enduro, αλλά και πως ο Mike Brown κατέκτησε το πρώτο χρυσό μετάλλιο για την Husqvarna στο X Games EnduroCross στην Αμερική. Και η Husqvarna, ανταποδίδει, συνεχίζοντας την εξέλιξη, αλλάζοντας τις ρυθμίσεις στο εξαιρετικό μπροστινό σύστημα 4CS - Closed Catridge της WP, αλλάζοντας όμως και τον άξονα του τροχού από 26 χιλιοστά, σε 22. Αυτό σημαίνει πως όσοι έχετε δεύτερους τροχούς από προηγούμενο μοντέλο, αυτοί δεν ταιριάζουν πλέον.

Νέες εσωτερικές ρυθμίσεις έχει και το αμορτισέρ, ενώ έχει γίνει βελτίωση στο σύστημα λίπανσης, έχουν τοποθετηθεί νέα ρουλεμάν στο κιβώτιο ταχυτήτων για θετικότερη λειτουργία, με τις ακτίνες τροχών να είναι ελαφρύτερες κατά 100 γραμμάρια. Όλα αυτά, συνδυάζονται με νέους χρωματισμούς στα γραφικά που δείχνουν περισσότερο ''σουηδικά'', νέο κάλυμμα σέλας με διπλό υλικό για συγκράτηση του αναβάτη, αλλά και νέα πλαστικά προστατευτικά για το μπροστινό σύστημα.
Το FE 350 έχει κορυφαίο εξοπλισμό πάνω του, πάνω στον οποίο ξεχωρίζει αν θες, ο παλιάς σχεδίασης διακόπτης φώτων / κόρνας της CEV, που βρίσκεται στο αριστερό άκρο του τιμονιού. Βρήκαμε λοιπόν ένα αρνητικό....


Ρυθμός περιστροφής


Έχοντας το ίδιο σε διαστάσεις πλαίσιο με το FE 250, το FE 350 διαθέτει 100 περισσότερα κυβικά εκατοστά, και 25% περισσότερη απόδοση. Ο τέλειος συνδυασμός για οδήγηση!
Ότι σου λείπει από το 250, και ότι δεν χρειάζεσαι από το 450, θα το βρεις σε αυτό τον κυβισμό. Με δύο εκκεντροφόρους επί κεφαλής και ψεκασμό με σώμα 42 χιλιοστών, το 350 καταφέρνει να ανεβάσει 14.000 στροφές ανά λεπτό. Ανεβάζει δηλαδή σαν supersport, και αν είσαι γρήγορος και προπονημένος, θα μπορέσεις να απολαύσεις τους 46 ίππους που απελευθερώνει το οπλοστάσιο του. Βέβαια, αν θες ίππους, θα πας στο 450, οπότε, δεν είναι αυτό που σε ενδιαφέρει βασικά στο 350 - ξέρεις όμως πως ότι ώρα και να τους χρειαστείς, θα είναι εκεί, χωρίς μάλιστα την στροφορμή που δημιουργεί ο μεγαλύτερος κυβισμός και επηρεάζει αρνητικά την αλλαγή κατεύθυνσης.

Η ουσία με το 350 είναι αυτή: Έχεις την δύναμη, όχι όμως την βαριά αίσθηση. Και παρά το ότι ανεβάζει στροφές σαν τρελό, το βασικότερο είναι ότι δουλεύει γραμμικά στις χαμηλές και μεσαίες στροφές, προσφέροντας φιλικότητα στην βόλτα. Αυτό είναι και το σημαντικότερο πλεονέκτημα που έχει να παρουσιάσει το FE 250: Άριστη λειτουργία από τις πολύ χαμηλές στροφές, άμεση απόκριση χωρίς ξεσπάσματα ακόμη και από ελάχιστο άνοιγμα του γκαζιού, ροπή που θα σε οδηγήσει αβίαστα όπου θες, χωρίς να ταλαιπωρηθείς.

Βάλτε αυτή την ''συνταγή'' σε ένα δύσβατο μονοπάτι, ή σε διαδρομή με εμπόδια, προσθέστε την προοδευτική λειτουργία του συμπλέκτη της Brembo, και οδηγήστε ξεκούραστα όλη την ημέρα! Και αν έχετε "χέρια", ανοίξτε το γκάζι όσο μπορείτε και απολαύστε και τις δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος! Άλλωστε, για τους πιο απαιτητικούς, υπάρχουν και δύο διαφορετικές χαρτογραφήσεις ως standard, για επιλογή του τρόπου απόδοσης του κινητήρα, για οδήγηση σε γλιστερά ή στεγνά εδάφη.


Μοιρασμένη αίσθηση


Το FE 350 είναι ''χτισμένο'' πάνω στο FE 250, κάτι που σημαίνει ότι μοιράζονται ίδιο πλαίσιο και περιφερειακά. Στην πράξη, η γεωμετρία του 250, είναι φιλικότερη από αυτήν του 450, που θα το κατατάσσαμε ως περισσότερο απαιτητικό και ''αγωνιστικό''. Το FE 350 στρίβει εύκολα σε κλειστές διαδρομές και το ζύγισμα του σου επιτρέπει να το ελέγξεις άριστα με χαμηλές ταχύτητες, σε δύσβατες διαδρομές. Είναι ψηλό, αλλά αυτό δεν σε ενοχλεί όταν κινείσαι, αφού σε τοποθετεί σωστά, δίνοντας σωστή θέση στο σώμα, σίγουρο πάτημα στα μαρσπιέ, και σωστές λαβές στο τιμόνι.

Οι αναρτήσεις του συμπεριφέρονται προοδευτικά, με το μπροστινό να διατηρεί τον τροχό πάντα στο έδαφος, όντας μαλακό στην αρχική διαδρομή, αλλά στιβαρό στα χτυπήματα. Μεγάλη συμβολή σε ανωμαλίες είναι η πίσω ανάρτηση που λόγω του μοχλισμού που χρησιμοποιεί, απορροφά ακόμη και τις πιο μικρές πέτρες, διατηρώντας την σταθερότητα σε επιθυμητά επίπεδα. Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με τα συστήματα PDS φαίνεται τόσο στα σκαρφαλώματα όσο και στις στροφές υπό κλίση, αφού η προοδευτικότητα δίνει την απαραίτητη συμπίεση για να βρει πρόσφυση ο τροχός. Και βρίσκει, και το λάστιχο γαντζώνει, και ο τροχός παραμένει στο έδαφος, και ο αναβάτης δεν κοπανιέται, και όλα γίνονται ομαλά, αβίαστα.

Ομαλή, και εύκολη. Η οδήγηση της FE 350 σε κάθε είδους διαδρομή, είναι ομαλή, και εύκολη, και ξεκούραστη, χωρίς να σε ταλαιπωρεί. Δεν είναι τόσο σταθερή όσο η 450 όσο ανεβαίνουν οι ταχύτητες, και εκεί, θα χρειαστεί έναν προπονημένο αναβάτη - αυτόν που θα μπορεί να την πάει στα όρια της. Σε όλες τις άλλες συνθήκες, είναι ο απόλυτος συνδυασμός για άνεση και απόλαυση στο βουνό!


Ίδιο νόμισμα, διαφορετικές πλευρές


Με την FE 350, η Husqvarna καταφέρνει να ισορροπεί σε δύο κόσμους, προσφέροντας επαγγελματική απόδοση σε ένα φιλικό πακέτο. Έχοντας την βάση της παγκόσμιας πρωταθλήτριας motocross, 350 SX-F της KTM, πάνω στην οποία στήθηκε η 350 EXC-F και έπειτα βαπτίστηκε FE με τις προαναφερόμενες διαφορές, καιροφυλακτεί για την ανάληψη των σκήπτρων στην κατηγορία. Γιατί είναι πιο φιλική, πιο άνετη, πιο ποιοτική και καλύτερα εξοπλισμένη από το εργοστάσιο. Και γιατί, στα 9.890euro που κοστίζει (δεν έχει αγωνιστική τιμή), αποτελεί μία κορυφαία πρόταση που δύσκολα θα κοντραριστεί, ακόμη και από... διαφορετικό χρωματισμό!

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Husqvarna
Μοντέλο FE 350 
Αντιπρόσωπος KTM SEE
Τιμή 9.890 € 
Εγγύηση 6 μήνες
   
Κινητήρας  
Τύπος Τετράχρονος, μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, 2EEK
Κυβισμός (cc) 349,7
Συμπίεση (:1) 13
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 88x57,5
Τροφοδοσία Ψεκασμός Keihin EFI με σώμα διαμέτρου 42mm
Ανάφλεξη Ηλεκτρονική Keihin EMS
Σύστημα εξαγωγής Μία σε μία
Λίπανση Υγρό κάρτερ
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος DDS της Brembo
Κιβώτιο ταχυτήτων 6
Πρωτεύουσα μετάδοση 24:73
1η σχέση 14/32
2η σχέση 16/26
3η σχέση 20/25
4η σχέση 22/23
5η σχέση 25/22
6η σχέση 26/20
Τελική μετάδοση Γρανάζια / αλυσίδα 14:52 (13:52)
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο, μονής δοκού, ανοιχτό κάτω από τον κινητήρα, αφαιρούμενο υποπλαίσιο από πολυαμίδιο
Κάστερ(°) 26,5
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μήκος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) Δ.Α.
Ύψος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1482
Ύψος σέλας (mm) 970
Απόσταση εδάφους (mm) 345
Βάρος (kg) 109
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (lt) 9,5
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της WP 4CS 48mm, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 300mm
Πίσω Αμορτισέρ WP μοχλισμού, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 330mm
   
Ελαστικά  
Μπροστά 90/90-21’’
Πίσω 140/80-18’’
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 260mm με τρόμπα και δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220mm με τρόμπα και δαγκάνα ενός εμβόλου της Brembo

Φωτογραφίες οδήγησης

{gallery}tests/enduro/husqvarna/2016/te350/odigika/{/gallery}

Φωτογραφίες λεπτομερειών

{gallery}tests/enduro/husqvarna/2016/te350/statika/{/gallery}

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2016 13:42

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon