.
Κατηγορία Husqvarna
Τρίτη, 09 Αυγούστου 2016 11:20

Test - Husqvarna Enduro 2017 - Αποστολή στην Σουηδία

 

Mε traction control!

 

 

Του Tomas Salgado

Φωτογραφίες: Husqvarna

Η Husqvarna φαίνεται να απομακρύνεται όλο και πιο πολύ από την “μαμά” ΚΤΜ, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στο ντιζάιν και τις προδιαγραφές των νέων της μοντέλων. Ταξιδέψαμε στην Σουηδία προκειμένου να δοκιμάσουμε τα νέα μοντέλα enduro του 2017 – επτά στον αριθμό – τα οποία διαθέτουν νέους κινητήρες, νέο πλαίσιο, carbon υποπλαίσιο, ενώ τα τετράχρονα διαθέτουν επίσης traction και launch control!

Συνολική αναβάθμιση


Με τρία δίχρονα και τέσσερα τετράχρονα μοντέλα, η Husqvarna διαθέτει μία από τις πιο ανταγωνιστικές γκάμες στην κατηγορία enduro κι εμείς αδράξαμε την ευκαιρία να τα οδηγήσουμε διεξοδικά.

Συνοπτικά, έχουμε να αναφέρουμε πως οι αλλαγές δεν ήταν επιφανειακές, αλλά ουσίας, αλλάζοντας μάλιστα τελείως τις μοτοσυκλέτες σε σχέση με τις προκατόχους τους. Για παράδειγμα, έχουμε νέας σχεδίασης κάρτερ και τα περισσότερα μέρη των κινητήρων σε δίχρονα και τετράχρονα, νέα ελαφρύτερα και πιο άκαμπτα πλαίσια, ηλεκτρονικά συστήματα traction control καθώς και launch control στα τετράχρονα μοντέλα, μπροστινή ανάρτηση Xplor της WP 48mm που καταργεί το 4CS της προηγούμενης χρονιάς, αμορτισέρ DCC της WP με μοχλισμό, τελείως νέα πλαστικά περιφερειακά, νέα προστατευτική ποδιά κινητήρα, υποπλαίσιο αποτελούμενο κατά 30% από carbon, νέες πλάκες δεσίματος μπροστινού συστήματος κατασκευασμένες σε CNC με τριπλό δέσιμο, αυτοκαθαριζόμενα μαρσπιέ και λεβιέ ταχυτήτων από τις λάσπες, νέο κάλυμμα σέλας και γκριπ, νέα δαγκάνα πίσω φρένου, συμπλέκτη της Magura, ελαστικά Six Days της Metzeler προδιαγραφών FIM.

Είναι προφανές ότι μιλάμε για κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή αναβάθμιση. Η Husqvarna δεν επαναπαύεται στις δάφνες του παρελθόντος της, αλλά επενδύει δυναμικά στο μέλλον της. Το υποπλαίσιο από κάρμπον, το traction control, το νέο ελαφρύτερο και πιο στιβαρό πλαίσιο, οι νέες αναρτήσεις WP, όλα ανάγουν τις μοτοσυκλέτες Husqvarna στην κορυφή της κατηγορίας τους.

Traction και χαρτογράφηση


Η διπλή χαρτογράφηση του κινητήρα δεν είναι κάτι νέο. Αυτό που είναι καινούριο όμως, είναι το γεγονός ότι πλέον συνεργάζεται με το Traction Control, αφού ρυθμίζονται από το ίδιο κουμπί στο αριστερό άκρο του τιμονιού. Ο αναβάτης επιλέγει δύο διαφορετικούς χάρτες ανάφλεξης, ανάλογα με την απόδοση της δύναμης που επιθυμεί, ενώ ενεργοποιεί το Traction Control από το ίδιο κουμπί, ακόμη και εν κινήσει. Και αν στο χώμα πιστεύετε ότι το Traction Control θα δυσανασχετεί λόγω συχνού σπιναρίσματος, σας λέμε ότι πολύ απλά, είναι ρυθμισμένο να διατηρεί έναν σχετικό βαθμό σπιναρίσματος, προκειμένου να ρολάρει ομαλά η μοτοσυκλέτα, και να διατηρεί ο αναβάτης τον έλεγχο. Η βασική αρχή στην οποία υπόκειται είναι η ίδια που ισχύει για όλα τα Traction Control. Αν χαθεί η πρόσφυση, το ECU επεμβαίνει μειώνοντας τις στροφές ταχύτητα, έως ότου να βρεθεί ξανά επαρκής πρόσφυση. Φυσικά απαιτείται ειδικό σετάρισμα εντούρο, κάτι το οποίο διαθέτει στις μοτοσυκλέτες της η Husqvarna. Το ερώτημα βέβαια είναι πως κάποιοι αναβάτες ίσως μπερδευτούν θεωρώντας πως η μοτοσυκλέτα χάνει αρκετή δύναμη την ώρα που επεμβαίνει το Traction Control, αλλά η μειωμένη απόδοση, σου δίνει την πρόσφυση που επιθυμείς σε βρεγμένα εδάφη. Άλλοι ίσως αναπολήσουν την γνώριμη αίσθηση ενός κινητήρα με όλη την δύναμη διαθέσιμη όποτε χρειαστεί. Οι μέτριοι αναβάτες πάντως, σίγουρα θα βολευτούν το Traction Control. Πάντως, μιας και η FIM δεν επιτρέπει τη χρήση αισθητήρων στους τροχούς, το Traction Control είναι λιγότερο ακριβές συγκριτικά με εκείνο των υπολοίπων μοτοσυκλετών δρόμου. Αυτή είναι και η ειδοποιός διαφορά. Όμως στην πράξη, δουλεύει εξαιρετικά!

Σε κάθε περίπτωση πάντως, είναι καλό να γνωρίζουμε ότι και στο εντούρο η καλή πρόσφυση είναι κάτι που θέλουμε συχνά στο γλιστερό έδαφος και εκεί είναι που το Traction Control μας προσφέρει επιπλέον κράτημα. Ίσως να μην προσφέρει πολλά σε έναν αναβάτη που κάνει μαγικά με το γκάζι, αλλά σε όλους τους υπόλοιπους, που δεν είναι γεννημένοι πρωταθλητές, σίγουρα θα δώσει ένα αβαντάζ.

Έτοιμα για μάχη


Στην διαδρομή που κάναμε το Traction Control λειτουργούσε καλά, κάτω από διαφορετικές συνθήκες οδήγησης και ειδικά στα τεχνικά ή extreme κομμάτια της διαδρομής, προσέφερε αρκετή βοήθεια. Ο ψεκασμός της Keihin με το νέο σώμα των 42 χιλιοστών στα τετράχρονα αναλαμβάνει την μείωση της απόδοσης. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η ντίζα γκαζιού συνδέεται απ' ευθείας χωρίς συνδέσμους, επιτυγχάνοντας έτσι πιο άμεση απόκριση, αλλά και μείωση κατά 100 γραμμάρια του βάρους.

Τόσο τα δίχρονα, όσο και τα τετράχρονα μοντέλα, διαθέτουν μίζα, τα μεν δίχρονα, πλέον την έχουν καλά κρυμμένη στο κάτω μέρος του κινητήρα, στην εσοχή που δημιουργούν τα νέα κάρτερ. Και φυσικά οι μοτοσυκλέτες είναι ελαφρύτερες από 4 έως 6 κιλά, αναλόγως μοντέλου!
Το νέο πλαίσιο που χρησιμοποιούν έχει διαφορετικούς σωλήνες που έχουν αυξήσει την ακαμψία κατά 30% κατά τον διαμήκη άξονα και την εγκάρσια ελαστικότητα κατά 20%, ενώ ζυγίζει μισό κιλό λιγότερο. Το νέο υποπλαίσιο ζυγίζει μόλις 1,4 κιλά (!) και είναι κατά ένα ολόκληρο κιλό ελαφρύτερο από το προηγούμενο.

Έτσι, η πρώτη επαφή ήταν κάτι περισσότερο από ενθουσιώδης, αφού όλα τα νέα Husqvarna 2017, έχουν σημαντικές διαφορές στην αίσθηση που προσδίδουν. To TX 125, παρά τα 124,8cc συμπεριφέρεται πιο πολύ σαν 150cc με εξαιρετική ομαλότητα στις χαμηλές στροφές. Έχοντας πλέον καταργηθεί το TE 125, λόγω περιορισμών ρύπων, το TX θα πηγαίνει μόνο στην Αμερική ή θα παραγγέλνεται απευθείας από τους αντιπροσώπους, αλλά δεν θα έχει την δυνατότητα έκδοσης άδειας κυκλοφορίας. Έτσι θα αποτελέσει ένα σημαντικό παιχνίδι για αγώνες scramble και χωμάτινες διαδρομές όπου δεν απαιτούνται τα απαραίτητα έγγραφα.

Δύναμη και ευχρηστία


Τα ΤΕ250 και ΤΕ300 είναι ιδιαιτέρως ισχυρά, με έναν δίχρονο κινητήρα που δείχνει τα δόντια του από τις χαμηλές στροφές, με την ροπή να είναι υπεύθυνη για την ευκολί στην οδήγηση. Στο 300, η δύναμη έρχεται τόσο άμεσα που θα προτιμηθεί από τους πολύ προπονημένους αναβάτες. Τα πλεονεκτήματα των βελτιωμένων αναρτήσεων και του πιο άκαμπτου πλαισίου γίνονται πιο αισθητά, αφού ο αναβάτης λαμβάνει πιο άμεσα τις πληροφορίες. Τα δίχρονα μοντέλα είναι εξαιρετικά ελαφριά και με μεγάλη απόκριση, πιο αιχμηρά από ποτέ.

Το ίδιο ισχύει και για τα FE τετράχρονα μοντέλα όμως. Έχοντας το FE 250 στην διάθεση μας για περισσότερο χρόνο από τα υπόλοιπα μοντέλα, απολαύσαμε τον αναβαθμισμένο κινητήρα που το κάνει να στέκεται δίπλα στο προηγούμενο 350 με αξιώσεις. Ο γρήγορος αναβάτης θα το προτιμήσει, ενώ ακόμη και ο ερασιτέχνης δεν θα δυσκολευτεί καθόλου. Το κορυφαίο μοντέλο πάντως είναι για μία ακόμη χρονιά το FE 350 που συγκεντρώνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για εύκολη και απολαυστική οδήγηση. Με τις αναρτήσεις και το νέο πλαίσιο να τοποθετούν την μοτοσυκλέτα στο σημείο που επιθυμεί ο αναβάτης, οι ανωμαλίες γίνονται παρελθόν και η οδήγηση enduro, απόλαυση. Από τα μεγαλύτερα μοντέλα οδηγήσαμε περισσότερο το 450, το οποίο μας φάνηκε πιο δυνατό από το προηγούμενο 500, με την ροπή του να καλύπτει κάθε απαιτητικό αναβάτη και να κάνει το φετινό 500 να περισσεύει.

Ευχάριστα πλεονεκτήματα


Με τα νέα αυτά πλεονεκτήματα, την διπλή χαρτογράφηση, το Traction Control, το Launch Control που βοηθά στις εκκινήσεις παρέχοντας όση δύναμη χρειάζεται, τους νέους κινητήρες, το νέο πλαίσιο και το χαμηλότερο συνολικό βάρος σε όλα τα νέα μοντέλα, οι νέες Husqvarna φτιάχτηκαν για υψηλές προσδοκίες. Γεννήθηκαν για τη νίκη. Αλλά ακόμη και για τους αναβάτες εκείνους που δεν φιλοδοξούν να τρέξουν στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, είναι ιδανικές. Κυρίως χάρη στην ευχρηστία τους, την ηρεμία με την οποία μπορούν να οδηγηθούν, την ασφάλεια που μπορούν να δώσουν τα ηλεκτρονικά συστήματα και να μετατρέψουν την βόλτα σε απόλαυση.
To μόνο βέβαιο είναι ότι η Husqvarna μπαίνει δυνατά και ανταγωνιστικά στο 2017 προσφέροντας το γνωστό πορτοκαλί πακέτο με μοχλισμό στην ανάρτηση, διαφορετικούς χρωματισμούς και ηλεκτρονικά ως standard. Ακόμη και από την βιτρίνα, κερδίζουν τις εντυπώσεις!

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 09 Αυγούστου 2016 11:21

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon