.
Κατηγορία Husqvarna
Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2016 13:19

Τεχνική παρουσίαση - Husqvarna TX125 - TE 250/300 - FE 250/350/450/501 2017

 

Ολική ανανέωση!

 

 


Του Τάκη Μανιάτη

Τα νέα Husqvarna Enduro του 2017 είναι ελαφρύτερα, με νέα πλαίσια και αναρτήσεις, με νέους κινητήρες και περιφερειακά, αλλά και Traction Control για τα τετράχρονα! Τι έμεινε ίδιο στην γκάμα των δίχρονων και τετράχρονων enduro για την νέα χρονιά; Διαβάστε την αναλυτική τεχνική παρουσίαση!

Πλαίσια και περιφερειακά


Πολλές οι αλλαγές στα νέα μοντέλα της Husqvarna, τα οποία ακολουθώντας τις γραμμές της μαμάς KTM, υιοθετούν πλαίσια και αναρτήσεις, αλλά και κινητήρες, από τα μοντέλα 2017, και μπαίνουν στην νέα χρονιά με σημαντικές αναβαθμίσεις. Συνεχίζουν να διαφοροποιούνται στην ύπαρξη μοχλισμού στην πίσω ανάρτηση, στο διαφορετικό στα σημεία ψαλίδι και στο αμορτισέρ, στον πιο πλούσιο εξοπλισμό, στο υποπλαίσιο από συνθετικά υλικά, και στα λευκά περιφερειακά που έχουν τελείως διαφορετική σχεδίαση. Ας τα δούμε πιο αναλυτικά:

Νέα εργονομία, βελτιωμένη άνεση αναβάτη, ευκολία κινήσεων, χαμηλού ύψους σέλα με ειδικό αντιολισθητικό υλικό, νέο αμορτισέρ DCC με βελτιωμένα χαρακτηριστικά απόσβεσης - ελαφρύτερο κατά 0,36kg, νέο ελαφρύτερο κατά 200 γραμμάρια μπροστινό σύστημα ανάρτησης με ονομασία XPLOR48, με τις ρυθμίσεις απόσβεσης και επαναφοράς στο άνω μέρος . Αυτό διαθέτει ελατήρια και στα δύο καλάμια και διαδρομή 300 χιλιοστά, και πρόσθετους ρυθμιστές προφόρτισης ελατηρίων σε τρεις θέσεις. Παρέχει βελτιωμένη απόδοση και χαρακτηριστικά απόσβεσης, και νέο hydro-stop σύστημα για μεγαλύτερη αντοχή όταν φτάνει στο κατώτατο σημείο.

Το υποπλαίσιο κατασκευάζεται σε τρία διαφορετικά τεμάχια, από σύνθετο υλικό αποτελούμενο κατά 30% από ίνες άνθρακα, το οποίο ζυγίζει 1 κιλό λιγότερο από τα απερχόμενα μοντέλα. Είναι ισχυρό και διατηρεί το σχήμα του μετά από πρόσκρουση.
Το πλαίσιο κατασκευάζεται από χρωμιομολυβδαινιούχο χάλυβα και η διαμόρφωση των σωλήνων γίνεται υπό πίεση νερού και συγκόλληση με robots. Σε σχέση με τα μοντέλα 2016, τα νέα πλαίσιο ζυγίζουν 8,8 κιλά, 0,6kg λιγότερο. Το νέο πλαίσιο προσφέρει 30% περισσότερη στρεπτική ακαμψία και 20% λιγότερη διαμήκης ακαμψία.

Οι μανέτες φρένου και συμπλέκτη, οι άξονες τροχών, τα κέντρα, η προστατευτική ποδιά κινητήρα, τα ψηλότερα κατά 6 χιλιοστά ( σε σχέση με τα motocross) μαρσπιέ "no dirt" για απομάκρυνση της λάσπης, είναι νέα.
Συνολικά, τα νέα Husqvarna του 2017, δίχρονα και τετράχρονα, έχουν αυξημένη την ποιότητα σε όλα τους τα σημεία και αποτελούν σημείο αναφοράς για κάθε κατηγορία.

Ελάφρυνση παντού


Το αλουμινένιο ψαλίδι είναι νέο και ελαφρύτερο κατά 220 γραμμάρια. Το πεντάλ του φρένου είναι μακρύτερο κατά 10 χιλιοστά και το έμβολο της πίσω δαγκάνας, μικρότερο, στα 24 χιλιοστά από 26. Νέας σχεδίασης είναι και οι wave δίσκοι μπροστά και πίσω, ελαφρύτεροι κατά 63 και 51 γραμμάρια αντίστοιχα. Στο μπροστινό φρένο, τοποθετήθηκε οδηγός στο σωληνάκι μεταφοράς υγρών, για προστασία. Τα ψυγεία έχουν νέα σχεδίαση για καλύτερη ψύξη και αυξημένη αποβολή θερμότητας, ενώ προστατεύονται καλύτερα λόγω των νέων προστατευτικών.

Η εξάτμιση έχει νέα σχεδίαση για βελτίωση της απόδοσης, λιγότερο θόρυβο, μείωση βάρους και συγκέντρωση βάρους στο κέντρο μάζας της μοτοσυκλέτας. Ένα νέο πίσω ελαστικό της Maxxis τοποθετήθηκε σε όλα τα δίχρονα, για καλύτερη πρόσφυση και αίσθηση.
Το διάφανο ρεζερβουάρ είναι λεπτότερο στα πλαϊνά του και κατεβαίνει χαμηλότερα ενώ η σέλα ίδια σε ύψος, αλλά χαμηλότερη στο μπροστινό τμήμα κατά 14 χιλιοστά και στο πίσω, κατά 8 χιλιοστά. Η μπαταρία, είναι λιθίου, ζυγίζει μόλις 495 γραμμάρια, ένα κιλό πιο λίγο σε σχέση με την περσινή! Το σημαντικό είναι πως η μπαταρία μαζί με τα καλώδια της και όλα τα ηλεκτρικά, παραμένουν πάνω στο φιλτροκούτι στην περίπτωση αφαίρεσης του υποπλαισίου, κι έτσι η αντικατάσταση ή όποιες εργασίες γίνονται γρήγορα.

Το φιλτροκούτι είναι και αυτό νέο, κατασκευασμένο από σκληρό πλαστικό, με βελτιωμένη δίοδο αέρα, και μεγάλο φίλτρο αέρα της Twin Air. Σημαντικό είναι ότι το φίλτρο αφαιρείται χωρίς εργαλεία, και μάλιστα, όπως και να τοποθετηθεί, κάθεται πάντα σωστά στην θέση του.

TX125


Λόγω των περιορισμών Euro4, το νέο TX125 είναι το παλιό TE125. Το όνομα άλλαξε μιας και το TE δεν βγάζει πλέον άδεια κυκλοφορίας και πινακίδα, κι έτσι, σταματάει από την γκάμα. Η Husqvarna το ονομάζει πλέον TX125 και η νέα μοτοσυκλέτα που προέκυψε, θα πωλείται σε όσους δεν χρειάζονται άδεια κυκλοφορίας, για οδήγηση μόνο σε κλειστές διαδρομές ή χωματόδρομους - σε αγώνες τύπου scramble ας πούμε, όπου δεν απαιτείται άδεια κυκλοφορίας και ασφάλειας.

Ο κινητήρας του σχεδιάστηκε εκ νέου, με νέα και στενότερα και ελαφρύτερα κατά 600 γραμμάρια κάρτερ, τα οποία τοποθετούν τον επίσης νέο στρόφαλο, πιο κοντά στο κέντρο μάζας. Ο κύλινδρος και η κεφαλή είναι νέα, ενώ μπορεί να τοποθετηθεί κύλινδρος από το 150 της KTM ώστε να αυξηθεί ο κυβισμός του. Νέο είναι το 6άρι κιβώτιο ταχυτήτων, στενότερο κατά 6 χιλιοστά, νέο και το καρμπυρατέρ της Mikuni, TMX38, που αντικατέστησε το Keihin, νέος ο συμπλέκτης της Brembo σε αντικατάσταση του Magura.

Όλες αυτές οι αλλαγές μείωσαν το βάρος του κινητήρα κατά 1,9 κιλά στο 125. Αν κάποιος το επιθυμεί, μπορεί να τοποθετήσει μίζα από το KTM XC-W 150, η οποία πωλείται ως after market.
Η νέα σε σχεδίαση εξάτμιση, ολοκληρώνει την εικόνα του κινητήρα που σύμφωνα με την Husqvarna, αποδίδει 2 ίππους περισσότερους σε σχέση με το απερχόμενο μοντέλο, στην μέση της καμπύλης. Το νέο ΤΧ 125 ζυγίζει συνολικά 92 κιλά, 3,8 λιγότερα σε σχέση με το TE 125 του 2016.

ΤΕ 250/300


Νέος κινητήρας και στα TE 250 και 300, ο οποίος προέρχεται από τα αντίστοιχα μοντέλα KTM - να σημειωθεί πως πρώτα παρουσιάστηκε στο motocross 250 της Husqvarna, και έπειτα στα KTM, για να έρθει μετά και στα enduro της Husqvarna.
Έχουμε τελείως νέα κάρτερ, λεπτότερα, πιο στενά, και μικρότερα σε μήκος, με αποτέλεσμα να έχει μικρύνει το συνολικό μέγεθος τους. Ο νέος στρόφαλος τοποθετείται πιο πάνω και πιο πίσω, για συγκέντρωση μαζών. Πλέον περίσσεψε χώρος στο κάτω τμήμα των κάρτερ, όπου τοποθετήθηκε η μίζα. Αυτή, έφυγε από το αριστερό άκρο του βολάν, όπου βρισκόταν ως πρόσθετο τμήμα, και ανήκει στο σώμα των κάρτερ. Βρίσκεται προστατευμένη πίσω από την ποδιά και τους σωλήνες του πλαισίου, και συμβάλλει στην συγκέντρωση των μαζών.

Ο κύλινδρος είναι νέος, με διαφορετικό χιτώνιο για μεταφορά του ψυκτικού υγρού, νέας σχεδίασης βαλβίδα εξαγωγής power valve και νέα κεφαλή - το σύνολο προσφέρει καλύτερη ροπή στις χαμηλές στροφές.
Ο στρόφαλος έχει ζυγιστεί εκ νέου και διαθέτει νέο αντικραδασμικό άξονα. Σύμφωνα με την Husqvarna, παρουσιάζει 50% λιγότερους κραδασμούς! Ο συμπλέκτης DDS διαθέτει νέας σχεδίασης πιατέλο πίεσης, αλλά και νέα τρόμπα της Brembo. Το κιβώτιο ταχυτήτων είναι τελείως νέο και έρχεται απευθείας από το FE 350, με 6 σχέσεις και λεβιέ "no-dirt" για να μην κρατάει λάσπη. To καρμπυρατέρ είναι νέο και διαφορετικό και πλέον προέρχεται από την Mikuni.

Συνολικά, τα νέα TE 250 και 300 ζυγίζουν πλέον 102,2 κιλά, 2 κιλά λιγότερα από τα μοντέλα 2016

Νέοι τετράχρονοι κινητήρες


Οι κινητήρες σε όλη την τετράχρονη γκάμα είναι τελείως νέοι, με πλαϊνά καπάκια σχεδίασης "no dirt" ώστε να μην συγκρατούν λάσπες, όπως και αντίστοιχο λεβιέ ταχυτήτων. Συναντάμε νέα κάρτερ σε όλη την γκάμα, με μικρότερο κατά 20 χιλιοστά πλάτος στα 250/350 και 23 χιλιοστά λιγότερα στα 450/501. Παρουσιάζουν μειωμένο βάρος κατά 1,5 κιλό στο 250 και κατά 1,9 κιλά στο 350 (27,6 και 28,5 κιλά αντίστοιχα) και κατά 2,4 κιλά στα μεγαλύτερα μοντέλα.

Οι αλλαγές στα ενδότερα είναι σημαντικές. Οι κεφαλές των 250 και 350 διαθέτουν εκκεντροφόρους με αυξημένη επικάλυψη κατά 30% DLC - Diamond Like Carbon, αυξημένη αντοχή, και ελαφρύτερους κατά 150 γραμμάρια.
Νέες είναι και οι βάσεις που στηρίζουν την κεφαλή στο πλαίσιο. Ο στρόφαλος έχει έρθει πιο κοντά στο κέντρο μάζας της μοτοσυκλέτας, το κιβώτιο ταχυτήτων έχει μετακινηθεί 11,1 χιλιοστά προς τα πίσω και 26,9 χιλιοστά προς τα πάνω. Αυτό επέτρεψε στον κινητήρα να στενέψει ακόμη 2 χιλιοστά. Ο στρόφαλος διαθέτει κοντύτερη κατά 6 χιλιοστά μπιέλα και στο 250 αλλά και στο 350.

Οι κύλινδροι είναι κοντύτεροι και τα έμβολα είναι νέα, με συμπίεση 12,8 και 12,3:1 για το 250 και το 350 αντίστοιχα.
Τα μεγαλύτερα, 450 και 501, διαθέτουν νέας σχεδίασης κεφαλή, με την διατήρηση του ενός νέου επίσης εκκεντροφόρου, νέα κοντύτερη αλυσίδα ρύθμισης, νέο χιτώνιο μεταφοράς του ψυκτικού υγρού, και διαφορετικές βάσεις στήριξης στο πλαίσιο. Το έμβολο είναι νέας σχεδίασης για καλύτερη απόδοση, ο στρόφαλος διαθέτει πλέον νέο πιο συμπαγές σχήμα και καλύτερη λίπανση των ρουλεμάν. Διατίθεται επίσης νέα κοντύτερη σχέση στην πρωτεύουσα μετάδοση, από 32/76, σε 31/76.

Ο στρόφαλος έχει μετακινηθεί πλέον κατά 7 χιλιοστά πιο πίσω, και 9 χιλιοστά πιο πάνω, με κοντύτερη κατά 6 χιλιοστά μπιέλα, οι κύλινδροι είναι κοντύτεροι αντίστοιχα, με νέα έμβολα. Συνολικά, οι εξωτερικές διαστάσεις μειώθηκαν κατά 23 χιλιοστά σε μήκος, 22 σε ύψος και 9 σε ύψος, με το βάρος να μειώνεται κατά 2,4 κιλά.
Στα 450 και 501, το κιβώτιο ταχυτήτων είναι τελείως νέο με διαφορετική επιφάνεια στην 5η και 6η σχέση για αντοχή, και νέας σχεδίασης φουρκέτες. Οι κινητήρες καλύπτουν τις προδιαγραφές Euro 4.

Ηλεκτρονική εποχή


Τα ηλεκτρονικά βοηθήματα άγγιξαν και τις μοτοσυκλέτες της Husqvarna. Τα τετράχρονα μοντέλα διαθέτουν νέο σύστημα ψεκασμού που προέρχεται από την Keihin, με νέο ελαφρύτερο σώμα ενώ έχει προστεθεί διπλός χάρτης για την ρύθμιση της ηλεκτρονικής ανάφλεξης, αλλά και Traction Control. Το τελευταίο λειτουργεί επεμβαίνοντας στην ηλεκτρονική ανάφλεξη, μειώνοντας τις στροφές όταν διαπιστώσει υπερστροφία (απότομο ανέβασμα στροφών, π.χ. από γλίστρημα του τροχού σε γλιστερή ή βρεγμένη διαδρομή).

Οι κινητήρες καλύπτουν τους περιορισμούς του Euro4.
Ο συμπλέκτης είναι ελαφρύτερος με νέο διάφραγμα και νέο πιατέλο πίεσης, ενώ το κιβώτιο ταχυτήτων σε όλα τα τετράχρονα, διαθέτει σένσορα συγχρονισμού της κάθε σχέσης με τον χάρτη της ηλεκτρονικής ανάφλεξης και αναθεωρημένες φουρκέτες.

Η νέα εποχή θέλει τα Husqvarna του 2017 να έρχονται ετοιμοπόλεμα σε όλες τις κατηγορίες και να καταξιώνονται με κορυφαίο εξοπλισμό, δυναμικά χαρακτηριστικά, Traction Control και απεριόριστες δυνατότητες στα κατάλληλα χέρια.

Στατικές φωτογραφίες

Φωτογραφίες λεπτομερειών

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2016 13:45

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon