.
Κατηγορία Husqvarna
Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2016 11:02

Test - Husqvarna Enduro 2017

 

Νέος δυνατός παίχτης!

 

Του Τάκη Μανιάτη
Φωτογραφίες: Χρήστος και Γιώργος Καραγιωργάκης

Ανανεωμένα συνολικά, με νέους κινητήρες και πλαίσια, με νέα περιφερειακά, με νέες δυνατότητες και πιο όμορφα από ποτέ. Οδηγήσαμε την γκάμα Enduro της Husqvarna για το 2017 και διαπιστώσαμε αυτό που ήδη υποπτευόμασταν: Νέος δυνατός παίχτης στο Enduro!

Νέα εποχή

Από τότε που η Husqvarna τράβηξε μία γραμμή στην παλιά εποχή, και ακολούθησε τον δρόμο της ''μαμάς'' KTM, ένα ήταν σίγουρο: Ότι ο συνδυασμός μίας εταιρίας με ιστορία που έχει τις ρίζες της στο 1903, και η τεχνολογία της KTM, θα έφερναν σίγουρη επιτυχία. Και αυτό δεν άργησε να έρθει, αφού ακόμη και από την πρώτη κιόλας χρονιά, η νέα Husqvarna πέτυχε πωλήσεις 27.000 μοτοσυκλετών, γράφοντας ιστορικό ρεκόρ!
Φτάνοντας στο 2017, η Husqvarna έχει τινάξει από πάνω της τον χαρακτηρισμό λευκό-μπλε KTM, και παρά το ότι μοιράζεται το μεγαλύτερο μέρος της τεχνολογίας, τραβάει τον δικό της διαφορετικό δρόμο. Για την νέα χρονιά, πλαίσια αλλά και κινητήρες σε όλα τα μοντέλα, δίχρονα και τετράχρονα, είναι νέα, με ελαφρύτερα, πιο ευέλικτα, πιο δυνατά, πιο εύστροφα χαρακτηριστικά οδήγησης και απόδοσης.

Οι κινητήρες νέοι, με μικρότερες διαστάσεις, δυνατότεροι και πιο ελαφριοί, με επιλογές χαρτογράφησης τόσο για τα δίχρονα όσο και τα τετράχρονα, αλλά και Traction Control δύο επιπέδων για τα τελευταία! Τα νέα μοντέλα διαθέτουν επίσης νέα πλαστικά περιφερειακά, νέα ρεζερβουάρ, νέες μάσκες και φανάρια, διαφορετικές αναρτήσεις της WP με ονομασία XPLOR, νέο ψαλίδι, και φυσικά μοχλισμό στο αμορτισέρ. Μία σειρά βελτιώσεων και αλλαγών ακολουθήθηκε και από την Husqvarna στα νέα δίχρονα μοντέλα που διαθέτουν τώρα νέο κινητήρα στα 250 και 300 κυβικά εκατοστά - ο οποίος παρεμπιπτόντως παρουσιάστηκε πρώτα στο Husqvarna TC 250 του 2017 και έπειτα στα KTM EXC.

Αυτός χρησιμοποιεί για πρώτη φορά Keihin καρμπυρατέρ αντί για Mikuni, ενώ το μικρότερο της σειράς, TE 125, δεν βγάζει πλέον αριθμό κυκλοφορίας λόγω προδιαγραφών Euro4. Έτσι, αλλάζει - προσωρινά ελπίζουμε - όνομα, λέγεται TX 125 και πωλείται χωρίς δυνατότητα έκδοσης άδειας κυκλοφορίας, αλλά με όλα τα enduro χαρακτηριστικά, σε όσους θέλουν αγωνιστική μοτοσυκλέτα για scramble ή enduro σε κλειστές διαδρομές.
Όλα τα νέα μοντέλα είχαμε την δυνατότητα να οδηγήσουμε στην οργανωμένη παρουσίαση που έγινε στην Αττική από την αντιπροσωπεία, KTM S.E.E., στην Πεντέλη.
Διαθέσιμα ήταν τα TE 250, TE 300, FE 250 και FE 350 τα οποία και εισάγονται επίσημα. Αν κάποιος θελήσει την υπερδύναμη του FE 501, θα πρέπει να προχωρήσει σε παραγγελία για να το απολαύσει.

Τετράχρονα εν δράσει

Έχοντας οδηγήσει πρόσφατα τα αντίστοιχα τετράχρονα της KTM, είχα φυσικά την περιέργεια να δω στην πράξη την λειτουργία του Traction Control σε ''σκληρές'' συνθήκες. Στις διαδρομές της Πεντέλης, στο πιστάκι που είχε ετοιμάσει η ΚΤΜ S.E.E. το χώμα ήταν κάτι περισσότερο από σκληρό, και η διαδρομή με μικρές υψομετρικές διαφορές, όχι ιδιαίτερες ευθείες για επιταχύνσεις, όχι γρασίδι και λάσπη για να γλιστρήσουν οι τροχοί. Όπως ήταν αναμενόμενο, τόσο στο FE 250 όσο και στο FE 350, το Traction Control δεν έμπαινε σε λειτουργία - ή τουλάχιστον δεν ήταν μία επέμβαση που μπορούσαμε να καταλάβουμε.
Η καλή πρόσφυση που άφηνε τον τροχό να σπινάρει προβλεπόμενα και όχι απότομα, ήταν το μυστικό. Το σύστημα Traction Control της Husqvarna λαμβάνει πληροφορίες από την ηλεκτρονική ανάφλεξη και τον ψεκασμό, και μόλις διαγνώσει υπερστροφία, μειώνει τις στροφές.

Με τους αισθητήρες στους τροχούς να απαγορεύονται στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Enduro της FIM, η Husqvarna δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κάποιο άλλο σύστημα παρά αυτό που έχουμε. Έτσι, έχουμε δύο διαφορετικούς χάρτες στην χαρτογράφηση του κινητήρα, 1 και 2, με διαφορετική απόδοση, και ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση του Traction Control από τον διακόπτη, στο αριστερό άκρο του τιμονιού. Σε αντίστοιχες διαδρομές στην παρουσίαση των KTM 2017 στην Ισπανία όπου υπήρχε και λάσπη, η ενεργοποίηση του Traction Control γινόταν αισθητή και μάλιστα, βοηθούσε σημαντικά να σκαρφαλώσεις σε γλιστερά σημεία.

Στην Πεντέλη, το μόνο που είδαμε ήταν η διαφορά λειτουργίας των κινητήρων, με ήπια ή άγρια συμπεριφορά, στις επιλογές χαρτογράφησης. Για τα δικά μας γούστα, το FE 350 ήταν αυτό που κέρδισε τις εντυπώσεις με τον ροπάτο κινητήρα, την ευκολία χρήσης σε enduro διαδρομές παίζοντα απλώς με το γκάζι, αλλά και την έκρηξη ισχύος στην επιθετική οδήγηση, μέσα στην πίστα. Το FE 250 έρχεται σαφώς πιο δυνατό από το προηγούμενο, απαιτώντας βέβαια ξανά επιθετικό αναβάτη με όρεξη για γρήγορη οδήγηση.

Και τα δύο, έχουν βελτιωθεί στην αλλαγή κατεύθυνσης, στην σταθερότητα και τοποθέτηση στις στροφές, στην πρόσφυση και την ασφάλεια που προσφέρουν σε κάθε είδους έδαφος. Ο μοχλισμός βέβαια, κάνει την μεγάλη διαφορά σε πέρασμα από ανώμαλα εδάφη, στην αρχική διαδρομή του αμορτισέρ, και σε συνδυασμό με το νέο μπροστινό σύστημα, απλά δύσκολα θα βρεις καλύτερο συνδυασμό σε μοτοσυκλέτες παραγωγής.

Δίχρονα εν δράσει


Τα δίχρονα της Husqvarna είναι τελείως νέα για φέτος, με το νέο πλαίσιο και τα περιφερειακά να δημιουργούν μία πιο επίπεδη θέση οδήγησης, που δεν ενοχλεί σε γόνατα και μηρούς. Η επιθετική θέση οδήγησης που σε αφήνει να μετακινηθείς άνετα μέχρι την τάπα του ρεζερβουάρ συμβάλλει στην ευελιξία του συνόλου, όσο και η σταθερότητα που προέρχεται από το νέο πλαίσιο και τις κορυφαίες αναρτήσεις. Το νέο μπροστινό σύστημα αποσβένει εξαιρετικά τις ανωμαλίες και στην περίπτωση των δίχρονων όπου δεν υπάρχει η στροφορμή των τετράχρονων για την σταθερότητα, φαίνεται περισσότερο η λειτουργία τους. Ακόμη και στα πιο κατσαρά εδάφη, οι αναρτήσεις συμπιέζονται όσο χρειάζεται για να μην φτάνει τίποτα στον αναβάτη, και χωρίς να χάνεται η σταθερότητα. Με τα δίχρονα οδηγήσαμε περισσότερο εκτός πίστας, σε off road διαδρομές, ανακαλύπτοντας τις αρετές τους και την ευκολία στην οδήγηση.

Πλέον το 250 με το 300 βρίσκονται πολύ κοντά σε αίσθηση και δεν υπάρχει η βαριά συμπεριφορά του 300. Η ροπή είναι αυτή που κάνει την διαφορά, και στο 300, πραγματικά είναι ασύγκριτη, ειδικά σε ανηφορικές αργές διαδρομές. Βέβαια το 250 παραμένει πιο εύκολο και με ανανεωμένη δύναμη σε σχέση με το παλιό μοντέλο, με ροπή από τις χαμηλές που είναι αρκετή για τις περισσότερες των περιπτώσεων. Αν κρίνουμε μάλιστα ότι μέχρι και οι παγκόσμιοι αναβάτες προτιμούν το νέο 250 για τους extreme αγώνες τους, τότε συμπεραίνουμε ότι τα 50 κυβικά δεν θα μας δώσουν το προβάδισμα αν εμείς δεν μπορούμε να οδηγήσουμε όπως πρέπει.

Οι αγωνιστικές περγαμηνές και των δύο TE, τα τοποθετούν στην κορυφή της κατηγορίας ως premium προϊόντα με κορυφαία χαρακτηριστικά και μοναδική αίσθηση στην οδήγηση. Η διαφορά σε σχέση με τα KTM στον μοχλισμό της ανάρτησης είναι μεγάλη είτε σε σαμάρια, είτε σε εμπόδια που συναντάει ο τροχός σε ανηφορικά μονοπάτια. Η ανάρτηση λειτουργεί πιο γλυκά και βάζει την δύναμη πιο ομαλά στο έδαφος, με αποτέλεσμα καλύτερη πρόσφυση και επιτάχυνση. Traction Control δεν υπάρχει εδώ, μιας και είναι κάτι που ενδεχομένως να δούμε την επόμενη χρονιά στην περίπτωση που λόγω των προδιαγραφών, αποκτήσουν ψεκασμό (το πιθανότερο σενάριο).

Premium προϊόντα


Έχοντας διαφορετικά υλικά κατασκευής στο υποπλαίσιο (πλαστικό και carbon), μοχλισμό στο αμορτισέρ, τάπες εξωτερικής προφόρτισης ελατηρίων στο μπροστινό σύστημα, Traction Control ως standard στα τετράχρονα (πωλείται ως extra στα KTM, standard μόνο στα KTM Six Days), μαύρες πλάκες στήριξης μπροστινού συστήματος κατασκευασμένες σε CNC, η Husqvarna δίκαια θεωρείται ως ένα premium brand για την μαμά KTM. Ως τέτοιο, προσπαθεί να διαχωρίσει τους δεσμούς αίματος με την KTM και το καταφέρνει προσφέροντας ποιοτικότερα υλικά, πλουσιότερο εξοπλισμό, μεγαλύτερη ιστορία, αλλά και πιο ομοιογενή συμπεριφορά. Κάθε χρόνο που περνάει η νέα Husqvarna εδραιώνεται και περισσότερο στην αγορά και αποκτά σημαντικό μερίδιο, όντας ο κυριότερος αντίπαλος της πορτοκαλί εταιρίας. Ως premium, θεωρούμαι ότι το αξίζει!

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Διαβάστε την πλήρη τεχνική ανάλυση πατώντας εδώ

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2016 16:39

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon