.
Κατηγορία Husqvarna
Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2017 13:44

TEST – Husqvarna TE 250i / TE 300i 2018 – Αποστολή στον Καναδά

 

Μοτοσυκλέτες με… τρίχρονο κινητήρα!

 

 

Του Aviad Avrahami / Fullgaz
Φωτογραφίες: M. Campelli, A. Cervetti

Το endurο γνώρισε και γνωρίζει μεγάλες δόξες τα τελευταία χρόνια, με όλο και πιο πολλούς αναβάτες να εισέρχονται στον μαγικό του κόσμο. Ωστόσο οι ολοένα και πιο αυστηροί περιορισμοί που απαγορεύουν την πρόσβαση στους off – road “παράδεισους”, καθώς και οι Euro4 προδιαγραφές, έχουν προσωρινά ανακόψει αυτή την αυξητική πορεία στις πωλήσεις.
Με τα δίχρονα στα 250 – 300 κ.εκ. να αποτελούν τα best sellers των κατασκευαστών, έπρεπε να βρεθεί μια λύση άμεσα και η KTM ήταν η πρώτη που ανταποκρίθηκε σε αυτό, παρουσιάζοντας τα “ψεκαστά” TPI EXC 250 & 300 που οδηγήσαμε πρόσφατα στο Erzberg. Mιας και η Husqvarna αποτελεί ιδιοκτησία της KTM όπως είναι γνωστό, ήταν επόμενο η τεχνολογία αυτή να περάσει και στα TE 2T και για αυτό το λόγο βρεθήκαμε στα Βραχώδη Όρη του Καναδά, ώστε να πάρουμε μια πρώτη γεύση από τις νέες αυτές μοτοσυκλέτες.

Χωρίς πολλές αλλαγές, το μεγάλο νέο είναι ο ψεκασμός!


Η γκάμα των endurο της Husqvarna, ανανεώθηκε ριζικά το 2017, οπότε για φέτος οι αλλαγές είναι μικρής έκτασης. Ένα νέο τιμόνι της Pro Taper, τα νέα φρένα της Magura και το διαφορετικό set up της μπροστινής ανάρτησης, είναι όλα και όλα τα νέα στοιχεία και οι αλλαγές των TE 250i και TE 300i.  Ωστόσο τα μεγάλα νέα είναι αυτό το “i” που προστέθηκε στην ονομασία τους και το οποίο σημαίνει ψεκασμός. Το σύστημα είναι πανομοιότυπο με αυτό των KTM TPI φυσικά και την λειτουργία του την έχουμε αναλύσει διεξοδικά εδώ. Αξίζει όμως να αναφέρουμε τα κυριότερα πλεονεκτήματα της επαναστατικής αυτής τεχνολογίας:

-Εννοείται ότι δεν χρειάζεται πρόμιξη λαδιού – βενζίνης, υπάρχει ξεχωριστό δοχείο λαδιού καύσης κάτω από την σέλα του οποίου η χωρητικότητα επαρκεί για 5-8 γεμίσματα του ρεζερβουάρ βενζίνης (ανάλογα του τρόπου οδήγησης).

-Δεν χρειάζεται ρύθμιση του καρμπιρατέρ αναλόγως του υψόμετρου και της θερμοκρασίας. Ο ψεκασμός προσαρμόζει το μίγμα πάντοτε στο βέλτιστο, λαμβάνοντας δεδομένα από τους πέντε συνολικά αισθητήρες που είναι τοποθετημένοι στον κινητήρα.

-Ομοίως, δεν χρειάζεται “ξεμπούκωμα” του κινητήρα μετά από π.χ. κατάβαση κατηφόρας με κλειστό γκάζι, όταν θα χρειαστεί να το ανοίξει και πάλι κανείς.

-Μικρότερη κατανάλωση η οποία πλησιάζει αυτή των 4Τ αντίστοιχης ιπποδύναμης, ενώ σημαντική είναι και η μείωση της κατανάλωσης του λαδιού καύσης, αφού η αναλογία του σε σχέση με την βενζίνη, είναι της τάξεως του 1 - 1,4%.

Γιατί στον Καναδά;


Ομολογούμε ότι ήταν κάπως περίεργο το να ταξιδέψει μια ομάδα δημοσιογράφων που αποτελούταν κυρίως από Ευρωπαίους στον Καναδά, για την παρουσίαση των νέων Husqvarna. Δεν έχουμε μέρη στην Γηραιά Ήπειρο δηλαδή; Όχι τόσο ψηλά και όχι τόσο προσβάσιμα ήταν η απάντηση της Husqvarna, η οποία ήθελε πρωτίστως να μας δείξει το πόσο ανεπηρέαστος είναι ο ψεκασμός από τις αλλαγές στο υψόμετρο.
Να ΄μαστε λοιπόν στο Panorama Resort της Βρετανικής Κολομβίας, όπου μας δόθηκε η ευκαιρία να οδηγήσουμε τέρμα γκάζι σε ατελείωτες πίστες σκι, να χωθούμε σε τεχνικά μονοπάτια και να σκαρφαλώσουμε από τα 1000 μέτρα υψόμετρο και τους 32 βαθμούς κελσίου, στα 2.500 μέτρα και τους 20 βαθμούς, μέσα σε χρόνο dt!
Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης, όπου οδηγήσαμε τα δύο μοντέλα διανύοντας συνολικά πάνω από 100 χιλιόμετρα, είχαμε λοιπόν την απάντηση μας στο ερώτημα "γιατί στον Καναδά;"

Βελτιωμένη στα σημεία αίσθηση


Όπως ειπώθηκε ήδη, τα νέα ψεκαστά Husqvarna δεν έχουν διαφορές σε σχέση με τα μοντέλα του 2017, οπότε η αίσθηση τους ήταν γνώριμη. Ίδια καλή εργονομία, ίσως ελαφρά βελτιωμένη από το Pro Taper τιμόνι, ίδιο ζύγισμα και ίδια αίσθηση του βάρους. Η μεγάλη διαφορά ωστόσο έρχεται από το μπροστινό τμήμα και συγκεκριμένα από τα νέα σεταρίσματα του πιρουνιού, όπου για φέτος παρουσιάζεται πιο “σφιχτό”, σε σχέση με την πολύ ενδοτική αίσθηση που έχει στα περσινά μοντέλα.
Ωστόσο τα Husqvarna του 2018 παραμένουν “μαλακά“ και φιλικά μοντέλα, σε βαθμό που είναι οριακά καλά για τα 64 κιλά μου. Βαρύτεροι αναβάτες ίσως να χρειαστεί να προχωρήσουν σε επεμβάσεις με ελατήρια και ρύθμιση των αποσβέσεων. Ένα εν δυνάμει ατού των Husqvarna σε σχέση με τον ενδoοικογενειακό ανταγωνισμό των KTM, είναι η πίσω ανάρτηση με μοχλισμό, την οποία αρκετοί αναβάτες προτιμούν, σε σχέση με την PDS των ΚΤΜ. Η λειτουργία της στα Husqvarna είναι εντυπωσιακή, με πολύ προοδευτικό δούλεμα, εξαιρετική απόσβεση των ανωμαλιών και διατήρηση της πρόσφυσης ακόμα και στα πιο σαθρά / γλιστερά εδάφη.

Για τον κινητήρα κάναμε όμως το ταξίδι!


Ε ναι, προφανώς το στοιχείο που κερδίζει τις εντυπώσεις στα νέα Hysqvarna είναι ο κινητήρας με τον ψεκασμό! Για να μην μακρηγορούμε λοιπόν, αυτά τα δίχρονα μοτέρ, είναι ότι πιο κοντινό σε τετράχρονη αίσθηση έχει κατασκευαστεί ποτέ! Πολλές φορές είχε διατυπωθεί –ίσως καταχρηστικά- αυτή η έκφραση για δίχρονους κινητήρες του παρελθόντος που είχαν μια γραμμικότητα στην απόδοση τους αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση, δεν αποτελεί υπερβολή. Για αυτό και παρά το ότι τεχνικά δεν έχει κανένα αντίκρισμα, δώσαμε τον χαρακτηρισμό “τρίχρονα” σε αυτά τα μοτέρ. Είναι 2Τ αλλά ο τρόπος που “κατεβάζουν” την δύναμη τους στο έδαφος και το “δούλεμα’ τους, θυμίζει όσο ποτέ άλλοτε, 4Τ κινητήρες.
Πρώτα απ΄όλα είναι η ακρίβεια στην απόκριση του γκαζιού που εντυπωσιάζει, ο έλεγχος και η διαχείριση της ισχύος από το δεξί σου χέρι δεν θυμίσει σε τίποτα 2Τ. Κατά δεύτερον, είναι ο τρόπος με τον οποίο αποδίδουν οι κινητήρες αυτοί, η, απ΄όπου και αν ανοίξεις το γκάζι, χαμηλά, στις μεσαίες ή ψηλά, η ισχύς αυξάνει με απόλυτα γραμμικό τρόπο. Αυτά τα χαρακτηριστικά , ενδέχεται να ξενίσουν τους φανατικούς της κλασσικής δίχρονης απόκρισης και απόδοσης, αφού δεν υπάρχουν ξεσπάσματα, ωστόσο οι αναβάτες που εκτιμούν την εκμετάλλευση και αξιοποίηση της ισχύος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, θα λατρέψουν τα νέα Husqvarna!
Παλιότερα, δεν θα μπορούσαμε ποτέ να προτείνουμε ένα συμβατικό δίχρονο 300άρι σε όλους τους αναβάτες ανεξαιρέτως, χρειαζόταν να έχει κανείς μεγάλη εμπειρία στην διαχείριση της εκρηκτικής φύσης του κινητήρα, να είναι κατά κάποιο τρόπο θηριοδαμαστής! Με το νέο ψεκαστό μοτέρ, όμως δεν υπάρχουν τέτοιου είδους προβλήματα, πραγματικά μπορούν να το οδηγήσουν όλοι. Ισχύς υπάρχει αλλά η απόδοση είναι φιλική, δεν τρομάζει κανέναν και πιστεύουμε ότι ένας τέτοιος κινητήρας απευθύνεται σε ένα πολύ ευρύτερο κοινό και όχι σε μια κάστα λίγων αναβατών που είχαν την τεχνική και τα κότσια για να το κοντρολάρουν.
Το 250 από την άλλη, ίσως φανεί πιο αδύναμο σε σχέση με αντίστοιχα “καρμπιρατεράτα” 250 Husky, όμως δεν συγκρίνεται σε καμία περίπτωση σε θέματα γραμμικότητας και φιλικής αίσθησης, είναι μακράν καλύτερο!
Συνοψίζοντας λοιπόν, τα νέα ψεκαστά KTM / Husqvarna δίχρονα μοτέρ, αποδεικνύονται πολύ καλύτερα των προσδοκιών μας, ακόμα και των πιο αισιόδοξων από αυτές! Εισάγουν τα δίχρονα σε μια νέα εποχή, όπου εξαλείφονται εγγενή  προβλήματα των κινητήρων αυτών, διατηρώντας παράλληλα τα πλεονεκτήματα τους αναλλοίωτα.
“Κερασάκι στην τούρτα”, το γεγονός ότι τα νέα ψεκαστά 2T, δεν “καπνίζουν”  σχεδόν καθόλου… σίγουρα βέβαια θα βρεθούν οι “παραδοσιακοί” endurάδες. που όντας εθισμένοι στην μυρωδιά της “διχρονίλας”, θα το καταγράψουν ως πρόβλημα και αυτό!

Είναι όλα ρόδινα λοιπόν;


Εεεμ…περίπου, με την έννοια του ότι παρατηρήθηκε ένα πρόβλημα που είχαμε εντοπίσει και στην παρουσίαση των KTM. Συγκεκριμένα, όταν ο κινητήρας δουλεύει για πολύ ώρα στο ρελαντί και η θερμοκρασία του πέσει, χρειάζεται 1-2 λεπτά μέχρι να επανέλθει στην κανονική του θερμοκρασία λειτουργίας για να δουλέψει σωστά. Ίσως είμαστε βέβαια λίγο υπερβολικοί, καθώς δεν νομίζουμε ότι σε πραγματικές συνθήκες θα κάνει κάποιος τις σχεδόν κάθετες καταβάσεις  που κάναμε με τα KTM στο Erzberg και με τα Husqvarna στα Βραχώδη Όρη του Καναδά. Απλά το αναφέρουμε λοιπόν, χωρίς να συνιστά κάτι το τραγικό.

Τόσο όμοια και τόσο διαφορετικά


Πολύς κόσμος θεωρεί ότι τα Husqvarna, από τότε που η εταρεία περιήλθε σε αυστριακά χέρια, δεν είναι τίποτα άλλο από KTM, με άλλα χρώματα. Δεν είναι έτσι όμως τα πράγματα, η αίσθηση τους μπορεί να είναι παρόμοια, όμως, η ελαφρά διαφορετική εργονομία, το κατασκευασμένο από συνθετικά υλικά υποπλαίσιο, τα φρένα της Magura (αντί των brembo στα KTM) και κυρίως ο μοχλισμός στην πίσω ανάρτηση, διαμορφώνουν μοτοσυκλέτες με διακριτές διαφορές στην αίσθηση. Αυτό που έχει πρωτίστως σημασία όμως, είναι ότι και τα 2Τ Husqvarna του 2018 απέκτησαν τους  εξαιρετικούς “ψεκαστούς” κινητήρες. Κάντε λοιπόν τα αδύνατα δυνατά για να τα οδηγήσετε, είναι λίγες οι φορές που κάποια μοντέλα αλλάζουν πραγματικά τα δεδομένα και τα ΤΕ 250i / TE 300i, αποτελούν αδιαμφισβήτητα αυτό που ονομάζουμε “game changer” στα δίχρονα!

Φωτογραφίες Κίνησης




Φωτογραφιές Λεπτομερειών / Στατικές



Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2017 14:25

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Husqvarna Enduro 2017 Test - Husqvarna TE 250/300 2018 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon