.
Κατηγορία Husqvarna
Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου 2017 15:40

Test - Husqvarna TE 250/300 2018

 

Mε καρδιά μαρουλιού! 

 

 

Του Τάκη Μανιάτη
Φωτογραφίες: Χρήστος Καραγιωργάκης, Γιώργος Σβολόπουλος

Η νέα γενιά δίχρονων της Husqvarna έρχεται να δώσει στα Premium Μοντέλα της μαμάς KTM, μία νέα υπόσταση. Φιλικότερα, πιο ροπάτα, αυτορυθμιζόμενα στο υψόμετρο, με αυξημένη αυτονομία, και λιγότερο καπνό στο τελικό εξαγωγής!

Ελαστικότητα και αυτονομία

Ο νέος δίχρονος κινητήρας που γνωρίσαμε αρχικά στα Husqvarna motocross, στα 250 κυβικά εκατοστά, τον Μάϊο του 2016, είναι αυτός που είχαν και τα μοντέλα enduro του 2017. Τελείως νέες μοτοσυκλέτες για το 2017, οι οποίες όμως για το 2018, έχουν νέα καρδιά - καρδιά μαρουλιού! Νέα δεδομένα για τα δίχρονα enduro της Husqvarna, που μοιράζονται την ίδια τεχνολογία με την KTM, χρησιμοποιώντας για το 2018 σύστημα ψεκασμού για την πλήρωση του κυλίνδρου με καύσιμο μείγμα.

husqvarna test 250 300 tpi 2018 2

Έτσι, μαζί με το σύστημα ψεκασμού, αλλάζουν και οι συνήθειες των αναβατών που οδηγούσαν δίχρονα μέχρι πρότινος.  Τέλος η ανάμειξη βενζίνης με λάδι στο ρεζερβουάρ, τέλος το κουβάλημα λαδιού για τον ανεφοδιασμό, αφού πλέον βάζεις απλά βενζίνη στο ρεζερβουάρ, όπως και στα τετράχρονα. Άρα μπορείς να δανειστείς και στο βουνό από κάποιον ''τετράχρονο'', όπως κάνουν και αυτοί μεταξύ τους. Τέλος τα λαδώματα μπουζί, αλλά και τα μπουκώματα στις χαμηλές στροφές από κακό λάδι, ή από το λάδι που ''έκατσε''. Τέλος και ο καπνός που έβγαινε από το τελικό εξαγωγής, ειδικά αν η μοτοσυκλέτα ήταν μπουκωμένη - και το λάδι έσταζε! Ένα από τα σημαντικότερα; Τέλος οι περιορισμοί στις βόλτες, αφού πλέον τα δίχρονα, μπορούν να ακολουθούν τα τετράχρονα στην αυτονομία, ενώ, η οδήγηση σε μεγάλα υψόμετρα, αποκτά νέο νόημα, μιας και τα νέα ψεκαστά δίχρονα, δεν χρειάζονται ρύθμιση στα ζιγκλερ - αυτορυθμίζονται ανάλογα!

Η Husqvarna διατηρεί τα πλεονεκτήματα των δίχρονων όπως το βάρος και η ελαφριά αίσθηση, η ελάχιστη συντήρηση και λιγότερες φθορές σε σχέση με τα τετράχρονα. Σε αυτά τα χαρακτηριστικά έρχονται να προστεθούν στα νέα TE 250 και 300, τα θετικά των τετράχρονων, όπως η ροπή στις χαμηλές στροφές, η ελαστικότητα του κινητήρα, η αυτονομία, η ευκολία στην οδήγηση.

 Απρόσκοπτη λειτουργία

Έχοντας οδηγήσει τις Husqvarna TE 250 / 300 του 2017, είχαμε να κρίνουμε μόνο τον κινητήρα, μιας και ο κινητήρας ήταν αυτός που είχε τις διαφορές για το 2018. Μάλιστα ο κινητήρας είναι ίδιος με τον KTM TPI, και τα μοντέλα, διαφοροποιούνται εκτός του μοχλισμού και των διαφορετικών πλαστικών περιφερειακών και υποπλαισίου, και στα φρένα. Στην περίπτωση της Husqvarna έρχονται από την Magura, ενώ στων KTM, από την Brembo. Όχι ότι καταλάβαμε διαφορά να πούμε την αλήθεια, μιας και στην πίστα motocross της Πεντέλης όπου έγινε η οδηγική παρουσίαση και των δύο εταιριών, ούτε υπήρχε χρόνος για τέτοια εξακρίβωση, ούτε και έχουν διαφορές άξιας αναφοράς.


husqvarna test 250 300 tpi 2018 29

Στην ίδια πίστα είχαμε οδηγήσει άλλωστε και τα μοντέλα Husqvarna του 2017, και τα νέα, έχουν διαφορετικό πλαίσιο με αλλαγή στον κεντρικό σωλήνα για φιλοξενία του λαδιού (όχι όμως της γεωμετρίας), αλλά και σε μέρη του κινητήρα, για την επίτευξη της νέας τροφοδοσίας. Όμως, τελικά οι διαφορές των μοντέλων 2017 με 2018 είναι πιο πολλές από τις οπτικές, αφού η λειτουργία των κινητήρων τους, είναι τελείως διαφορετική.

Στόχος το TE 300 με το οποίο και ξεκινήσαμε, με την μίζα του να το φέρνει σε λειτουργία αμέσως, χωρίς δεύτερη κουβέντα. Σταθερό ρελαντί, μπάσος ήχος, άμεσο ανέβασμα στροφών χωρίς καμία καθυστέρηση ή μπούκωμα ακόμη και στην απότομη γκαζιά.

husqvarna test 250 300 tpi 2018 55

Καπνός δεν εμφανιζόταν από το τελικό εξαγωγής, παρά το ότι ο ήχος δεν διέφερε σε ένταση από τα παλιά μοντέλα - θα λέγαμε περισσότερο φιλτραρισμένος. Η βόλτα ξεκίνησε άνετα, με τον κινητήρα να γουργουρίζει, και την μοτοσυκλέτα να επιταχύνει αμέσως στο γύρισμα του γκαζιού. Η ομαλότητα είναι έκδηλη από τις πρώτες στροφές περιστροφής του κινητήρα και η ροπή εμφανής, ακόμη και σε ρυθμούς ''πάω τόσο αργά που χάνω την ισορροπία".

Αλλαγές σχέσεων επίτηδες σε αργές ταχύτητες και το 300άρι της Husqvarna επιταχύνει γραμμικά, ομαλά, ακόμη και με παραπάνω σχέση στο κιβώτιο, μέσα σε στροφή ή ανηφόρα. Καταλαβαίνεις αμέσως ότι δύσκολα θα μπουκώσει ή θα διστάσει να βγάλει την δύναμη του στο άνοιγμα του γκαζιού.

 Η αγωνιστική

Η καύση φαίνεται να γίνεται τέλεια, αφού όσο ανοίγεις το γκάζι, τόσο παίρνεις απόδοση, με τον ψεκασμό να λειτουργεί άψογα. Αν και το νέο TE 300 είναι ήρεμο και βολικό, καταλαβαίνεις ωστόσο ότι επιταχύνει χωρίς να σε κουράζει. Η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα μας έκανε περίεργη αίσθηση μόνο από τις ρυθμίσεις των αναρτήσεων, οι οποίες ήταν πολύ μαλακές, ειδικά στο μπροστινό τμήμα. Το ξεπερνάμε γιατί είναι κάτι πολύ σχετικό που έχει να κάνει με τον αναβάτη που το οδηγεί, και μένουμε στον κινητήρα, που είναι και το κύριο πεδίο της δοκιμής άλλωστε. Το 300άρι βρίσκει πρόσφυση παντού, είναι γραμμικότατο, χωρίς να σπινάρει και να λυσσάει - που φτάσαμε, να λέμε ότι το καθ' όλα ήρεμο 300άρι του '17, λυσσάει, σε σχέση με του '18!

Κι όμως, λειτουργεί σαν να έχει Traction Control που περιορίζει την δύναμη, και ας μην υπάρχει κάτι τέτοιο. Από την άλλη, το ΤΕ 250 είναι αναμφίβολα πιο αγωνιστικό. Δείχνει ακονισμένο και έτοιμο να επιτεθεί, με περισσότερο τσαγανό στις χαμηλές στροφές, και πιο άμεσο ξύπνημα μόλις τσιμπήσεις τον συμπλέκτη.

Βρίσκει και αυτό πρόσφυση εύκολα, επηρεάζει λιγότερο το πλαίσιο και τις αναρτήσεις σε σχέση με το μοντέλο του 2017, σκαρφαλώνει πιο άνετα, αποδίδει καλύτερα στις χαμηλές στροφές περιστροφής.

Έχει όμως πιο άμεσο πέρασμα από τις μεσαίες στις ψηλές στροφές περιστροφής, λειτουργία που ο προπονημένος και επιθετικός αναβάτης θα εκτιμήσει περισσότερο.

 Πιο premium από ποτέ

Η σύντομη δοκιμή στην πίστα motocross της Πεντέλης, με οδήγηση σε λίγα μονοπάτια, σε κάποιες ανηφόρες και λίγα δύσβατα σημεία, θα λέγαμε ότι δεν είναι και η πλέον κατατοπιστική για να κρίνεις τόσο απαιτητική τεχνολογία. Αυτό είναι βέβαια και ένα σημαντικό σημάδι, μιας και η ολιγόωρη οδήγηση, μας έδειξε αμέσως τι εστί Husqvarna 2018.

husqvarna/2017/te_250_300_tpi_penteli/kinisi_statika/husqvarna_test_250_300_tpi_2018_61.jpg" class="legacy-image jcepopup" data-mediabox="1">husqvarna/2017/te_250_300_tpi_penteli/kinisi_statika/husqvarna_test_250_300_tpi_2018_61.jpg" alt="husqvarna test 250 300 tpi 2018 61" />

Οι νέες μοτοσυκλέτες μπορούν να αυτορυθμίζονται κάθε 15 λεπτά λαμβάνοντας δεδομένα από διάφορους αισθητήρες θερμοκρασίας, υψομέτρου, σχέσεων, ανοίγματος γκαζιού, κ.α., με τους οποίους δίνουν πάντα στον αναβάτη αυτό που θέλει, άσχετα με το υψόμετρο που βρίσκεται. Η άμεση προσαρμογή στην θερμοκρασία, στο υψόμετρο, στην υγρασία, κλείνει διά παντός το κεφάλαιο ''δίχρονο και ζιγκλέρωμα'', και προσθέτοντας αυτονομία σε καύσιμο και λάδι - "καις" πέντε ρεζερβουάρ καυσίμου με ένα λαδιού!, έχεις νέους ορίζοντες.

husqvarna/2017/te_250_300_tpi_penteli/kinisi_statika/husqvarna_test_250_300_tpi_2018_54.jpg" class="legacy-image jcepopup" data-mediabox="1">husqvarna/2017/te_250_300_tpi_penteli/kinisi_statika/husqvarna_test_250_300_tpi_2018_54.jpg" alt="husqvarna test 250 300 tpi 2018 54" />

Χωρίς κραδασμούς, με ήρεμη λειτουργία, ελαφρύτερη αίσθηση, ροπή και ελαστικότητα, τα νέα Husqvarna είναι αυτό που θα λέγαμε Premium enduro μοτοσυκλέτες.

Είτε είσαι χομπίστας, είτε αγωνιζόμενος, δεν μπορείς να αγνοήσεις ότι η νέα τεχνολογία δημιουργεί μοτοσυκλέτες ευκολότερες για κάθε επίπεδο, και να στρέψεις το κεφάλι προς τα εκεί. Η KTM, απλά ξέφυγε πολύ, η Husqvarna όπως ήταν αναμενόμενο ακολούθησε και πλέον ο πήχης βρίσκεται σε νέα επίπεδα.

Φωτογραφίες Οδηγικές

{gallery}/tests/enduro/husqvarna/2017/te_250_300_tpi_penteli/kinisi_statika/{/gallery}

Φωτογραφίες Στατικές / Λεπτομερειών

{gallery}/tests/enduro/husqvarna/2017/te_250_300_tpi_penteli/leptomeries_/{/gallery} 

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου 2017 20:10

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon