.
Κατηγορία Husqvarna
Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2014 12:50

Test - Husqvarna FE 350 - 2014

Ιδανικός συνδυασμός!

 

Του Τάκη Μανιάτη

Συνεργάστηκε ο Βασίλης Μπούδρος

Κοντά στις εργοστασιακές


Η αγορά των ερασιτεχνών αναβατών είναι αυτή που απορροφά το μεγαλύτερο μερίδιο των μοτοσυκλετών enduro, μιας και οι επαγγελματίες, είτε τα παίρνουν… τσάμπα, είτε οι μοτοσυκλέτες τους απέχουν πολύ από τις παραγωγής. Η Husqvarna όμως, παράγοντας την FE 350 προσφέρει στην αγορά μία μοτοσυκλέτα που βρίσκεται τόσο κοντά στις “εργοστασιακές”, χωρίς να το βροντοφωνάζει με περίεργους χρωματισμούς και φανταχτερά αυτοκόλλητα στο σώμα της FE.

Πρόκειται για μία τετράχρονη enduro της νέας εποχής Husqvarna, μετά την εξαγορά από την εταιρία του Stefan Pierrer δηλαδή, μεγαλομέτοχου της KTM. Αυτό σε απλά ελληνικά, μας λέει ότι αυτή η Husqvarna FE 350 έχει προέλθει από την συγχώνευση του σουηδικού, πρώην ιταλικού εργοστασίου, με την αυστριακή φίρμα.
Και το όνομα της, δεν είναι TE όπως θα περιμέναμε, σύμφωνα με τα ιταλοσουηδικά πρότυπα, αλλά FE, όπως γνωρίσαμε τα τελευταία τετράχρονα της Husaberg, πριν αυτή πάψει τις εργασίες της. Husqvarna λοιπόν, αυστριακή, με σουηδικό όνομα, και βάση… KTM.
Η KTM 350 EXC καμουφλαρισμένη σωστά, με λευκό πλαίσιο και πλαστικά, με μεγαλύτερο ρεζερβουάρ στα 9,5 λίτρα αντί για 9, με βάρος στα 109,2 κιλά, αντί για 107,2, με διαφορετικό υποπλαίσιο, κατασκευασμένο από συνθετικά υλικά για μικρότερες στρεβλώσεις, με διαφορετικό φανάρι και μάσκα μπροστά, αλλά και διαφορετική, πιο φαρδιά θέση οδήγησης.

Και για την ακρίβεια, μιας και η Husqvarna θέλησε να διαφοροποιηθεί από την KTM, πήρε ουσιαστικά την καλή έκδοση, Six Days πάνω στην οποία έκανε τις προαναφερθείσες αλλαγές. Κάτι που σημαίνει πως, διαθέτει το μπροστινό σύστημα 4CS της WP, τις “καλές” πλάκες δεσίματος του μπροστινού συστήματος, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση, στο πίσω μέρος, συναντάμε μοχλισμό για την λειτουργία του αμορτισέρ της WP – στα KTM υπάρχει ακόμη το σύστημα PDS – χωρίς μοχλισμό. Ο μοχλισμός χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια – από την γέννηση της 350 ως KTM SX- F, ως motocross δηλαδή, και ήταν μία βελτίωση που πολλοί αναβάτες περίμεναν στα πορτοκαλί enduro, αλλά την είδαμε τελικά στα λευκά της εταιρίας. Τα κέντρα τροχών κατασκευασμένα σε CNC και τα μαύρα στεφάνια της D.I.D., συμπληρώνουν την εικόνα.

Αίσθηση 250


Η KTM, γκουχ – γκουχ, η Husqvarna, χρησιμοποιεί δύο διαφορετικά πλαίσια στα τετράχρονα μοντέλα της. Το FE 250 και το FE 350, έχουν ακριβώς το ίδιο πλαίσιο, ενώ το δεύτερο πλαίσιο το μοιράζονται τα μεγαλύτερα FE 450 και FE 501.
Το FE 350, εφόσον χρησιμοποιεί ως βάση το μικρότερο 250, έχει μαζεμένες διαστάσεις, ώστε να βολεύει σε μονοπάτια, σε εξερευνήσεις, σε δύσκολα σημεία. Στον αντίποδα, κάθεσαι πολύ μπροστά, και για να δημιουργήσεις περισσότερο χώρο, είναι προτιμότερο να μεταφέρεις τα καβαλέτα του τιμονιού, στην μπροστινή θέση, και να τα γυρίσεις και προς τα εμπρός, εκμεταλλευόμενος τις ρυθμίσεις που σου δίνουν. Η θέση οδήγησης είναι όσο φαρδιά χρειάζεται για να ελέγχεις την μοτοσυκλέτα χωρίς να σε ενοχλεί, ενώ ακόμη και κατά την μεταφορά του σώματος μπροστά, να έχεις κάπου να κοντράρεις – στο αντίστοιχο KTM το ρεζερβουάρ είναι πιο στενό και πρέπει να στηριχτείς περισσότερο στα χέρια σου.

Κάθεσαι ψηλά, από πάνω από την μοτοσυκλέτα και έχεις πλήρη έλεγχο, κάτι που στα δύσβατα μονοπάτια θα σε κάνει να νιώσεις άνετα. Το κοντρόλ, οι αργές ταχύτητες, οι πέτρες, τα συνεχόμενα ανεβάσματα, είναι σημεία που θα εκτιμήσει ιδιαίτερα ο κάτοχος του FE 350 αφού θα διαπιστώσει ότι η μοτοσυκλέτα ελέγχεται με άνεση. Η ροπή του τετράχρονου μονοκύλινδρου κινητήρα και η άριστη λειτουργία του ψεκασμού, είναι τα σημεία κλειδιά που θα δώσουν στο μικρό σύνολο, την άνεση να πάει παντού. Από τις πολύ χαμηλές στροφές, λίγο πριν σβήσει ο κινητήρας, παρέχει αβίαστα την ροπή του, σε σημείο που μπορείς να ελέγχει τον τροχό ακόμη και όταν διανύει απλώς εκατοστά, με αργό ρυθμό. Ο συμπλέκτης DDS παίζει τον ρόλο του εδώ, αλλά και το σωστά κλιμακωμένο κιβώτιο έξι σχέσεων, που σε αφήνει να επιλέξεις την κατάλληλη, μοιράζοντας την δύναμη όπως επιθυμείς.

 Δύναμη 350


Η ανακοινώσιμη ιπποδύναμη της Husqvarna μιλάει για 45 ίππους, νούμερο ιδιαίτερα ανεβασμένο για τον κυβισμό, μιας και ο μονοκύλινδρος μπορεί να “στροφάρει” στις 12.000σ.α.λ. αβίαστα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι στις χαμηλές στροφές είναι “νεκρός” – το αντίθετο θα λέγαμε. Έχει όση δύναμη θα ήθελες να χρησιμοποιήσεις, και ακόμη παραπάνω, προκειμένου να είναι ανταγωνιστική μοτοσυκλέτα στην κατηγορία E2, όπου και ανήκει, κόντρα στα μεγαλύτερα και πιο δυνατά 450. Μόνο που το FE 350, δεν θα σε “τεντώσει”, ούτε θα σε κάνει να θέλεις αλλαγή χεριών σύντομα. Είναι πιο εύκολο από ένα 450, εξίσου γρήγορο αν μπορέσεις να το ανοίξεις στο τέρμα, μιας και θα πρέπει να είσαι επιθετικός αναβάτης με όρεξη και δύναμη.

Ωστόσο, δεν συμπεριφέρεται ως μεγάλου κυβισμού 450, αργά και νωχελικά, αλλά είναι σβέλτο στην συμπεριφορά του, σαν ένα 250. Αυτό ακριβώς που ήθελε να καταφέρει η Husqvarna, παράγοντας την συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα.
Το πλαίσιό του θα σε κάνει να το οδηγάς σαν 250, πιο επιθετικά, δουλεύοντας περισσότερο το σώμα σου επάνω του, αλλά θα πάρεις από αυτό και την ευελιξία που νιώθει ο αναβάτης του μικρότερου κυβισμού.

Η καλή του συμπεριφορά έχει άλλη μία εξήγηση, και δεν είναι μόνο το μικρό πλαίσιο που φέρνει τον αναβάτη σε πιο φιλική σχέση: Το μπροστινό σύστημα 4CS, δουλεύει εξαιρετικά, καλύτερα από τα πρώτης γενιάς, και λίγες φορές ασχοληθήκαμε ώστε να το φέρουμε στα μέτρα μας. Δεν τερματίζει γρήγορα, ενώ διαβάζει τις ανωμαλίες άνετα, χωρίς να χάνει την γραμμή του ο τροχός, και χωρίς να μεταφέρει στον αναβάτη χτυπήματα.

 Αίσθηση λιμουζίνας


Η συνολική αίσθηση που αποκομίζει ο αναβάτης είναι πως οδηγεί μία άνετη και πολυτελή λιμουζίνα στο χώμα. Όλα πάνω στο FE 350 λειτουργούν εξαιρετικά ποιοτικά, ο κινητήρας είναι αθόρυβος και ελαστικός σε απόδοση, όποτε ο αναβάτης τον χρειαστεί. Το πλαίσιο είναι όσο στιβαρό γίνεται, και οι αναρτήσεις λειτουργούν προοδευτικά. Την μεγάλη διαφορά όμως, ουσιαστικά εδώ την κάνει ο μοχλισμός της πίσω ανάρτησης. Δεν έχεις την αμεσότητα στην αλλαγή κατεύθυνσης που χαρακτηρίζει τα KTM, λόγω της μειωμένης συμπίεσης στην αρχή της διαδρομής, έχεις όμως προοδευτικότητα σε κάθε σου κίνηση. Ανοίγεις το γκάζι, και νιώθεις το αμορτισέρ να συμπιέζεται, και τον τροχό να βάζει εύκολα την δύναμη κάτω, χωρίς να σπινάρει σημαντικά.

Σκαρφαλώνεις σε πετρώδη μονοπάτια και το πίσω μέρος ακολουθεί χωρίς να κοντράρει ή να αναπηδά σε κάθε σημείο που έρχεται σε επαφή. Το αφήνεις να δουλεύει με ροή σε κατηφόρες με κλειστό το γκάζι, και δεν έχεις αναπηδήσεις.
Το πίσω μέρος, ακολουθεί αβίαστα και συμπληρώνει στο FE 350 την απολαυστική εικόνα του μπροστινού συστήματος 4 Chamber της WP. Το αμορτισέρ DCC - Dual Compression Control της WP, είναι πλήρως ρυθμιζόμενο, και σίγουρα ο αναβάτης θα βρει μία ρύθμιση που να του ταιριάζει.

Θα πρέπει όμως να τονίσουμε, ότι στα γρήγορα κομμάτια και στις ανοιχτές ευθείες, ή σε πίστα motocross με συνεχόμενα σαμάρια, το FE 350 δεν θα νιώσει στα καλύτερά του. Μπορεί να σε εντυπωσιάζει στα κλειστά, δυσανασχετεί όμως στα “γρήγορα” όπου δείχνει να παρουσιάζει κουνήματα και να αντιδρά νευρικά. Η λύση έρχεται με διαφορετικές ρυθμίσεις στις αναρτήσεις, αφού διαπιστώνεις ότι έχει μεγάλη διαφορά πειράζοντας τα “κλικ”, κάτι που είναι και καλό, και κακό. Καλό γιατί οι αναρτήσεις λειτουργούν σωστά και “ακούνε”, κακό γιατί αν θες να οδηγάς την ίδια μέρα σε διαφορετικά τερέν, θα πρέπει να επεμβαίνεις στις αναρτήσεις ώστε να φέρνεις την μοτοσυκλέτα στα μέτρα σου. Εκτός αν ξέρεις τι θες, και πηγαίνεις στα μέρη που έχεις επιλέξει, με τις ρυθμίσεις που σου ταιριάζουν και δεν χρειάζεται να αλλάξεις.

 Πλούσιος εξοπλισμός


Η Husqvarnra προσφέρει το FE 350 όπως είναι, με πλούσιο εξοπλισμό, χωρίς να παρουσιάζει και άλλη έκδοση. Είναι ένα, πωλείται ως έχει, σε μία τιμή; Στα 9.800euro που κοστίζει, βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα από το KTM 350 Six Days (11.090 λιανική – 10.300 αγωνιστική), και ανάμεσα στην λιανική των 10.400euro και 9.450euro αγωνιστική, του KTM 350 EXC – του απλού.
Προσφέροντας κορυφαίο εξοπλισμό με φρένα από την Brembo, τιμόνι από την Neken, την μοναδική ελαφριά αίσθηση του 250 σε συνδυασμό με κορυφαία δύναμη, φαίνεται ότι το Husqvarna FE 350 είναι ένας πολύ καλός αντίπαλος για την κατηγορία E2, αλλά και για τις μοτοσυκλέτες της “μαμά” εταιρίας.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Husqvarna
Μοντέλο FE 350 
Αντιπρόσωπος KTM SEE
Τιμή 10150 € (9.450€ αγωνιστική)
Εγγύηση 6 μήνες
Κινητήρας
Τύπος Τετράχρονος, μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, 2EEK
Κυβισμός (cc) 349,7
Συμπίεση (:1) 13
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 88x57,5
Τροφοδοσία Ψεκασμός Keihin με σώμα διαμέτρου 42mm
Σύστημα εξαγωγής Μία σε μία
Λίπανση Υγρό κάρτερ
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος DDS
Κιβώτιο ταχυτήτων 6
Πρωτεύουσα μετάδοση 24:73
Τελική μετάδοση Γρανάζια / αλυσίδα 14:52 (13:52)
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο, μονής δοκού, ανοιχτό κάτω από τον κινητήρα, αλουμινένιο αφαιρούμενο υποπλαίσιο
Κάστερ(°) 26,5º
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μήκος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) Δ.Α.
Ύψος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1482
Ύψος σέλας (mm) 970
Απόσταση εδάφους (mm) 345
Βάρος (kg) 109.2
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (lt) 9,5
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της WP 4CS 48mm, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 300mm
Πίσω Αμορτισέρ WP μοχλισμού, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 330mm
Ελαστικά
Μπροστά 90/90-21’’
Πίσω 140/80-18’’
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 260mm με τρόμπα και δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220mm με τρόμπα και δαγκάνα ενός εμβόλου της Brembo

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Ευχαριστούμε την Πολυτίμη Κυριακοπούλου για την παραχώρηση της προσωπικής της μοτοσυκλέτας για τις ανάγκες της δοκιμής.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2014 13:23

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Husqvarna FE 450 2014 Test - Husqvarna TE 250 - 2016 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon