.
Κατηγορία Husqvarna
Παρασκευή, 04 Απριλίου 2014 19:03

Test - Husqvarna FE 450 2014

Εργοστασιακή ομορφιά

 

Του Τάκη Μανιάτη
Φωτογραφίες: Χρήστος και Γιώργος Καραγιωργάκης

Δυνατό, ομαλό και γραμμικό, σταθερό, προβλέψιμο και βολικό, το νέο FE 450 της αναγεννημένης Husqvarna, έρχεται στο 2014 και μας αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις.

Νέο όνομα, νέα πορεία


Ναι, το όνομα FE δεν παραπέμπει σε Husqvarna, αλλά θα πρέπει να δεχθούμε ότι ξεκίνησε μία νέα εποχή για την πάλαι ποτέ Ιταλική εταιρία με τις σουηδικές ρίζες. Παντρεύοντας ξανά την Husqvarna με την Husaberg, το 2013, η ιδιοκτήτρια KTM κατήργησε όλη την γκάμα που γνωρίζαμε στις λευκές – κόκκινες μοτοσυκλέτες, και τις έκανε λευκές – μπλε με κίτρινα γραφικά. Όπως ήταν παλιά.

Μόνο που τα ονόματα των τετράχρονων μοντέλων, έρχονται πλέον από τα Husaberg, κι έτσι, τα αρχικά TE που συνόδευαν μέχρι πρότινος τα Husky, έγιναν FE. Τα Husaberg, σβήστηκαν από το χάρτι, κι έτσι, τo νέo Husqvarna FE, θα μπορούσε να είναι ένα λευκό Husaberg FE, το οποίο ήταν ένα… πορτοκαλί KTM 450 EXC-F. Αυτό το τελευταίο, στην έκδοση Six Days, αποτέλεσε την βάση για το Husaberg 450, και συνεχίζει να βασίζεται σε αυτό, και το Husqvarna. Με αρκετές αλλαγές όμως. Βέβαια, τα Six Days μοντέλα, δεν παράγονται όλη τη χρονιά, αλλά σε συγκεκριμένα τεμάχια πριν από κάθε αγώνα International Six Days Enduro, και συνήθως εξαντλούνται και γρήγορα.

Άρα, δεν είναι ανταγωνιστές του νέου Husqvarna, το οποίο μπορούμε να συγκρίνουμε άμεσα – και όλη τη χρονιά, μόνο με την απλή έκδοση του KTM 450 EXC-F. Και αφού λύσουμε τον γρίφο, και καταλήξουμε στο ότι, τέλος τα Husqvarna που ξέραμε, και αρχή για τον “δανεισμό” της φίρμας, από την ιδιοκτήτρια KTM, σκαλώνει αμέσως το μάτι μας στις λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά.

Εργοστασιακή ομορφιά

Οι νέοι χρωματισμοί που θυμίζουν τις παλιές καλές εποχές της Husqvarna μας αρέσουν πολύ. Το λευκό χρώμα στα πλαστικά περιφερειακά, σε συνδυασμό με το μπλε – μαύρο κάλυμμα της σέλας, αλλά και τα κίτρινα γραφικά, είναι εντυπωσιακό. Μαύρες λεπτομέρειες όπως στις πλάκες δεσίματος του μπροστινού συστήματος, και στα στεφάνια των τροχών, κάνουν την μοτοσυκλέτα να δείχνει “factory”. Αλλά δεν είναι μόνο οι χρωματισμοί, αλλά στα σημεία που τους εντοπίζουμε, βλέπουμε και τις διαφορές από την απλή έκδοση της KTM, και της ομοιότητες με την έκδοση Six Days.

Οι πιο στιβαρές μαύρες τιμονόπλακες, συναντώνται στα Six Days, όπως και το διαφορετικό μπροστινό σύστημα της WP, 4CS, με διάμετρο καλαμιών 48mm. Οι τροχοί, χρησιμοποιούν ελαφρύτερα κέντρα κατασκευασμένα σε CNC, ενώ το υποπλαίσιο δεν υπάρχει σε καμία KTM, και είναι κατασκευασμένο από πολυαμίδιο. Πρόκειται για ένα τεχνιτό υλικό, όπως το πλαστικό, το οποίο δημιουργεί ένα ενιαίο πίσω τμήμα, πιο στιβαρό, που συμβάλλει στην σταθερότητα της μοτοσυκλέτας. Το υποπλαίσιο αυτό, που αντικαθιστά το αλουμινένιο, διαθέτει το φιλτροκούτι, αλλά και λαβές για πιάσιμο της μοτοσυκλέτας, στο πίσω τμήμα. Είναι το ίδιο υποπλαίσιο που συναντούσαμε μέχρι πρότινος και στις Husaberg, το οποίο ήρθε κληρονομιά από εκεί.

Το πλαίσιο, είναι το ίδιο με το KTM 450 EXC-F του 2014, μόνο που εδώ υπάρχει αλλαγή στο πίσω τμήμα, αφού πλέον εδράζεται διαφορετικά το νέο αμορτισέρ της WP, με την κωδική ονομασία DCC - Dual Compression Control. Το νέο αμορτισέρ, είναι πιο μακρύ από τα PDS των KTM (και Husaberg), και η βασική διαφορά, είναι πως χρησιμοποιεί μοχλισμό στο κάτω τμήμα, για την προοδευτικότητα της λειτουργίας του. Μάλιστα, για πρώτη φορά σε σύγχρονο πλαίσιο endurο της KTM, χρησιμοποιείται μοχλισμός, και είναι η Husqvarna αυτή που έχει την τιμητική. Ωστόσο, οι διαδρομές των αναρτήσεων παραμένουν ίδιες με του απλού KTM 450 (300 – 335mm)και διαφέρουν με του Six Days (292 – 335mm).

Ομαλότητα στην συμπεριφορά


Το νέο Husqvarna FE 450 διαθέτει μόνο μίζα για την εκκίνηση του κινητήρα, και απ’ όσο γνωρίζουμε, ποτέ δεν υπήρχε ηλεκτρικό πρόβλημα στα αντίστοιχα πορτοκαλί μοντέλα. Έτσι, παρά την απουσία του μηχανισμού που λογικά θα μείωνε το βάρος, η λευκή μοτοσυκλέτα είναι δύο κιλά βαρύτερη από την αντίστοιχη πορτοκαλί – και στις δύο εκδόσεις (113-111kg). Η αίσθηση που σου δίνει όμως, είναι παραπλήσια, αν και θα λέγαμε ότι στο KTM είναι πιο κοφτερή και ακριβής. Η μικρότερη συμπίεση του πίσω μέρους στα KTM, είναι αυτή που ευθύνεται για την αμεσότητα στην αλλαγή κατεύθυνσης, ένα σημείο στο οποίο το FE 450 θα φανεί κάπως πιο αργό.

Αλλά αυτό που κάνει την μεγάλη διαφορά, είναι η προοδευτικότητα στην λειτουργία του αμορτισέρ. Περνώντας πάνω από μικρά σαμάρια και λακκούβες ή πέτρες που συναντάς μέχρι και στις απλές βόλτες στο βουνό, το FE 450 προσφέρει μία γλυκιά αίσθηση με τους τροχούς να παραμένουν στο έδαφος, και τις αναρτήσεις να λειτουργούν ομαλά. Εντύπωση μας έκανε το ανανεωμένο στις εσωτερικές ρυθμίσεις μπροστινό σύστημα 4CS το οποίο είναι πιο προοδευτικό στην λειτουργία του, και διατηρεί με ευκολία την γραμμή που έχεις επιλέξει.

Ταυτόχρονα, όσο και να το φορτίσεις με βάρος, είτε στα φρένα ή άλματα, ακόμη και σε πέτρες, παραμένει στο ύψος του, απορροφάει σωστά τις ανωμαλίες και ταιριάζει ιδανικά στα κιλά και την δύναμη του 450. Το πλέον σημαντικό όμως στην νέα Husqvarna είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η πίσω ανάρτηση. Ο μοχλισμός του αμορτισέρ δίνει την δυνατότητα στον αναβάτη να οδηγάει πάνω από ανωμαλίες χωρίς να σκέφτεται στιγμή το πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας, το οποίο ακολουθάει ξεκούραστα, χωρίς να τινάζει. Προοδευτικότητα κατά την συμπίεση, προοδευτικότητα και κατά την επαναφορά, είναι στοιχεία που συνδυάζονται άριστα με τα χαρακτηριστικά του πλαισίου και προσφέρουν ομαλότητα στο 450. Δεν μπορούμε να το συγκρίνουμε σε σταθερότητα με το παλιό Husqvarna TE 450, αλλά σίγουρα ελέγχεται πιο εύκολα σε ανοιχτές γρήγορες διαδρομές από το πορτοκαλί αδελφάκι του. 

Κινητήρας διαμάντι


Η ομαλότητα στην οδήγηση φάνηκε σε όλες τις συνθήκες, από τα αργά κατσαρά κομμάτια με πέτρες και νεροφαγώματα, μέχρι και στις ανοιχτές παρατεταμένες στροφές ή ακόμη και στα κλειστά κομμάτια, όπου ένα 450, λόγω γκαζιού, θα δυσκόλευε τον αναβάτη. Με το βάρος σύμμαχο, οι αναρτήσεις κρατούσαν την μοτοσυκλέτα στο έδαφος, και άλλη μία ομαλότητα, αυτή τη φορά από τον μονοκύλινδρο τετράχρονο κινητήρα, ωθούσε το FE 450 στην έξοδο της στροφής απαλά, γρήγορα, χωρίς περιττά σπιναρίσματα. Το πίσω μέρος καθόταν κάτω σωστά, ο τροχός δεν γλίστραγε χωρίς να θέλει ο αναβάτης, και το λευκό Husqvarna πετούσε κυριολεκτικά.

Ο κινητήρας του, είναι ο γνωστός των 449,3 κυβικών εκατοστών από το KTM, ο οποίος είναι 10% ελαφρύτερος για φέτος, ενώ διαθέτει έναν εκκεντροφόρο επικεφαλής, βαλβίδες εισαγωγής τιτανίου, και ψεκασμό της Keihin με σώμα διαμέτρου 42mm. Αν και δυνατός, δεν δυσκολεύει καθόλου στην οδήγηση και βάζει την δύναμή του στο έδαφος με γραμμικότητα. Δεν σε εντυπωσιάζει στην αρχή, γιατί δεν έχει απότομα ξεσπάσματα, αλλά ο τρόπος με τον οποίο αποδίδει, είναι αυτός που σε κερδίζει στο τέλος. Ομαλότητα, ηρεμία, αλλά και δύναμη όταν την χρειαστείς, μετά τις μεσαίες στροφές όμως. Στις χαμηλές είναι αργός σε επιτάχυνση, γεγονός που θα ωφελήσει τους απροπόνητους ή ερασιτέχνες αναβάτες. Το 6άρι κιβώτιο ταχυτήτων είναι σωστά κλιμακωμένο για κλειστές ή ανοιχτές διαδρομές, κι έτσι ο αναβάτης θα ασχοληθεί μόνο με την βόλτα του.

Αν και συναντάμε τον κινητήρα για πρώτη φορά σε Husqvarna, έχει ανανεωθεί σε σχέση με τον πορτοκαλί προκάτοχο, στην σχεδίαση της κεφαλής, στον αυτόματο αποσυμπιεστή, στην μπιέλα, που είναι πλέον ελαφρύτερη και ενισχυμένη, στο κάτω ρουλεμάν της, που με την αλλαγή του αύξησε και τα διαστήματα service και στα ενισχυμένα ελατήρια εμβόλου.

Όλα τα θετικά του χαρακτηριστικά, μαζί με αυτά της αξιοπιστίας, έχουν ενισχυθεί σημαντικά, και πλέον, ο κινητήρας του Husqvarna θεωρείται ένας από τους καλύτερους στην κατηγορία. Είναι σχεδιασμένος για χρήση enduro, και τα φιλικά χαρακτηριστικά κατά την άνοδο των στροφών, επηρεάζουν στο ελάχιστο την μοτοσυκλέτα, δημιουργώντας ένα ιδανικό σύνολο για απλές ή γρήγορες βόλτες, ή για αγωνιστική χρήση.

Εκλεπτυσμένη endurο


Η νέα εποχή Husqvarna είναι εδώ, και το νέο FE 450 καταφέρνει να παντρέψει δύο κόσμους (…. λευκό και πορτοκαλί) και να δημιουργήσει μία νέα μοτοσυκλέτα με κορυφαία χαρακτηριστικά για την κατηγορία. Έχοντας κορυφαίο εξοπλισμό που δεν συναντάται σε άλλες μοτοσυκλέτες της κατηγορίας, φαίνεται ότι υπάρχει ενδοοικογενειακός ανταγωνισμός. Η τιμή του βρίσκεται στα 9.990€ όταν το τελευταίο επετειακό Husaberg FE450 που παρήχθει το 2014, κόστιζε 9.750€.

Μιας και αυτό δεν υπάρχει πλέον, το KTM 450 EXC με τα 10.250€ (αγωνιστική 9.650€) και με την έκδοση Six Days, που είναι η άμεση σύγκριση, στα 11.250€ (αγωνιστική 10.450€), είναι ο αμεσότερος αντίπαλος. Όμως, με την έκδοση της KTM, Six Days, να μην παράγεται όλο το χρόνο, αλλά σε συγκεκριμένα τεμάχια, όπως και την Husaberg να μην υφίσταται πλέον, η Husqvarna FE 450 αποτελεί την πιο εκλεπτυσμένη τετράχρονη enduro τόσο της ιδιοκτήτριας εταιρίας των τριών προαναφερθέντων, όσο και της κατηγορίας 450. Και σίγουρα, ως εκλεπτυσμένη, αλλά και κορυφαία οδηγικά, αξίζει τα λεφτά της.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Husqvarna 
Μοντέλο FE 450
Αντιπρόσωπος KTM SEE
Τιμή 9.990 €
Εγγύηση 6 μήνες
Κινητήρας
Τύπος Τετράχρονος, μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, 1EEK, SOHC
Κυβισμός (cc) 449,3
Συμπίεση (:1) Δ.Α.
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 95x63,4
Τροφοδοσία Ψεκασμός Keihin με σώμα διαμέτρου 42mm
Σύστημα εξαγωγής Μία σε μία
Λίπανση Υγρό κάρτερ
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος DDS
Κιβώτιο ταχυτήτων 4
Πρωτεύουσα μετάδοση 32:76
Τελική μετάδοση Γρανάζια / αλυσίδα 14:52
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο, μονής δοκού, ανοιχτό κάτω από τον κινητήρα, αλουμινένιο αφαιρούμενο υποπλαίσιο
Κάστερ(°) 26,5º
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μήκος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) Δ.Α.
Ύψος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1482
Ύψος σέλας (mm) 970
Απόσταση εδάφους (mm) 345
Βάρος (kg) 113
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (lt) 9
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της WP 48mm 4CS, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 300mm
Πίσω Αμορτισέρ WP με μοχλισμό, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 330mm
Ελαστικά
Μπροστά 90/90-21’’
Πίσω 140/80-18’’

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 04 Απριλίου 2014 22:11

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – Husqvarna TE 300 2014 Test - Husqvarna FE 350 - 2014 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon