.
Κατηγορία Husqvarna
Σάββατο, 01 Μαρτίου 2014 01:09

Test – Husqvarna TE 300 2014

Το όπλο του Jarvis

 

Του Τάκη Μανιάτη
Φωτογραφίες: Γιώργος και Χρήστος Καραγιωργάκης

Στρίβοντας πλαγιασμένος στο βρεγμένο γρασίδι, με τον πίσω τροχό να παραμένει στην θέση του και το TE 300 να επιταχύνει δαιμονισμένα, νιώθω ότι η δύναμη φτάνει στο έδαφος από αυτό το δίχρονο 300, όπως ποτέ άλλοτε. Η νέα εποχή Husqvarna, φαίνεται ότι έκανε το θαύμα της!

Βελτιωμένος κλώνος


Λίγους μήνες πριν,  απολαμβάναμε τον Graham Jarvis να κερδίζει τους σημαντικότερους αγώνες extreme enduro, (Red Bull Romaniacs, Sea To Sky, Tough One, κ.α.), πάνω σε μία δίχρονη TE 300 της Husaberg. Λίγο πιο πρόσφατα όμως, τέλη 2013 και αρχές 2014, βλέπουμε τον Jarvis να κερδίζει ξανά, μέχρι και το  extreme enduro Hells Gate, στην Ιταλία, πάνω σε μία δίχρονη TE 300, αυτή τη φορά όμως, με το λογότυπο της Husqvarna. Με το ίδιο όνομα, αλλά διαφορετική εταιρία, μιας και η Husaberg δεν υφίσταται από το 2013, η KTM συνεχίζει να προμηθεύει με πλαίσια, κινητήρες και περιφερειακά την Husqvarna που πλέον της ανήκει, δημιουργώντας έναν εκπληκτικό κλώνο που είναι καλύτερος από κάθε άλλη φορά.

Γιατί, αν στην Husaberg, μαζί με το EXC 300, είχε προσφέρει και ένα καλύτερο μπροστινό σύστημα, το 4CS της WP, διαφορετικές πιο ισχυρές πλάκες, μεγαλύτερο ρεζερβουάρ (11,5 λίτρα από 9,5), αλλά και το πλαστικό υποπλαίσιο, κατασκευασμένο από πολυαμίδιο, στο Husqvarna TE 300, υπάρχει και μία ακόμη σημαντική διαφορά: Η πίσω ανάρτηση με μοχλισμό. Για πρώτη φορά, μία μοτοσυκλέτα της… KTM, χρησιμοποιεί ανάρτηση με μοχλισμό, που προσφέρει περισσότερη προοδευτικότητα στην λειτουργία της. Και αυτό από μόνο του, μπορεί για κάποιους να είναι ένας λόγος για να κινηθούν στην συγκεκριμένη εταιρία, και όχι στην “μαμά”. Αλλά η Husqvarna δεν στέκεται μόνο εκεί, αφού, όντας premium μάρκα ακόμη και για την ίδια την “μαμά”, συνεχίζει να προσφέρει το μπροστινό 4CS με διαφορετικές εσωτερικές ρυθμίσεις, το πιο άκαμπτο υποπλαίσιο με ενιαίο χώρο για το φίλτρο αέρα, τον συμπλέκτη DDS – Damped Diaphragm Steel, νέες ρυθμιζόμενες μανέτες φρένου και συμπλέκτη, νέα τρόμπα συμπλέκτη που έρχεται πλέον από την Brembo, αλλά και νέα βαλβίδα reed της Boyesen, όπως και νέο καπάκι κυλίνδρου.

 Εργοστασιακή μοτοσυκλέτα

Θα μπορούσαμε να κρίνουμε απευθείας την νέα Husqvarna TE 300 ως μία τελείως νέα μοτοσυκλέτα, αλλά αυτό δεν ισχύει. Η άμεση σύγκριση με την αντίστοιχη KTM ή την Husaberg της οποίας πήρε τα σκύπτρα, έρχεται γρήγορα, και το πρώτο που βλέπεις είναι ότι οι νέοι χρωματισμοί, που θυμίζουν τα παλιά Husqvarna της δεκαετίας του ’90, είναι πολύ όμορφοι. Ο συνδυασμός του λευκού στα πλαστικά περιφερειακά, με τα κίτρινα και μπλε αυτοκόλλητα και την μπλε σέλα, με τα κίτρινα προστατευτικά των καλαμιών, μαζί με τα μαύρα στεφάνια τροχών, δημιουργούν ένα όμορφο σύνολο που δείχνει σαν να είναι εργοστασιακή μοτοσυκλέτα του παγκοσμίου πρωταθλήματος Enduro.
Η ποιότητα βαφής στο επίσης λευκό πλαίσιο, αλλά και το μπρούτζινο χρώμα στο δεξί πλαϊνό καπάκι του κινητήρα με το λογότυπο της Husqvarna, που φέρνει εικόνες από το παρελθόν στο μυαλό, σου δείχνουν ότι η δουλειά που έχει γίνει, είναι πολύ προσεγμένη.
Και όντας στα επίπεδα που η “μαμά” έχει θεσπίσει τα τελευταία χρόνια, το TE 300, διαθέτει και μίζα, η οποία με ένα απλό πάτημα, θέτει αμέσως τον δίχρονο 300άρι σε λειτουργία. Το κιβώτιο ταχυτήτων είναι θετικό στις αλλαγές του, αλλά πιο θετική είναι η απόκριση του κινητήρα στο άνοιγμα του γκαζιού. Να θυμήσουμε ότι μία δεκαετία πριν, το 300άρι δεν ήταν η πρώτη επιλογή του ιδιώτη, γιατί ήταν γεμάτο στις χαμηλές στροφές, και ξέσπαγε απότομα, έχοντας παράλληλα βαριά αίσθηση. Έτσι, τα –ίδια σε γενικές γραμμές- 250, ήταν αυτά που κέρδιζαν τις πωλήσεις.

 Ασφάλεια και επιτάχυνση

Το νέο TE 300, με το πέρασμα των ετών έφτασε να είναι τόσο γραμμικό που ανοίγεις το γκάζι και επιταχύνει ομαλά, χωρίς να ξεσπάει απότομα. Ο κινητήρας του έχει δύναμη από τις χαμηλές στροφές, η ροπή είναι διαθέσιμη κάθε στιγμή που γυρνάς το γκριπ, και η λειτουργία του ανεμπόδιστη μέχρι την κορύφωση – όπου λυσσάει αν αντέχεις να το πας. Ο συμπλέκτης της Brembo σου δίνει καλό έλεγχο στα αργά κομμάτια, ή εκεί που χρειάζεσαι λίγο “τσίμπημα” για να περάσεις ένα εμπόδιο ή νεροφάγωμα με σούζα, κι έτσι, τα περιθώρια παιχνιδιού με το 300άρι, αυξάνονται. Δύναμη, πάντα είχε το 300άρι, αλλά το θέμα ήταν ο τρόπος με τον οποίο αυτή έφτανε στο έδαφος. Τώρα είναι πιο ελεγχόμενη, και σε αυτό, παίζει σημαντικό ρόλο αυτή η μικρή διαφορά της λειτουργίας του μοχλισμού της ανάρτησης. Το κατάλαβα καλά, όταν, σε αριστερή γλιστερή στροφή με γρασίδι, τσίμπησα τον συμπλέκτη, και το πίσω μέρος συμπιέστηκε όσο έπρεπε ώστε να παραμείνει ο τροχός γαντζωμένος στο έδαφος, και το μπροστά μέρος να αποφορτιστεί, και να σουζάρει με βλέμμα στην επόμενη στροφή. Ένιωσα την ανάρτηση να συμπιέζεται στο άνοιγμα του γκαζιού, και το πίσω μέρος δεν μου έκανε υπεστροφή – παντιλίκι, από την δύναμη του κινητήρα. Ο τροχός, βρήκε πρόσφυση, εκμεταλλευόμενος αυτά τα χιλιοστά ή εκατοστά προοδευτικότητας κατά την συμπίεση, και το λάστιχο γάντζωσε καλύτερα στο έδαφος. Αυτό με έκανε να αισθανθώ ασφάλεια, αφού και καλύτερη επιτάχυνση είχα, και σαφώς λιγότερη προσπάθεια έκανα για να κρατήσω το 300άρι TE στην θέση του. Σε κάθε εγκάρσιο χτύπημα, είτε η μοτοσυκλέτα βρισκόταν κάθετα, είτε υπό γωνία, η ανάρτηση συμπιεζόταν στην αρχική της διαδρομή άνετα, και αυτό ήταν που έκανε την μεγάλη διαφορά στην οδήγηση.

 Προοδευτική λειτουργία

Την ίδια προοδευτική λειτουργία είχε η πίσω ανάρτηση και στα μικρά σαμάρια, αλλά και στις εκτός δρόμου διαδρομές, όπου το αμορτισέρ χωρίς να επέμβω καν στις ρυθμίσεις του, δούλευε προοδευτικά και ομαλά. Το γνωστό μας οδηγικά σύνολο, έβαζε στην νέα του εκδοχή την δύναμη καλύτερα στο έδαφος και περνούσε πιο “αθόρυβα” από ανωμαλίες, όντας πιο εύκολο στην οδήγηση συνολικά. Το μπροστινό σύστημα, είχε δεχθεί μέτριες κριτικές στο σύντομο παρελθόν του, αλλά τώρα λειτουργεί καλύτερα. Δεν τερματίζει εύκολα, όπως έκανε τόσο στα Husaberg όσο και στα KTM Six Days από τα οποία και προέρχεται, ενώ διατηρεί την γραμμή που έχεις επιλέξει με άνεση, ανεξάρτητα με το έδαφος. Προσφέρει και αυτό περισσότερη ασφάλεια και καλύτερη αίσθηση από το παρελθόν, χωρίς όμως να ταιριάζει τέλεια με το αμορτισέρ.

Η θέση οδήγησης παραμένει πιο παχιά από του αντίστοιχου KTM στο μπροστινό τμήμα, όπως υπάρχει και μεγαλύτερο κατά 2 λίτρα ρεζερβουάρ, και αυτό θα βολέψει φυσικά τους ερασιτέχνες αναβάτες. Το πίσω μέρος είναι και αυτό πιο φαρδύ, με καλές λαβές για μετακίνηση της μοτοσυκλέτας, και παραμένει άκαμπτο κατά την οδήγηση. Ωστόσο, πάνω στο TE 300, παρά το ότι δεν είναι από τα στενά 300άρια της αγοράς, δεν νιώθεις το πλάτος του και μπορείς να μετακινηθείς άνετα σε όλο το μήκος της σέλας. Η θέση οδήγησης είναι επιθετική, και η ελαφριά αίσθηση που σου δίνει, σε συνδυασμό με την ροπάτη λειτουργία και την φιλική συμπεριφορά του πλαισίου και των αναρτήσεων, δημιουργούν ένα ευχάριστο σύνολο που επιταχύνει, πλασάρεται, ελέγχεται, σκαρφαλώνει και φρενάρει, με απίστευτη άνεση. Ειδικά το σκαρφάλωμα, που ήταν ανέκαθεν το ατού του 300, πλέον βοηθιέται και από την καλύτερη πρόσφυση και μειωμένη αναπήδηση του πίσω τροχού.

 Δυναμική… προοδευτικότητα!

Η νέα Husqvarna ΤΕ 300 μπαίνει δυνατά στην αγορά, προσφέροντας περισσότερη φιλικότητα και ευχρηστία στην κατηγορία, και με μία τιμή που συγκρίνεται άμεσα με το αρχικό προϊόν, που δεν είναι άλλο από το KTM EXC 300 στην έκδοση Six Days. Η συγκεκριμένη έκδοση  Six Days, που χρησιμοποιεί το μπροστινό σύστημα 4CS και τις συγκεκριμένες πλάκες, αλλά όχι το υποπλαίσιο πολυαμιδίου και τον μοχλισμό της ανάρτησης, είναι επετειακή και παράγεται σε συγκεκριμένα τεμάχια, με λιανική τιμή 10150€ και αγωνιστική 9550€. Η Husqvarna, επέλεξε για την TE 300 να διαθέτει μόνο μία τιμή, στα 9.200€, που βρίσκεται στην μέση από την λιανική (9.700€) και αγωνιστική (8.850€) τιμή του απλού EXC 300, που είναι διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή. Και σαν άμεσος ανταγωνιστής, το νέο Husqvarna TE 300, με την προοδευτικότητα και φιλικότητα που το διακρίνει, αξίζει τα λεφτά του και με το παραπάνω.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής  Husqvarna
Μοντέλο TE 300
Αντιπρόσωπος  KTM SEE
Τιμή 9,200euro
Εγγύηση 3 μήνες
Κινητήρας
Τύπος Δίχρονος, μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, με βαλβίδες εισαγωγής Reed και ρυθμιζόμενη βαλβίδα εξαγωγής
Κυβισμός (c.c.) 293,2
Συμπίεση (:1) Δ.Α.
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 72 x 72mm 
Τροφοδοσία Καρμπυρατέρ της Keihin διαμέτρου 38mm
Ανάφλεξη Ηλεκτρονική της Kokusan
Σύστημα εξαγωγής Μία σε μία
Λίπανση Υγρό κάρτερ / μίξη στο ρεζερβουάρ
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος με τρόμπα της Brembo
Κιβώτιο ταχυτήτων 6
Πρωτεύουσα μετάδοση Γρανάζια 26:72
Τελική μετάδοση Γρανάζια / αλυσίδα 14:50 (13:50 εναλλακτικά)
Πλαίσιο
Τύπος  Ατσάλινο, μονής δοκού, ανοιχτό κάτω από τον κινητήρα, αφαιρούμενο αλουμινένιο υποπλαίσιο κατασκευασμένο από πολυαμίδιο
Κάστερ(°) 26,5º
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μήκος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) Δ.Α.
Ύψος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1482
Ύψος σέλας (mm) 960
Απόσταση εδάφους (mm) 355
Βάρος (kg) 104.6
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (Lt) 11
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της WP 4860 4CS διαμέτρου 48mm, πλήρως ρυθμιζόμενο, close catridge, διαδρομή τροχού 300mm
Πίσω Αμορτισέρ WP PDS  5018 DCC πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 330m
Ελαστικά 
Μπροστά Maxxis 90/90-21’’
Πίσω Maxxis 140/80-18’’
Φρένα
Μπροστά  Δίσκος διαμέτρου 260mm με τρόμπα και δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo  
Πίσω  Δίσκος διαμέτρου 220mm με τρόμπα και δαγκάνα ενός εμβόλου της Brembo

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

 

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 01 Μαρτίου 2014 01:13

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon