.
Κατηγορία Husqvarna
Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2012 11:41

Αποστολή στην Ιταλία – Οδηγούμε τα off road Husqvarna του 2013!

 

 


Οι κοκκινομάλλες

 

 




Του Thierry Sarasyn
Φωτογραφίες: Husqvarna

Ως κοκκινομάλλες αναφέρονται στον κύκλο των δημοσιογράφων οι νέες Husqvarna του 2013. Ο χαρακτηρισμός αφορά στο κόκκινο καπάκι του κυλίνδρου που μεταξύ άλλων σηματοδοτεί και μεγάλες αλλαγές στις enduro και Motocross του 2013. Τις οδηγήσαμε στο Μιλάνο και μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Εμφανής διαφορά


Οι τίτλοι στο παγκόσμιο enduro ήρθαν διπλοί για την περσινή χρονιά, με τον Antoine Meo και τον Juha Salminen να πανηγυρίζουν για μία ακόμη φορά στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Η συνεργασία της ιταλικής εταιρίας με το γερμανικό εργοστάσιο έφερε σύντομα καρπούς και απέδειξε πόσο καλά ήταν τα TE 250 και TE 310 με τα οποία αγωνίζονταν οι συγκεκριμένοι αναβάτες. Με βάση την εμπειρία που αποκτήθηκε από τις επιτυχίες και τη συμμετοχή στους αγώνες, οι enduro δέχτηκαν σημαντικές αλλαγές. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τα μοντέλα motocross, TC,  έμειναν ανέπαφα.
Αυτό που είδαμε στην παρουσίαση των νέων Husqvarna για το 2013 μας έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση. Θυμόμαστε τόσο έντονα την παρουσίαση των μοτοσυκλετών πριν από 5 χρόνια στο ίδιο μέρος, με μία σύντομη συνέντευξη τύπου, σε ένα μέτριο ξενοδοχείο, λίγες μοτοσυκλέτες για τεστ, και κάτι μικρά φορτηγά που τις είχαν φέρει εκεί. Τώρα, η συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Sheraton ενώ υπήρχαν εκεί μεγάλες νταλίκες από το εργοστάσιο, με περίπου τριάντα μοτοσυκλέτες διαθέσιμες για δοκιμή. Όλα ήταν οργανωμένα στην εντέλεια, η σχολαστική προσοχή στη λεπτομέρεια και η ποιότητα ήταν ένα από τα ενδεικτικά για τον άνεμο αλλαγής που έχει έρθει από το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Εκτός από την παρουσίαση όμως, η ποιότητα αντανακλάται και στις μοτοσυκλέτες που δείχνουν να έχουν καλύτερα πλαστικά περιφερειακά, προσεγμένη βαφή στα μεταλλικά μέρη του σκελετού, δείχνοντας ότι χρόνο με το χρόνο τα Husqvarna βελτιώνονται σημαντικά.

Έμφαση στις Enduro

Το 2013 αποτελεί μία χρονιά για την Husqvarna που δίνει έμφαση στις μοτοσυκλέτες enduro. Με τον εξαιρετικά ελαφρύ τετράχρονο κινητήρα που χρησιμοποιείται στα TE 250 και 310 να είναι σύγχρονος σχεδιαστικά, δεν χρειάστηκε ριζική αλλαγή. Οι στοχευμένες αλλαγές αφορούσαν στον νέο κύλινδρο, την κεφαλή και τον εκκεντροφόρο, αλλά και την μονάδα του ψεκασμού της Keihin. Τα πρώτα προέρχονται από το motocross TC και για έναν κινητήρα που ήταν ήδη πολύ δυνατός, αυτή είναι μία τεράστια βελτίωση. Επιπλέον, τόσο η καμπύλη της ιπποδύναμης όσο και αυτή της ροπής, παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση στην περιοχή μεταξύ των 4.000 σ.α.λ. και 6000 σ.α.λ., σε μία ιδιαίτερα χρήσιμη περιοχή απόδοσης. Η ροπή αυξάνεται κατά 4% για το 310 στις μεσαίες και 8% στην κορύφωση, όπως και ιπποδύναμη. Στα πλαίσια υπάρχουν λιγότερες αλλαγές, μιας και είχαν βελτιωθεί πρόσφατα. Οι αναρτήσεις του προέρχονται από την Kayaba, αλλαγή που είδαμε πέρσι, ενώ μικρές διαφορές έχουμε στις λεπτομέρειες όπως στα γκριπ, στον οδηγό αλυσίδας, αλλά και στο νέο σχεδιασμό τον πλαστικών. Τελευταίο αλλά όχι ασήμαντο είναι το ενισχυμένο σύστημα ψύξης, έτσι ώστε τα ψυγεία να αντέχουν περισσότερο σε πτώσεις
Η motocross TC250R διαθέτει νέα μονάδα ψεκασμού από την Keihin και πλέον έχει καλύτερη εκκίνηση όταν ο κινητήρας είναι ζεστός. Το δοκιμάσαμε ξανά και ξανά, και με την πρώτη μανιβελιά η μοτοσυκλέτα έπαιρνε μπροστά άνετα.

TE 250R – TE 310R

Η διαδρομή της δοκιμής ήταν στημένη γύρω από την πίστα της Malpensa – ιδιοκτησίας Husqvarna, με τις μεγάλες ανηφόρες και κατηφόρες. Μέσα στο δάσος έχει δημιουργηθεί μία διαδρομή με κορδέλες που περιλαμβάνει  πολλές στροφές, περάσματα από βράχια, πέτρες αλλά και πολλά άλματα μιας και φτάνεις και στην πίστα κάποια στιγμή. Δοκιμάσαμε πρώτα την TE 250R η οποία είναι ισχυρότερη σε όλο το φάσμα των στροφών. Το ελαφρύ σύνολο με τον δυνατό κινητήρα είναι πολύ ευκίνητο, στρίβει πολύ γρήγορα μέσα στις κλειστές στροφές ενώ η δύναμή του είναι περισσότερη από την προηγούμενη, με την παλιά κεφαλή. Στις μεσαίες στροφές που η παλιά έδειχνε λίγο να κόβει την απόδοση, η νέα 250 ανεβάζει στροφές δυνατά. Ο νέος ψεκασμός λειτουργεί εξαιρετικά και δεν αισθάνεσαι κανένα κόμπιασμα στο άνοιγμα του γκαζιού. Η επόμενη βόλτα αφορούσε την TE 310R που είναι στημένη πάνω στο πλαίσιο της 250 και ο μεγαλύτερος κυβισμός κάνει τη διαφορά. Η νέα 310R έχει να ανταγωνιστεί τις μοτοσυκλέτες των 450 κυβικών τις οποίες κέρδισε πέρσι με την κατάκτηση του τίτλου στην μεσαία κατηγορία, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα enduro. Τα οφέλη του μικρού σε διαστάσεις πλαισίου, με την περισσότερη δύναμη, και την αυξημένη ροπή στις μεσαίες στροφές, σε κάνει να πηγαίνεις πολύ γρήγορα από τα πρώτα μέτρα. Η αγριάδα που εμφανίζει στην απόδοση αυτός ο κινητήρας σε συνδυασμό με το χαμηλό βάρος κάνουν αυτή τη Husqvarna να στέκεται επιθετικά απέναντι από τον κυριότερο αντίπαλο, το KTM 350 EXC F. Το 310 είναι το ίδιο καλό με το προηγούμενο μοντέλο αλλά ισχυρότερο σε δύναμη, και αυτό φαίνεται σε ανηφόρες, αλλά και στις αλλαγές σχέσεων. Η επιτάχυνση έρχεται άμεσα και ο κυβισμός δείχνει διαθέσιμος σε κάθε άνοιγμα του γκαζιού. Σε αντίθεση με το 250 που είναι πιο γραμμικό και ομαλό σε απόδοση, το 310 είναι πιο άγριο, αλλά ακόμη και στα τεχνικά κομμάτια, με βράχια και πέτρες, δεν μας δυσκόλεψε. Έτσι, τα προσωπικά μας γούστα μας οδήγησαν ξανά στο 250 το οποίο ταιριάζει καλύτερα στα γούστα μας.

TC 250R

H motocross TC250R είναι από τις πιο ελαφριές και πιο ευέλικτες μοτοσυκλέτες της κατηγορίας. Όπως και Η αντίστοιχη enduro, είναι πολύ εύκολη στην οδήγηση και οι αναρτήσεις της είναι πολύ καλά ρυθμισμένες από το εργοστάσιο. Σε υψηλές ταχύτητες το μπροστινό σύστημα είναι μερικές φορές κάπως νευρικό αλλά αυτό είναι εύκολο να προσαρμοστεί με τα κλικ στο πλήρως ρυθμιζόμενο Kayaba. Η Husqvarna έχει φτάσει στην 8η θέση του παγκοσμίου πρωταθλήματος φέτος στην κατηγορία MX2 με τον Alessandro Lupino και αυτό είναι μία απόδειξη για το πόσο καλό είναι το 250R. Ο ίδιος μας εκμυστηρεύτηκε πως, " η μοτοσυκλέτα είναι εξαιρετική. Έχει ελαφρώς περισσότερη δύναμη από τις μοτοσυκλέτες παραγωγής του εργοστασίου, αλλά αυτό ισχύει για όλες της εταιρίες. Το αισθάνομαι πολύ ελαφρύ και δεν με κουράζει, και μπορώ να κινηθώ πολύ γρήγορα με αυτό. " Όντως αυτή ήταν η αίσθηση που είχαμε και εμείς, ότι μπορείς να πηγαίνεις γρήγορα για πολύ ώρα δίχως να σου κοπούν τα χέρια από το βάρος, ή από την δύναμη. Έχει ένα σύνολο το οποίο ελίσσεται και κοντρολάρεται εύκολα, ελαφρύ και προβλέψιμο, ενώ ο κινητήρας έχει όση δύναμη θες για να πας γρήγορα και να μην κουραστείς σύντομα. Το TC250R περνάει τα μεγάλα άλματα ακόμη και αν δεν έχεις την απαιτούμενη φόρα, αφού αν ζορίσεις τον κινητήρα πάνω στη ράμπα, σε απογειώνει κανονικά. Προσγειώνεται με άνεση και είναι προβλέψιμη στον αέρα δείχνοντας μας ότι δικαιολογημένα βρίσκεται στο Top 10 της παγκόσμιας κατάταξης φέτος. Η ευκολία στην οδήγηση είναι ένα από τα σημαντικότερα ατού που διαθέτει και η προβλέψιμη δύναμη την κάνει ανταγωνιστική όσο χρειάζεται.

Συνολική ανανέωση

Μικρές διαφορές θα έχουν τιμολογιακά οι νέες Husqvarna ΤΕ 250 και 310 που απ’ ότι μάθαμε θα ακριβίνουν μόνο κατά 100euro. Το ίδιο θα ισχύει και για τα enduro TE 449 και 511τα οποία ουσιαστικά δεν διαφέρουν από τα μοντέλα 2012. Τα δίχρονα δεν ανανεώθηκαν σημαντικά και οι μεγάλες αλλαγές που έρχονται θα καθυστερήσουν λίγο για την επόμενη χρονιά, το 2014. Η Husqvarna δήλωσε ότι οι δίχρονοι κινητήρες είναι σημαντικοί γι’ αυτήν και θα εξακολουθήσει να επενδύει σε αυτούς. Το ίδιο θα ισχύσει και για τα δίχρονα 125 που θα ανανεωθούν την ίδια χρονιά, δείχνοντας ότι εκτός από τα τετράχρονα, η Husqvarna βήμα – βήμα ανανεώνει όλη της την γκάμα.

  Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2012 12:01

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Husqvarna TE 250 “Antoine Meo” Test – Husqvarna TE 300 2014 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon