.
Κατηγορία Beta
Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2016 11:43

Test - Beta X-Trainer 2016

 

Enduro πολλαπλής χρήσης!

 

 

 

Του Τάκη Μανιάτη
Συνεργάστηκε ο Γιάννης Τρίγκας
Το όνομα υπόσχεται πολλά και η οδήγηση του X-Trainer, απλά το επιβεβαιώνει! Η Beta ''χτύπησε φλέβα'' με την παραγωγή του νέου ''παιχνιδιού'' της, στοχεύοντας όσους αναβάτες αρέσκονται στις περιηγήσεις στα βουνά, και όχι μόνο!

Επιστροφή στα παλιά


Από όποια πλευρά και αν το πιάσεις, οι πολλά υποσχόμενες σύγχρονες enduro με κορυφαίες ιπποδυνάμεις, τελευταίας γενιάς αναρτήσεις και πλαίσια, πολλές φορές, δεν χρειάζονται σε ένα μεγάλο κοινό αναβατών. Ωραίο είναι να έχεις στα χέρια σου το τελευταίο μοντέλο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας πάνω του, αλλά αν είναι να χρησιμοποιείς το 30-70% των δυνατοτήτων του, ίσως τελικά να μην σου χρειάζεται.

Ο ερασιτέχνης αναβάτης, τις περισσότερες φορές κινείται σε αυτά τα νούμερα, ενώ ακόμη και ο γρήγορος ή πολύ προπονημένος, ίσως να εξαντλήσει λίγες φορές τα όρια. Αν σκεφτούμε ότι οι σύγχρονες enduro, όπως είναι από την ''βιτρίνα'', διεκδικούν πρωτάθλημα στο παγκόσμιο, ίσως τα όρια τους να είναι πολύ μπροστά από του κοινού θνητού.
Και αν κοιτάξουμε κάποια χρόνια πίσω, την δεκαετία του '90, υπήρχαν μοτοσυκλέτες όπως οι Kawasaki KDX 200 και Yamaha WR 200, που γαλούχησαν γενεές αναβατών, γεμίζοντας κάθε σαββατοκύριακο τα βουνά.

Απλότητα, ευκολία, αλλά και ασφάλεια, αφού ήταν ''χτισμένες'' σε πλαίσια KX 125 και YZ 125 αντίστοιχα.
Εν έτη 2016, έχουμε την χαρά να συναντάμε έναν τέτοιο δίχρονο εκπρόσωπο, βγαλμένο από ένα εργοστάσιο στην Ιταλία. Η Beta, πήρε τον κινητήρα, τους τροχούς, τα φρένα, το ψαλίδι και τα πλαστικά περιφερειακά από το RR 300, και έφτιαξε με αυτά, μία τελείως νέα μοτοσυκλέτα.

Δεν αρκέστηκε απλά σε μικρές αλλαγές προκειμένου να μεταμορφώσει το κατά τ' άλλα εξαιρετικό - ίσως το καλύτερο δίχρονο 300άρι σε ''παιχνίδι'', αλλά δημιούργησε μία νέα μοτοσυκλέτα, που απλά χρησιμοποιεί συγκεκριμένα πράγματα από αυτήν. Και με την παραγωγή της X-Trainer, άρχισε το μπέρδεμα, γιατί πραγματικά δεν ξέρεις που να την κατατάξεις στην αρχή, πριν την οδηγήσεις. Είναι μοτοσυκλέτα για νεοεισερχόμενους στο χώρο του enduro, για trialίστες, για γρήγορους endurάδες, για "βολταδόρους" της Κυριακής ή αναβάτες που ανακαλύπτουν νέα μονοπάτια; Η απάντηση έρχεται από τα πρώτα κιόλας μέτρα της βόλτας!

Ευκολότατο!


Με τον κινητήρα να ''γουργουρίζει", όρθιος στα μαρσπιέ, κρατώντας τον συμπλέκτη, με 2η σχέση στο κιβώτιο, κοντρολάρω την μοτοσυκλέτα ώστε να στρίψω δεξιά, σε ένα ανηφορικό μονοπάτι. Το Beta X-Trainer ούτε που καταλαβαίνει τι σχέση έχει στο κιβώτιο, και η ροπή βοηθά έτσι ώστε η ανάβαση να γίνει παιχνίδι. Η λειτουργία στις χαμηλές στροφές είναι πολύ πιο ροπάτη από του RR 300 - που σημειωτέων, είναι τόσο λειτουργικό που σε μαγεύει - και το X-Trainer, σκαρφαλώνει όπου του ζητάς, με άνεση. Τέτοια άνεση που σε κάνει να αναρωτιέσαι γιατί δεν υπήρχε πριν αυτή η μοτοσυκλέτα. Από τα πρώτα μέτρα βόλτας, έχεις καταλάβει τι συμβαίνει: Κινητήρας, πλαίσιο, αναρτήσεις, συνηγορούν ώστε να απολαύσεις την διαδρομή. Τίποτα δεν ενοχλεί, τίποτα δεν δυσκολεύει.

Δεν χρειάζεσαι καθόλου προσαρμογή, ούτε συνήθεια - κι ας είναι δίχρονο που λογικά, θα ήθελε λίγη.
Οι διαστάσεις του είναι 15% μικρότερες από του RR 300, και ο αναβάτης μπορεί να ελιχθεί πάνω του με άνεση - το σώμα, εύκολα θα βρει την στάση που απαιτεί η διαδρομή. Σίγουρα, πάνω στο X-Trainer δεν θα ψαχτείς για γρήγορες διαδρομές, αλλά για σημεία στα οποία με άλλη μοτοσυκλέτα, δεν θα προσπαθούσες καν. Οι μαλακές αναρτήσεις απορροφούν τις ανωμαλίες και κρατούν τις ρίζες, τις μικρές πέτρες αλλά και τα βράχια, μακριά από τα χέρια σου.

Έτσι, οι τροχοί παραμένουν πάντα στο έδαφος, και το μόνο που νιώθεις είναι την προοδευτικότητα κατά την συμπίεση και επαναφορά τους, να σε βοηθά να ανέβεις το επόμενο σκαλοπάτι - εκεί όπου μία συμβατική enduro, θα ''χτύπαγε'' δυνατά, όσο και μαλακή αν την είχες. Οι αναρτήσεις του X-Trainer προέρχονται από την ισπανική Olle και είναι τελείως διαφορετικές από της Sachs που φοράει κανονικά ένα RR 300. Έχουν μικρότερη διαδρομή στα 270 χιλιοστά, για μπροστά και πίσω, αντί για 290mm, αλλά όλες τις ρυθμίσεις που απαιτούνται - το μπροστινό έχει σε ξεχωριστά καλάμια την επαναφορά και την συμπίεση.

Μικρές διαστάσεις


Το πλαίσιο είναι σχεδιασμένο εκ νέου, και καμία σχέση δεν έχει με αυτό του RR 300. Είναι περιμετρικό δύο δοκών, ατσάλινο, αντί για μονής κεντρικής δοκού, με αφαιρούμενο υποπλαίσιο που φιλοξενεί το ίδιο σύστημα γρήγορης αφαίρεσης σέλας. Η χαμηλότερη σε ύψος σέλα, στα 910 χιλιοστά από 930, δεν το κάνει κατάλληλο για νάνους, αλλά σίγουρα, είναι πολύ πιο εύκολο να πατήσεις στο έδαφος αν χρειαστεί.

Ωστόσο, το μικρότερο ύψος στα 1245 χιλιοστά από 1270, το μικρότερο μεταξόνιο στα 1467 χιλιοστά από 1482, το μικρότερο μήκος στα 2157 χιλιοστά από 2172, δημιουργούν μία μαζεμένη σε διαστάσεις μοτοσυκλέτα, που επιβεβαιώνει το -15% που ανακοινώνει η Beta σε σχέση με την RR 300.
Και στην πράξη, η άνεση με την οποία μπορεί να κινηθεί, το άριστο ζύγισμα και οι μαλακές αναρτήσεις, που συνδυάζονται άριστα με το άκαμπτο πλαίσιο, σε κάνουν να πηγαίνεις υπερβολικά εύκολα όπου θες.

Το κόψιμο τιμονιού στα πλαίσια enduro μοτοσυκλέτας είναι καλό, αν και θα το θέλαμε περισσότερο, για την χρήση που σου επιβάλλει. Το βάρος είναι μικρότερο από την RR 300, στα 99 κιλά, από 104, κι έτσι, έχεις άλλο ένα θετικό σημείο που θα σε βοηθήσει στα δύσκολα. Το σετάρισμα των αναρτήσεων βολεύει στην βόλτα, σε αργούς ή γρήγορους ρυθμούς, φροντίζοντας ώστε κάθε ανωμαλία να φιλτράρεται άριστα. Ωστόσο, δεν είναι μόνο το πλαίσιο, οι αναρτήσεις, το βάρος και οι διαστάσεις που προσδίδουν μία διαφορετική αίσθηση, είναι και ο κινητήρας, που λειτουργεί ομαλότατα. Η Beta, διατήρησε την αρχιτεκτονική του 300άρι κινητήρα που μετράει μόλις λίγα χρόνια ζωής, και πάνω του, έκανε αλλαγές, για να του αλλάξει την λειτουργία.

Έχοντας χρόνια εμπειρία από τα trial μοντέλα της, άλλαξε το σύστημα εξαγωγής με μία κλειστή εξάτμιση που θυμίζει trial σε σχεδίαση, χωρίς τεράστιο θάλαμο διαστολής μπροστά - το αρχικό τμήμα μέχρι το σημείο που περνάει στην δεξιά πλευρά, είναι ένας σωλήνας - σημείο που συναντάμε στις μοτοσυκλέτες Trial - κατασκευάζεται από την Aestroni.

Όλα για... αργά!


Η συμπίεση έπεσε στο 11,3 από 12, ενώ το καρμπυρατέρ αλλάχθηκε με ένα PWK 36άρι από PHK ίδιας διαμέτρου, της ίδιας εταιρίας (Keihin). Στόχος φυσικά η αλλαγή της απόδοσης του κινητήρα, κάτι που επετεύχθη στον μέγιστο βαθμό. Τώρα, η λειτουργία στις χαμηλές στροφές είναι υποδειγματική, και μπορείς να το νιώσεις, μόνο αν έχεις οδηγήσει και το RR 300, που είναι ήδη εκπληκτικό.

Ως κερασάκι στην τούρτα, η Beta τοποθέτησε τρόμπα λαδιού (!!) στο X-Trainer, αφήνοντας την λίπανση του κινητήρα επάνω της, απλουστεύοντας τον ανεφοδιασμό με καύσιμο. Θυμάστε τα Yamaha DT και τα Kawasaki KMX; Ε, τα πολιτικά δίχρονα της δεκαετίας του '90 είχαν τρόμπα λαδιού, την οποία πολλοί αφαιρούσαν για απαιτητικές επιδόσεις - άλλα χρόνια τότε, καμιά φορά υπολειτουργούσαν με αρνητικές συνέπειες. Η τρόμπα της Beta τροφοδοτεί τον κινητήρα με λάδι που αντιστοιχεί στο 2% σε αναλογία με το καύσιμο, νούμερο που μετρήθηκε έπειτα από χρήση του X-Trainer. Η κατανάλωση αυτή, αρκεί ώστε με το ρεζερβουάρ των 650ml που βρίσκεται κάτω από την σέλα, να ''κάψεις'' τρία ρεζερβουάρ καυσίμου.

Υπεραρκετά για την κυριακάτικη βόλτα θα λέγαμε! Τέλος λοιπόν το κουβάλημα ξεχωριστού μπουκαλιού για λάδι, σε όσους απλά αρέσκονται να οδηγούν την μοτοσυκλέτα τους χωρίς πολλά - πολλά τσιμπράγκαλα μαζί. Όλα αυτά για να πηγαίνεις.... αργά! Είναι αλήθεια ότι, η μαγεία στην οδήγηση αυτής της μοτοσυκλέτας είναι να πηγαίνεις αργά, ανακαλύπτοντας νέες διαδρομές, σκαρφαλώνοντας σε κάθε μονοπάτι, οδηγώντας συνεχώς και αδιάκοπα, χωρίς να κουράζεσαι - όλα τα χαρακτηριστικά της συνηγορούν σε αυτό. Αλλά μπορεί να οδηγηθεί και γρήγορα, σε ρυθμούς αγωνιστικής enduro, αφού το πλαίσιο είναι στιβαρό και ισοσταθμίζει την μαλακή και ενδοτική λειτουργία των αναρτήσεων, αν και η απόδοση, μετά τις μεσαίες στροφές, δεν ευδοκιμεί. Άλλωστε, ποιος μπορεί να κρατήσει πολύ ανοιχτό το γκάζι σε μία καθαρόαιμη αγωνιστική enduro. Μικρό ποσοστό αναβατών σίγουρα...

Ιδανική βολταδόρικη enduro

Διατηρώντας τα ίδια εξαιρετικά φρένα της Nissin που γνωρίσαμε στο RR 300 με τους δίσκους της Galfer, την προστατευτική ποδιά, τις βαλβίδες εισαγωγής reed V-Force, αλλά και το τελικό εξαγωγής της FMF, και φυσικά την εκκίνηση με μίζα (δεν υπάρχει μανιβέλα), παραμένει μία μοτοσυκλέτα ποιοτική με ιταλικό ταπεραμέντο. Εκτός αυτών όμως, είναι η καλύτερη λύση για όσους αναβάτες επιδιώκουν την μέγιστη απόλαυση από την μοτοσυκλέτα τους, τις λίγες ώρες που θα βρεθούν στην σέλα της. Η γκάμα περιλαμβάνει αναβάτες κάθε επιπέδου, που θα την χρησιμοποιήσουν για απλή βόλτα, extreme βόλτα, εξερεύνηση, ή ακόμη και ως εισαγωγική στον μαγικό κόσμο του enduro. Καταφέρνει να συνδυάζει άριστα τον κόσμο του enduro με αυτόν του trial, με ξεκάθαρη βλέψη όμως στο περιηγητικό enduro, και όχι μόνο στο σκαρφάλωμα.

Οι παλιοί αναβάτες των KDX, θα καταλάβουν αμέσως τι είναι, οι πιο σύγχρονοι που γαλουχήθηκαν πάνω σε ένα KTM 200 EXC, επίσης, και όσοι γλυκοκοιτούν το νέο KTM Freeride R, θα έχουν έναν αξιόλογο αντίπαλο.
Με την τιμή του να βρίσκεται στα 6.950euro σίγουρα θα αποτελέσει ένα σημαντικό ''πρόβλημα'' στο RR 300 που φτάνει στα 8.850euro, μιας και το κοινό του, θα βρει ότι θέλει και πολλά παραπάνω στο X-Trainer. Είναι τελικά.... όνομα και πράμα!

Διαφορές Beta RR 300 - Beta X-Trainer

 

  Beta RR 300 Beta X-Trainer
     
Κινητήρας    
Συμπίεση (:1) 12 11,3
Τροφοδοσία καρμπυρατέρ Keihin PXK 36 Καρμπυρατέρ Keihin PWK 36
Λίπανση Μίξη στο ρεζερβουάρ Μίξη με τρόμπα λαδιού
     
Πλαίσιο    
Τύπος Ατσάλινο κεντρικής δοκού, αλουμινένιο υποπλαίσιο Ατσάλινο περιμετρικό με αφαιρούμενο αλουμινένιο υποπλαίσιο
Μήκος (mm) 2172 2157
Πλάτος (mm) 807 802
Μεταξόνιο (mm) 1482 1467
Ύψος (mm) 1270 1245
Ύψος σέλας (mm) 930 910
Απόσταση από έδαφος (mm) 320 320
Βάρος (kg) 104 99
Ρεζερβουάρ (lt) 8 8,5
Ρεζερβουάρ λαδιού (lt)   0,65
     
Αναρτήσεις    
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι της Sachs, διάμετρος 48mm, διαδρομή 290mm, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς Ανεστραμμένο πιρούνι της Olle, διάμετρος 43mm, διαδρομή 270mm, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς
Πίσω Αμορτισέρ Sachs με μοχλισμό, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς, προφόρτιση ελατηρίου, διαδρομή 290mm Αμορτισέρ Olle με μοχλισμό, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς, προφόρτιση ελατηρίου, διαδρομή 270mm

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Τεχνικά χαρακτηριστικά  
Κατασκευαστής BETA
Μοντέλο X-Trainer
Αντιπρόσωπος The Fuoristrada Co
Τιμή 6.950euro
Εγγύηση 3 μήνες
betamotor.com/">www.betamotor.com  
   
Κινητήρας  
Τύπος Μονοκύλινδρος, δίχρονος, υγρόψυκτος με βαλβίδα εξαγωγής BPV και reed V force 4
Κυβισμός (c.c.) 293,1
Συμπίεση (:1) 11,3
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 72 x 72
Τροφοδοσία Καρμπυερατέρ Keihin PWK 36
Σύστημα εξαγωγής μία σε μία
Εκκίνηση Μίζα και μανιβέλα
Λίπανση Μίξη με τρόμπα λαδιού
Συμπλέκτης υγρός πολύδισκος υδραυλικός
Κιβώτιο ταχυτήτων 6
Μετάδοση γρανάζια / αλυσίδα (13/48)
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο περιμετρικό με αφαιρούμενο αλουμινένιο υποπλαίσιο
Κάστερ(°) Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μήκος (mm) 2157
Πλάτος (mm) 802
Μεταξόνιο (mm) 1467
Ύψος (mm) 1245
Ύψος σέλας (mm) 910
Απόσταση από έδαφος (mm) 320
Βάρος (kg) 99
Ρεζερβουάρ (lt) 8,5
Ρεζερβουάρ λαδιού (lt) 0,65
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι της Olle, διάμετρος 43mm, διαδρομή 270mm, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς
Πίσω Αμορτισέρ Olle με μοχλισμό, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς, προφόρτιση ελατηρίου, διαδρομή 270mm
   
Ελαστικά  
Μπροστά 90/90-21
Πίσω 140/80-18
   
Φρένα   
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 260mm/δαγκάνα δύο εμβόλων της Nissin 
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220mm/δαγκάνα ενός εμβόλου της Nissin
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι / στροφές) Δ.Α.
Ροπή εργοστασίου (χλγρμ / στροφές) Δ.Α.

Φωτογραφίες οδήγησης

{gallery}tests/enduro/BETA/2016/x-trainer/odigika/{/gallery}

Φωτογραφίες λεπτομερειών

{gallery}tests/enduro/BETA/2016/x-trainer/statika/{/gallery}

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2016 10:17

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αποστολή στην Ιταλία - Beta RR 2016 Test - BETA RR300 - 2017 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon