.
Κατηγορία Beta
Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2015 12:18

Αποστολή στην Ιταλία - Beta RR 2016

 

Δοκιμάζουμε τα νέα μοντέλα!

 

 

Του Nicky Kenis

Φωτογραφίες: Beta

H υποδοχή των Ιταλών στο Sassaulo, στην Modena, ήταν όπως ακριβώς το περίμενα, τόσο θερμή που συνοδεύτηκε άμεσα με την συνέντευξη τύπου, την παρουσίαση των νέων μοντέλων αλλά και ένα εξαιρετικό γεύμα, εφάμιλλο της οικογενειακής ατμόσφαιρας που η Beta προσφέρει. Ένα πράγμα έγινε αμέσως σαφές: Οι Ιταλοί δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην οικογενειακή ατμόσφαιρα της εταιρίας τους, και την τυλίγουν με νέες τεχνολογίες και βελτιώσεις κάθε χρονιά. Κάτι που προσωπικά προτιμώ σε σχέση με άλλες απρόσωπες εταιρίες.

Τηρούνται οι υποσχέσεις!


Φαίνεται ότι οι μηχανικοί της Beta κατάφεραν να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους αναφορικά με το σύστημα ψεκασμού λαδιού στα δίχρονα μοντέλα, κάτι που είδαμε από πέρσι, στο X-Trainer. Το σύστημα ψεκασμού λαδιού τοποθετήθηκε φέτος και στα δίχρονα enduro RR 250 / RR 300, κι έτσι με το δοχείο χωρητικότητας 300ml, ο αναβάτης μπορεί να κάψει έως και τρία ρεζερβουάρ χωρίς άγχος. Απλά βάζεις βενζίνη, κι έφυγες, αρκεί να έχεις λάδι στο ρεζερβουάρ λαδιού που βρίσκεται κάτω από την σέλα. Σημαντικό επίσης είναι να κρατάς σημείωση πόσα ρεζερβουάρ έχεις κάψει, ή να ρίχνεις μια ματιά στο δοχείο, για να μην μείνεις από λάδι και κολλήσει ο κινητήρας. Άλλωστε, η σέλα αφαιρείται με ένα απλό τράβηγμα του συστήματος απασφάλισης, χωρίς εργαλεία.

Το ποσοστό λαδιού που θα αναμιχθεί με την βενζίνη καθορίζεται από την ηλεκτρονική μονάδα ECU, η οποία λαμβάνει πληροφορίες από το ηλεκτρονικό σύστημα TPS - Throtle Position Sensor, και την θέση της πεταλούδας του γκαζιού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την τέλεια αναλογία λαδιού / καυσίμου σε κάθε στιγμή λειτουργίας του κινητήρα, σε κάθε φορτίο ή στροφές περιστροφής. Το πλεονέκτημα είναι ότι υπάρχει μικρότερη κατανάλωση, λιγότερος καπνός κατά 50% αλλά και ιδανική λίπανση του κινητήρα. Στην χαρτογράφηση της μονάδας ECU δόθηκε φέτος μία νέα ρύθμιση η οποία προσφέρει περισσότερο ξέσπασμα στις ψηλές στροφές ενώ η καμπύλη της ροπής είναι σε όλο το φάσμα των στροφών αυξημένη.

Ο κινητήρας των 250cc έχει υποστεί ορισμένες τροποποιήσεις στον κύλινδρο και το καπάκι - κεφαλή, στην θέση των θυρίδων εισαγωγής και στην βαλβίδα reed αλλά και αυτή της εξαγωγής. Στόχος η βελτίωση της απόδοσης στις χαμηλές και μεσαίες στροφές για ευκολότερη οδήγηση σε δύσβατα σημεία.
Έχει τοποθετηθεί νέο και χαμηλότερο τιμόνι που τοποθετεί το σώμα λίγο πιο χαμηλά, ενώ τα ελατήρια του μπροστινού συστήματος είναι μακρύτερα και τα φυσίγγια μεγαλύτερα. Επιπλέον το χρώμα του μπροστινού είναι χρυσαφί, ώστε να ταιριάζει με την ανάρτηση της Sachs που έχει βελτιωθεί, με την πορεία του λαδιού κατά την διάρκεια της λειτουργίας να είναι πιο ελεύθερη, έτσι ώστε να μην ζεσταίνεται κατά την διάρκεια της οδήγησης.

Τετράχρονες βελτιώσεις


Τα τετράχρονα μοντέλα enduro της Beta δέχτηκαν και αυτά βελτιώσεις για το 2016. Το RR 350 δέχτηκε ένα σύστημα ελέγχου στον ψεκασμό το οποίο όταν το γκάζι παραμένει κλειστό, αυτό εξασφαλίζει ότι εξακολουθεί να υπάρχει παροχή αέρα, ώστε να ομαλοποιηθεί κι άλλο η λειτουργία στις χαμηλές στροφές περιστροφής. Έτσι διασφαλίζεται κιόλας ότι θα μειωθεί το φρένο του κινητήρα στο κλείσιμο του γκαζιού, αλλά ακόμη και να προσαρμοστεί, ανάλογα με τις προτιμήσεις κάθε αναβάτη, ανάλογα τις απαιτήσεις του.

Σύμφωνα με την Beta, η αίσθηση κατά την οδήγηση είναι εκπληκτική αφού θυμίζει έντονα δίχρονη μοτοσυκλέτα στο κλείσιμο του γκαζιού. Το μέγιστο εύρος σ.α.λ. στο 350 επίσης αυξάνεται από τις 12.500 στις 13.000σ.α.λ. Βελτιωμένη απόδοση στις ψηλές στροφές, για όσους αρέσκονται να οδηγούν με το γκάζι κολλημένο στο τέρμα σαν σε μοτοσυκλέτα motocross, κάτι που προσωπικά, δεν μου αρέσει.

Επιπλέον, το RR 430 και το RR 480 έχουν βελτιωμένες εισαγωγές καυσίμου, μεγαλύτερες και με καλύτερη ροή, ενώ στο 480 υπάρχει νέος εκκεντροφόρος. O ψεκασμός που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με την Synerget και είδαμε στο 350, πλέον είναι διαθέσιμος και στο 430 και 480, με σώμα ψεκασμού 42mm. Στα ενδότερα του κινητήρα, υπάρχει νέος αντικραδασμικός άξονας για μείωση των κραδασμών. Και επειδή οι μηχανικοί της Beta βελτιώνουν συνεχώς τις μοτοσυκλέτες τους, αντικατέστησαν και τα μπουλόνια του κινητήρα με αλουμινένια 7075 αντί για ατσάλι. Στους κινητήρες, υπάρχει ποδιά από ισχυρό αλλά πολύ ελαφρύ πολυαμίδιο.

Όσον αφορά τη γεωμετρία: Το πλαίσιο έρχεται απευθείας από τα Racing μοντέλα με τους δύο σωλήνες που συναντούνται στο λαιμό να είναι σκληρότεροι και κατασκευασμένοι από το ειδικό κράμα ατσαλιού 41xx. Νέο και χαμηλότερο είναι το τιμόνι που τοποθετεί το σώμα λίγο πιο χαμηλά, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη πίεση και καλύτερη αίσθηση στον μπροστινό τροχό. Τα ελατήρια του μπροστινού είναι μακρύτερα ενώ τα φυσίγγια είναι νέα μεγαλύτερα. Επιπλέον το χρώμα του μπροστινού είναι χρυσαφί, ώστε να ταιριάζει με την ανάρτηση. Η ανάρτηση της Sachs έχει βελτιωθεί με την πορεία του λαδιού κατά την διάρκεια της λειτουργίας να είναι πιο ελεύθερη, έτσι ώστε να μην ζεσταίνεται κατά την διάρκεια της οδήγησης. Όλα αυτά οδηγούν σε μια ομαλότερη λειτουργία κατά την συμπίεση και επαναφορά. Επιπλέον, οι μηχανικοί της Beta τοποθέτησαν ένα νέο σύστημα αποστράγγισης του νερού στο φιλτροκούτι, αλλά και νέα κλιπ αφαίρεσης του φίλτρου αέρα. Στο ηλεκτρονικό πολυόργανο, υπάρχει πλέον και η ένδειξη για τον ψεκασμό ενώ τα ρεζερβουάρ είναι διάφανα, στα χνάρια των Racing του 2015.

Στην πράξη


Με την πρώτη επαφή νιώθεις σαν στο σπίτι σου, πάνω σε μία Beta, αυτό είναι αλήθεια. Έτσι δεν χρειάστηκα καθόλου προσαρμογή ώστε να νιώσω άνετα, αν και στην αρχή με ξένισε κάπως το γεγονός ότι το μπροστινό σύστημα προσφέρει μία πιο χαμηλή αίσθηση.

Το δίχρονο 250 ήταν το ευκολότερο στην οδήγηση, αλλά το 300άρι ήταν αυτό που με έκανε να νιώσω ότι κάθομαι πάνω σε έναν μικρό πύραυλο. Εξαιρετική απόδοση και ροπή, και ελαστικότητα στο άνοιγμα του γκαζιού που δεν θα λείψει σε κανέναν.
Η οδήγηση του 350 έδειξε ότι ο κινητήρας του είναι ο καλύτερος συνδυασμός με τα τεχνικά χαρακτηριστικά όλων των τετράχρονων τα οποία και μοιράζονται, δημιουργώντας ένα σύνολο πολύ εύκολο, με διαχειρίσιμη δύναμη.

Οι αλλαγές στην χαρτογράφηση αλλά και στην διαχείριση του 350 είναι εμφανέστατες, ενώ οι κινητήρες των μεγαλύτερων, 430 και 480, δυνατοί και με διάρκεια στην απόδοση, όπως τους γνωρίζαμε από πέρσι. Εντύπωση προκαλεί ωστόσο ότι, παρά το ότι το 350 παραμένει το ιδανικότερο τετράχρονο της Beta, ακόμη και τα δύο μεγαλύτερα, δεν είναι ποτέ επιθετικά ή νευρικά. Έχουν περισσότερη δύναμη για όσους αρέσκονται σε μία τέτοια λειτουργία, αλλά πραγματικά δεν σε κουράζουν, ούτε σε δυσκολεύουν. Χαρακτηριστικά, έπειτα από μεγάλη βόλτα στις enduro διαδρομές μέσα στο δάσος, δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι οδηγώ το 480, το οποίο μου φαινόταν πολύ εύκολο στα κλειστά κομμάτια.

Βελτιώσεων συνέχεια


Με λίγες αλλά σημαντικές βελτιώσεις, η Beta συνεχίζει να δίνει στα τετράχρονα enduro της μικρές πινελιές ώστε να παραμένουν στην κορυφή κάθε κατηγορίας. Με νέα γραφικά και χρώματα στα πλαστικά, με το νέο σύστημα λίπανσης στα δίχρονα, αλλά και το X-Trainer να παραμένει στην γκάμα ως ένα εργαλείο για εξερευνήσεις, η Beta συνεχίζει την εδραίωση της σε έναν δύσκολο στίβο, διεκδικώντας και κερδίζοντας νούμερα από την γκάμα των πωλήσεων!

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2015 12:18

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Beta RR 430 Racing 2015 Test - Beta X-Trainer 2016 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon