.
Κατηγορία Beta
Πέμπτη, 02 Απριλίου 2015 15:18

Test - Beta RR 430 Racing 2015

Racing και να καίει!

 

Του Τάκη Μανιάτη

Συνεργάστηκε ο Γιάννης Τρίγκας


Με τις κορυφαίες αναρτήσεις να αποσβένουν ομαλότατα την κάθοδο άλμα ύψους πέντε μέτρων, παρακολουθείς το Beta RR 430 Racing να στρίβει γρήγορα, να περνάει τα σαμάρια με άνεση, και να αδιαφορεί για τις πέτρες, σαν να βρίσκεται στο πιο οικείο περιβάλλον. Και αυτή είναι η πραγματικότητα για το νέο τετράχρονο RR 430 Racing που φτάνει στην βιτρίνα με τις βελτιώσεις της αγωνιστικής ομάδας της Beta.

Βελτιωμένη "απλή"


Για το 2015, η Beta βελτιώνει το γνωστό της RR 450 που ονομάζεται πλέον 430 - με αντίστοιχα κυβικά, αλλά και το παράγει σε μία νέα έκδοση, που ονομάζεται Racing, η οποία αφορά στα δίχρονα, όσο και στα τετράχρονα μοντέλα της εταιρίας. Η νέα RR 430 Racing ξεκινάει την καριέρα της ως "απλή" RR και στην συνέχεια διαφοροποιείται, οπότε, ας δούμε αρχικά τις διαφορές της απλής έκδοσης που ισχύουν για τα μοντέλα 2015.

Αρχικά, ο κινητήρας, που είναι και το σημείο που αναφέρεται στο όνομα του κυβισμού της μοτοσυκλέτας, αλλάζει σε κυβισμό: Τα 430,9 κυβικά ήρθαν από την μείωση της διαδρομής του κυλίνδρου - κοντύτερη μπιέλα κατά 2,6 χιλιοστά, με την διάμετρο του εμβόλου να παραμένει ίδια. Οι τελικές διαστάσεις διαμορφώθηκαν στα 95 x 60,8 χιλιοστά από 95x63,4 και τα 449,39 κυβικά του 450 έγιναν τελικά, 430,9. Αντίστοιχα η συμπίεση έπεσε από το 11,95 στο 11,92, μία πολύ μικρή διαφορά ώστε να αξίζει να ασχοληθεί κανείς. Η νέα 430 όμως είναι ελαφρύτερη συνολικά κατά 1,3 κιλά από την 450 του 2014, με το βάρος να βρίσκεται πλέον στα 112,5, αντί για 113,5 κιλά. Σε αυτό έπαιξε ρόλο το αδυνάτισμα των κάρτερ καθώς και του κυλίνδρου - λόγω μικρότερης διαδρομής εμβόλου, κατά 1,5 κιλό συνολικά.

Οι αλλαγές στο μοντέλο 2015 που πλέον ονομάζεται 430, δεν σταμάτησαν εκεί: Η μίζα είναι νέα, προέρχεται από τα δίχρονα μοντέλα, είναι πιο μικρή αλλά και πιο ισχυρή. Η αντλία λαδιού παίρνει κίνηση πλέον με δύο γρανάζια, με απλοποιημένο σύστημα και η εισαγωγή αέρα από το φιλτροκούτι προς το καρμπυρατέρ, έχει αλλάξει σχήμα. Και πάνω σε αυτό το "απλό" μοντέλο του 2015, βασίστηκε η Beta ώστε να δημιουργήσει το RR 430 Racing, το οποίο δημιουργήθηκε βάση της τεχνογνωσίας που προήλθε από την αγωνιστική αγωνιστική ομάδα της Beta, από τις συμμετοχές και την εμπειρία που αποκομίζει αυτή στους σκληρούς αγώνες του παγκοσμίου πρωταθλήματος Enduro.

Racing σε όλα


Το μοντέλο Racing έχει εξελιχθεί ώστε να καλύψει τους απαιτητικούς αναβάτες που αναζητούν μία αγωνιστική μοτοσυκλέτα έτοιμη για αγώνες, πιο επιθετική και εξοπλισμένη ανάλογα.
Όπως όλες οι μοτοσυκλέτες της σειράς, η RR 430 Racing διαφέρει σημαντικά από την απλή έκδοση στην οποία είναι βασισμένη, σε περιφερειακά και εξοπλισμό.
Βασική διαφορά αποτελεί το μπροστινό σύστημα της Marzocchi Shiver, Closed Catridge, διαμέτρου 48 χιλιοστών, με το κόκκινο χρώμα του να βγάζει μάτια. Είναι ένα μπροστινό με σύστημα PFP - Progressive Floating Piston, το οποίο επιτρέπει στον αναβάτη να προφορτίζει ή να αποφορτίζει το ελατήριο γρήγορα κι εύκολα, ώστε να προσαρμόζει το μπροστινό στις συνθήκες οδήγησης. Είναι πλήρως ρυθμιζόμενο σαφώς, και η μαύρη ανοδίωση στα εσωτερικά καλάμια για μείωση τριβής, αλλά και ο συνδυασμός με τις ισχυρές μαύρες πλάκες, δημιουργούν μία factory εικόνα στο μπροστινό μέρος της μοτοσυκλέτας.

Το αμορτισέρ είναι πλήρως ρυθμιζόμενο και αυτό με ρυθμίσεις ανάλογες της αγωνιστικής ομάδας της Beta. Οι αλλαγές στο πλαίσιο όμως, αφορούν και στο ίδιο το πλαίσιο, με αυτό του RR430 Racing να έρχεται απευθείας από την αγωνιστική ομάδα της Beta, με ενισχυμένη κεντρική δοκό για αύξηση της στιβαρότητας και της ευστάθειας. Διάφορα εξαρτήματα κατασκευασμένα από billet αλουμίνιο σε κόκκινο χρώμα, δίνουν αγωνιστική νότα στην νέα RR 430 Racing, συμβάλλοντας παράλληλα στην ευκολία συντήρησης, επισκευής ή οδήγησης. Τέτοια είναι ο αλουμινένιος ρυθμιστής αλυσίδας, το καπάκι φίλτρου λαδιού αλλά και η βίδα λαδιού, το σύστημα ταχείας απελευθέρωσης του μπροστινού άξονα, τα φαρδύτερα μαρσπιέ από ergal, το μαύρο λεβιέ ταχυτήτων και πεντάλ φρένου.

Η RR 430 Racing διαθέτει επιπρόσθετα προστατευτικές χούφτες της Vertigo, με αλουμινένιο μπρακέτο συγκράτησης, διάφανο ρεζερβουάρ για να φαίνεται το καύσιμο, κόκκινα γραφικά στα στεφάνια των τροχών, κάλυμμα σέλας με χώρο για την κάρτα, αλλά και τα αγωνιστικά αυτοκόλλητα της ομάδας της Beta του παγκοσμίου πρωταθλήματος Enduro. H διπλή χαρτογράφηση της ηλεκτρονικής ανάφλεξης CDI που προρυθμισμένη για οδήγηση σε στεγνό ή βρεγμένο έδαφος, έτσι ώστε ο αναβάτης να μπορεί να αλλάζει την απόδοση της δύναμης του κινητήρα ανάλογα τις ανάγκες, έρχεται για να συμπληρώσει την ήδη εκλεπτυσμένη RR 430 Racing.

 "Τρίγκας Replica"


Η μοτοσυκλέτα του Γιάννη Τρίγκα, έχει δεχθεί αλλαγές από την ομάδα του, Chachagias Racing, και τον μηχανικό Κώστα Χαχάγια, ώστε να έρθει στα μέτρα του "ψηλού". Όντας 193 εκατοστά σε ύψος, ο Γιάννης έχει ανάγκη να διαφοροποιήσει την θέση οδήγησης ώστε να χωράει στην μοτοσυκλέτα. Στην θέση οδήγησης τοποθετήθηκε η ψηλότερη σέλα που δίνει η Beta με το υλικό να βρίσκεται στα +30 χιλιοστά, η οποία όμως "σκάφτηκε" κιόλας στο μπροστινό τμήμα, ώστε να συγκρατεί τον αναβάτη. Το τιμόνι άλλαξε με ένα της Pro Taper στα μέτρα του αναβάτη, φαρδύτερο και με γωνίες οι οποίες στην επιθυμητή ρύθμιση, κάνουν το τιμόνι να δείχνει σαν custom μοτοσυκλέτας με τις παλάμες να έχουν γωνία προς τα κάτω. Η ψηλή σέλα με δυσκόλεψε αρχικά, και μόνο στα κλειστά κομμάτια, αφού συνήθως στην όρθια οδήγηση δεν την νιώθεις καθόλου.

Ούτως ή άλλως, το στενό ρεζερβουάρ σε αφήνει να ελιχθείς άνετα στο μπροστινό τμήμα της σέλας, και αυτό ήταν χαρακτηριστικό γνώρισμα των Beta το οποίο παραμένει. Το τιμόνι όμως, θα το άλλαζα αμέσως με το "μαμά" Beta, το οποίο δημιουργεί πιο επιθετικές γωνίες, και αφήνει το σώμα μου, να φτάνει άνετα μπροστά. Ο Γιάννης, λόγω ύψους, προτιμά να χρησιμοποιεί περισσότερο τον κορμό του, πιέζοντας την μοτοσυκλέτα, αφήνοντας τα χέρια αμέτοχα σε μεγάλο βαθμό - κάτι που δικαιολογεί την ύπαρξη του συγκεκριμένου τιμονιού. Κάθε αναβάτης έχει το δικό του στυλ, αλλά οι περισσότεροι θα βολευτούν άνετα στο "μαμά" τιμόνι.

Στον κινητήρα του 430, το μόνο που άλλαξε η ομάδα ήταν η εξάτμιση της FMF από τον λαιμό, η οποία προέρχεται από τα αξεσουάρ της Beta, ενώ στην τελική μετάδοση, το πίσω γρανάζι μεγάλωσε από 48, σε 50 δόντια, για ευκολότερη επιτάχυνση στις εξόδους των στροφών. Σειρά είχαν οι αναρτήσεις που δέχθηκαν την περιποίηση του Χρήστου Παπαθεοδώρου - MX House, με νέο σετάρισμα εσωτερικά, στα μέτρα του Τρίγκα, ενώ τοποθετήθηκε και σκληρότερο ελατήριο στο αμορτισέρ. Και για να μειωθεί κι άλλο το βάρος, η μπαταρία άλλαξε με μία της Backys Battery's, ελληνικής κατασκευής.

 Racing αίσθηση


Ακόμη και με ελάχιστα χιλιόμετρα, νιώθεις την ποιότητα των αναρτήσεων με την οποία περνάνε τις ανωμαλίες, νιώθεις την ροπή από τις χαμηλές στροφές, να σε επιταχύνει ξεκούραστα. Οι αναρτήσεις είναι κάτι σχετικό, που μπορεί να διαφοροποιηθεί με ελάχιστα κλικ, ωστόσο το μπροστινό σύστημα λειτουργούσε ξεκούραστα απορροφώντας κάθε ανωμαλία με άνεση, διατηρώντας την ευστάθεια σε επιθυμητά επίπεδα.

Χαρακτηριστικά, τόσο σε πέτρες, σε νεροφαγώματα, σε μεγάλα σαμάρια, αλλά και σε προσγείωση από άλματα, ούτε άφηνε κάτι να φτάνει στα χέρια, ούτε τερμάτιζε. Άνοιγε όμως την γραμμή μου στις κλειστές στροφές χωρίς γκάζι, και πιθανότατα θα επέλεγα σκληρότερα ελατήρια για τα κιλά μου. Το αμορτισέρ όμως, ήταν συνέχεια σφικτό στην αρχική του διαδρομή, και ειδικά στο κλείσιμο του γκαζιού, "χτύπαγε" τινάζοντας ελαφρώς το πίσω μέρος. Αιτία το σκληρότερο ελατήριο που έχει τοποθετηθεί, στο οποίο χρειάζεται περισσότερο sag από τα ήδη 3,5 εκατοστά, ώστε να δουλέψει άνετα. Το σύνολο όμως, είναι στιβαρό, αλλά και εύκολο ταυτόχρονα, σε όποιες συνθήκες και αν το οδηγήσεις, και ακριβές στις αλλαγές κατεύθυνσης αλλά και στο σημείο που επιλέγεις να περάσεις.

Αυτό που εκπλήσσει ευχάριστα είναι η ελαφριά αίσθηση που προσφέρει ο μειωμένος σε κυβισμό κινητήρας. Μπορεί τα 18,49 λιγότερα κυβικά εκατοστά να ακούγονται ως λίγα, αλλά είναι η αίσθηση που δημιουργεί η στροφορμή του στροφάλου που οφείλεται για την βελτιωμένη συμπεριφορά του συνόλου. Η μοτοσυκλέτα αλλάζει πιο άνετα κατεύθυνση, έχει λιγότερο βάρος στα φρένα και απαιτεί λιγότερη προσπάθεια για να την ελέγξεις. Μπορεί ένας κινητήρας με τόσο μικρή διαφορά να προσφέρει τέτοια αίσθηση; Κοιτάξτε απλά την διαφορά του RR 498 με το RR 450 σε αίσθηση, και βγάλτε τα συμπεράσματα σας.

 Κοντά στο 350!


Η αίσθηση των κινητήρων 450 κυβικών, ποτέ δεν μου άρεσε. Προσέφεραν πάντα μία αργή συμπεριφορά στην μοτοσυκλέτα που θύμιζε τους μεγαλύτερους κινητήρες των 500 κυβικών εκατοστών, αλλά με δύναμη που στις χαμηλές, ήταν λίγη. Η δύναμη τους - σε γενικές γραμμές - εμφανίζεται κυρίως μετά τις μεσαίες στροφές περιστροφής, και αυτό έχει δύο τινά: Από την μία είναι εύκολα στις χαμηλές στροφές αφού ανοίγεις το γκάζι και δεν σε φοβίζουν, από την άλλη, αν δεν είσαι επιθετικός αναβάτης, δεν μπορείς να πάρεις πολλά από αυτά, και πρέπει να οδηγάς με το γκάζι ανοιχτό, και χρήση συμπλέκτη, για να κινηθείς γρήγορα.

Τα 350, έδωσαν στην αγορά την ροπή που έλειπε από τα 450 στις χαμηλές στροφές, σε συνδυασμό με διάρκεια στην απόδοση που μπορεί να εκμεταλλευθεί ο "κοινός θνητός". Το νέο 430, εκπλήσσει με την ροπή που προσφέρει στις χαμηλές στροφές, ακόμη και όταν το δουλεύεις με λίγα χιλιόμετρα, σε σημείο που φτάνεις να χρησιμοποιείς ακόμη και τον συμπλέκτη. Η λειτουργία του είναι ομαλοποιημένη, στο άνοιγμα του γκαζιού αντιδρά άμεσα, και επιταχύνει γραμμικά, χωρίς να ζορίζεται ο αναβάτης με χρήση συμπλέκτη για να το πετύχει - ένας γρήγορος αναβάτης, κανονικά θα ζορίσει αρκετά τον συμπλέκτη σε ένα 450 για να πεταχτεί αυτό από την στροφή γρήγορα.

Το 430 θυμίζει αρκετά το εξαιρετικό 350 στις χαμηλές στροφές, και η μετάβαση από τις χαμηλές στις μεσαίες, και στις ψηλές, έρχεται πιο ομαλά - δεν υπάρχει ο "ύπνος" (σε σχέση με τον κυβισμό τους...) των 450, και το ξαφνικό ξέσπασμα. Το γκάζι ανοίγει ομαλά, η δύναμη μπαίνει αβίαστα και χωρίς σπιναρίσματα στο έδαφος, η μοτοσυκλέτα μαζεύει ταχύτητα χωρίς να το καταλαβαίνεις, παρά το ότι δεν προσπαθείς γι' αυτό. Τα χιλιόμετρα έρχονται ακόμη και σε κλειστά κομμάτια, και η χρήση συμπλέκτη, θα σε απογειώσει, αλλά θα νιώσεις ότι οδηγάς μικρότερο κυβισμό, μέχρι να διατηρήσεις το γκάζι στο τέρμα. Η αλήθεια όμως είναι, ότι δουλεύοντας χαμηλές - μεσαίες και αλλάζοντας σχέσεις, μπορείς να κινηθείς γρήγορα χωρίς να καταναλώνεις ενέργεια, δύναμη, λάστιχα, καύσιμα, σε περιττά σπιναρίσματα. Ιδανικός κινητήρας θα λέγαμε!

 Μικρο-μέγαλο RR


Η Beta προχώρησε ένα βήμα μπροστά με το νέο RR 430 Racing. Η αλλαγή στον κυβισμό έδωσε την απαραίτητη φιλικότητα που δεν βρίσκεις στα 450, ενώ έκανε το 430 να θυμίζει έντονα 350 - με την τοποθέτηση του ψεκασμού τις επόμενες χρονιές, φανταζόμαστε ότι το αποτέλεσμα θα βελτιωθεί ακόμη. Δύναμη και διάρκεια σε συνδυασμό με φιλικότητα στις χαμηλές στροφές, έρχονται να δώσουν ένα κορυφαίο αποτέλεσμα, που προήλθε από την αγωνιστική εμπλοκή της εταιρίας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Enduro. Με τις βελτιώσεις που διαθέτει η Racing σε σχέση με μία απλή RR, γίνεται η ιδανική μοτοσυκλέτα για επιλογή από κάθε απαιτητικό ή μη αναβάτη, ο οποίος στα 9.980euro, παίρνει τεχνογνωσία, ποιότητα, εξοπλισμό αλλά και ομορφιά. Γιατί η RR 430 Racing, σε γεμίζει ακόμη και όταν την κοιτάς, με όλα αυτά τα ποιοτικά αξεσουάρ και τους αγωνιστικούς χρωματισμούς, να σου κλείνουν το μάτι. Μόνο κακό; Παράγεται σε συγκεκριμένα τεμάχια κάθε χρόνο...

Η ομάδα του Γιάννη Τρίγκα είναι η BETA CHACHAGIAS RACING TEAM, με μηχανικό τον Κώστα Χαχάγια με χορηγούς τους Χρήστος Παπαθεοδώρου- MX House, Τzortzopoulos - Shoei - Sidi - MSR - EVS - Smith - Protaper - Leatt Brace, Dunlop - Riders Shop, Liqoui Moly, Renthal - DID - JT, Buttery Backy's.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Κατασκευαστής BETA
Μοντέλο RR 430  Racing 2015
Αντιπρόσωπος The Fuoristrada Co
Τιμή 9.980euro
Εγγύηση 3 μήνες
www.betamotor.com
Κινητήρας
Τύπος Μονοκύλινδρος, τετράχρονος, τετραβάλβιδος, υγρόψυκτος
Κυβισμός (c.c.) 430,9
Συμπίεση (:1) 11,92
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 95 x 60,8
Τροφοδοσία καρμπυρατέρ Keihin FCR-MX 39
Σύστημα εξαγωγής μία σε μία
Ανάφλεξη Ηλεκτρονική Kokusan με δύο χάρτες
Λίπανση υγρό κάρτερ
Συμπλέκτης υγρός πολύδισκος υδραυλικός
Κιβώτιο ταχυτήτων 6
Πρωτεύουσα μετάδοση Γρανάζια - 31/73
Τελική μετάδοση γρανάζια / αλυσίδα (13/48)
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο κεντρικής δοκού, αλουμινένιο υποπλαίσιο με συνθετικά υλικά
Κάστερ(°) Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μήκος (mm) 2180
Πλάτος (mm) 807
Μεταξόνιο (mm) 1490  (μπροστά 54,5 kg - πίσω 58,0 kg) 
Ύψος (mm) 1270
Ύψος σέλας (mm) 940
Απόσταση από έδαφος (mm) 320
Απόσταση μαρσπιέ από έδαφος (mm) 413
Βάρος (kg) 112,5
Ρεζερβουάρ / rρεζέρβα (lt) 8lt / 1,3
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της Marzocchi, Shiver, διάμετρος 48mm, διαδρομή 290mm, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς
Πίσω Αμορτισέρ Sachs με μοχλισμό, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς, προφόρτιση ελατηρίου, διαδρομή 290mm
Ελαστικά
Μπροστά 90/90-21
Πίσω 140/80-18
Φρένα 
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 260mm/δαγκάνα δύο εμβόλων της Nissin 
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 240mm/δαγκάνα ενός εμβόλου της Nissin
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι / στροφές) Δ.Α.
Ροπή εργοστασίου (χλγρμ / στροφές) Δ.Α.

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 03 Απριλίου 2015 12:34

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Beta RR 250 Racing 2014 Αποστολή στην Ιταλία - Beta RR 2016 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon