.
Κατηγορία Beta
Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2014 09:44

Test - Beta RR 250 Racing 2014

 

Η Racing πλευρά της Beta

 


Του Τάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Με την έκδοση Racing, η Beta προσφέρει στην RR 250 την διαφορετικότητα που οι έτοιμες αγωνιστικές μπορούν να έχουν, κατευθείαν από την βιτρίνα του καταστήματος. Έχοντας στην ομάδα της η Beta, κορυφαίους αναβάτες όπως ο δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής Johnny Aubert, αλλά και ο εκπληκτικός, Luis Correia, προχώρησε σε έκδοση, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, των enduro μοντέλων της, με την ονομασία Racing.

Αλλαγές για το 2014


Τον τελευταίο μάλιστα, τον συναντήσαμε στο 2ο Enduro Meeting, στην Ανάβυσσο, όπου ως καλεσμένος της ελληνικής αντιπροσωπείας, The Fuoristrada Co, οδήγησε πρώτα αποκλειστικά παρέα με τους αναβάτες – φίλους κατόχους Beta, και μετέπειτα, μαζί με όλο τον κόσμο, δείχνοντας το ταλέντο του στην οδήγηση αλλά και στην… επικοινωνία, αφού μίλησε και αφιέρωσε χρόνο σε κάθε αναβάτη που τον πλησίασε.
Η μοτοσυκλέτα που οδηγούσε, ήταν μία RR 250 Racing του 2014, από αυτές που έρχονται ως παραγγελία στην χώρα μας αφού η κανονική έκδοση, RR 250, είναι αυτή που εισάγεται κανονικά. Η διαφορά μεταξύ τους είναι μικρή στα 810euro γι’ αυτά που προσφέρει η Racing έκδοση, από τα 7.990euro της απλής, στα 8.800euro.

Για το 2014, η δίχρονη RR 250 είναι κόκκινη με ίδιο χρώμα πλαισίου, έχει αλλάξει χρωματισμό και διαφέρει από την λευκή του 2013, αλλά οπτικά, δεν φαίνεται να έχει άλλες διαφορές. Έχει όμως δεχθεί μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές που εστιάζουν στους κάτω σωλήνες του πλαισίου, οι οποίοι είναι πιο άκαμπτοι για βελτίωση της σταθερότητας της μοτοσυκλέτας. Επίσης, το ρεζερβουάρ, έχει αυξήσει την χωρητικότητά του από τα 8 στα 9,5 λίτρα, για αύξηση της αυτονομίας, σημείο που θα εκτιμήσουν οι ερασιτέχνες endurάδες. Το νέο ρεζερβουάρ, εκτίνεται προς τα κάτω, κι έτσι δεν φαίνεται καθόλου, ούτε ενοχλεί, η αύξηση χωρητικότητας. Νέο είναι και το κάλυμμα της σέλας, όπως και η βάση της, για αύξηση της εργονομίας.

Το μπροστινό σύστημα έχει δεχθεί αλλαγές στις βαλβίδες και στα έμβολα του, για οδήγηση σε πετρώδεις διαδρομές, ενώ το cartridge έχει πλέον διάμετρο 12mm. Νέος είναι και ο ρυθμιστής στο άνω τμήμα, για ευκολία, ενώ αλλαγές δέχθηκε και το αμορτισέρ. Το νέο ελατήριο, 5.4 kg, και οι νέες βαλβίδες, τοποθετήθηκαν ύστερα από εξέλιξη στους αγώνες, για καλύτερη λειτουργία και σταθερότητα. Οι βελτιώσεις στο μοντέλο 2014 συνεχίζονται με νέες τρύπες στους δίσκους των φρένων, για καλύτερη αποβολή θερμότητας.

 Η Racing RR 250

Όπως κάθε εταιρία που σέβεται την αγωνιστική της εμπλοκή, έτσι και η Beta προχώρησε το 2013 στην παραγωγή της σειράς Racing, όπως κάνει και η Gas Gas, αλλά και η KTM με τα μοντέλα Six Days. Η αποδοχή του κοινού πέρσι, ώθησε την εταιρία να συνεχίσει την παραγωγή κι έτσι, από την Τοσκάνη μας έρχονται πλέον οι Racing εκδόσεις, με βελτιώσεις στα σημεία, όπως απαιτούν οι κορυφαίοι αναβάτες του Beta Factory Team, Johnny Aubert και Luis Correia.

Το μπροστινό σύστημα, εδώ είναι διαφορετικό και προέρχεται από την Marzocchi αντί για την Sachs. Πρόκειται για close catridge μπροστινό, διαμέτρου 48 χιλιοστών με σύστημα PFP (προφόρτιση κλειστού θαλάμου) και επεξεργασία DLC στα καλάμια, με κόκκινη ανοδίωση εξωτερικά και μαύρη ανοδίωση στα εσωτερικά καλάμια, για μείωση στατικής τριβής. Οι πλάκες που το συγκρατούν είναι και αυτές ανοδιωμένες και στιβαρές. Επίσης ανοδιωμένα είναι και τα μαρσπιέ, σε μαύρο χωματισμό, ενώ ο τεντωτήρας της αλυσίδας είναι κόκκινος αλουμινένιος. Μάυρα ανοδιωμένα είναι και το πεντάλ του πίσω φρένου αλλά και το λεβιέ των ταχυτήτων, ενώ, η τάπα του λαδιού, διαθέτη κόκκινη ανοδίωση. Γενικά, από ανοδίωση, καλά πάμε!

Η ομορφιά του RR 250 Racing ενισχύεται από τα διαφορετικά γραφικά στα χνάρια των εργοστασιακών μοτοσυκλετών, ενώ υπάρχουν λευκές χούφτες της Vertigo, προστατευτικό μπαράκι τιμονιού και quick release στον άξονα του μπροστινού τροχού.
Στον κινητήρα, το νέο RR 250 Racing διαφέρει από την απλή έκδοση στην προσθήκη της διπλής χαρτογράφησης της ηλεκτρονικής ανάφλεξης, για προσαρμογή της απόδοσης του κινητήρα σε διάφορες συνθήκες οδήγησης. Η διπλή ηλεκτρονική ανάφλεξη είναι από τα σημαντικά όπλα ενός αναβάτη για να μπορεί να διαχειρίζεται την δύναμη της μοτοσυκλέτας του ανάλογα με τις συνθήκες κάθε ειδικής ή απλής Η εξάτμιση παραμένει της FMF, ειδικά σχεδιασμένη για τις μοτοσυκλέτες της Beta, για να προσφέρει δύναμη από τις χαμηλές στροφές.

 Factory αίσθηση

Οι διαφορές της Racing από την απλή RR 250, σου δίνουν αμέσως μία “Factory” αίσθηση σε αυτή την μοτοσυκλέτα. Καταρχάς, είναι πολύ πιο όμορφη, αλλά αυτό, είναι τελείως υποκειμενικό. Οδηγικά όμως, καταλαβαίνεις αμέσως ότι αυτή η μοτοσυκλέτα είναι πιο καλή από την απλή έκδοσή της. Οι αναρτήσεις σε πρώτη φάση, λειτουργούν πολύ προοδευτικά, το μπροστινό σύστημα δεν έχει στατική τριβή, κι έτσι, από την αρχική του διαδρομή, είναι ενδοτικό στις μικρές ανωμαλίες. Απροβλημάτιστα, ξεκινάει την διαδρομή του χωρίς να αφήνει κάποια ανωμαλία του εδάφους να φτάσει στο τιμόνι, κι έτσι, τα χέρια του αναβάτη παραμένουν ξεκούραστα. Έχεις ταυτόχρονα απόλυτη αίσθηση για το που βρίσκεται ο τροχός σου.

Το Marzzochi λειτουργεί εξαιρετικά στην αρχική του διαδρομή, αλλά και όσο αυξάνονται οι ανάγκες του αναβάτη και ανεβαίνουν τα χιλιόμετρα, αυτό συνεχίζει να είναι στιβαρό, απορροφόντας ταυτόχρονα τις ανωμαλίες. Αν και η μοτοσυκλέτα έχει μία τάση να ανοίγει την γραμμή, δείχνοντας προτίμηση στις γκαζερές διαδρομές, το μπροστινό σύστημα σε κρατάει στην εσωτερική της στροφής, “διαβάζοντας” άνετα το έδαφος και παρακολουθώντας το ανάγλυφο.

Όσο τα χιλιόμετρα ανεβαίνουν, τόσο η μοτοσυκλέτα “στρώνει” και δείχνει ότι, στα χέρια ενός προπονημένου αναβάτη, θα γίνει το κατάλληλο όπλο. Η στιβαρότητα από τις πλάκες, αλλά και το σφιχτό πλαίσιο, ενισχύουν την εικόνα, ενώ το αμορτισέρ με το νέο ελατήριο και τις νέες ρυθμίσεις, συμβάλλει κι αυτό στην διατήρηση της πρόσφυσης. Η μοτοσυκλέτα παραμένει στο αρχικό της ύψος, στημένη σωστά, παραμένει σταθερή όσο και αν την πιέσεις, αλλά λειτουργεί σαν βελούδο όταν κινείσαι αργά, σε δύσβατες πετρώδεις διαδρομές. Ο ιδανικός συνδυασμός.

 Η επιλογή χάρτη

Η αλλαγή κατεύθυνσης είναι παιχνίδι, γίνεται ακαριαία, και χωρίς να σε κουράζει. Αυτό που συμβάλλει περισσότερο, είναι η ελαφριά αίσθηση που προσφέρει η Racing, και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις αναρτήσεις που δεν χάνουν μέρος της διαδρομής του άσκοπα. Η θέση οδήγησης παραμένει επιθετική και ίσια, ο αναβάτης έχει τον έλεγχο να πιέσει την μοτοσυκλέτα όπου χρειαστεί. Έχει και το μαγικό κουμπί στην αριστερή πλευρά του τιμονιού, για να επιλέξει χαρτογράφιση, ανάλογα με τις ανάγκες του. Και η ερώτηση πραγματικά, είναι, “αφού ο κινητήρας λειτουργεί εξαιρετικά, τι να την κάνεις;”. Και η απάντηση είναι, πως, ενώ ο κινητήρας αυτός λειτουργεί ανενόχλητος από τις χαμηλές στροφές, μέχρι το ξέσπασμά του, στις ψηλές, πάντα θες αυτό το κάτι που κάνει την διαφορά. Ο δίχρονος 250άρης, που έχει σχεδιαστεί από το μηδέν, και διαθέτει – κανονική και όχι βοηθητική - μίζα για την εκκίνηση, είναι όντως πολύ θετικός στο άνοιγμα του γκαζιού.

Όπου χρειαστείς, έχεις δύναμη, έχεις ροπή να ανέβεις σε δύσκολες πλαγιές μόνο με την χρήση του δεξιού γκριπ. Αλλά η επιλογή του χάρτη Map 1 ή Map 2, ανάλογα με το έδαφος, την επιφάνεια με καλή ή κακή πρόσφυση, κάνει διαφορά. Θέλεις να επιταχύνεις δυνατά, να βγάλεις όλη την δύναμη στο έδαφος – και φυσικά, αντέχουν τα χέρια σου; Κανένα πρόβλημα. Θέλεις πάλι να σκαρφαλώσεις άνετα σε εκείνη την ανηφόρα που σου κλείνει το μάτι αλλά δυσκολεύεσαι; Πάλι δεν έχεις πρόβλημα. Ο κινητήρας των 250 κυβικών, ούτως ή άλλως βρίσκεται πολύ κοντά σε αίσθηση σε αυτόν με τα 300 κυβικά, με διαθέσιμη ροπή από τις χαμηλές στροφές, χωρίς τρύπες και σημεία χωρίς δύναμη. Απλά με την διπλή ηλεκτρονική, γίνεται ακόμη πιο χρηστικός για όλους τους αναβάτες, ανεξάρτητα με το επίπεδό τους.

 Racing για όλο τον κόσμο

Οδηγώντας την έκδοση Racing, αρχίζεις και πιστεύεις ότι ουσιαστικά θα μπορούσε να υπάρχει μόνο αυτή η μοτοσυκλέτα στην παραγωγή, πιο εκλεπτυσμένη, πιο καλή σε όλα τα σημεία, αλλά και πιο ακριβή. Η RR 250 παραμένει μία μοτοσυκλέτα έτοιμη για αγώνες, για κατανάλωση από το ευρύ κοινό που φτάνει “ταβάνι” μέχρι τα 7.990euro που κοστίζει, για να κάνει εξαιρετικά όλες του τις βόλτες και τους αγώνες, χωρίς να του λείψει τίποτα. Ο “ψαγμένος” αναβάτης όμως, αυτός που θα θελήσει το κάτι παραπάνω, οδηγικά, αλλά και οπτικά, στην Racing έκδοση που έρχεται βελτιωμένη από το αγωνιστικό τμήμα της Beta, θα βρει απόλυτα αυτό που ζητά.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Κατασκευαστής BETA
Μοντέλο RR 250 Racing
Αντιπρόσωπος The Fuoristrada Co
Τιμή 8.800 euro
Εγγύηση 3 μήνες
www.betamotor.com
Κινητήρας
Τύπος Μονοκύλινδρος, δίχρονος, υγρόψυκτος με βαλβίδα εξαγωγής BPV και reed Vforce4
Κυβισμός (c.c.) 249
Συμπίεση (:1) 12,8
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 66,4 x 72
Τροφοδοσία καρμπυρατέρ Keihin PXK 36
Σύστημα εξαγωγής μία σε μία
Εκκίνηση Μίζα και μανιβέλα
Λίπανση Μίξη στο ρεζερβουάρ
Συμπλέκτης υγρός πολύδισκος υδραυλικός
Κιβώτιο ταχυτήτων 6
Μετάδοση γρανάζια / αλυσίδα (13/48)
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο κεντρικής δοκού, αλουμινένιο υποπλαίσιο
Κάστερ(°) Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μήκος (mm) 2172
Πλάτος (mm) 807
Μεταξόνιο (mm) 1482
Ύψος (mm) 1270
Ύψος σέλας (mm) 930
Απόσταση από έδαφος (mm) 320
Βάρος (kg) 104
Ρεζερβουάρ (lt) 8lt
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι της Marzocchi, διάμετρος 48mm, διαδρομή 290mm, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς
Πίσω Αμορτισέρ Sachs με μοχλισμό, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς, προφόρτιση ελατηρίου, διαδρομή 290mm
Ελαστικά
Μπροστά 90/90-21
Πίσω 140/80-18
Φρένα 
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 260mm/δαγκάνα δύο εμβόλων της Nissin 
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220mm/δαγκάνα ενός εμβόλου της Nissin
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι / στροφές) Δ.Α.
Ροπή εργοστασίου (χλγρμ / στροφές) Δ.Α.

 

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2014 11:41

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – Beta RR 300 – 2014 Test - Beta RR 430 Racing 2015 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon