.
Κατηγορία Beta
Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2013 08:58

Test – Beta RR 300 – 2014

Με τον τίτλο στο τσεπάκι

 




Του Τάκη Μανιάτη
Συνεργάστηκε ο Βασίλης Μπούδρος

Έχοντας τον τίτλο Bike of the Year στην Αμερική, αλλά και τον τίτλο της πρωταθλήτριας στην κατηγορία E3, με τον Ηλία Κυριλή, αναμφίβολα η νέα RR 300 μπαίνει στο 2014 με τις καλύτερες περγαμηνές.

Ωδή στα eighties


Καταρχάς, τα Beta βάφτηκαν πλέον κόκκινα, θυμίζοντας σε όλους ότι τα χρώματα της εταιρίας ήταν αυτά την δεκαετία του ’80, οπότε δεν υπήρχε και λόγος να απέχουν από την πραγματικότητα. Μπορεί το λευκό – κόκκινο να έδωσε στην Beta ένα λόγο για να εμφανιστεί καλοντυμένη στην αγορά στα σύγχρονα μοντέλα, αλλά το φρέσκο κοκκινάκι στα πλαστικά περιφερειακά, αλλά και στο πλαίσιο, είναι σίγουρα πιο όμορφο.

Το χρώμα είναι και η μοναδική οπτική αλλαγή που συναντάς στο νέο RR 300 και διαπιστώνεις ότι ακόμη και ένα μοντέλο ’13, μπορείς εύκολα να το κάνεις ’14. Και η αλήθεια είναι ότι η Beta δεν προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές στο νέο δίχρονο που παρουσίασε μόλις το 2013, αφού σαν μοντέλο, ήταν εκπληκτικό. Οι αλλαγές που ακολουθεί όμως μία εταιρία, και αγγίζουν όλα της τα μοντέλα, ήρθαν και στο RR300, το οποίο έλαβε βελτίωση στο μπροστινό σύστημα, με νέες βαλβίδες και έμβολα, για ταχύτερη απόκριση στις γρήγορες διαδρομές του, όπως σε οδήγηση σε πέτρες. Τα ελατήρια των 4,2kg παρέμειναν ίδια, και είναι ένα σημείο που μας είχε προβληματίσει στην οδήγηση σε σαμάρια, στο μοντέλο 2013.

Το αμορτισέρ διαθέτει πλέον νέο ελατήριο, 5,4 από 5,2Kg, με νέες βαλβίδες για καλύτερη λειτουργία αλλά και βελτίωση της σταθερότητας.
Άλλες αλλαγές που δεν είναι ορατές εστιάζουν στο μεγαλύτερο ρεζερβουάρ, στα 9,5 λίτρα, από 8, για αυξημένη αυτονομία, νέο κάλυμμα σέλας, αλλά και βάση αυτής, νέου σχήματος μπροστινό φτερό για καλύτερη προστασία από την λάσπη – αλλά και σταθερότητα, όπως και νέας σχεδίασης δίσκους φρένων. Τα υπόλοιπα, παρέμειναν ως είχαν, αφού αποδεδειγμένα, είχαν αποδείξει την λειτουργικότητά τους στο μοντέλο 2013.

Στα χνάρια των τετράχρονων

Το RR300 είναι βασισμένο στο ήδη επιτυχημένο πλαίσιο και αναρτήσεις των τετράχρονων, με τις κατάλληλες αλλαγές για τον δίχρονο κινητήρα. Το πλαίσιο παρέμεινε ίδιο, στιβαρό, οι αναρτήσεις έγιναν πιο σφιχτές στην αρχική τους διαδρομή, και αυτό βελτίωσε την σταθερότητα της μοτοσυκλέτας. Αξιοσημείωτο είναι ότι, δεν έχασε το μπροστινό σύστημα αυτή την αίσθηση “αφρού” που είχε στα μικρά χτυπήματα, όπως αυτά που σου μεταφέρουν οι συνεχόμενες πέτρες, αλλά διατηρώντας τα θετικά χαρακτηριστικά, βελτίωσε την αίσθηση εμπιστοσύνης. Αυτό που μου είχε λείψει στο 13άρι, και θα άλλαζα, ήταν τα ελατήρια του μπροστινού συστήματος, με σκληρότερα. Αλλά στο 14άρι, δεν ένιωσα ποτέ να τερματίζει, ή να θέλει κάποια ρύθμιση το μπροστινό ώστε να μου προσφέρει εμπιστοσύνη. Στο παλιό, το μπροστινό τερμάτιζε στα φρένα ή στα κατηφορικά, και ήθελε σφίξιμο η απόσβεση συμπίεσης, ενώ στο νέο μοντέλο, απλά δούλευε σωστά.

Το ίδιο διαπίστωσα και στα μονοπάτια, όπου στην αρχική διαδρομή του, απορροφούσε τις ανωμαλίες ξεκούραστα, διατηρώντας ταυτόχρονα την ισορροπία της μοτοσυκλέτας, χωρίς μεταβολές μπροστά, λόγω βάρους. Αλλά και στα ανοιχτά γρήγορα κομμάτια, οι αναρτήσεις διατηρούσαν το αρχικό τους ύψος, αφήνοντας τους τροχούς να παραμένουν μόνιμα σε επαφή με το έδαφος, παρά το άνοιγμα του γκαζιού, τις εγκάρσιες ανωμαλίες, τις λασπολακκούβες ή τις πέτρες που συναντούσαν. Η σταθερότητα σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, βελτιώθηκε σημαντικά, και αυτό, χωρίς να αλλαχθούν τα μπροστινά ελατήρια. Η Beta κατάφερε με εσωτερικές ρυθμίσεις, και σκληρότερο ελατήριο πίσω – που ταίριαξε καλύτερα στα κιλά μου, να δώσει τον χαρακτήρα ενός τετράχρονου στην σταθερότητα, χωρίς να χάσει σε ευκολία, στα δύσβατα σημεία οδήγησης.

Η άνεση του δίχρονου


Η στενή θέση οδήγησης αλλά και οι σωστοί μοχλοί που προσέφερε το μοντέλο 2013 για αμεσότητα στους χειρισμούς, παρέμειναν. Άλλαξε το ρεζερβουάρ, που με το 1,5 επιπλέον λίτρο καυσίμου, αυξάνει ανάλογα και την αυτονομία, δίνοντας μία πιο χαλαρή διάσταση στην βόλτα του ερασιτέχνη αναβάτη. Αυτό όμως δεν ενοχλεί, δεν φαίνεται καθόλου, και παραμένει στενό, χωρίς να επηρεάζει την θέση οδήγησης. Ο αναβάτης στέκεται επιθετικά πάνω στο RR300, έχει την ευκολία της μετατόπισης του σώματός του σε όποιο σημείο της σέλας επιθυμεί, και είναι έτοιμος να ανακαλύψει τις χάρες ενός δίχρονου καθαρόαιμου enduro.

Το Beta RR300 είναι φτιαγμένο για να γυρνάει όλη μέρα σε δύσκολα μονοπάτια. Με την ευκολία που σου δίνει το πλαίσιο και οι αναρτήσεις, τον άνετο και χωρίς δύναμη χειρισμό της μοτοσυκλέτας στα “κλειστά”, βλέπεις ότι τα 104 κιλά του – άδειο, δεν θα αποτελέσουν πρόβλημα πουθενά. Ο κινητήρας του, που έχει σχεδιαστεί για enduro χρήση, είναι ροπάτος από τις πολύ χαμηλές στροφές, αποδίδει καθαρά χωρίς να μπουκώνει, ακόμη και σε μεγάλο υψόμετρο, όπως στις βουνοκορφές της Καστανιάς Καλαμπάκας, όπου και το οδηγήσαμε. Λειτουργεί εξαιρετικά ομαλά, τόσο που νομίζεις ότι έχει ψεκασμό και αυτορυθμίζεται ανάλογα με τις ανάγκες. Αλλά δεν έχει. Το καρμπυρατέρ της Keihin, διαμέτρου 36mm είναι ιδανικό για την λειτουργία σε όλη την καμπύλη, δείχνοντας ότι τα μεγάλα νούμερα, δεν είναι πάντα και λειτουργικά. Και εκεί που εκμεταλλεύεσαι την ροπή του σε όλα τα μονοπάτια, έχεις και δύναμη για να επιταχύνσεις από στροφή σε στροφή γρήγορα, ή να κυνηγήσεις το χρονόμετρο αν χρειαστεί. Έτσι δεν πήρε τίτλο φέτος ο Ηλίας Κυριλής στην κατηγορία Ε3, “χτυπώντας” μάλιστα και την γενική κατάταξη κάποιες φορές; Αλλά δεν είναι η απόλυτη δύναμη το ζητούμενο, αλλά ο τρόπος με τον οποίο αυτή φτάνει στο έδαφος. Και φτάνει απόλυτα ελεγχόμενα, ήρεμα, ομαλά, δίνοντας πρόσφυση, και σαν επόμενο, επιτάχυνση.

Με τον τίτλο στο τσεπάκι


Η αμερικάνικη αγορά, είναι δύσκολη, και πολλές φορές καθορίζει και την πορεία των μοτοσυκλετών, αφού εκεί γίνεται η μεγαλύτερη εξέλιξη που συναντάμε στις μοτοσυκλέτες παραγωγής, αλλά και οι περισσότερες πωλήσεις. Και μία τέτοια αγορά, έδωσε τον τίτλο “Μοτοσυκλέτα της Χρονιάς” στην RR300 στην πρώτη της κιόλας χρονιά στην παραγωγή. Το μοντέλο 2014 συνεχίζει με τα ίδια όπλα που είχε το ’13, όντας πιο σταθερό, πιο ολοκληρωμένο, πιο στιβαρό αλλά και εύχρηστο ταυτόχρονα, διατηρώντας παράλληλα την μοναδική τιμή που το κάνει άκρως ανταγωνιστικό – είναι το πιο φθηνό!- κόντρα στον μεγάλο ευρωπαϊκό ανταγωνισμό.

  Τεχνικά χαρακτηριστικά

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Κατασκευαστής BETA
Μοντέλο RR 300 2T
Αντιπρόσωπος The Fuoristrada Co
Τιμή 8390euro
Εγγύηση 3 μήνες
www.betamotor.com
Κινητήρας
Τύπος Μονοκύλινδρος, δίχρονος, υγρόψυκτος με βαλβίδα εξαγωγής BPV και reed Vforce4
Κυβισμός (c.c.) 293,1
Συμπίεση (:1) 12
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 72 x 72
Τροφοδοσία καρμπυρατέρ Keihin PWK 36
Σύστημα εξαγωγής μία σε μία
Εκκίνηση Μίζα και μανιβέλα
Λίπανση Μίξη στο ρεζερβουάρ
Συμπλέκτης υγρός πολύδισκος υδραυλικός
Κιβώτιο ταχυτήτων 6
Μετάδοση γρανάζια / αλυσίδα (13/48)
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο κεντρικής δοκού, αλουμινένιο υποπλαίσιο
Κάστερ(°) Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μήκος (mm) 2172
Πλάτος (mm) 807
Μεταξόνιο (mm) 1482
Ύψος (mm) 1270
Ύψος σέλας (mm) 930
Απόσταση από έδαφος (mm) 320
Βάρος (kg) 104
Ρεζερβουάρ (lt) 8
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι της Sachs, διάμετρος 48mm, διαδρομή 290mm, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς
Πίσω Αμορτισέρ Sachs με μοχλισμό, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς, προφόρτιση ελατηρίου, διαδρομή 290mm
Ελαστικά
Μπροστά 90/90-21
Πίσω 140/80-18
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 260mm/δαγκάνα δύο εμβόλων της Nissin
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220mm/δαγκάνα ενός εμβόλου της Nissin
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι / στροφές) Δ.Α.
Ροπή εργοστασίου (χλγρμ / στροφές) Δ.Α.

 

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

Ευχαριστουμε τον Γιώργο Αντζού για την παραχώρηση της προσωπικής του μοτοσυκλέτας για τις ανάγκες της δοκιμής.

Πλήρη αναφορά σε σχέση με τα τετράχρονα Beta στα οποία βασίστηκε θα βρείτε στο πρώτο τεστ της Beta RR 300 2013

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2013 10:37

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – Beta RR 350 “Ηλίας Κυριλής” Test - Beta RR 250 Racing 2014 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon