.
Κατηγορία Beta
Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013 13:36

Test – Beta RR 350 “Ηλίας Κυριλής”

 

Το όπλο του πρωταθλητή Junior

 


Του Τάκη Μανιάτη
Συνεργάστηκε ο Ηλίας Κυριλής

Τι ακριβώς χρειάζεται ένας πρωταθλητής Ελλάδος για να πρωταγωνιστήσει και να φτάσει στον πολυπόθητο στόχο; Οδηγήσαμε την Beta RR 350 του Ηλία Κυριλή, με την οποία στέφθηκε πρωταθλητής στην κατηγορία Junior του ελληνικού πρωταθλήματος Enduro, το 2012.

Στόχος η βελτίωση


Η Beta με τις RR έχει καταφέρει να δώσει στην αγορά μοτοσυκλέτες άριστα προετοιμασμένες για να στηθούν στην γραμμή εκκίνησης ενός αγώνα. Ειδικά με την 350, ήταν η πρώτη εταιρία που έβαλε αυτό τον κυβισμό στην παραγωγή, και είναι αλήθεια ότι η RR λειτουργεί εκπληκτικά. Είναι επίσης αλήθεια ότι κάθε αγωνιζόμενος έχει τις δικές του απαιτήσεις όσον αφορά στο στήσιμο της μοτοσυκλέτας, και προκειμένου να ταιριάξει στα οδηγικά του γούστα, μπορεί να αλλάξει από λίγα, έως αρκετά πράγματα.
Η RR 350 του πρωταθλητή Ηλία Κυριλή δέχτηκε αρκετές βελτιώσεις στο στήσιμο, μιας και ο πολύ προπονημένος αναβάτης, την χρησιμοποιούσε σε ακραίες συνθήκες συχνά. Τόσο στους αγώνες enduro όπου πρωταγωνιστεί κάθε φορά, όσο και σε προπονήσεις, όπου οι τεχνικές Trial, λόγω και της ιδιαίτερης σχέσης του με το άθλημα, αποτελούν προτεραιότητα. Τι θέλεις λοιπόν για να μπορείς να ελέγχεις καλύτερα την μοτοσυκλέτα σου; Σταθερότητα, εμπιστοσύνη, πρόσφυση για γρήγορο στρίψιμο και επιταχύνσεις, αλλά και για ανεβάσματα σε δύσκολα σημεία. Τι άλλο είναι αυτό που θες από μία μοτοσυκλέτα ώστε όλα αυτά να τα κάνει πιο εύκολα από το μοντέλο που κυλάει τους τροχούς του από την γραμμή παραγωγής; Λιγότερο βάρος, ώστε κάθε προσπάθεια ελέγχου να χρειάζεται λιγότερη δύναμη για να έρθει εις πέρας.
Ο Ηλίας, επικεντρώθηκε σε αυτά τα σημεία προκειμένου να φέρει την Beta RR 350 στα μέτρα του, και σε αυτό τον τομέα, μεγάλο ρόλο έπαιξε και η σχέση της ελληνικής αντιπροσωπείας με το εργοστάσιο και την αγωνιστική ομάδα. Από εκεί, δέχτηκαν συμβουλές σχετικά με την βελτίωση, τις οποίες εφάρμοσαν και έφτασαν στο αποτέλεσμα που ήθελαν.

Οι βελτιώσεις

Οπτικά είναι λίγες οι διαφορές που κάνουν την πρωταθλήτρια Enduro Junior 2012 να ξεχωρίζει, και μόνο τα αυτοκόλλητα με τα νούμερα τραβάνε το βλέμμα. Το πιο ψαγμένο μάτι όμως θα δει απευθείας το διαφορετικό μπροστινό σύστημα της Marzocchi που έχει άλλωστε και κόκκινο ανωδιομένο χρώμα και γυαλίζει έντονα. Το μπροστινό της Marchocchi έχει ίδια διάμετρο με το “μαμά” αλλά έχει μαύρη επικάλυψη στα καλάμια για μείωση της στατικής τριβής, αλλά και διαφορετικό σετάρισμα εσωτερικά. Πίσω, το αμορτισέρ της Sachs πήγε στην άκρη και τοποθετήθηκε αμορτισέρ της Ohlins, TTX 36. Και οι δύο αναρτήσεις δέχτηκαν νέα ελατήρια για τα 84 κιλά του Ηλία, προκειμένου να έχουν σωστό στατικό και οδηγικό sag, και να ταιριάζουν άριστα με τον αναβάτη. Στην θέση οδήγησης, έγιναν αλλαγές στο τιμόνι που ήρθε από την Renthal και είναι Twin Wall, μοντέλο 999, ενώ αλλάχθηκε και το κάλυμμα της σέλας, με σαγρέ αντιολισθητικό, από την Beta Boano.
Στον κινητήρα, αλλαγές εσωτερικά δεν έγιναν καθόλου, ούτε σε έμβολο, ούτε εκκεντροφόρους, παρέμεινε ως είχε. Τοποθετήθηκε όμως μία αντλία νερού με μεγαλύτερη φτερωτή για καλύτερη πίεση και κυκλοφορία ψυκτικού υγρού, για βελτίωση της ψύξης, ενώ έφυγε και ο θερμοστάτης γιατί σύμφωνα με τους Ιταλούς μηχανικούς δεν χρειαζόταν. Για την βελτίωση της ψύξης, τρυπήθηκε και το πίσω τμήμα του μπροστινού φτερού, ώστε να αφήνει τον αέρα ανεμπόδιστος να φτάνει στον κινητήρα. Το τελικό εξαγωγής προήλθε από την Scalvini και είναι τιτανίου, και εκτός της απόδοσης, μείωσε και το βάρος. Στον τομέα του βάρους, έγιναν αλλαγές που λίγοι ασχολούνται, αλλά τελικά έχουν αποτέλεσμα. Η πλεξούδα των ηλεκτρικών άλλαξε με αγωνιστική και κέρδος 700 γραμμάρια, ενώ η μπαταρία, αντικαταστάθηκε με ιδιοκατασκευή, πιο μικρή και ελαφριά, με κέρδος 1,5 κιλό!
Τοποθετήθηκε ποδιά αλουμινίου της Megasystem, mousse στα ελαστικά, ένα δόντι μεγαλύτερο γρανάζι της Supersprox στο πίσω μέρος, ώστε να γίνει πιο κοντή η τελική μετάδοση, και το Beta RR 350 ήταν έτοιμο για αγώνες.

Αγωνιστική αίσθηση

Το πρώτο πράγμα που καταλαβαίνεις είναι η απουσία κιλών από το άνω τμήμα της μοτοσυκλέτας, αφού συνολικά 2,5 κιλά από την μέση και πάνω, από εξάτμιση, μπαταρία, καλωδίωση, φαίνονται. Η μοτοσυκλέτα κινείται πιο άνετα σαν σταματημένη, και αυτό μπορείς να το αισθανθείς και στην οδήγηση. Οι αναρτήσεις κρατούν την RR350 στο ύψος της και παρά την διαφορά κιλών με τον Ηλία, δεν συμπιέζονται όσο στο μοντέλο παραγωγής. Αντίθετα, η μοτοσυκλέτα παραμένει στο ύψος της σωστά, οι αναρτήσεις λειτουργούν ομαλά, απορροφόντας τις ανωμαλίες, κρατώντας τους τροχούς στο έδαφος συνεχώς. Η απόσβεση σε κάθε είδους εμπόδια είναι πολύ καλή, η προοδευτικότητα στην λειτουργία του μπροστινού συστήματος, σου δίνει εμπιστοσύνη να χτυπάς πέτρες και νεροφαγώματα άνετα. Στα χέρια φτάνουν ελάχιστα χτυπήματα, ενώ και το αμορτισέρ, κρατάει την μοτοσυκλέτα στο έδαφος, χωρίς να μεταφέρει την κόντρα του τροχού στον αναβάτη.
Η RR 350 είναι πιο ακαριαία στις αντιδράσεις από το μοντέλο παραγωγής και σε αυτό, παίζουν σημαντικά ρόλο οι αναρτήσεις, αλλά και το μειωμένο βάρος. Αλλάζει κατεύθυνση πιο εύκολα, παραμένει πλαγιασμένη με λιγότερη προσπάθεια, λόγω της καλύτερης πρόσφυσης που προσφέρουν οι αναρτήσεις, ενώ όσο ανεβαίνει ο ρυθμός της οδήγησης, μεταμορφώνεται σε μαγικό χαλί. Σε γρήγορο ρυθμό είναι που βλέπεις την σημαντική διαφορά, αφού οι αναρτήσεις δίνουν στο σφιχτό πλαίσιο τον χαρακτηρισμό οδοστρωτήρα. Η δύναμη έρχεται ομαλά, πιο άμεσα όμως από το απλό μοντέλο, μιας και το κοντύτερο γρανάζωμα, αλλά και η εξάτμιση, έχουν βελτιώσει αισθητά την απόδοση στις χαμηλές στροφές. Έτσι, μπορείς να διατηρείς το γκάζι στο τέρμα και να ανεβαίνεις δύσκολες ανηφόρες με λιγότερη προσπάθεια, ή να πετυχαίνεις ταχύτερους εξόδους από στροφές.
Μία χρονιά χωρίς προβλήματα
Λίγες αλλαγές, άλλες ακριβές και άλλες φτηνές και εύκολες για τον κάθε αναβάτη, έφεραν την Beta RR 350 στο σημείο να κατακτήσει τον τίτλο στην κατηγορία Junior. Ο Ηλίας Κυριλής εργάστηκε σκληρά γι’ αυτό τον στόχο, και η μοτοσυκλέτα, δεν χρειάστηκε κάτι όλη τη χρονιά. Εκτός από τα λάδια και το κλασικό service σύμφωνα με το βιβλίο της μοτοσυκλέτας, το μόνο που αλλάχθηκε ήταν ένα έμβολο για προληπτικούς λόγους, μετά τις 100 ώρες σκληρής προπόνησης και αγώνων. Και απ’ ότι απεδείχθη, και αυτό βγήκε καινούριο από τον κινητήρα και δεν ήταν σε φάση αλλαγής.
Η Beta RR 350 είναι μία μοτοσυκλέτα γεννημένη για να κερδίζει και στην έκδοση “Ηλίας Κυριλής”, έχει και την σφραγίδα της πρωταθλήτριας!

Οδηγικές φωτογραφίες

Στατικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013 14:19

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Beta RR 350 2013 Test – Beta RR 300 – 2014 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon