.
Κατηγορία Beta
Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2013 10:04

Test - Beta RR 350 2013

Εστίαση στα σημεία

 


Του Τάκη Μανιάτη

Σταθερό, ελαφρύτερο, γρήγορο αλλά και πιο φιλικό, το νέο RR 350 της Beta συνεχίζει να βελτιώνεται προκειμένου να βρίσκεται πάντα στην κορυφή.

Ελαφρύτερη αίσθηση


Με το βάρος του να χάνεται κάτω από τα πόδια, νιώθεις ότι το νέο 350 έχει βελτιωθεί πολύ. Κινείσαι με άνεση και σταθερότητα σε κάθε διαδρομή και οι ελιγμοί σου δείχνουν ότι έχει χάσει περισσότερο βάρος απ’ ότι η Beta ανακοινώνει. Μόλις 1,5 κιλό λιγότερο λέει, από τα 114,5, στα 113, αλλά τα κιλά, δεν είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την οδήγηση μίας μοτοσυκλέτας, όσο το ζύγισμα και η αίσθηση που αυτή σου δίνει κατά την βόλτα σου. Και στο Beta RR 350, αυτή η αίσθηση δείχνει ότι έγινε πιο αυστηρή δίαιτα, άλλο αν στα νούμερα αυτό δεν εμφανίζεται. Είναι σαν να χάνεις μόνο λίπος, και να παραμένεις στα ίδια περίπου κιλά. Ποιος άνετα δεν κινείσαι; Με μία σειρά από αλλαγές και βελτιώσεις, το RR 350 του 2013, κατάφερε να γίνει ένα κλικ ακόμη πιο εύχρηστο, διατηρώντας παράλληλα την αγωνιστική του διάθεση. Πως το πετυχαίνεις αυτό; Εφαρμόζοντας τεχνικές που χρησιμοποιούν οι αναβάτες στο παγκόσμιο πρωτάθλημα enduro – όπου εξελίσσονται οι μοτοσυκλέτες, και δίνοντας περισσότερη προσοχή σε συγκεκριμένα σημεία.

Πιο απλά, με το κέρδος 1,5 κιλού από τα νέα ελαφρύτερα και με ισχυρότερο δέσιμο κέντρα, τις νέες ακτίνες, το νέο προφίλ στα στεφάνια των τροχών, αλλά και τις ελαφρύτερες σαμπρέλες, είναι δυνατόν να αλλάξει η συμπεριφορά μίας μοτοσυκλέτας. Ενάμιση κιλό. Λιγότερη αδράνεια, ευκολότερη αλλαγή κλίσης με πιο λίγη δύναμη. Απλά πράγματα. Και αυτό είναι εμφανές στην οδήγηση του νέου 350, αλλά δεν είναι το μοναδικό που συμβάλλει στο καλό αποτέλεσμα: Είναι και το ψαλίδι που ελάφρυνε κατά 250γραμμάρια, το στέλεχος του αμορτισέρ που έχασε και αυτό άλλα 300, αλλά και το τελικό εξαγωγής καυσαερίων, που αδυνάτισε, άλλαξε σχήμα και έχει εναρμονιστεί με τους νέους κανονισμούς honometric FIM/2Metremax της FIM. Όλα μαζί, δίνουν μία ελαφρύτερη αίσθηση κατά την οδήγηση της μοτοσυκλέτας που σε κάνει να καταλαβαίνεις ότι είναι δυνατόν από μοντέλο σε μοντέλο, παρά το ότι δεν φαίνονται, οι μικρές αλλαγές ουσίας να κάνουν την διαφορά.

Στο μικροσκόπιο


Παρά το ότι η Beta είχε το πλεονέκτημα να βάλει πρώτη στην παραγωγή τετράχρονη μοτοσυκλέτα enduro στα 350 κυβικά, αυτό δεν την άφησε καθόλου να εφησυχάσει. Δύο χρόνια μετά, κι ενώ κάθε χρόνο η Beta προχωρά σε μικρές αλλαγές, το 350 μπαίνει ξανά στο μικροσκόπιο και δέχεται σημαντικές αλλαγές. Θα λέγαμε βέβαια πως το σημαντικότερο αρνητικό είναι πως οι αλλαγές δεν είναι εμφανείς ώστε να ξεχωρίζει μοντέλο από μοντέλο, και το νέο RR 350 θα δείξει την χρονιά του μόνο από τα νέα λευκά πλαστικά που είναι πιο αιχμηρά και δημιουργούν πιο στενή θέση οδήγησης. Αυτά συμβάλλουν κιόλας στην ροή του αέρα προς τον κινητήρα ώστε να ψύχεται επιπρόσθετα, ενώ μέχρι και οι γρίλιες των ψυγείων, έχουν σχεδιαστεί ξανά, με γνώμονα την βελτίωση της ροής του αέρα στα ψυγεία για καλύτερη ψύξη. Νέα είναι και η σέλα, πιο λεπτή, για να επιτρέπει την άνετη μετακίνηση του σώματος, αλλά και ελαφρύτερη. Η τάπα του 8λιτρου ρεζερβουάρ είναι νέα με εξωτερικό σπείρωμα για να αποτρέπει στις ακαθαρσίες να εισχωρούν και έχει κατέβει πιο χαμηλά.

Ταυτόχρονα, η σχεδίασή του επιτρέπει στον αέρα να φτάνει στον κινητήρα ώστε να τον ψύχει επιπρόσθετα. Στα πλαίσια των αλλαγών, σχεδιάστηκε ένα νέο ηλεκτρονικό πολυόργανο το οποίο διαθέτει ενσωματωμένες τις λυχνίες για βελτίωση της εργονομίας, ενώ είναι και πιο ευανάγνωστο. Στα περιφερειακά, μέχρι και ο πλαστικός λασπωτήρας ενισχύθηκε έτσι ώστε να αντέχει το βάρος από τις μεταλλικές πινακίδες κυκλοφορίας που πρέπει πλέον να χρησιμοποιούν οι αγωνιστικές μοτοσυκλέτες στο παγκόσμιο πρωτάθλημα enduro (κανονισμοί FIM). Ωστόσο, παραμένει το σύστημα γρήγορης αφαίρεσης της σέλας και του καπακιού του φίλτρου αέρα δίχως εργαλεία. Τραβάς ένα γάντζο και παίρνεις τη σέλα στο χέρι όποτε χρειαστεί – αυτό και αν είναι χρήσιμο!

Απόκριση και αίσθηση


Η αίσθηση που αποκομίζεις από την οδήγηση μίας μοτοσυκλέτα enduro, οφείλεται σε συνδυασμό πραγμάτων. Αν για παράδειγμα έχεις μειωμένο βάρος, και αναρτήσεις “σούπα”, κάθε άνοιγμα του γκαζιού ή μεταφορά του βάρους σου πάνω της, θα σε κάνει να αλλάζεις άσκοπα κατεύθυνση και να χάνεις πρόσφυση. Η Beta, προχώρησε σε βελτίωση των αναρτήσεων όπου συναντάμε νέες εσωτερικές ρυθμίσεις αλλά και σκληρότερα ελατήρια 4,8/mm για το μπροστινό σύστημα και 5,2kg/mm για το αμορτισέρ. Έτσι, κάθεσαι πάνω της και νιώθεις ότι δύσκολα χάνει το αρχικό στατικό sag, ενώ παράλληλα, οι αναρτήσεις είναι ενδοτικές στα “ψιλά”. Το RR 350 περνάει εύκολα από σαμάρια αφού οι αναρτήσεις διατηρούν το αρχικό τους ύψος και η διαδρομή τους συμπιέζεται προοδευτικά αποσβένοντας τις ανωμαλίες. Το μπροστινό σύστημα είναι λίγο σφιχτό σε λειτουργία, αλλά ωστόσο διαθέτει πλέον βίδα – πεταλούδα στο άνω τμήμα των καλαμιών, ώστε να ρυθμίζεται εύκολα δίχως εργαλεία, ακόμη και κατά την οδήγηση. Το μαλακώνουμε, και συνεχίζει να είναι σκληρό, αλλά όταν ανέβει ο ρυθμός οδήγησης και το πιέσεις, λειτουργεί καλύτερα.

Βρίσκουμε το λάθος, και οφείλεται σε περισσότερο λάδι, σε πρόσφατη αλλαγή λαδιών. Το οδηγάμε ξανά με το κανονικό ύψος λαδιού και τώρα είναι πιο ενδοτικό στις ανωμαλίες. Τα “κλικ” της ρύθμισης “ακούνε”, σε αντίθεση με προηγούμενα μοντέλα, η ρύθμιση γίνεται άνετα και η συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας είναι ξυραφένια. Το αμορτισέρ δεν χρειάζεται καμία ρύθμιση, ο μοχλισμός του φροντίζει για την προοδευτικότητα της διαδρομής του και την απόσβεση των ανωμαλιών. Το στιβαρό πλαίσιο σε συνδυασμό με τις νέες ρυθμίσεις και τα ελατήρια των αναρτήσεων, σε κάνουν να πιστεύεις ότι οδηγείς μία εργοστασιακή μοτοσυκλέτα. Στιβαρή, ακλόνητη, επιθετική και άμεση στις αλλαγές κατεύθυνσης. Αλλά και φιλική, μιας και περνάει απ’ όλα τα σημεία δίχως να σε κουράσει ή να κουνήσει. Μπορείς απλά να ανοίξεις το γκάζι, και να βασιστείς πάνω της. Και αυτό, είναι πολύ σημαντικό.

Ιδανική καμπύλη


Το RR 350 ξεχώρισε από την πρώτη παρουσίαση του, λόγω της σταθερότητας και τις λιγοστής “δουλειάς”, ή προσπάθειας αν θέλετε, από πλευράς αναβάτη. Με τα χαρακτηριστικά του πλαισίου να τοποθετούν πολύ επιθετικά πλέον τον αναβάτη επάνω του, και να αφήνουν ελεύθερο τον χώρο για να κινηθεί το σώμα, η επιθετική θέση, είναι πραγματικότητα. Ωστόσο, λόγω σταθερότητας και στιβαρής συμπεριφοράς, ο κινητήρας έδειχνε λίγος για το συγκεκριμένο πλαίσιο μιας και μόνο στα 500 κυβικά μπορούσες να νιώσεις κάποιο φόβο – και αυτό λόγω επιτάχυνσης. Στο 350, οι ήρεμες χαμηλές στροφές, οι γεμάτες μεσαίες και το ξέσπασμα στις ψηλές, έδιναν την αίσθηση του μεγαλωμένου 250 – και ενδιάμεση οδήγηση ανάμεσα στο 250 και στο 450. Ότι ακριβώς λέει ο κυβισμός του δηλαδή. Αν και σαφώς "μειονεκτεί" από τα Husaberg FE 350 / KTM 350 EXC στις χαμηλές, ο κινητήρας του RR δεν θα σε κουράσει ποτέ. Ανοίγεις το γκάζι και έχεις την δύναμη που χρειάζεσαι, δίχως να προσπαθείς να κρατήσεις την μοτοσυκλέτα στην θέση της. Ελέγχεις άνετα τον κινητήρα από τον υδραυλικό συμπλέκτη, και δεν κουράζεσαι από απότομες αντιδράσεις.

Η ροπή έρχεται ομαλά και η πρόσφυση βρίσκεται ακόμη και υπό κλίση, με το σπινάρισμα να μετατρέπεται άμεσα σε ταχύτητα, δίχως χάσιμο χρόνου. Σε απόλυτα νούμερα ή σε άνοιγμα γκαζιού μπορεί να δείχνει πιο φτωχό, αλλά το αποτέλεσμα σε ικανοποιεί όταν θελήσεις να κινηθείς σβέλτα. Από τις χαμηλές μπορείς να ανοίξεις το γκάζι, να διατηρήσεις την πορεία σου χωρίς περιττά σπιναρίσματα και να φύγεις μπροστά, όσο αντέχουν τα χέρια σου και οι οδηγικές σου δυνατότητες. Η Beta βελτίωσε τον χώρο του φίλτρου αέρα με στόχο την ευκολότερη τοποθέτηση ενώ έβαλε και νέο βραχίονα για καλύτερη συγκράτηση. Η αύξηση της απόδοσης δεν είναι εμφανής, αλλά η αίσθηση ωστόσο παραμένει κορυφαία.

Προσιτή πολυτέλεια


Οι μικρές βελτιώσεις κάνουν την διαφορά σε ένα σύνολο που είναι ήδη κορυφαίο. Η Beta με το RR 350 του 2013 ασχολήθηκε με πράγματα που ουσιαστικά θα μπορούσε να μην έχει δείξει τόσο σθένος. Ας πούμε, καταλαβαίνουμε την βελτίωση του αποσυμπιεστή για ευκολία στην εκκίνηση, αλλά το παλιό δεν είχε πρόβλημα. Όπως και την τοποθέτηση νέων ελαφρύτερων δίσκων φρένων με λεπτότερο προφίλ και στήριξη σε έξι πλέον σημεία – ούτε αυτοί είχαν πρόβλημα. Τελικά, τίποτα δεν είχε πρόβλημα, αλλά όλες οι αλλαγές μαζί, δημιούργησαν μία σημαντικά βελτιωμένη μοτοσυκλέτα που όμως οπτικά ξεχωρίζει δύσκολα από την προηγούμενη. Μπορεί αυτό να δείχνει ως “αρνητικό”, αλλά ο συνδυασμός των παραπάνω με την χαμηλή τιμή του, στα 9.090euro, που είναι 500euro φθηνότερη από το περσινό μοντέλο, και κατά 900euro φθηνότερη από τα Husaberg FE 350 και KTM 350 EXC (9990euro), έρχονται να δώσουν στο νέο RR 350 πολλά θετικά στοιχεία.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Κατασκευαστής BETA
Μοντέλο RR 350 2012
Αντιπρόσωπος The Fuoristrada Co
Τιμή 9.090euro
Εγγύηση 3 μήνες
www.betamotor.com
Κινητήρας
Τύπος Μονοκύλινδρος, τετράχρονος, τετραβάλβιδος, υγρόψυκτος
Κυβισμός (c.c.) 349,1
Συμπίεση (:1) 12,9
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 88x 57,4
Τροφοδοσία καρμπυρατέρ Keihin FCR-MX 39
Σύστημα εξαγωγής μία σε μία
Λίπανση υγρό κάρτερ
Συμπλέκτης υγρός πολύδισκος υδραυλικός
Κιβώτιο ταχυτήτων 6
Πρωτεύουσα μετάδοση Γρανάζια - 28/76
Τελική μετάδοση γρανάζια / αλυσίδα (13/48)
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο κεντρικής δοκού, αλουμινένιο υποπλαίσιο με συνθετικά υλικά
Κάστερ(°) Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μήκος (mm) 2180
Πλάτος (mm) 807
Μεταξόνιο (mm) 1490
Ύψος (mm) 1270
Ύψος σέλας (mm) 940
Απόσταση από έδαφος (mm) 320
Απόσταση μαρσπιέ από έδαφος (mm) 413
Βάρος (kg) 113
Ρεζερβουάρ / rρεζέρβα (lt) 8lt / 1,3
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι της Sachs, διάμετρος 48mm, διαδρομή 290mm, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς
Πίσω Αμορτισέρ Sachs με μοχλισμό, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς, προφόρτιση ελατηρίου, διαδρομή 290mm
Ελαστικά
Μπροστά 90/90-21
Πίσω 140/80-18
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 260mm/δαγκάνα δύο εμβόλων της Nissin
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 240mm/δαγκάνα ενός εμβόλου της Nissin
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι / στροφές) Δ.Α.
Ροπή εργοστασίου (χλγρμ / στροφές) Δ.Α.

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2013 11:22

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πρώτο Test – Beta RR 300 2T 2013 Test – Beta RR 350 “Ηλίας Κυριλής” »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon