.
Κατηγορία Beta
Παρασκευή, 08 Φεβρουαρίου 2013 11:45

Πρώτο Test – Beta RR 300 2T 2013

Δυναμική και ευχρηστία

 




Του Τάκη Μανιάτη

Διανύοντας την καλύτερη περίοδο της σύντομης ζωής της, η Beta επαναστατεί δίνοντας στην αγορά ένα κορυφαίο δίχρονο 300άρι. Άριστη λειτουργία στις χαμηλές στροφές περιστροφής, καθαρός δίχρονος ήχος δίχως μπουκώματα και μπερδέματα ακόμη και στα πιο δύσκολα σημεία, αγωνιστική συμπεριφορά αλλά και φιλικότητα σε όλες τις συνθήκες, από ένα 300άρι που εντυπωσιάζει από την πρώτη στιγμή.

Ευχρηστία με το “καλημέρα”


Κινούμαι σε δύσβατα, πολύ γνωστά μου μονοπάτια και σκαρφαλώνω με χαρακτηριστική άνεση οδηγώντας το νέο δίχρονο RR 300 της Beta. Οι δυσκολίες δεν φαίνεται να το αγγίζουν και ο χαρακτηρισμός enduro, του ταιριάζει γάντι. Δύσκολο enduro, άγριο enduro, σκληρό enduro, στο οποίο ανταπεξέρχεται με άνεση και χαρακτήρα, βοηθώντας τον αναβάτη να σκαρφαλώσει με την μοτοσυκλέτα του όπου θέλει. Αυτό δεν θες από μία μοτοσυκλέτα enduro; Να κινείσαι εκτός δρόμου αψηφώντας τις ανωμαλίες του εδάφους, χωρίς να σε νοιάζει τι θα βρεις μπροστά, αρκεί η μοτοσυκλέτα που οδηγάς να βοηθάει να μην κολλάς. Να μην δυσκολεύεσαι. Και το νέο δίχρονο 300άρι της Beta έρχεται στο 2013 δίνοντας μία νέα διάσταση στην κατηγορία, φέρνοντας νέες ιδέες σε μικρές βολικές διαστάσεις.
Η ιστορία της Beta με τις δίχρονες μοτοσυκλέτες enduro όμως δεν είναι νέα. Η εταιρία από την Φλορεντία που πλέον εδρεύει στην Τοσκάνη, παρήγαγε δίχρονες enduro και Motocross τις δεκαετίες του ’70 και ’80 όπου και συνέχισε στην κατασκευή δίχρονων Trial -  των επιτυχημένων Rev. Μέχρι το 2004 που επέστρεψε ξανά μετά στις μοτοσυκλέτες enduro, έπειτα από διακοπή σχεδόν τριάντα ετών στο συγκεκριμένο είδος, αρχικά με κινητήρες KTM – της οποίας η Beta ήταν και παραμένει προμηθευτής κινητήρων στα δίχρονα MX 50 & 65. Η ιστορία της Beta με τα δίχρονα δηλαδή, δεν είναι νέα, και παρά την κατασκευή νέων τετράχρονων κινητήρων στα σύγχρονα enduro της RR τα οποία πρωταγωνιστούν στο παγκόσμιο στερέωμα αυτή τη στιγμή – από μηχανικούς που έφυγαν από την KTM (!), συνέχισε την πολύ επιτυχημένη της επίθεση στον χώρο του enduro, επεκτείνοντας την γκάμα, με τις δίχρονες RR 250 / 300.
Κοιτώντας την βέβαια, θα έλεγες πως δεν έχει κάτι το διαφορετικό, μιας και σχήμα της νέας Beta RR 300 είναι γνωστό. Κι όντως, εφόσον το πλαίσιο και οι αναρτήσεις, αλλά και τα περιφερειακά, προέρχονται από την τετράχρονη σειρά, το μόνο που ξεχωρίζει αυτή τη μοτοσυκλέτα από τις υπόλοιπες της γκάμας (όπως και την 250), είναι ο μικρός σε διαστάσεις κινητήρας και η φούσκα της εξάτμισης – μιας και το τελικό εξαγωγής – και τα δύο της FMF, είναι ιδιαίτερα μακρύ και μπορεί να σε μπερδέψει.

Έξυπνες λύσεις


Μιας και η Beta έχει μεγάλη ιστορία στην κατασκευή δίχρονων κινητήρων, που συναντάμε στην επιτυχημένη σειρά Rev, περιμέναμε ότι ο νέος μονοκύλινδρος θα βασιζόταν πάνω σε αυτή τη σειρά. Όμως, οι μηχανικοί της Beta, σχεδίασαν εκ νέου έναν δίχρονο κινητήρα ο οποίος έχει το προτέρημα να είναι ο μοναδικός με κανονική μίζα, τοποθετημένη μόνιμα στα κάρτερ. Είναι “χτισμένος” δηλαδή με την μίζα να αποτελεί τμήμα του στο κάτω τμήμα των κάρτερ για βελτιστοποίηση του κέντρου βάρους, και όχι επιπρόσθετη τοποθέτηση στο αριστερό καπάκι του βολάν, όπως συμβαίνει με τις KTM EXC, Husaberg TE και Gas Gas EC. Αυτό της δίνει την άνεση να λειτουργεί όποτε θελήσει ο αναβάτης σαν κανονική μίζα, και όχι σαν βοηθητικό εξάρτημα για δύσκολες ώρες, όπως στις προαναφερθείσες μοτοσυκλέτες.  Οι εσωτερικές του διαστάσεις είναι τετράγωνες, στα 72 x 72mm, επιλεγμένες με γνώμονα την ροπή που αυτές μπορούν να προσφέρουν στην καμπύλη απόδοσης. Ο στρόφαλος είναι κατασκευασμένος σε δύο τμήματα με περιεχόμενα υλικά και από polyamide για καλύτερο ζύγισμα και διατήρηση αδράνειας, για βελτίωση της ροπής. Ο κύλινδρος έχει τοποθετηθεί κάθετα 90 μοίρες ως προς τα κάρτερ για να δημιουργηθεί ένας μικρός σε διαστάσεις κινητήρας. Τα κάρτερ είναι φτιαγμένα με μέθοδο die-casting ώστε να παραμένουν με λεπτά τοιχώματα, αλλά και αυξημένη αντοχή. Άλλο ένα σημείο που κλέβει την παράσταση όμως είναι το ρυθμιζόμενο εξωτερικά με κλειδί άλεν power valve- BPV (Beta Progressive Valve), προκειμένου ο αναβάτης να ρυθμίζει στην προσωπική του RR την ροπή, στο σημείο που επιθυμεί. Ο κύλινδρος με χιτώνιο Nicasil, το έμβολο με διπλό ελατήριο, το καρμπυρατέρ της Keihin PWK 36 και τα reed VForce 4, συμπληρώνουν έναν άριστα δομημένο κινητήρα.

Χαρακτήρας enduro


Συνεχίζω την βόλτα μου στα μονοπάτια και κινούμαι αργά, χαλαρά δίχως ίχνος άγχους. Ο κινητήρας γουργουρίζει στις χαμηλές στροφές και με μία 2η σχέση στα πιο κλειστά μονοπάτια, με ελάχιστη χρήση συμπλέκτη, έχω όση ροπή θέλω για να ανέβω άνετα. Ο κινητήρας μου δίνει όση πρόσφυση θέλω και δεν χρειάζεται καθόλου να τον ζορίσω, ή ακόμη και να ζοριστώ. Ο endurάδικος χαρακτήρας φαίνεται από την πρώτη στιγμή, και η ροπή που ξεχειλίζει, με κάνει να κατεβάζω από 3η – 1η, για σιγουρευτώ ότι ακόμη και η 3η του “τραβάει” καλά. Μπορεί να έχει ίδιες εσωτερικές διαστάσεις με τα υπόλοιπα 300άρια που αναφέραμε, αλλά το γεγονός ότι χρησιμοποιεί μικρότερο καρμπυρατέρ, στα 36 χιλιοστά, τον κάνει να δουλεύει άριστα δίχως να έχει βαριά λειτουργία. Ξεφεύγει λίγο από το δούλεμα των KTM / Husaberg, και θυμίζει σε ευστροφία και απόκριση αυτόν του Gas Gas. Είναι όμως πιο endurάδικος σε χαρακτήρα και η ροπή του στις χαμηλές και μεσαίες στροφές, δεν κρύβεται. Οδηγάω για ώρα σβέλτα με μόνο όπλο μου το γκάζι που μου δίνει αναρρίχηση όπου θέλω, και τον συμπλέκτη να βοηθάει κάπως όταν φτάνω σε πολύ δύσκολα σημεία. Ο κινητήρας που λειτουργεί ομαλά, μου δίνει πρόσφυση για να σκαρφαλώνω και απολαμβάνω αγαπημένα μου μέρη όπως δεν τα έχω δει ξανά. Το μικρό βάρος, στα 104 κιλά, που βρίσκεται στα επίπεδα του συναγωνισμού (Gas Gas EC: 102kg, KTM- Husaberg: 104kg), το κάνει να δείχνει ιδιαίτερα εύκολο στην οδήγηση. Αν και η διαφορά με τα KTM / Husaberg είναι μόλις στα 2 κιλά, η αίσθηση έρχεται πιο κοντά στο Gas Gas και είναι πιο ελαφριά, και αυτό έχει να κάνει με το ζύγισμα και με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του πλαισίου.
Οι μικρές διαστάσεις του πλαισίου δημιουργούν μία enduro μοτοσυκλέτα που ζυγίζεται εύκολα, οδηγιέται χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις και σε βοηθά να κινηθείς με άνεση trial όπου θες. Είναι σαφώς πιο εύκολο και πιο μανιτζέβελο από KTM / Husaberg, ενώ είναι λιγότερο επιθετικό από Gas Gas – χρυσή τομή θα λέγαμε.

Στα χνάρια των τετράχρονων


Το πλαίσιο του Beta RR 300 βασίζεται στα τετράχρονα μοντέλα, και έχουν γίνει αλλαγές προκειμένου να ταιριάξει στα δίχρονα κυβικά. Έχει μικρότερο μεταξόνιο (1482mm από 1490), μικρότερο ολικό μήκος (2172mm από 2.180), χαμηλότερη σέλα (930mm από 940) και χαμηλότερα τοποθετημένα μαρσπιέ (407mm από 413). Ωστόσο, το βάρος του στα 104 κιλά είναι η βασική διαφορά από τα 113 που βρίσκονται τα τετράχρονα ενώ συναντάμε και διαφορετικά ελατήρια στις αναρτήσεις: 4,2kg από 4,8 σκληρότητας στο μπροστινό σύστημα διαμέτρου 48mm της Sachs και 4,8kg από 5,2 στο αμορτισέρ της ίδιας εταιρίας, που διαθέτει πλέον και αλουμινένιο δοχείο αζώτου, με αντίστοιχη μείωση 300 γραμμαρίων βάρους. Οι πλάκες του μπροστινού είναι κορυφαίες με θέσεις για μετακίνηση των καβαλέτων.  Το ρεζερβουάρ παραμένει 8 λίτρων, και έχει τοποθετηθεί λίγο πιο κάτω, αφήνοντας έτσι περισσότερο χώρο για τις κινήσεις του αναβάτη.
Και ο αναβάτης όταν κάθεται πάνω στην στενή και σκληρή σέλα του RR 300, δεν νιώθει κάτι από κάτω του. Τα μαρσπιέ είναι ψηλά και σε τοποθετούν αντίστοιχα, δίχως να φοβάσαι να μήπως βρουν τα πόδια σου σε βράχια, και οι μοχλοί που σου δίνει κατά την οδήγηση, είναι πολύ σωστά σχεδιασμένοι. Το βάρος του εξανεμίζεσαι όταν κινείται, η αίσθηση είναι ελαφριά, και ο συνδυασμός των μαλακότερων ελατηρίων στις αναρτήσεις με το άκαμπτο πλαίσιο, λειτουργούν ιδανικά. Ιδανικά λειτουργούν και οι αναρτήσεις οι οποίες, όντας γρήγορες στην αρχή, με “κατσαβίδιασμα” ήρθαν γρήγορα στα μέτρα μας και πρόσφεραν αίσθηση “αφρού” στις πέτρες. Στα συνεχόμενα βράχια το RR πέρναγε ξεκούραστα δίχως να φτάνουν χτυπήματα στα χέρια ή στο σώμα του αναβάτη, και οι αναρτήσεις κρατούσαν τους τροχούς στο έδαφος. Η ομαλότητα και η ξεκούραση στην οδήγηση μας έδειξε ότι το RR δεν απαιτεί δύναμη για να οδηγηθεί σβέλτα σε μονοπάτι. Ελίσσεται γρήγορα, στρίβει το ίδιο σβέλτα και στα πιο κλειστά σημεία, και μπορείς να κινηθείς σε δύσβατα σημεία πολύ πιο εύκολα απ’ ότι θα πίστευες. Σίγουρα, τα μονοπάτια, αλλά και τα πιο off road κομμάτια, εκεί που δεν υπάρχει διαδρομή, είναι το φαί. Η ροπή του κινητήρα σε βοηθά να ξελασπώνεις, η ηρεμία της λειτουργίας να χαλαρώνεις, και το σύνολο αναδεικνύεται σε κορυφαίο endurάδικο όπλο.

Γρήγορα και σταθερά


Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για μία γνήσια enduro μοτοσυκλέτα, η οποία με τις διαστάσεις και τα χαρακτηριστικά της, δείχνει ιδανική για κλειστές διαδρομές. Αν και ο μοχλισμός της ανάρτησης λειτουργεί εξαιρετικά και τίποτα δεν φτάνει στον αναβάτη, η μοτοσυκλέτα παραμένει σταθερή και στα γρήγορα κομμάτια. Καταρχάς, διαπιστώνεις κατευθείαν πως ο ίδιος κινητήρας που λίγο πριν δούλευε σχεδόν στο ρελαντί σκαρφαλώνοντας με άνεση παντού, “ξυρίζει” μετά τις μεσαίες στροφές και επιταχύνει τρελά στις ψηλές. Από δύναμη δηλαδή, άλλο τίποτα, αλλά και από διάρκεια στην απόδοση είναι μια χαρά, μιας και σε αφήνει να στρίβεις σε παρατεταμένες διατηρώντας το γκάζι στο τέρμα, δίχως να χρειαστεί αλλαγή στο 6άρι κιβώτιο ταχυτήτων. Στα “πολλά” χιλιόμετρα όμως, διαπιστώνεις ότι οι αναρτήσεις του είναι μαλακές και θα σου λείψει η “ντουβαρένια” αίσθηση του τετράχρονου RR αλλά και αυτή των δίχρονων KTM / Husaberg. Είναι σίγουρα καλύτερο στο πίσω μέρος της ανάρτησης από αυτά, είναι όμως μαλακό και το νιώθεις, αλλά αυτή η μαλακή αίσθηση λειτουργεί και θετικά γιατί το κρατάει στο έδαφος, μιας και έχει λιγότερη αδράνεια σε σχέση με τα τετράχρονα με τα οποία μοιράζεται το πλαίσιο. Δίχως να αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα, θα διαπιστώσεις σε πιστάκι προπόνησης με συνεχόμενο σαμάρι ότι βυθίζεται περισσότερο απ’ ότι πρέπει, και εκεί, θα χρειαστεί έξτρα “κατσαβίδιασμα” για να μην σε κουράζει ή σκληρότερα ελατήρια. Τα “κλικ” στις αναρτήσεις πάντως λειτουργούν καλά και εύκολα έρχεται στα μέτρα σου. Με την δύναμη του κινητήρα να εμφανίζεται και στα γρήγορα κομμάτια όποτε θελήσει ο αναβάτης, αλλά και το στιβαρό πλαίσιο να συνδυάζεται ιδανικά με τις διαστάσεις, τις αναρτήσεις και τον χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας, το νέο Beta RR 300 δείχνει να βρίσκεται δίπλα, ή ακόμη και ένα βήμα μπροστά από τον συναγωνισμό, σε κάποια σημεία.

Δυνατός συναγωνισμός


Η Beta με το RR 300 δεν κατασκεύασε απλά μία μοτοσυκλέτα για να εμπλουτίσει την γκάμα της. Έχοντας μία καλή βάση, το πλαίσιο και τα περιφερειακά, προχώρησε στις απαραίτητες αλλαγές, σχεδίασε έναν νέο, πολύ καλό κινητήρα, και δημιούργησε ένα ιδανικό σύνολο.
Το νέο RR 300 είναι πολύ φιλικό, δυνατό όσο χρειάζεται για να σε εξιτάρει, ροπάτο όσο πρέπει για να σκαρφαλώνεις όπου θες, εύχρηστο τόσο ώστε να σε κερδίσει αμέσως, αλλά και έξυπνο, με σέλα και καπάκι φίλτρου αέρα που αφαιρούμε δίχως εργαλεία. Στέκεται δίπλα στον συναγωνισμό με θράσος και πολλές φορές τον ξεπερνά, σε σημεία που ο χαρακτηρισμός “enduro” παίζει μεγάλο ρόλο. Αλλά ακόμη και στην τιμή, δείχνει πως ένα 300άρι ανταγωνιστικό, κορυφαίο και παιχνιδιάρικο, μπορεί να είναι και πιο προσιτό: Με την λιανική τιμή του στα 8390euro (KTM: 9590euro, Husaberg: 9390euro, Gas Gas: 8450euro) είναι και εκεί ανταγωνιστικό και πολλές φορές πιο φτηνό ακόμη και από τις αγωνιστικές τιμές του συναγωνισμού!

  Τεχνικά χαρακτηριστικά

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Κατασκευαστής BETA
Μοντέλο RR 300 2T
Αντιπρόσωπος The Fuoristrada Co
Τιμή 8390euro
Εγγύηση 3 μήνες
www.betamotor.com
Κινητήρας
Τύπος Μονοκύλινδρος, δίχρονος, υγρόψυκτος με βαλβίδα εξαγωγής BPV και reed Vforce4
Κυβισμός (c.c.) 293,1
Συμπίεση (:1) 12
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 72 x 72
Τροφοδοσία καρμπυρατέρ Keihin PWK 36
Σύστημα εξαγωγής μία σε μία
Εκκίνηση Μίζα και μανιβέλα
Λίπανση Μίξη στο ρεζερβουάρ
Συμπλέκτης υγρός πολύδισκος υδραυλικός
Κιβώτιο ταχυτήτων 6
Μετάδοση γρανάζια / αλυσίδα (13/48)
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο κεντρικής δοκού, αλουμινένιο υποπλαίσιο
Κάστερ(°) Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μήκος (mm) 2172
Πλάτος (mm) 807
Μεταξόνιο (mm) 1482
Ύψος (mm) 1270
Ύψος σέλας (mm) 930
Απόσταση από έδαφος (mm) 320
Βάρος (kg) 104
Ρεζερβουάρ (lt) 8
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι της Sachs, διάμετρος 48mm, διαδρομή 290mm, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς
Πίσω Αμορτισέρ Sachs με μοχλισμό, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς, προφόρτιση ελατηρίου, διαδρομή 290mm
Ελαστικά
Μπροστά 90/90-21
Πίσω 140/80-18
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 260mm/δαγκάνα δύο εμβόλων της Nissin
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220mm/δαγκάνα ενός εμβόλου της Nissin
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι / στροφές) Δ.Α.
Ροπή εργοστασίου (χλγρμ / στροφές) Δ.Α.

 

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 08 Φεβρουαρίου 2013 15:02

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Beta RR Endurο 350/400/450/498 2013 Test - Beta RR 350 2013 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon