.
Κατηγορία Beta
Κυριακή, 07 Μαϊος 2017 21:39

Test - BETA RR300 - 2017

 

Τώρα και με σφραγίδα!

 

 

Του Τάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: Κώστας Γκαζής

Έχοντας πλέον την σφραγίδα "Euro4", το κορυφαίο δίχρονο enduro της Beta, RR300, οδεύει νομιμότερο προς την κορυφή.

Ένα βήμα μπροστά


Οι προδιαγραφές Euro4 έρχονται και στις enduro μοτοσυκλέτες, οι οποίες από το 2018 θα πρέπει να τις καλύπτουν ώστε να μπορούν να εκδίδουν νόμιμα άδεια κυκλοφορίας. Τι εστί Euro4 στις enduro και δη, δίχρονες μοτοσυκλέτες; Να μπορούν να συνδεθούν μέσω θύρας OBD σε κομπιούτερ διάγνωσης, να διαθέτουν δοχείο συλλογής καυσίμων από την υπερχείλιση του ρεζερβουάρ, να καλύπτουν τις προδιαγραφές ρύπων. Το ABS δεν είναι υποχρεωτικό στις μοτοσυκλέτες Enduro, κάτι που συμβαίνει στις άνω των 125 που κυκλοφορούν στην πόλη. Οι δίχρονες μοτοσυκλέτες είχαν ως καταλυτική ημερομηνία το 2018 για την εφαρμογή των προδιαγραφών, ωστόσο η Beta από το 2017, έχει κανονικά έγκριση Euro4, και στην χώρα μας. Μάλιστα, το γεγονός πως διαθέτει εδώ και τρία χρόνια σύστημα αυτόματης μείξης του λαδιού μέσω ηλεκτρικής τρόμπας, συνέβαλλε σημαντικά στην μείωση των ρύπων - η εταιρία ανακοινώνει Co2 [g/km] 71.
Το δοχείο λαδιού συμβάλλει σημαντικά στην ευκολία χρήσης του δίχρονου μοντέλου αφού ο αναβάτης δεν χρειάζεται να κουβαλάει λάδι μαζί του.

Μάλιστα, η χωρητικότητα των 650cc επιτρέπει οδήγηση για τρία ρεζερβουάρ καυσίμου - μπορείς δηλαδή να κάνεις enduro ένα σαββατοκύριακο περίπου χωρίς να συμπληρώσεις λάδι. Και μπορείς να δανειστείς βενζίνη από κάποιον ''τετράχρονο'' φίλο, χωρίς την ανάγκη λαδιού.
Αυτό μάλιστα δεν επηρεάζει στο παραμικρό την λειτουργία του δίχρονου κινητήρα, ο οποίος λειτουργεί ''καθαρά'' από τις χαμηλές στροφές, χωρίς ίχνος μπουκώματος σε όλη την καμπύλη. Η καθαρή λειτουργία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην τέλεια αναλογία μείξης του λαδιού με το καύσιμο, λόγω της ηλεκτρικής τρόμπας λαδιού του συστήματος Beta Electronic Oil Injection. Αυτή φροντίζει να προσφέρει πάντα στο καύσιμο το λάδι που αναλογεί ανάλογα με τις στροφές λειτουργίας του κινητήρα και το άνοιγμα του γκαζιού. Έτσι ο αναβάτης δεν έχει να φοβάται για λαδωμένα μπουζί από κακή ανάμειξη του λαδιού, αλλά ούτε για ''βαριά'' λειτουργία του κινητήρα. Ένα - σημαντικό - βήμα μπροστά η Beta από τον ανταγωνισμό!

Για τον ερασιτέχνη


Η Beta κατασκευάζει δύο εκδόσεις για την RR 300: Την απλή και την Racing, με διαφορές στον εξοπλισμό, για την πιο πλούσια αγωνιστική έκδοση. Η απλή RR300 είναι σχεδιασμένη για τον ερασιτέχνη αναβάτη που θέλει να απολαμβάνει την βόλτα του - όχι όμως γι' αυτόν που ξεκινάει τώρα το Enduro. Γι' αυτόν, υπάρχει η σαφώς πιο βολική και εύκολη X-Trainer.
Η RR300 είναι εξοπλισμένη με πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις της Sachs μπροστά (48mm) και πίσω με διαδρομές 290mm, εξατάχυτο κιβώτιο με σχέσεις enduro, ρυθμιζόμενη βαβίδα εξαγωγής μίζα και μανιβέλα, υδραυλικό συμπλέκτη, αλλά και διπλό χάρτη επιλογής στην ηλεκτρονική ανάφλεξη. Αρκετά πλούσια για ''απλή'', θα λέγαμε.
Η ποιότητα κατασκευής είναι κορυφαία, η βαφή του πλαισίου, τα αυτοκόλλητα, όπως άλλωστε και τα υπόλοιπα περιφερειακά που έρχονται από τα καλύτερα εργοστάσια. Τα φρένα είναι της Nissin με δίσκους σχεδίασης wave 260 και 240mm, τα στεφάνια τροχών της Excel Takasago και η εξάτμιση της FMF. Η σέλα αφαιρείται με ένα έξυπνο και γρήγορο σύστημα, το ψαλίδι είναι χυτό αλουμινένιο σε μαύρο χρώμα, και ταιριάζει άριστα με τις επίσης μαύρες ακτίνες. Η εικόνα γενικά είναι πολύ ποιοτική, για μία ''απλή'' μοτοσυκλέτα enduro για τον τυχερό ερασιτέχνη!

Η θέση οδήγησης είναι ψηλή στα 930 χιλιοστά, και δημιουργεί μία επιθετική στάση. Στάση στην οποία ο αναβάτης θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί όλο το μήκος της σέλας άνετα, αφού η υψομετρική διαφορά ανάμεσα στο μπροστινό και πίσω μέρος της, είναι ελάχιστη.
Το 9,5 λίτρων διάφανο ρεζερβουάρ που διαθέτει και 1,6 λίτρα ως ρεζέρβα, αφήνει τον αναβάτη να δίνει το υπολειπόμενο καύσιμο ώστε να σχεδιάσει την βόλτα του, και είναι καλοσχεδιασμένο και δεν ενοχλεί καθόλου στα πόδια του αναβάτη. Έτσι στο πλάτος του, τα πόδια θα κινηθούν άνετα χωρίς να βρίσκουν κάπου.

Σταθερή αξία


Από το 2014, οι διαστάσεις του RR στα 250 και 300 κυβικά εκατοστά δεν έχουν αλλάξει καθόλου. Ίδιο μεταξόνιο, μήκος, πλάτος, ύψος, αλλά και κιλά. Μία στιβαρή κατασκευή που ουσιαστικά δεν είχε λόγο να αλλάξει μιας και έχει κάνει περισσότερο από αισθητή την παρουσίατης τόσο στα εθνικά όσο και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Για το 2017 οι μηχανικοί εστίασαν στην αύξηση κατά 5 χιλιοστά της διαδρομής του μπροστινού συστήματος, στο νέο ρυθμιστή αργής και γρήγορης συμπίεσης του αμορτισέρ για μεγαλύτερο εύρος ρυθμίσεων, στην νέα σχεδίαση των ελαφρύτερων πλακών δεσίματος του μπροστινού συστήματος, στα ελαφρύτερα στεφάνια τροχών της Excel Takasago. Νέα σχεδίαση επίσης έχει το ηλεκτρονικό πολυόργανο που διαθέτει χιλιομετρητή, ένδειξη ώρας, μέση ωριαία και maximum ταχύτητα, βολτόμετρο. Νέα είναι και η τάπα του καυσίμου που διαθέτει βαλβίδα αναπνοής, ενώ νέα και τα γραφικά.

Το πλαίσιο παρέμεινε ίδιο, σωληνωτό μονής δοκού, με ενισχύσεις στους κάτω σωλήνες που είδαμε τα προηγούμενα χρόνια.
Το ίδιο το πλαίσιο δεν φημίζεται για τις ικανότητες του στα κλειστά κομμάτια μιας και η μεγάλη σε μέγεθος μοτοσυκλέτα χρειάζεται προεπιλογή γραμμών για να τοποθετηθεί σωστά εκεί που θέλει ο αναβάτης. Μιλάμε για αρκετά σφιχτές διαδρομές, όπου το Beta RR300 θα εκμεταλλευτεί την στιβαρότητα για να κινηθεί επιθετικά με τον αντίστοιχο αναβάτη, και να περάσει πάνω από όποιο εμπόδιο βρεθεί μπροστά του με ασφάλεια. Για να το πας με άνεση στα σφιχτά κομμάτια, θα πρέπει να το πιέσεις, αν θες να το απολαύσεις. Το καλό ζύγισμα στο οποίο παίζει ρόλο και η σχεδίαση του κινητήρα με την μίζα στο κάτω μέρος, συμβάλλει τα μέγιστα για την εξαιρετική ισορροπία του συνόλου. Η γραμμική και ομαλή λειτουργία του κινητήρα είναι ο σύμμαχος για μία οδήγηση που θυμίζει έντονα τους ρυθμούς trial σε αργές συνθήκες, αφού η ροπή ξεχειλίζει και βοηθάει στις ανηφόρες, απλά με το άνοιγμα του γκαζιού.

Εξαιρετικές δυνατότητες


Το 300άρι της Beta φημίζεται για τις εξαιρετικές δυνατότητες του σε δύσκολα ανεβάσματα, σημείο στο οποίο ο κινητήρας παίρνει τα εύσημα. Η πρόσφυση και στις δύο επιλογές της χαρτογράφησης είναι υποδειγματική, αλλά αν θέλεις να σκαρφαλώσεις σε δύσβατα εδάφη, καλύτερα είναι να επιλέξεις την ''βροχή'', και όχι την ''Open'' ρύθμιση. Στην χαμηλής απόδοσης χαρτογράφηση ο κινητήρας αποδίδει ομαλά και βρίσκει πιο εύκολα πρόσφυση σε γλυστερά εδάφη. Στην "Open", έχεις διαθέσιμη όλη την δύναμη με πιο άμεση απόκριση στο γκάζι, για τις ανοιχτές διαδρομές. Σε όποια ρύθμιση και αν το έχεις, η ροπή των κυβικών εμφανίζεται στο άνοιγμα του γκαζιού. Στην Open, έχεις την δύναμη για να πρωταγωνιστήσεις στο πανελλήνιο πρωτάθλημα enduro.

Το πλαίσιο και οι αναρτήσεις παίρνουν τα ηνία στις ανοιχτές διαδρομές δείχνοντας τα θετικά τους σημεία. Η σταθερότητα του πλαισίου είναι υποδειγματική σε όποιο εμπόδιο και αν βρει μπροστά του το RR300, και οι αναρτήσεις καταπίνουν τις ανωμαλίες άνετα. Η έξτρα διαδρομή και ρυθμίσεις του μπροστινού το κάνουν περισσότερο ενδοτικό σε χτυπήματα που φτάνουν μειωμένα στα χέρια του αναβάτη, δίνοντας στο σύστημα της Sachs κορυφαίες κριτικές. Ο μοχλισμός στο αμορτισέρ συμβάλλει και αυτός στην σταθερότητα και σαμάρια, πέτρες, ανωμαλίες, καταπίνονται κάτω από τους τροχούς του RR300.

Ο ερασιτέχνης αναβάτης θα βρει πολύ περισσότερα από αυτά που περιμένει στο ''απλό'' RR300, τόσα που πιθανότατα δεν θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο ποτέ. Είναι μία αρκετά επιθετική μοτοσυκλέτα η οποία μπορεί να οδηγηθεί και σε ρυθμούς βόλτα, δίνοντας ασφάλεια σε κάθε διαδρομή.

Κορυφαία επιλογή


Όντας έτοιμο από εξοπλισμό αφού διαθέτει και πλαστική προστατευτική ποδιά, και χούφτες στο τιμόνι, αλλά και προστατευτικά πλαισίου, το νέο RR300 χρειάστηκε μόνο ένα προστατευτικό για την εξάτμιση, κατασκευασμένο από carbon. Είναι και το μόνο που μας ενόχλησε κατά την βόλτα και το οποίο μάλιστα έσπασε η μπότα μας κατά την επαφή τους. Σε γενικές γραμμές τίποτα δεν προβλημάτισε, εκτός ίσως από την δυσκολία στην αρχή της διαδρομής, και την προσαρμογή στην αργή γεωμετρία του συνόλου. Με τον κινητήρα του να αποτελεί ένα πραγματικό διαμάντι για οδήγηση enduro, την καθαρή λειτουργία και την ευκολία της τρόμπας λαδιού, το RR300 δείχνει μία ιδανική επιλογή.
Ένα κορυφαίο σύνολο που στα 8750euro που κοστίζει, έρχεται με σφραγίδα Euro4 και δείχνει το δρόμο στον ανταγωνισμό.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Τεχνικά χαρακτηριστικά  
Κατασκευαστής BETA
Μοντέλο RR 300
Αντιπρόσωπος The Fuoristrada Co
Τιμή 8.750 euro
Εγγύηση 3 μήνες
www.betamotor.com  
   
Κινητήρας  
Τύπος Μονοκύλινδρος, δίχρονος, υγρόψυκτος με βαλβίδα εξαγωγής BPV και reed Vforce4
Κυβισμός (c.c.) 293,1
Συμπίεση (:1) 11,5
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 72 x 72
Τροφοδοσία Kαρμπυρατέρ Keihin PXK 36
Σύστημα εξαγωγής Μία σε μία
Εκκίνηση Μίζα και μανιβέλα
Λίπανση Τρόμπα λαδιού
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος υδραυλικός
Κιβώτιο ταχυτήτων 6
Μετάδοση Γρανάζια / αλυσίδα (13/48)
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο κεντρικής δοκού, αλουμινένιο υποπλαίσιο
Κάστερ(°) Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μήκος (mm) 2172
Πλάτος (mm) 807
Μεταξόνιο (mm) 1482
Ύψος (mm) 1270
Ύψος σέλας (mm) 930
Απόσταση από έδαφος (mm) 320
Βάρος (kg) 104
Ρεζερβουάρ / ρεζέρβα (lt) 9,5lt / 1,6lt
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι της Marzocchi, διάμετρος 48mm, διαδρομή 290mm, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς
Πίσω Αμορτισέρ Sachs με μοχλισμό, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς, προφόρτιση ελατηρίου, διαδρομή 290mm
   
Ελαστικά  
Μπροστά 90/90-21
Πίσω 140/80-18
   
Φρένα   
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 260mm/δαγκάνα δύο εμβόλων της Nissin 
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 240mm/δαγκάνα ενός εμβόλου της Nissin
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι / στροφές) Δ.Α.
Ροπή εργοστασίου (χλγρμ / στροφές) Δ.Α.

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 08 Μαϊος 2017 11:13

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon