.
Κατηγορία Beta
Σάββατο, 07 Ιανουαρίου 2012 13:00

Test - Beta RR 350 2012

 

Xρυσή τομή

 


Του Τάκη Μανιάτη
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος


Περνάς από τα σαμάρια αβίαστα και απροβλημάτιστα, στρίβεις όπως έρχεσαι με ασφάλεια και σταθερότητα και πλασάρεσαι με ακρίβεια στην επόμενη στροφή. Επιταχύνεις γρήγορα δίχως χάσιμο χρόνου και γαντζωμένος στο τιμόνι, διαπιστώνεις πως:  Το νέο Beta RR 350 είναι το όπλο που θα κουμπώσει στο χέρι σου και θα γίνει προέκταση της επιθετικής σου διάθεσης!

Ευχρηστία και τεχνολογία


Η ευκολία με την οποία το RR 350 κινείται, σε κάνει να παραξενεύεσαι. Όχι τόσο γιατί είναι εύχρηστο σε αργές ταχύτητες, και σε κλειστές διαδρομές, αλλά και για το ότι διαθέτει δύναμη ικανή να κυνηγήσει μεγαλύτερους κυβισμούς, δίχως έλλειψη απόδοσης. Πρώτη η Beta παρουσίασε μοτοσυκλέτα με κυβισμό 350cc και την έβαλε στην παραγωγή το 2011, πιάνοντας όλους τους κατασκευαστές στον ύπνο. Η πρόβλεψή της για την μεταπήδηση σε αυτό τον κυβισμό των μοτοσυκλετών της κατηγορίας Ε2 ήταν σωστή, και η μοτοσυκλέτα της, άκρως εντυπωσιακή. Κόντρα στις Husqvarna TE 310 και KTM EXC 350 F, με την πρώτη να υφίσταται ως μοντέλο αλλά με μικρότερο ονομαστικό και πραγματικό κυβισμό, και την δεύτερη να προετοιμάζεται, στην βάση του SX-F, το Beta ήταν το 2011, το πιο σύγχρονο τεχνολογικά μοντέλο της κατηγορίας. Και συνεχίζει να είναι τέτοιο, μιας και είναι εξελιγμένο βάση των σύγχρονων οδηγικών απαιτήσεων. Και όταν λέμε σύγχρονο τεχνολογικά, δεν αναφερόμαστε απλά σε μία μηχανολογική εφαρμογή, αλλά στον τρόπο που όλα επάνω του, συνηγορούν σε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Κι όμως, για την Beta δεν ήταν τόσο απλό να κατασκευάσει μία μοτοσυκλέτα με διπλό χαρακτήρα. Τα 350 καλούνται να συνδυάσουν τους δύο κόσμους, των τετράχρονων με 250 κυβικά, και με 450 κυβικά. Δύναμη και ροπή, με ευστροφία και ευκολία χρήσης. Εύκολο στα λόγια, δύσκολο στην πράξη. Όταν όμως διαθέτεις ήδη μία πολύ καλή βάση, που φημίζεται για την σταθερότητα και ακαμψία της, είναι σαφώς πιο εύκολο να προσαρμόσεις το νέο σύνολο στις νέες απαιτήσεις. Μόνο που η Beta, αντί να ακολουθήσει την εύκολη οδό, βασίστηκε μεν στα περιφερειακά των μεγαλύτερων μοντέλων, σχεδίασε εκ νέου όμως τον κινητήρα.

Διαφορές με τα υπόλοιπα

Όντως είναι πιο εύκολο να κατέβεις από τα 450 κυβικά, στα 400 ή 350, βασιζόμενος στην ίδια βάση, παρά να φτιάξεις έναν τελείως νέο κινητήρα 250 κυβικών, που απαιτεί μικρότερες συνολικές διαστάσεις. Η Beta στο RR 350 άλλαξε τελείως την διάμετρο x διαδρομή αναφορικά με το 400 και το 450, με τα οποία δεν μοιράζεται κανένα στοιχείο για να βγάλει τα 349,1 κυβικά. Ενώ το 350 έχει διάμετρο x διαδρομή 88x57,4mm, το 400 βρίσκεται στα 95x56,2mm και μοιράζεται το ίδιο έμβολο με το 450, που διαθέτει διαδρομή 63,4mm. Με τα στοιχεία αυτά να διαφοροποιούν τους κινητήρες, μιλάμε για τον λιγότερο υπερτετράγωνο σε διαστάσεις κινητήρα της Beta. Σε σχέση με τους υπόλοιπους της εταιρίας, διαθέτει και κοντύτερη πρωτεύουσα μετάδοση στα 28/76, έναντι 31/76 των υπόλοιπων τριών μοντέλων. Με την συμπίεση να βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο, στο 12,9:1, το 350 είναι το πιο άγριο σε χαρακτηριστικά μοντέλο της Beta. Ωστόσο, το RR 350 δεν διαθέτει ακόμη ψεκασμό αλλά ένα Keihin FCR 39mm όπως και τα υπόλοιπα, κατάλληλα ρυθμισμένο για τον μικρότερο κυβισμό. Ο κινητήρας του που διαθέτει ξεχωριστά διαμερίσματα για το λάδι του στροφάλου και του κιβωτίου ταχυτήτων (όπως στα Honda CRF) είναι νέος από το 2010.

Ωστόσο, δέχθηκε μεγάλες αλλαγές για το 2012, που δεν φαίνονται οπτικά και έχουν ως στόχο την ομαλότερη λειτουργία και την αξιοπιστία. Βελτιώθηκαν τα ρουλεμάν, ενισχύθηκε η έδραση του εκκεντροφόρου και των βαλβιδών, ενώ βελτιωμένη είναι και η λίπανση στην νέα γλίστρα καδένας. Αλλάχθηκαν επίσης τα γρανάζια της πρωτεύουσας μετάδοσης με σκληρότερα, ενώ σκληρότερα είναι και τα ελατήρια της καμπάνας συμπλέκτη. Τοποθετήθηκαν νέες φουρκέτες στο κιβώτιο ταχυτήτων για ομαλότερες αλλαγές σχέσεων, ενώ η τρόμπα συμπλέκτη της AJS αντικαταστάθηκε με μία από την Brembo για πιο προοδευτική λειτουργία.

Πλήθος αλλαγών

Οπτικά το νέο RR350 μοιάζει στα υπόλοιπα μοντέλα και το μόνο που το ξεχωρίζει είναι το αυτοκόλλητο που αναγράφει τον κυβισμό, τοποθετημένο εκατέρωθεν του μπροστινού φτερού. Ως γνήσιο τέκνο της Beta, το 350 βασίστηκε στο στιβαρό ατσάλινο πλαίσιο που κοσμεί όλα τα μοντέλα, ενώ δέχθηκε και όλες τις αλλαγές που έκανε η εταιρία για το 2012. Έτσι, το πλαίσιο διαθέτει παχύτερους σωλήνες στο κάτω τμήμα που αγκαλιάζει τον κινητήρα, από 25mm σε 28mm, για αύξηση της στιβαρότητας. Τα πλαστικά περιφερειακά είναι πλέον κατακκόκινα με λευκά Number plates και οπτικά το RR φέρνει λίγο σε Honda CRF. Πριν βιαστείτε να πείτε για αντιγραφή, να τονίσουμε πως η Beta είχε κόκκινες μοτοσυκλέτες στις αρχές του ’80. Το μπροστινό φτερό είναι νέο, όπως και η μάσκα, τα οποία με τα νέα γραφικά συνθέτουν ένα ποιοτικό σύνολο που έχει τινάξει από πάνω του τις αστοχίες υλικών του παρελθόντος. Η σημαντικότερη όμως αλλαγή εστιάζεται στο μπροστινό σύστημα, το οποίο πλέον προέρχεται από την Sachs, και είναι ανεστραμμένο διαμέτρου 48mm.

Το προηγούμενο της Marzocchi ήταν πιο ελαστικό και αντιδρούσε έντονα στην πίεση μεταφέροντας ελαστικότητες στο σύνολο. Το μπροστινό εδράζεται σε νέες στιβαρές πλάκες για αύξηση της ακαμψίας. Τα ελατήρια των αναρτήσεων είναι σκληρότερα από των περσινών μοντέλων της Beta, έτσι ώστε να περιορίζεται η βύθιση κατά την συμπίεση.
Είναι αναμφίβολα η πιο όμορφη έκδοση των enduro της Beta και η ποιότητα είναι εμφανής, τόσο στην βαφή του πλαισίου, όσο και στην εφαρμογή των περιφερειακών.

Ωστόσο, οι αλλαγές στις αναρτήσεις φαίνονται από την στιγμή που πιέζεις το μπροστινό σύστημα, και αυτό απαιτεί μεν δύναμη λόγω των σκληρότερων ελατηρίων, αλλά δεν έχει στατική τριβή ώστε  να κολλάει.

Οικονομία δυνάμεων

Μαζεμένο σε πλάτος, το RR 350 είναι όσο στενό θες. Τόσο ώστε να σε αφήνει να μετακινείσαι άνετα σε όλο του το μήκος, τόσο ώστε να μπορείς να το σφίγγεις στα πόδια σου όταν χρειαστεί. Τα πλαστικά του ρεζερβουάρ πάντως δεν ενοχλούν καθόλου στα πόδια, ενώ θα νιώσεις τους κάθετους σωλήνες του πλαισίου που κατεβαίνουν στα μαρσπιέ, και θα έχεις την απαιτούμενη αίσθηση στην οδήγηση. Η επιθετική στάση σώματος είναι δεδομένη στην ίσια σέλα και το βάρος στα 114,5 κιλά, ελάχιστα διαφέρει από τα υπόλοιπα της γκάμας, ώστε να το καταλάβεις αμέσως. Αυτό που θα καταλάβεις είναι η ελαφρύτερη αίσθηση, καθώς η μοτοσυκλέτα κινείται.

Η μικρότερη στροφορμή του στροφάλου λόγω κυβισμού είναι εμφανής και σε κάνει να νομίζεις ότι οδηγάς μικρότερη από 350 κυβικά enduro μοτοσυκλέτα. Αν το 400 μας άρεσε πολύ, λόγω της αέναης συμπεριφοράς και της ελαφριάς αίσθησης, τούτο το 350 είναι λουκούμι. Μπορείς να το κατευθύνεις ευκολότερα εκεί που θες, να το τοποθετήσεις στις στροφές με λιγότερη προσπάθεια ενώ δείχνει πιο μαζεμένο σε διαστάσεις, δίχως να είναι. Μόνο στις πολύ κλειστές στροφές θα δυσκολευτείς, λιγότερο φυσικά απ' ότι τα υπόλοιπα της γκάμας, λόγω του μήκους της μοτοσυκλέτας που δεν είναι και το μικρότερο της κατηγορίας. Επιπρόσθετα, το RR 350 θα σε κουράσει λιγότερο καθώς ξεκινάς την διαδικασία του φρεναρίσματος, μιας και ο μικρότερος σε κυβισμό και στροφορμή κινητήρας, “σπρώχνει” λιγότερο την μοτοσυκλέτα μπροστά. Σε σχέση με το 450 ας πούμε, το 350 δείχνει σαν να φοράει μονόδρομο συμπλέκτη! Ο νέος συμπλέκτης της Brembo έδωσε την προοδευτικότητα που χρειαζόταν και είναι πιο σταθερός στην απόδοσή του σε δύσκολες συνθήκες.

Το RR 350 μπορεί να κινείται σε σφιχτές διαδρομές με άνεση, αφήνοντας τον αναβάτη να παίξει με το θετικό σε αλλαγές, κιβώτιο ταχυτήτων. Οι σχέσεις κουμπώνουν εύκολα, η απόδοση έρχεται ομαλά, η ροπή στις χαμηλές στροφές βοηθάει τις βόλτες και δίνει την αίσθηση ότι γλυτώνεις δυνάμεις οδηγώντας το.

Εμπιστοσύνη, άνεση, γκάζι!

Η αίσθηση αυτή, της οικονομίας δυνάμεων, γίνεται αντιληπτή από τα πρώτα μέτρα της βόλτας. Η μοτοσυκλέτα συμπιέζεται λίγο με τον αναβάτη επάνω, κι έτσι, θα περάσει πιο εύκολα από λακκούβες. Οι αναρτήσεις λειτουργούν εξαιρετικά, με το μπροστινό να πληροφορεί πολύ καλά για το σημείο που βρίσκεται ο τροχός, διατηρώντας τον στο έδαφος και κρατώντας τις ανωμαλίες μακριά από το τιμόνι του αναβάτη. Μία καλή ανάρτηση πρέπει να λειτουργεί όσο γίνεται δίχως να μεταφέρει τις ανωμαλίες του εδάφους στον αναβάτη, και σε αυτό τον τομέα, η Beta έκανε καλή δουλειά στα μοντέλα 2012. Τόσο το μπροστινό σύστημα που λειτουργεί προοδευτικά, όσο και το αμορτισέρ, ταιριάζουν με το στιβαρό πλαίσιο, σημείο στο οποίο έπασχαν τα παλαιότερα μοντέλα. Ήταν μεν άκαμπτα, αλλά με μαλακές αναρτήσεις και περιορισμένο εύρος ρυθμίσεων.

Στο RR 350 δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι, να ρυθμίσεις ή να ψαχτείς, πέραν της οδήγησης και της εμπιστοσύνης στο σύνολο. Ενώ μπορείς να κινείσαι σε αργούς ρυθμούς μέσα σε πολύ κλειστές διαδρομές, μπορείς ταυτόχρονα να επιταχύνεις σε ευθείες με σταθερότητα που εκπλήσσει. Το πλαίσιο είναι στιβαρό, οι αναρτήσεις απορροφούν τις ανωμαλίες, δύσκολα αυτό το σύνολο θα χτυπήσει ή θα σε ρίξει από πάνω του. Σαμάρια και νεροφαγώματα φαίνονται ανίκανα να το κουνήσουν και με το κράτημα του γκαζιού όλα γίνονται “ευθεία”.

Ιδανικός συνδυασμός

Αξιοσημείωτο είναι πως ο αναβάτης δεν κουράζεται για να φτάσει σε αυτό το σημείο, και αρκεί να ανοίξει το γκάζι για να τα περάσει όλα. Ο κινητήρας του που ακούγεται ήρεμος και χαλαρός από το νέο τελικό εξαγωγής, και χωρίς μηχανικούς θορύβους, σου δίνει την δυνατότητα να εκμεταλλεύεσαι όλη την καμπύλη της απόδοσης. Από τις πολύ χαμηλές στροφές, μπορείς να ανοίξεις όλο το γκάζι δίχως να σε τινάξει σαν ταύρος, ενώ στις μεσαίες και ψηλές στροφές, έχει δύναμη για να κυνηγήσεις χρόνους σε ειδικές διαδρομές. Αφήνεσαι στο ρυθμό του δίχως άγχος και ανακαλύπτεις την σταθερότητα και την πλαγιολίσθηση με το γκάζι κλειδωμένο στο τέρμα.

Δίχως να είναι ότι πιο δυνατό υπάρχει αυτή τη στιγμή, καταφέρνει να συνδυάζει με άριστο τρόπο την ομαλότητα σε όλη την καμπύλη απόδοσης, την ευχρηστία και την αγωνιστική διάθεση, χωρίς να σε κουράζει. Αντίθετα με το σαφώς πιο απότομο 450, αλλά και το πιο δυνατό 400, το 350 είναι πιο ελαφρύ σε αίσθηση, ιδανικό για οδήγηση σε σβέλτους ρυθμούς, απαιτώντας ελάχιστα από τον αναβάτη. Και αν αυτός το επιθυμεί και μπορεί, σε καμία περίπτωση δεν θα του λείψει η δύναμη για να απολαύσει οδήγηση.

Το νέο RR 350 είναι ένας ιδανικός συνδυασμός που δείχνει το μέλλον του κυβισμού στον οποίο θα έρθουν όλες οι εταιρίες. Στο RR, ο κινητήρας είναι γραμμικός και δυνατός ενώ ο συνδυασμός του με το άκαμπτο πλαίσιο και τις ποιοτικές αναρτήσεις, δημιουργούν ένα φιλικό ενιαίο σύνολο. Είναι ένα σημείο στο οποίο για παράδειγμα το KTM ECX-F 350 πάσχει, και δείχνει πόσο καλή δουλειά έχει γίνει από την Beta στον συγκεκριμένο τομέα.

Πέφτοντας ακριβώς στην ίδια τιμή με τα RR 400 και RR 450, το νέο RR 350 είναι αυτό που θα προτιμηθεί περισσότερο από τους λάτρεις των μονοπατιών και των δασικών διαδρομών, που εκτιμούν την ευχρηστία, κόντρα σε μερικούς ακόμη – πιο δύσχρηστους – ίππους.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Κατασκευαστής BETA
Μοντέλο RR 350 2012
Αντιπρόσωπος The Fuoristrada Co
Τιμή / αγωνιστική 9.590euro / 8.900euro
Εγγύηση 3 μήνες
www.betamotor.com
Κινητήρας
Τύπος Μονοκύλινδρος, τετράχρονος, τετραβάλβιδος, υγρόψυκτος
Κυβισμός (c.c.) 349,1
Συμπίεση (:1) 12,9
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 88x 57,4
Τροφοδοσία καρμπυρατέρ Keihin FCR-MX 39
Σύστημα εξαγωγής μία σε μία
Λίπανση υγρό κάρτερ
Συμπλέκτης υγρός πολύδισκος υδραυλικός
Κιβώτιο ταχυτήτων 6
Μετάδοση γρανάζια / αλυσίδα (13/48)
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο κεντρικής δοκού, αλουμινένιο υποπλαίσιο με συνθετικά υλικά
Κάστερ(°) Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μήκος (mm) 2180
Πλάτος (mm) 807
Μεταξόνιο (mm) 1490
Ύψος (mm) 1270
Ύψος σέλας (mm) 940
Απόσταση από έδαφος (mm) 320
Βάρος (kg) 114,5
Ρεζερβουάρ (lt) 8-Ιαν
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι της Sachs, διάμετρος 48mm, διαδρομή 290mm, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς
Πίσω Αμορτισέρ Sachs με μοχλισμό, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς, προφόρτιση ελατηρίου, διαδρομή 290mm
Ελαστικά
Μπροστά 90/90-21
Πίσω 140/80-18
Φρένα 
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 260mm/δαγκάνα δύο εμβόλων της Nissin 
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220mm/δαγκάνα ενός εμβόλου της Nissin
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι / στροφές) Δ.Α.
Ροπή εργοστασίου (χλγρμ / στροφές) Δ.Α.

Φωτογραφίες οδήγησης


Στατικές φωτογραφίες


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Beta RR 450 2012 Test - Beta RR 400 2010 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon