.
Κατηγορία Beta
Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2012 13:00

Test - Beta RR 450 2012

 

Κόκκινη λαίλαπα

 



Του Τάκη Μανιάτη
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Ολοκληρωμένη πλέον με δικό της κινητήρα και προσωπικότητα, η νέα Beta RR 450 ντύνεται στο πάλαι ποτέ αγωνιστικό της χρώμα – το κόκκινο που χρησιμοποιούσαν οι Beta στις αρχές του ’80, και ξεχύνεται στα βουνά. Με ενισχύσεις στα σημεία, με μία τελείως ανάρτηση και τιμή προσφοράς, χτυπάει στα ίσα την κατηγορία των 450 στο enduro.

Στιβαρές… αλλαγές!


Μέσα σε κάτι παραπάνω από πέντε χρόνια, η μοτοσυκλέτα που έβαλε την Beta ξανά στο παιχνίδι που λέγεται enduro, έφτασε σε κορυφαίο επίπεδο. Δύο χρόνια πριν δέχθηκε νέο κινητήρα κατασκευής Beta, (πριν χρησιμοποιούσε KTM) και έκτοτε πήρε το δικό της δρόμο στους χωμάτινους δρόμους. Για το 2012 η Beta προχώρησε σε μικρές αλλαγές, - αλλά προχώρησε, αντίθετα με άλλες εταιρίες, βελτιώνοντας τόσο τον κινητήρα, όσο και το πλαίσιο. Από πλευράς πλαισίου, ενισχύθηκαν οι κάτω σωλήνες που αγκαλιάζουν τον κινητήρα, οι οποίοι πάχυναν από τα 25mm στα 28mm, για στιβαρότητα, ενώ νέα είναι το μπροστινό φτερό και η μάσκα. Τα πλαστικά έγιναν κατακόκκινα, με λευκά Number plates, κάνοντας το Beta RR 450 να βρίσκεται ανάμεσα στις ομορφότερες μοτοσυκλέτες. Μεγαλύτερη αλλαγή όμως αφορά στο μπροστινό σύστημα, το οποίο πλέον προέρχεται από την Sachs, αντί για το Marzzochi 45mm που χρησιμοποιούσε. Το νέο μπροστινό είναι ανεστραμμένο με διάμετρο 48mm και είναι η πρώτη προσπάθεια της γερμανικής εταιρίας που κατασκεύαζε μέχρι πρότινος μόνο αμορτισέρ.

Στον κινητήρα, η Beta προχώρησε σε βελτίωση των ρουλεμάν για αξιοπιστία, ενισχύθηκε η έδραση του εκκεντροφόρου και των βαλβιδών, η λίπανση της νέας γλίστρας καδένας. Ταυτόχρονα, το κιβώτιο ταχυτήτων αλλάχθηκαν τα γρανάζια της πρωτεύουσας μετάδοσης με σκληρότερα, όπως και οι φουρκέτες του κιβωτίου για θετικότερες αλλαγές. Νέα είναι και η τρόμπα συμπλέκτη της Brembo, που πήρε την θέση της AJS. Όσο περνάει ο καιρός τόσο γίνεται βελτίωση και τοποθέτηση κορυφαίων περιφερειακών, δείχνοντας ότι ο δρόμος που ακολουθεί η Beta είναι πολύ θετικός.

Βελτιωμένη και το φωνάζει!


Οδήγησα για πρώτη φορά την νέα 450 στην παρουσίαση που έγινε στην Ιταλία, στα μέσα του περασμένου καλοκαιριού. Εντύπωση είχε κάνει και τότε η τοποθέτηση του νέου μπροστινού συστήματος, αφού όλοι λέγαμε “τι όνειρο είδε η Beta και τοποθέτησε Sachs μπροστά”. Κι όμως, το μπροστινό δεν είχε στατική τριβή, το έβλεπες ότι ακόμη και σταματημένο, μπορούσες να το πιέσεις και αυτό λειτουργούσε αβίαστα, σαν εργοστασιακό. “Θα είναι τα μηχανάκια της παρουσίασης έτσι”, λέγαμε, πιστεύοντας πως, η Beta είχε “προσέξει” περισσότερο τα συγκεκριμένα τεμάχια, -θα ήταν και λογικό άλλωστε, συμβαίνει στις παρουσιάσεις.

Το μπροστινό του συγκεκριμένου 450 της δοκιμής, δουλεύει και αυτό άνετα. Συμπιέζεται με ένα απλό πάτημα των μαρσπιέ, μαζί με όλη την μοτοσυκλέτα. Βάζοντας το ένα χέρι στο τιμόνι και το άλλο στο ρεζερβουάρ, πιέζεις και νιώθεις την μοτοσυκλέτα να συμπιέζεται ομοιόμορφα. Όχι τόσο όσο στο 350 που οδηγήσαμε πρόσφατα, μιας και σε εκείνο οι αναρτήσεις είχαν γράψει περισσότερες ώρες. Αν κρίνουμε όμως από το αποτέλεσμα, σίγουρα του 450 που οδηγήσαμε θα μαλακώσουν κι άλλο με λίγες ώρες χρήσης.  Η μοτοσυκλέτα όμως στέκεται περήφανη στο ύψος της, και δείχνει ότι μέχρι και η επιλογή ελατηρίων δεν έγινε τυχαία. Τίθεται σε λειτουργία αμέσως, με το καλορυθμισμένο Keihin FCR 39mm να φωνάζει “είμαι καλύτερο από ψεκασμό!”, στο απότομο άνοιγμα του γκαζιού αντιδρά άμεσα και δίχως μπούκωμα, ενώ το ανέβασμα στροφών σε προδιαθέτει για την απόδοσή του. Υπάρχει σαφής διαφορά τόσο από το 350 όσο και το 400, και ο ήχος, αλλά και η αίσθηση στο δεξί γκριπ του 450, δείχνουν τσαμπουκά. Βρίσκεται πιο κοντά σε ήχο και απόκριση με το 498, και γι’ αυτό ξεκαθαρίζει ακόμη και σταματημένο, ότι “δεν παίζει”.

Θετικότερη παντού


Η τρόμπα συμπλέκτη είναι πιο μαλακιά, το νιώθεις καθώς την πιέζεις, ενώ η πρώτη σχέση κουμπώνει με περισσότερο “τσαγανό”. Το ίδιο συμβαίνει και με τις υπόλοιπες σχέσεις που δέχονται η μία την άλλη στο αλάνθαστο κιβώτιο ταχυτήτων, ακόμη και σε γρήγορες αλλαγές. Ο συμπλέκτης δείχνει ακούραστος και δεν παραπονιέται ούτε αν τον κρατάς πολλή ώρα σε γλιστερή ανηφορά. Σε αφήνει να ελέγξεις την δύναμη και το 450 έχει αρκετή από αυτή.
Η διαφορά με τους μικρότερους κυβισμούς γίνεται αμέσως αισθητή. Η αίσθηση του 450 είναι βαρύτερη, κάτι που έρχεται από την στροφορμή του μεγαλύτερου κυβισμού, και αυτό φαίνεται τόσο στις κλειστές στροφές, όσο και στις απότομες αλλαγές κλίσης. Το 450 δείχνει βαρύτερο και θα σε κουράσει πιο πολύ από τα μικρότερα μοντέλα, όμως παραμένει νυστέρι στην κατηγορία των 450, όντας άκαμπτο και απόλυτο. Κι εκεί που λες απόλυτο, και περιμένεις ότι θα είναι δύσκολο συνολικά, καταφέρνει με ένα μαγικό τρόπο να λειτουργεί άνετα, ξεκούραστα, φιλικά. Είναι πιο στιβαρό σίγουρα από το παλαιότερο, αλλά ο τρόπος με τον οποίο οι αναρτήσεις του συμπιέζονται, εξαλείφουν τις ανωμαλίες και διατηρούν τον αναβάτη αλώβητο, ξεκούραστο.

Εντύπωση προκαλεί η λειτουργία των αναρτήσεων. Το αμορτισέρ το γνωρίζαμε, έχει μαλακές ρυθμίσεις και ο μοχλισμός του λειτουργεί προοδευτικά, απορροφώντας τις ανωμαλίες. Η διατήρηση του τροχού στο έδαφος είναι παιχνίδι, και ο έλεγχος της δύναμης παραμένει στα χέρια του Sachs. Το μπροστινό σύστημα όμως είναι εκπληκτικό, και η πρώτη παρουσία της Sachs στα ανεστραμμένα μ προστινά, βραβεύεται με άριστα. Από τα πρώτα εκατοστά της διαδρομής συμπιέζεται άνετα, είναι προοδευτικό όσο το πιέζεις, ενώ δεν τερματίζει, όντας σκληρό στο τέλος της διαδρομής του. Ωστόσο, το Beta RR 450 σαν σύνολο, όντας σφιχτό, θα δείξει την δυσαρέσκεια του – ειδικά σε σύγκριση με το 350, σε κλειστές διαδρομές. Αν το βάλεις δίπλα σε άλλα 450, είναι μανιτζέβελο, και σε συγκρατεί στην σωστή θέση, αφήνοντάς σε, να το πιέζεις, δίνοντας πλήρη πληροφόρηση για το που πατάνε οι τροχοί του.

Ακριβέστατο σύνολο


Όντας σφιχτό και άκαμπτο, δίκαια σε προβληματίζει και σε κάνει να το συγκρίνεις με τα μικρότερα μοντέλα, κάτι άδικο. Είναι όμως τόσο μικρό σε διαστάσεις, τόσο στενό συνολικά, που σου επιτρέπει να μετακινείσαι άνετα στο μήκος της ίσιας σέλας, δίχως να βρίσκεις κάπου. Και αυτό, σε μπερδεύει, και άθελά σου το συγκρίνεις με μικρότερο! Μόνη αίσθηση από την όρθια οδήγηση είναι τα πόδια που αισθάνονται τους κάθετους σωλήνες του πλαισίου, κάτι που δίνει μία εικόνα για το ζύγισμα της μοτοσυκλέτας, και δεν ενοχλεί. Είσαι ψηλά, είσαι επιθετικά, διαθέτεις σωστούς μοχλούς, μπορείς να πιέσεις την μοτοσυκλέτα άνετα.

Η πίεση είναι κάτι που αρέσει στο Beta RR 450 το οποίο μόλις επιταχύνει, δείχνει τα δοντάκια του. Η στιβαρότητα κάνει εμφανή την παρουσία της και διατηρεί την σταθερότητα της μοτοσυκλέτας ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Τα χιλιόμετρα μαζεύονται εύκολα, οι αναρτήσεις λειτουργούν προοδευτικά, το RR παραμένει σταθερό, και ο αναβάτης ασχολείται μόνο με το δεξί γκριπ. Η Beta κατάφερε να συνδυάσει άριστα την ευχρηστία με την σταθερότητα και στο 450 νιώθεις άνετα από την πρώτη στιγμή. Δεν χρειάζεται να προσπαθήσεις να προσαρμοστείς στην μοτοσυκλέτα, απλά κάθεσαι πάνω και ανοίγεις το γκάζι. Και απολαμβάνεις έτσι υπέροχες πλαγιολισθήσεις σε ανοιχτές στροφές, δίνοντας όσο γκάζι ή συμπλέκτη θες. Δεν θα σε προδώσει.

Η δύναμη του 450 κάνει το RR να δείχνει “πολύ” ακόμη και σε γρήγορους αναβάτες. Ο κινητήρας του είναι γεμάτος στις χαμηλές, και σε αφήνει να το οδηγάς με λάθος επιλογή σχέσης. Είναι ροπάτος, ιδανικός για ερασιτεχνική χρήση, αλλά φωνάζει “τέρμα γκάζι” για να βγάλει τα κρυφά του χαρτιά. Πράγμα δύσκολο να συμβεί, μιας και το 450 δεν είναι παιχνίδι. Μαζεύει εύκολα χιλιόμετρα, σε αναγκάζει να κρατηθείς από το τιμόνι, αν και με κάποιο περίεργο τρόπο αποδίδει γραμμικά. Είναι όμως τόση η δύναμη που βγαίνει, που κουράζει γρήγορα και σε τεντώνει. Δεν περιμένεις λιγότερα από ένα 450, αλλά το Beta δείχνει ότι είναι πλήρως ανταγωνιστικό, απαιτητικό, και πολύ δυνατό.

Επιθετικό αλλά προσιτό!


Η επιθετική θέση οδήγησης του Beta RR 450 είναι δύσκολο να κρυφτεί. Ο χαρακτήρας του είναι “αγωνιστικός” και θα κοιτάξει στα μάτια τους προπονημένους ερασιτέχνες που θέλουν να συμμετάσχουν σε κάθε λογής αγώνες. Είναι σταθερό και προβλέψιμο, μπορεί εξίσου να οδηγηθεί σε πίστες motocross μιας και η στιβαρότητα του το επιτρέπει.

Διανύοντας μία χρονιά γεμάτη αλλαγές και βελτιώσεις, το Beta RR 450 είναι πιο φιλικό από ποτέ, πιο σταθερό και επιθετικό από ποτέ. Την συγκεκριμένη περίοδο, η ελληνική αντιπροσωπεία της Beta προσφέρει το RR 450 σε δελεαστική τιμή, στα 8.490euro, που βρίσκεται πολύ πιο κάτω από τον ανταγωνισμό. Μαζί του, δίνονται ως προίκα και ένα paddock jacket αλλά και μία μπλούζα polo, από τον κατάλογο αξεσουάρ της Beta. Με την εγγύηση να βρίσκεται στον ένα χρόνο, και την τιμή να προκαλεί, το φιλικότερο RR 450 αποτελεί έναν “προεπιλεγμένο στόχο”!

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Κατασκευαστής BETA
Μοντέλο RR 350 2012
Αντιπρόσωπος The Fuoristrada Co
Τιμή / αγωνιστική 8.490euro
Εγγύηση 3 μήνες
www.betamotor.com
Κινητήρας
Τύπος Μονοκύλινδρος, τετράχρονος, τετραβάλβιδος, υγρόψυκτος
Κυβισμός (c.c.) 449,39
Συμπίεση (:1) 11,95
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 95x 63,4
Τροφοδοσία καρμπυρατέρ Keihin FCR-MX 39
Σύστημα εξαγωγής μία σε μία
Λίπανση υγρό κάρτερ
Συμπλέκτης υγρός πολύδισκος υδραυλικός
Κιβώτιο ταχυτήτων 6
Μετάδοση γρανάζια / αλυσίδα (13/48)
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο κεντρικής δοκού, αλουμινένιο υποπλαίσιο με συνθετικά υλικά
Κάστερ(°) Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μήκος (mm) 2180
Πλάτος (mm) 807
Μεταξόνιο (mm) 1490
Ύψος (mm) 1270
Ύψος σέλας (mm) 940
Απόσταση από έδαφος (mm) 320
Βάρος (kg) 115,2
Ρεζερβουάρ (lt) 8
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι της Sachs, διάμετρος 48mm, διαδρομή 290mm, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς
Πίσω Αμορτισέρ Sachs με μοχλισμό, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς, προφόρτιση ελατηρίου, διαδρομή 290mm
Ελαστικά
Μπροστά 90/90-21
Πίσω 140/80-18
Φρένα 
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 260mm/δαγκάνα δύο εμβόλων της Nissin 
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220mm/δαγκάνα ενός εμβόλου της Nissin
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι / στροφές) Δ.Α.
Ροπή εργοστασίου (χλγρμ / στροφές) Δ.Α.

Φωτογραφίες οδήγησης


Στατικές φωτογραφίες


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Test - Beta RR 350 2012 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon