.
Κατηγορία EDITORIAL
Τρίτη, 05 Ιουλίου 2016 14:24

Editorial - Euro 4, περιορισμοί και καταργήσεις μοντέλων

 

Κάθε εμπόδιο για καλό

 

 

 

Τι σημαίνει ''προδιαγραφές Euro 4", τι αυτό περιλαμβάνει και ποιες αλλαγές θα πρέπει να γίνουν, ώστε τα μοντέλα που οδεύουν προς κατάργηση από φέτος, να συνεχίσουν να παράγονται... ή να εξαφανιστούν διά παντός;

Η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι νέα. Έχει καθοριστεί από το 2013, και αφορά σε μοντέλα μοτοσυκλετών που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά από την 1η Ιανουαρίου 2016. Όσα βρίσκονται ήδη στην παραγωγή, έχουν περιθώριο έως το τέλος του έτους, προκειμένου να εναρμονιστούν με τους κανονισμούς, ώστε από 1ης Ιανουαρίου 2017, να διατηρήσουν τη θέση τους στην αγορά.

Επιγραμματικά, οι προδιαγραφές Euro 4 εστιάζουν στα παρακάτω σημεία:
Στους ρύπους, τα μέγιστα επίπεδα των οποίων είναι δύο φορές αυστηρότερα από την πρότερη οδηγία Euro3. Στην υποχρεωτική ύπαρξη ABS σε μοτοσυκλέτες άνω των 125cc - όχι στα αμιγώς χωμάτινα μοντέλα ( ή ABS / συνδυασμένα φρένα, κάτω από τα 125cc ). Επίσης υποχρεωτική είναι η θύρα OBD 1, για σύνδεση και ηλεκτρονική διάγνωση σε κάθε συνεργείο - όχι μόνο εξουσιοδοτημένο. Τα ανώτατα επιτρεπτά επίπεδα θορύβου παραμένουν στα 80db (με τις ίδιες ''χαλαρότητες" στις εγκρίσεις τύπου), ενώ τέλος οι προδαγραφές αφορούν και στη δοκιμή αναθυμιάσεων με το ειδικό δοχείο αναθυμιάσεων καυσίμου.

Οι σημαντικότερες αλλαγές εξ' αυτών αφορούν στους ρύπους: 1,14g/km CO από 2.0g/km, 0,17g/km υδρογονάνθρακες από 0,3g/km, 0,09g/km NOx από 0,15g/km.
Έπειτα από την εφαρμογή των προδιαγραφών Euro3 το 2005, την τοποθέτηση των ψεκασμών και καταλυτών, είδαμε αλλαγές στις μοτοσυκλέτες, που δεν εστίασαν απαραίτητα στην απόλαυση. Με τις προδιαγραφές Euro5 να έρχονται το 2020, θα δούμε μοντέλα να φεύγουν τελείως από την αγορά ή να σχεδιάζονται εκ νέου, αν η αρχική σχεδίαση τους είναι τόσο παλιά που δεν συμφέρει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Οι πιο έξυπνοι κατασκευαστές έχουν ήδη αρχίσει τις ''επιθέσεις'' νέων, φιλικών προς τις προδιαγραφές Euro 4 (άρα και Euro 5, μιας και τα τέσσερα χρόνια είναι μία γκαζιά μακρυά), και φτάνει επιτέλους ο καιρός να δούμε πραγματικά νέες μοτοσυκλέτες από πλευράς κινητήρων, αφού έως τώρα απλώς δεν υπήρχε λόγος να γίνει κάτι τέτοιο (κάλυπταν τις προδιαγραφές Euro 3 με μικρές μόνο αλλαγές).

Κάθε εμπόδιο για καλό λοιπόν!

Υ.Γ. Δώδεκα μήνες πέρασαν και "κρατάτε" ήδη στα χέρια σας το 12ο τεύχος του μηνιαίου διαδραστικού BIKET e-Magazine. Ευχαριστούμε όλους τους αναγνώστες για την τόσο μεγάλη στήριξη και αποδοχή και θέτουμε ως στόχο να σας τροφοδοτούμε με δίτροχα όνειρα, για άλλους εκατόν δώδεκα μήνες τουλάχιστον!
Καλό καλοκαίρι σε όλους,
Τάκης Μανιάτης

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Ιουλίου 2016 15:16

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon