.
Κατηγορία EDITORIAL
Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2016 10:41

Editorial - Ιούνιος 2016 - Οδηγική παιδεία

 

Βάλτο καλά στο κεφάλι σου

 

 

Κάθε μέρα, τρεις άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα στην Ελλάδα. Μόνο στην έξοδο του Πάσχα, φέτος, από τις 22 Απριλίου έως και τις 5 Μαΐου, σκοτώθηκαν 44 άνθρωποι. Σε μία χώρα όπου η οδηγική παιδεία είναι ανύπαρκτη, αρκούν τα νούμερα για να καταλάβει κανείς ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά:

12.693 κλήσεις για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, το 2015, (και μιλάμε μόνο για όσους έτυχε να πέσουν σε κάποιο μπλόκο)
5.708 οδηγοί παραβίασαν τον κόκκινο σηματοδότη, την ίδια χρονιά
5.057 οδηγοί κινούνταν στο αντίθετο ρεύμα
13.432 οδηγούσαν χωρίς ζώνη
19.486 οδηγούσαν χωρίς κράνος
Δεν είναι όμως μόνο οι δρόμοι που φταίνε για τα ατυχήματα, δεν είναι μόνο οι ''άλλοι'' που μας κάνουν τη ζωή δύσκολη ή το κράτος που είναι διαλυμένο. Ναι, φταίνε και άλλοι παράγοντες, αλλά ο σημαντικότερος, είμαστε εμείς οι ίδιοι.
Να θυμίσουμε λοιπόν κάτι που πολλοί γνωρίζουν, στην πλειοψηφία τους όμως, αγνοούν: Τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων από τον γνωστό μας χώρο. Από το σπίτι, τη δουλειά, την καφετέρια, τα μέρη όπου νιώθουμε περισσότερο ασφαλείς, επειδή γνωρίζουμε τους κινδύνους τους. Σε τέτοια μέρη, προσέχουμε λιγότερο, και δεν φοράμε εξοπλισμό.
Και με την έλευση και επισήμως του καλοκαιριού, όπου ο πειρασμός για το γνωστό σετάκι βερμούδα-σαγιονάρα είναι μεγάλος, ας το βάλουμε καλά στο κεφάλι μας: Χωρίς κράνος και λοιπό προστατευτικό εξοπλισμό, ούτε μέτρο. Εκτός αν θέλετε να αποτελείτε μέρος της προαναφερθείσας στατιστικής...

Τάκης Μανιάτης

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2016 10:41

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon