.
Κατηγορία EDITORIAL
Τετάρτη, 10 Μαϊος 2017 15:37

Editorial Μαίου 2017

 

Ασφάλεια και διεύρυνση της αγοράς

 

Πώς θα μπορούσε να βελτιωθεί η ασφάλεια των μοτοσυκλετών, η είσοδος νέων αναβατών, οι εκδηλώσεις, οι πωλήσεις, στον χώρο του δικύκλου; Με ένα κλαδικό όργανο που σκέφτεται δίκυκλα, οραματίζεται δίκυκλα, προγραμματίζεται δίκυκλα.

Με τον κλάδο της μοτοσυκλέτας να βρίσκεται τόσα χρόνια ενταγμένος στον ΣΕΑΑ (Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων), το δίκυκλο δεν υπήρχε παρά μόνο ως όνομα μέσα στο κατασταστικό, παρά το ότι στον ίδιο τον ΣΕΑΑ βρισκόντουσαν ήδη οι περισσότερες εταιρίες που αντιπροσωπεύουν δίκυκλα.

Το μεγάλο βήμα που έγινε πρόσφατα, την 21η Μαρτίου 2017, αφορούσε στην ξεχωριστή αντιπροσώπευση των δικύκλων προς το κράτος, με ένα παρακλάδι μέσα στον ΣΕΑΑ. Από τις πρώτες αρχαιρεσίες της 11ης Απριλίου, εκλέχθηκε το νέο ξεχωριστό διοικητικό ενώ έγιναν και οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να προστεθεί στα αρχικά του ΣΕΑΑ το ''Δικύκλων'' δίπλα στο "Αυτοκινήτων".

Αυτή είναι μία μεγάλη στιγμή για την μοτοσυκλέτα, μιας και ο ΣΕΑΑ που υφίσταται από το 1934, είναι αυτός που φροντίζει για την ανάπτυξη της αγοράς οχημάτων στην χώρα μας, την προβολή των προϊόντων των εταιριών-μελών, την ενημέρωση των καταναλωτών, την προστασία του περιβάλλοντος από αυτά, την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, την διατήρηση της άρτιας κατάστασης του στόλου οχημάτων μέσω των ΚΤΕΟ, την βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών. Και εδώ και 83 χρόνια, ο οι λέξεις "δίκυκλο" ή "μοτοσυκλέτα" δεν περιλαμβάνονταν στον τίτλο του ΣΕΑΑ, ενώ η έμφαση ήταν ξεκάθαρα στην προώθηση του "ασφαλούς" αυτοκινήτου. Θέλετε ένα απλό παράδειγμα; Ένας 18χρονος οδηγεί αυτοκίνητο με 500 άλογα, αλλά μοτοσυκλέτα έως 125 κυβικά εκατοστά.

Ο ΣΕΑΑ ξεπερνά τα εθνικά σύνορα, όντας μέλος του Συνδέσμου Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) καθώς και του Συνδέσμου Ευρωπαίων Κατασκευαστών Μοτοσυκλετών (ACEM). Όπως καταλαβαίνετε, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, το αυτοκίνητο εκπροσωπείται με τον καλύτερο τρόπο, ενώ η μοτοσυκλέτα, μέχρι πρότινος, ήταν το παραπαίδι.

Για πρώτη φορά λοιπόν, οι εταιρίες που αντιπροσωπεύουν μοτοσυκλέτες στην χώρα μας, συνεργάζονται στενά με στόχο την καλυτέρευση των συνθηκών, την βελτίωση της ασφάλειας, την προβολή των προϊόντων (τους) και φυσικά την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Το πρώτο βήμα που έγινε προς αυτή την κατεύθυνση προφανώς κάποιοι το είδατε, το γευτήκατε, το ζήσατε: Ήταν η Έκθεση Μοτοσυκλέτας, η οποία μετά από διακοπή εννέα ετών, επανήλθε δυναμικά. Ήταν το αποτέλεσμα συνεργασίας των εταιριών και ανάθεσης του έργου σε γνωστό οργανωτή.

Η καρδιά της μοτοσυκλέτας χτύπησε στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας, από τις 20 έως τις 24 Απριλίου. Και οι επισκέπτες που ξεπέρασαν τους 33.000, έδειξαν ότι διψάνε για μοτοσυκλετιστικές εκδηλώσεις.

Είπαμε πως οι εταιρίες ενώθηκαν με στόχο την άνοδο της αγοράς. Τι ακολουθεί; Η διεύρυνση της αγοράς. Πως μπορεί να γίνει αυτό; Έχοντας μία Ομοσπονδία η οποία δεν έχει καταφέρει μέσω των αγώνων να βάλει νέο αίμα στις μοτοσυκλέτες, μη παρέχοντας κίνητρα ή μη ακολουθώντας/αντιγράφοντας τα ευρωπαϊκά πρότυπα, στρεφόμαστε αναγκαστικά στο ευρύ κοινό: Στο αυτοκινητιστικό.

Κακά τα ψέματα. Είναι πολλοί οι αναβάτες που έχουν έρθει τα τελευταία χρόνια από τον χώρο του αυτοκινήτου, ψάχνοντας μοτοσυκλέτες που παρέχουν την πολυτέλεια που ήδη γνωρίζουν. Παραδείγματα θα βρείτε πολλά γύρω σας.

Ένα από τα επόμενα βήματα του νεοσύστατου ξεχωριστού Κλάδου Δικύκλου, είναι η πρόταση για οδήγηση μοτοσυκλέτας με δίπλωμα αυτοκινήτου. Μαθαίνουμε από αντιπροσώπους των εταιριών εισαγωγέων δικύκλων πως όντως προωθούν μία τέτοια πρόταση στο Υπουργείο Μεταφορών.

Σας φαίνεται ''ξένο''; Συμβαίνει ήδη σε σύγχρονες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Πολωνία). Συμβαίνει ήδη στην Ελλάδα με το τρίκυκλο της Piaggio, MP3 LT το οποίο οδηγείται μόνο με δίπλωμα αυτοκινήτου. Άρα δεν είναι κάτι νέο, αρκεί να γίνει σωστά, να θεσπιστούν εξετάσεις με τις οποίες θα πιστοποιείται κάποιος οδηγός για το πως μπορεί να οδηγήσει και μοτοσυκλέτα έως 125 κυβικών εκατοστών με το δίπλωμα αυτοκινήτου που διαθέτει ήδη 5 χρόνια.
Ας δούμε εν συντομία κάποιους από τους στόχους του ΣΕΑΑ για τα δίκυκλα, διαβάζοντας αυτούσιο το άρθρο από το αντίστοιχο site:

• Η επαναφορά του μέτρου που ίσχυε ως το 2009 για την ανανέωση του στόλου κυκλοφορούντων δικύκλων, με κίνητρα αντικατάστασης των παλαιών, ρυπογόνων με καινούρια, πλέον προηγμένα και ασφαλή.
• Η δυνατότητα οδήγησης ελαφρού δικύκλου (ως 125 κ. εκ.) στους έμπειρους οδηγούς Ι.Χ..
• Ο εκσυγχρονισμός των ηλικιακών απαιτήσεων για την απόκτηση άδειας οδήγησης δικύκλου, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, με βάση τις κοινωνικές συνθήκες.
• Η δυνατότητα επιστροφής του καταβληθέντος Τέλους Ταξινόμησης στις επιχειρήσεις που τυχόν επιθυμούν να επανεξάγουν δίκυκλα σε άλλη χώρα.
• Η διατήρηση της άρτιας κατάστασης του στόλου κυκλοφορούντων δικύκλων, μέσω της καλής λειτουργίας των ΚΤΕΔ και του θεσμού των ΚΕΚ /ΚΕΘ.

Ο νεοσυσταθείς Κλάδος Εισαγωγέων Δικύκλων εντός του ΣΕΑΑ, έχει αρχίσει ήδη την δουλειά. Μέσα σε λίγους μήνες εργασιών, το Δίκυκλο στάθηκε επάξια δίπλα στο Αυτοκίνητο, μέσα στον Κλάδο Εισαγωγέων.

Τα πρώτα αποτελέσματα έχουν ήδη φανεί, και σύμφωνα με την παραπάνω ανακοίνωση που αφορά στους στόχους του ΣΕΑΑ, περιμένουμε τουλάχιστον την εφαρμογή απόσυρσης μέσω κινήτρων για αντικατάσταση των παλαιών μοτοσυκλετών με νέες καθώς και προσαρμογή των αδειών οδήγησης κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα.


Σύγχρονα μέτρα και αποφάσεις για ασφαλή οδήγηση, εισροή νέων αναβατών, σωστή αντιμετώπιση των υφιστάμενων.
Ευχόμαστε καλή επιτυχία και καλή συνεργασία μεταξύ των εταιριών - μελών. Γιατί μόνο έτσι θα πάει μπροστά η μοτοσυκλέτα στην χώρα μας.

Τάκης Μανιάτης

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 10 Μαϊος 2017 16:08

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Editorial Απριλίου 2017 Editorial Ιουνίου 2017 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon