.
Κατηγορία EDITORIAL
Παρασκευή, 07 Απριλίου 2017 12:09

Editorial Απριλίου 2017

 

Τέσσερα χρόνια από τη ζωή σου

 

Το θέμα δεν είναι νέο. Είναι παλιό, και συχνά- πυκνά επανέρχεται. Αλλά προφανώς είναι τόσα τα οφέλη που το σπρώχνουν ξανά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας για να επανέλθει ξανά στην επικαιρότητα, όταν κάποιοι ''βαρεμένοι'', το ξυπνήσουν.

Διήθηση (lane filtering)! Αυτό που οι περισσότεροι αναβάτες δικύκλων κάνουν κάθε μέρα μετακινούμενοι στην δουλειά, στην βόλτα, στην διασκέδαση, αγνοώντας πιθανότατα πως είναι παράνομο. Η διήθηση δίνει ένα ουσιαστικό πλεονέκτημα στην μοτοσυκλέτα, το scooter, το παπί, αφού ασκώντας την, μπορείς να περάσεις ανάμεσα από τα σταματημένα αυτοκίνητα, κερδίζοντας σημαντικό χρόνο στην μετακίνηση σου.

Ας δούμε όμως σε τι παρανομίες εμπλέκεται / μπορεί να εμπλακεί ο αναβάτης που επιλέγει την διήθηση, αντί την αναμονή στην σειρά, πίσω από τα αυτοκίνητα: 

1. Άρθρο 19 του ΚΟΚ (Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας): ...''ο αναβάτης δεν συμμορφώνεται με την υπάρχουσα επί του οδοστρώματος διαγράμμιση που υποδεικνύει κίνηση οχημάτων σε στοίχους και δεν ασκεί τον έλεγχο και την εποπτεία του οχήματος ώστε να δύναται να εκτελέσει τους απαιτούμενους χειρισμούς για αποφυγή ατυχήματος.."

2. Άρθρο 16 παρ. 3 του ΚΟΚ: ..."Επιχειρεί παράνομη, αντικανονική και ανέλεγκτη προσπέραση επί της διακεκομμένης διαχωριστικής γραμμής των λωρίδων κυκλοφορίας, δεν κινείται μέσα στα όρια μίας λωρίδας κυκλοφορίας..."

3. Άρθρο 12 ΚΟΚ: ..."Δεν οδηγεί με σύνεση και με διαρκώς τεταμένη την προσοχή, δημιουργώντας έτσι κινδύνους ως προς την κυκλοφορία των οχημάτων και εν γένει των λοιπών χρηστών της οδού..."

Σε αυτά τα παραπάνω ''υπέπεσε'' μοτοσυκλετίστρια όταν έπειτα από προσπάθεια να περάσει ανάμεσα από σταματημένα αυτοκίνητα, έπεσε, χτύπησε, κινήθηκε νομικά και έχασε την δίκη. Και δίκαια, αν το δούμε νομικά. 

Ας δούμε τι γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο όμως.

Στην Νότια Αυστραλία, από τις 17 Απριλίου 2017 θα επιτρέπεται νόμιμα η διήθηση τηρουμένων κάποιων συνθηκών, όπως όταν τα αυτοκίνητα είναι σταματημένα σε μποτιλιάρισμα, ή εάν κινούνται με ταχύτητες έως 30χ.α.ω., από αναβάτες με δίπλωμα μεγάλων μοτοσυκλετών. Λογικότατο θα λέγαμε. Μην επιβραβεύουμε την διήθηση με 150χ.α.ω. στην εθνική οδό! Οι Αυστραλοί, το απαγορεύουν σε σχολικές ζώνες, σε διαβάσεις πεζών, δίπλα σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα, ανάμεσα σε αυτοκίνητο και πεζοδρόμιο, σε πλατείες, κ.α. 

Στην Καλιφόρνια, ο κυβερνήτης Jerry Brown έχει υπογράψει και επικυρώσει τον νόμο 51 - Assembly Bill 51, νομιμοποιώντας την κίνηση μοτοσυκλετών μεταξύ δύο λωρίδων. Μάλιστα σε αυτό το τεράστιο βήμα που σκέφτονται να εφαρμόσουν η Νεβάδα, η Τζόρτζια, η Ουάσινγκτον, το Όρεγκον και το Τέξας, ο νόμος επιτρέπει την συνεργασία της California Highway Patrol - της αστυνομίας, με ομάδες που προωθούν την ασφάλεια των αναβατών μοτοσυκλέτας. 

Και στη Γαλλία, εδώ και ένα χρόνο, από την 1η Φεβρουαρίου 2016, επετράπη δοκιμαστικά η διήθηση για τέσσερα χρόνια, σε 11 διαμερίσματα του Παρισίου, με όριο τα 50χ.α.ω., απαγορεύοντας παράλληλα την προσπέραση ανάμεσα σε δύο δίκυκλα την ώρα αυτής. 

Ανάμεσα στα θετικά της περίπτωση της Γαλλίας είναι πως οι σχολές οδήγησης μπορούν να διδάσκουν την πρακτική, οι ασφαλιστικές εταιρίες να αποζημιώνουν τον αναβάτη, και ''αναγκάζει'' τους οδηγούς αυτοκινήτων να δείχνουν περισσότερη προσοχή στους αναβάτες δικύκλων.

Στην χώρα μας, η μοτοσυκλέτα σε όλες της τις μορφές, χρησιμοποιείται ως μέσο μετακίνησης για αρκετούς λόγους, ένας από τους οποίους είναι και η ευκολία στην χρήση σε μποτιλιαρισμένες διαδρομές. 

Ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο επιλέχθηκε άλλωστε τα τελευταία χρόνια από πολλούς κατόχους αυτοκινήτων, που έκαναν ''στροφή'' ώστε να αξιοποιήσουν καλύτερα τον καθημερινό χρόνο τους. 

Ο χρόνος αυτός, που περνάει ένας οδηγός μέσα στο αυτοκίνητο του, οδηγώντας καθημερινά για όλη του τη ζωή, μετρήθηκε πριν από χρόνια από το κορυφαίο παλαιότερο περιοδικό αυτοκινήτου στην χώρα μας. Το νούμερο, αθροιστικά, είναι τρομερά και συγκλονιστικά... απελπιστικό: Τέσσερα χρόνια! Τέσσερα χρόνια συνολικά, από την ωραία σου ζωή, τα περνάς στο κάθισμα σου, πηγαίνοντας στις δουλειές σου, στην βόλτα σου, στις μετακινήσεις σου, καθημερινά! Τέσσερα ολόκληρα χρόνια, από την μία και μοναδική ζωή που έχεις.

Το σκέφτεσαι; Μπορείς να το αναλογιστείς; Θα έκανες κάτι για να πάρεις πίσω τη ζωή σου και να εκμεταλλευτείς αλλιώς αυτά τα χρόνια;

Σκέψου λοιπόν την μετακίνηση σου με μοτοσυκλέτα. Λιγότερος χρόνος για να πας στη δουλειά σου καθημερινά. Αυτό από μόνο του αρκεί. Θα βρεις και άλλους λόγους σίγουρα. Εκτός αν θέλεις να παραμείνεις δέσμιος του συστήματος, αγοράζοντας το μεγαλύτερο κινητό / tablet και απεριόριστα δεδομένα, ώστε να σερφάρεις στο internet κολλημένος στην κίνηση, αυτά τα τέσσερα χρόνια της ζωής σου.

Η διήθηση βοηθάει στην καθημερινότητα. Όχι παράνομα, με προδιαγραφές και ένα σωστό πλαίσιο λειτουργίας.

Η διήθηση είναι σοβαρή λύση. Φανταστείτε μία πόλη με αυτοκίνητα και δίκυκλα παραταγμένα το ένα πίσω από το άλλο. Χιλιόμετρα ουράς. Τώρα φανταστείτε τα δίκυκλα ανάμεσα τους. Καλύτερα ε;

Ας ακολουθήσει και η Ελλάδα τα παραδείγματα ξένων χωρών που αναφέραμε, και ας σεβαστούμε όλοι, όλους.

Η μοτοσυκλέτα, είναι λύση.

Είναι ζήτημα... τεσσάρων ετών ζωής!

Τάκης Μανιάτης

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 10 Μαϊος 2017 16:07

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Editorial Μαρτίου 2017 Editorial Μαίου 2017 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon