.
Κατηγορία EDITORIAL
Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2017 14:40

Editorial Ιουνίου 2017

 

Τα 6 φ

 

Του Τάκη Μανιάτη

Η καθημερινή οδήγηση μοτοσυκλέτας στην πόλη είναι ίσως ένας από τους πιο δύσκολους τομείς για εκπαίδευση, γιατί συμβαίνουν δύο τινά: Έχεις να αντιμετωπίσεις διάφορους αστάθμητους παράγοντες κάθε δευτερόλεπτο, και την σιγουριά της γνώσης της περιοχής στην οποία κινείσαι. Η οποία τελικά σε ξαφνιάζει αρνητικά.

Στα μέσα του Μαϊου, ο παγκόσμιος πρωταθλητής MotoGP 2006, Nicky Hayden, είχε ένα τροχαίο σε προπόνηση με το ποδήλατο του, στην Ιταλία. Τροχαίο που τον έστειλε αρχικά στο νοσοκομείο, για να καταλήξει έπειτα, μετά από 5 μέρες, αφήνοντας ένα τεράστιο ερωτηματικό στην παγκόσμια μοτοσυκλετιστική κοινότητα. Λεπτομέρειες για τις συνθήκες αλλά και αφιέρωμα στον μοναδικό αναβάτη και άνθρωπο, θα διαβάσετε σε επόμενες σελίδες. Το θέμα είναι ότι ο Hayden, σύμφωνα με κάμερες ασφαλείας, αφαιρέθηκε και κοίταζε το ipod του, και πέρασε ένα STOP, με αποτέλεσμα να τον χτυπήσει το αυτοκίνητο.

Ο Hayden. Ένας παγκόσμιος πρωταθλητής, γεννημένος πάνω στην μοτοσυκλέτα, που πάλευε με τα θηρία φρενάροντας πολλές φορές από τα 340 χιλιόμετρα την ώρα. Ήταν η στιγμή, που όμως δεν γυρίζει πίσω.

Οι κίνδυνοι στην άσφαλτο είναι πολλοί, με τις λακκούβες, τα νερά, τους πεζούς, τα ζώα, τα στοιχεία της φύσης, τα άλλα οχήματα, να έρχονται κόντρα στην εστίαση του αναβάτη σε αυτό που πρέπει να κάνει: Να οδηγεί. Να είναι προσηλωμένος σε αυτό που κάνει. Χωρίς να του αποσπά κάτι την προσοχή. Σε αυτό, έρχονται και προστίθενται και τα δεκάδες προβλήματα του καθενός, οικονομικά, συναισθηματικά, επαγγελματικά, κλπ, και ένα κινητό που χτυπάει κάθε στιγμή, λες και δεν μπορείς να σταματήσεις για να απαντήσεις λίγο πιο κάτω.

Ας σταθούμε στα 6 Φ, που είναι από τα πλέον σημαντικά που συναντάμε καθημερινά στην οδήγηση μας.

Φανάρια
Περνάμε ποτέ με... πράσινο μόλις αυτό ανοίγει; Όχι αμέσως, γιατί - ειδικά στην Ελλάδα, μπορεί να περάσει κάποιος από την άλλη πλευρά με το γνωστό ''βαθύ πορτοκαλί''.

Φλας
Δίνουμε βάση στα αναμμένα φλας; Ναι, αλλά πάντα έχουμε στο μυαλό μας ότι μπορεί ο οδηγός να το έχει ξεχάσει, και να κινηθεί τελικά αντίθετα από εκεί που περιμέναμε.

Φώτα
Ανοίγουμε τα φώτα μας και το πρωί, σε περίπτωση που η μοτοσυκλέτα μας δεν είναι νέο μοντέλο ώστε να λειτουργούν έτσι από μόνα τους. Περισσότερο φως θα βοηθήσει στην διάκριση της μοτοσυκλέτας μας από μακριά - τα προβολάκια, συμβάλλουν σε αυτό και μας ξεχωρίζουν από τα αυτοκίνητα.

Φρένα
Ίσως είναι αργά να ξεκινήσουμε την διαδικασία φρεναρίσματος, όταν χρειαστεί - τα δάκτυλα μας πρέπει να βρίσκονται κοντά / πάνω στην μανέτα, το πόδι κοντά στο ποδόφρενο. Ένα δευτερόλεπτο είναι ο χρόνος που απαιτείται ώστε η εντολή από τον εγκέφαλο μας να μεταφέρει το δάκτυλο μας από το γκριπ, στην μανέτα. Με 100χ.α.ω., το 1'', μεταφράζεται σε 27,7 μέτρα απόστασης....

Φορτηγά
Είναι μεγαλύτερα από εμάς, δεν συμφέρει να τα βάλουμε μαζί τους. Έχουν κιόλας μεγάλο νεκρό πεδίο όρασης, και δεν μπορούν να μας δουν. Αν βλέπουμε τον οδηγό από τον καθρέπτη του, τότε πιθανότατα μπορεί να μας δει και αυτός. Ισχύει για όλα τα οχήματα. Προσπερνάμε από απόσταση, κινούμαστε σε απόσταση ασφαλείας, δεν κλεινόμαστε δίπλα τους όταν πηγαίνουν σε στροφή.

Φαντασία
Θεωρούμε ότι κάθε στιγμή κινδυνεύουμε, και σκεφτόμαστε το χειρότερο σενάριο. Ότι ο ταξιτζής θα σταματήσει για να πάρει πελάτη, ακόμη και στην μέση του δρόμου με τις τρεις λωρίδες, ότι πίσω από κάθε λεωφορείο ή φορτηγό κρύβεται ένας πεζός που θα πεταχτεί, ότι κάποιος θα στρίψει χωρίς φλας, ότι κάποιος θα περάσει με κόκκινο φανάρι, ή ότι ένας πεζός θα κατεβεί απότομα από το πεζοδρόμιο, εκτός διάβασης, για να περάσει τρέχοντας. Έτσι, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να είμαστε προετοιμασμένοι όταν συμβεί κάτι άσχημο και να το προλάβουμε.

Σκεφτόμαστε επίσης ότι πίσω από το δέντρο, στην διασταύρωση, μπορεί να υπάρχει ένα κρυμμένο STOP, όπως αυτό που δεν πρόσεξε - πιθανότατα - ο Nicky Hayden.

Και άλλα πολλά που καλό θα ήταν να βάλουμε σε μία τάξη, για να είμαστε τακτοποιημένοι σαν οδηγοί, περισσότερο ασφαλείς.

Βασιζόμενοι στα παραπάνω, ξεκινάμε την παρουσίαση τεχνικών οδήγησης σε κάθε τεύχος, χωρισμένες σε ξεχωριστές ενότητες, με σκοπό την βελτίωση των αναβατών. Από τον μετρ του είδους, Θανάση Χούντρα, και την σχολή του, Riding School.

Καλή ανάγνωση!

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2017 14:47

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Editorial Μαίου 2017 Editorial Ιουλίου 2017 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon