.
Κατηγορία Harley - Davidson
Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2013 14:25

Test - Harley-Davidson FLHX Street Glide 2013

Δυναμισμός και πολυτέλεια

 


Του Τάκη Μανιάτη
Συνεργάστηκε ο Νίκος Προβιάς

Με ποιοτικό ήχο, Bat –Wing fering, στυλάτες βαλίτσες και άπλετο χρώμιο, η Street Glide αποτελεί την ενσάρκωση του Αμερικάνικου μοτοσυκλετιστικού τουρισμού. Ο τρόπος λειτουργίας, οι ανέσεις, η ακριβή ταυτότητα αλλά και αυτή η μοναδική χροιά του δικύλινδρου, το επιβεβαιώνουν.

Ιστορία σαράντα ετών


Αν μιλήσεις στους Ευρωπαίους αναβάτες για τουρισμό με μοτοσυκλέτα, θα σου απαντήσουν με καταιγισμό προτάσεων που συμπληρώνουν άνετα τα δάκτυλα και των δύο χεριών. Καμία από αυτές δεν θα είναι βαριά κι ασήκωτη, αργή και νωχελική, ογκώδης και μακριά. Η Street Glide όμως έρχεται έτοιμη και φορτωμένη με τις απαντήσεις της σε όλους όσοι θεωρούν ότι sexy μοτοσυκλέτες είναι μόνο οι αδύνατες και γραμμωμένες. Όπως και με τις γυναίκες φυσικά, και τα αντίστοιχα γούστα. Στην Harley, αυτό το μοναδικό τροφαντό fering με την ονομασία Bat – Wing που σχεδιάστηκε από τον ίδιο Willie G.Davidson το 1969 και εδράζεται απευθείας στα καλάμια του μπροστινού συστήματος, είναι και αυτό που χαρακτηρίζει το μοντέλο και προσφέρει τα μέγιστα στην ταξιδιωτική του χρήση. Είναι χαμηλό, φαρδύ, καλύπτει τα χέρια στέλνει τον αέρα ακριβώς λίγο πιο πάνω όταν οδηγάς με ανοιχτό κράνος. Λες και είναι σχεδιασμένο επίτηδες, με την ζελατίνα του jet κράνους στο άνω σημείο, αλλά και όταν έχεις τελείως κατεβασμένη την ζελατίνα, κάτι δεν σου πάει καλά. Με τα κλασικά κράνη jet, δίχως ζελατίνα, με αυτά που έχουμε συνδέσει τους αναβάτες Harley, δένει μια χαρά οδηγικά η Street Glide, ταιριάζει καλύτερα και οπτικά, δίνοντας έτσι σε ένα παλιό στυλ μία ιδιαίτερη αξία.

Κι όμως, η Street Glide του 2012, αν και καταφέρνει έντονα να μην προδίδει την ακριβή ημερομηνία γέννησής της, δείχνει για φρέσκο μοντέλο, αλλά και σε προδιαθέτει για μία αντοχή στον χρόνο. Φτιαγμένη για να ταξιδεύει σε σταθερούς ρυθμούς με τα πρώτα τριψήφια νούμερα στο ταχύμετρο, διαθέτει στερεοφωνικό σύστημα, ιδανικό για να ακούς τις ροκιές σου στην εθνική οδό. Και όσο αυξάνει η ταχύτητα, τόσο θα αυξηθεί αυτόματα η ένταση ανάλογα με τα χιλιόμετρα, η θα το ρυθμίσεις εσύ, από τους ποιοτικούς θηριώδεις διακόπτες που προσφέρονται γι’ αυτή τη δουλειά.

Ανέσεις αυτοκινήτου


Τα όργανα είναι αυτοκινητικού τύπου, αεροπορικού θα λέγαμε ότι ταιριάζει καλύτερα στην οπτική τους τουλάχιστον πλευρά. Όλα τους αναλογικά, με τον χιλιομετρητή και το στροφόμετρο να βρίσκονται στη μέση, πλαισιωμένα από δείκτες για την θερμοκρασία, το λάδι, το καύσιμο και τα volt της μπαταρίας. Οι ανέσεις συμπληρώνονται με την ύπαρξη cruise control που αυξομειώνει την ταχύτητα από τον δεξί διακόπτη, έτσι ώστε να ρυθμίζεις τους ρυθμούς της βόλτας ανάλογα με τους παλμούς της καρδιάς σου. Το ανοιχτό τιμόνι σε τοποθετεί ξεκούραστα με τα χέρια να σου φέρνουν εικόνες από ταινίες εποχής και το μπροστινό τμήμα της σέλας να σε κρατάει γερά. Με τα πόδια στα φαρδιά και μακριά επίπεδα μαρσπιέ, ο αναβάτης απολαμβάνει “χούφτωμα και πατήματα” πάνω στην Street Glide, και τα μεγάλα λεβιέ φρένου και ταχυτήτων, θα βρεθούν στην πορεία του ποδιού όποτε χρειαστεί να λειτουργήσουν.

Δύο πλαϊνές βαλίτσες ενσωματωμένες άριστα στον όγκο της Street Glide προσθέτουν κύρος και αποθηκευτικούς χώρους για όσους ταξιδεύουν, αλλά και για όσους μετακινούνται με στυλ. Και η σέλα του συνεπιβάτη; Δεν θα λέγαμε ότι είναι και η πιο άνετη, αλλά πιστεύουμε ότι δεν θα τεθεί πρόβλημα άνεσης, μιας και ως είθισται, πίσω από τους αναβάτες των Harley βρίσκονται συνήθως “τοποθετημένες” μικρές σε διαστάσεις υπάρξεις.
Η Harley ωστόσο, έχει κατασκευάσει για την Street Glide ένα εντυπωσιακό σε αίσθηση πίσω μέρος, με το μεταλλικό φτερό να φτάνει μέχρι κάτω, να συμπληρώνεται σε πλάτος από τις βαλίτσες, αλλά και τα δύο εκατέρωθεν τοποθετημένα φλας και το κεντρικό LED να προσθέτει τεχνολογία.

Διαφορετική παρουσία


Η Street Glide δεν γίνεται να περάσει απαρατήρητη. Όπου και αν κινηθείς, τα μάτια θα πέσουν πάνω σου, άσχετα αν μισείς ή αγαπάς αυτό το στυλ μοτοσυκλετών. Το μπλε μεταλλικό χρώμα της βαφής, ενισχυμένο με μεγάλα κομμάτια μετάλλου στην μίξη του, γυαλίζει στο ήλιο και αντικατοπτρίζει την custom βαφή που στα Harley έρχεται ως standard.Όπως και το 22,7 λίτρων χωρητικότητας ρεζερβουάρ του, το οποίο είναι “τελειωμένο” στο χέρι, και η ποιότητα της βαφής κάνει την διαφορά από τον ανταγωνισμό. Μπορεί η κατανάλωση να παίζει ρόλο την εποχή μας, αλλά στον κάτοχο ενός Harley, το επίπεδο γυαλίσματος του ρεζερβουάρ, είναι σημαντικότερο. Όπως και το νίκελ διακοσμητικό που το διατρέχει που συμπληρώνει την εικόνα. Αλλά και το μπροστινό μέρος που τραβάει τα μάτια, με το θηριώδες άνω τμήμα του συμβατικού πιρουνιού να μαγνητίζει το βλέμμα, διαπιστώνεις ότι το νίκελ βρίσκεται άπλετα παντού και σε κερδίζει με την γυαλάδα του.

Το συναντάς στο μπροστινό τμήμα, στις προστατευτικές μπάρες, στις εκατέρωθεν χαμηλά τοποθετημένες εξατμίσεις, και φυσικά στα καπάκια του V 2 διάταξης κινητήρα, χωρητικότητας103 κυβικών ιντσών ή 1800 κυβικών εκατοστών (!). Αφήνεις τα μάτια σου να τον διατρέξουν και καταλαβαίνεις ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για ποιοτικά λάθη σε έναν κινητήρα Harley Davidson. Η λεπτομέρεια επάνω του κάνει τη διαφορά και η χύτευση, το μαύρο βάψιμο των κεφαλών, τα νίκελ σε όλα τα μέταλλα, κάνουν αυτό τον κινητήρα με τους δύο εκκεντροφόρους να δείχνει state of the art. Είναι αερόψυκτος, 103 ιντσών, με ηλεκτρονικό ψεκασμό, με βελτιωμένη απόκριση στο άνοιγμα του γκαζιού, με ήρεμη λειτουργία στις χαμηλές στροφές. Με εξάρι κιβώτιο ταχυτήτων και σύστημα cruise control προκειμένου να απολαμβάνεις περισσότερο τις επιδόσεις του. Όμως, παρά την χαρακτηριστική λειτουργία, οι μηχανικοί κατάφεραν χάρη στην νέα στήριξη του κινητήρα που γίνεται πλέον σε τέσσερα σημεία με ελαστικές βάσεις, να προσφέρουν μειωμένους κραδασμούς.

Επιλογή ρυθμού


Διαλέγεις την μουσική σου στο ηχοσύστημα της Harman /Kardon με τα δύο ηχεία των 20W, ανοίγεις το ράδιο ή πατάς play στο CD ή mp3 που αγαπάς, και ξεκινάς ελεύθερος την βόλτα σου. Με τον αέρα να σε χαϊδεύει, τον δικύλινδρο V να γουργουρίζει ανάμεσα στα πόδια σου, η αίσθηση της Harley Davidson Street Glide είναι μοναδική. Το ομολογώ: Δεν μου αρέσουν οι Harley. Στην Street Glide όμως, η τεχνολογία με την διαχρονική σχεδίαση και την μοναδικότητα στην οδήγηση, συνδυάζονται άριστα. Θες το μαλακό κιβώτιο που κουμπώνει τις ταχύτητες καλύτερα και από την πιο σύγχρονη μοτοσυκλέτα; Θέλεις η λειτουργία του κινητήρα που θυμίζει ελβετικό ρολόι, και δεν χάνει στροφή ανά λεπτό, σε όποιο σημείο και αν έχεις το γκάζι; Θέλεις ο όγκος που ελέγχεται με άνεση λόγω του χαμηλού κέντρου βάρους και του εύκολου πατήματος στο έδαφος;

Σημασία έχει, πως όσο και αν αντιπαθώ τα Harley, και ειδικά την συγκεκριμένη ογκώδη μοτοσυκλέτα με το “παλαιού τύπου” fering, αυτή καταφέρνει να μου δείχνει θετικά σημεία που μου αυξάνουν το ενδιαφέρον και με κάνουν να θυμάμαι συνεχώς την εμπειρία της οδήγησής της. Ο κινητήρας της λειτουργεί άψογα, γουργουρίζει για την ακρίβεια, με την άνεση που του δίνει ο μεγάλος κυβισμός. Άνεση που δείχνει την σωστή ρύθμιση που έχει γίνει από τους μηχανικούς ώστε να μην σου φεύγει ένα σφράγισμα σε κάθε κύκλο λειτουργίας του τετράχρονου κινητήρα. Από τις πολύ χαμηλές στροφές, ο V προσφέρει ιδανική ροπή για να μετακινηθείς άνετα, αψηφώντας κλίσεις του οδοστρώματος ή βάρος στην μοτοσυκλέτα. “Ψηλά” δεν χρειάζεται να το δουλέψεις, προσφέρει όλη τη χάρη του στις χαμηλές στροφές, ταιριάζει άριστα με το όλο concept που η Harley έχει προικίσει την Street Glide. Με 14,1 χιλιογραμμόμετρα ροπής, μπορείς να κάνεις την βόλτα σου έχοντας διαθέσιμη όσο ώθηση θες, όποτε την θες, και αυτό, χωρίς σκορτσαρίσματα και παράπονα από τα 1800 κυβικά.

Βελτιώσεις στην οδήγηση


Η Harley, στην Street Glide του 2012, διαθέτει νέες βελτιωμένες ρυθμίσεις στο μπροστινό σύστημα διαμέτρου 41 χιλιοστών. Μπορεί αυτό να φαίνεται μικρό για τα.. 372 κιλά της μοτοσυκλέτας, αλλά είναι όσο σκληρό και προοδευτικό απαιτείται για την χρήση της. Ο συνδυασμός με τα δύο αμορτισέρ που ρυθμίζονται με αέρα, δίνει την στιβαρότητα που απαιτείται, ενώ παραδόξως και λόγω βάρους, δεν εμφανίζονται ελαστικότητες στο πλαίσιο μονής δοκού που χρησιμοποιεί. Οι μικρές διαδρομές των αναρτήσεων, το χαμηλό κέντρο βάρους, το μεγάλο μήκος στα 2.443mm, δίνουν στην Street Glide μία μοναδική ποιότητα κύλισης που σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά του κινητήρα, την κάνουν απολαυστική. Σταθερή στις στροφές, προβλέψιμη στις ανοιχτές στροφές και παραδόξως, άνετη – για τις διαστάσεις της- στην…. πόλη.

Μετακινεί τα κιλά της με χάρη, λειτουργεί ομοιόμορφα και ποιοτικά, λικνίζεται στους ρυθμούς που ο αναβάτης χαλαρά έχει προεπιλέξει στο μυαλό του, σε βάζει στον δικό της ρυθμό απολαυστικής οδήγησης. Η οδήγηση της Street Glide είναι εμπειρία απ’ όποια πλευρά και αν την δεις: Από την ιστορική πλευρά, μίας μοτοσυκλέτας που καταφέρνει να συνδυάζει ρετρό στυλ και σχεδίαση από τα παλιά, με σύγχρονη αισθητική και φρέσκιες τεχνολογικές λύσεις. Από την οικονομική πλευρά, του χλιδάτου αέρα που αποπνέει με τον όγκο και τα dollars να διαφαίνονται σε κάθε εκατοστό του σώματος της. Αλλά και από την ασφάλεια που προσφέρει, μιας και η Street Glide,διαθέτει τελευταίας τεχνολογίας σύστημα αντιμπλοκαρίσματος ABS, το οποίο μάλιστα λειτουργεί εξαιρετικά. Όση δύναμη και να βάλεις στα φρένα, η μοτοσυκλέτα θα σταματήσει άνετα παρά τα κιλά της, χωρίς να νιώσεις το σύστημα να επεμβαίνει και να επιμηκύνει το φρενάρισμα.

Διαχρονικότητα


Το όνομα της Harley Davidson έχει την δική του υπερ-εκατονταετή ιστορία. Η σειρά CVO επίσης, στην οποία ανήκει η Street Glide που, έχει και αυτή την δική της ιστορία. Εταιρία, σειρά, μοντέλο, κάθε ένα με ιστορία που μένει σταθερή στο χρόνο και αποκτά ιδιαίτερη σημασία όσο περνούν τα χρόνια. Σαν την αξία στο παλιό καλό κρασί στο οποίο – αν παραμένει φυσικά σφραγισμένο και ξαπλωμένο, η ποιότητα αλλά και η τιμή, ανεβαίνει.

Η Street Glide αφορά αυτούς που μπορούν καταρχάς να την αποκτήσουν και κατά δεύτερον, να την χαρούν σε μία μοναδική βόλτα, σε μία παραλιακή οδό, σε ένα ταξίδι με χαλαρό ρυθμό, με τα προβλήματα στην άκρη και την μουσική να ακούγεται ποιοτικά. Είναι ένα “εργαλείο” που θα παραμείνει ζωντανό και λειτουργικό όσα χρόνια και αν περάσουν. Πάντα θα είναι αυτό που είναι, πάντα θα προσφέρει μία μοναδική χροιά στην ζωή του ιδιοκτήτη της. Και παρά το ότι δεν μου αρέσουν τα Harley, πάντα θα ήθελα μία Street Glide στο γκαράζ μου, για μία μοναδική, διαφορετική βόλτα, αραιά και που.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Harley Davidson
Μοντέλο Street Glide
Αντιπρόσωπος Δ.Α.
Τιμή βασικής έκδοσης Δ.Α.
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Τετράχρονος, Αερόψυκτος, V45 Δικύλινδρος, 4 βαλβίδες / κύλινδρο
Κυβισμός (κ.εκ.) 1802
Διάμετρος x Διαδρομή (mm) 101,6 x 111,3
Συμπίεση (:1) 9,15
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός (ESPFI)
Σύστημα εξαγωγής 2 σε 1 σε 2
Λίπανση Υγρό κάρτερ, αντλία λαδιού
Εκκίνηση Μίζα
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος μηχανικός
Μετάδοση 6 σχέσεων με ιμάντα
Πλαίσιο
Τύπος  Ατσάλινο σωληνωτό μονής δοκού
Κάστερ (°) 29.2°
Ίχνος (mm) 170 mm
Μεταξόνιο (mm) 1.613
Ύψος σέλας (mm) 696
Μήκος (mm) 2443
Πλάτος (mm) 965
Απόσταση εδάφους (mm) 130
Βάρος (kg)  372
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα 22,7 (lt)
Αναρτήσεις
Μπροστά - Τύπος / Διαδρομή (mm) Τηλεσκοπικό πιρούνι Showa 41mm / διαδρομή 117mm
Πίσω - Τύπος / Διαδρομή (mm) Δύο αμορτισέρ Showa με μοχλισμό / διαδρομή 51mm
Ελαστικά
Μπροστά 130/60B19 61H
Πίσω 180/55B18 80H
Φρένα
Μπροστά Δίσκοι διαμέτρου 320mm με δαγκάνες 4 εμβόλων και ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 320mm με δαγκάνα 2 εμβόλων και ABS
Εξοπλισμός
Αναλογικό ταχύμετρο, ψηφιακό στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, αντίστροφος χιλιομετρητής, 
ABS, ένδειξη 6ης ταχύτητας, ρεζέρβα, ένδειξη σχέσης κιβωτίου, ένδειξη ψεκασμού, ώρα, φώτα, φλας, συναγερμός
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (Hp/rpm) Δ.Α.
Ροπή εργοστασίου (Kgm/rpm) 14,1/3500

Φωτογραφίες οδήγησης

Τεχνικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 10 Ιουνίου 2014 14:06

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Harley-Davidson V-Rod Anniversary 2012 Test – Harley-Davidson Dyna Super Glide 2012 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon