.
Κατηγορία Harley - Davidson
Πέμπτη, 09 Μαϊος 2013 11:18

Test – Harley-Davidson Dyna Super Glide 2012

Γνήσια απόγονος

 

Του Τάκη Μανιάτη

Συνεργάστηκε ο Νίκος Προβιάς

Σαράντα δύο χρόνια μετά την πρώτη της παρουσίαση, Harley Davidson διατηρεί αναλλοίωτη αλλά βελτιωμένη την Dyna Super Glide στην γκάμα της.
Όπως και να την δεις, η Dyna Super Glide Custom είναι μία γνήσια Harley Davidson, μία custom που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1971 και συνεχίζει ασταμάτητα την πορεία της στο χρόνο.

Σαράντα δύο χρόνια μαζί

Η χαμηλή σέλα, το ψηλά τοποθετημένο τιμόνι που προσφέρει μία εργονομική στάση σώματος, ο αερόψυκτος κινητήρας με περιεχόμενη γωνία 45 μοιρών, δίνουν ακόμη και σήμερα στην Super Glide μία μοναδική εικόνα.
Τι άλλαξε στο πέρασμα των χρόνων; Η Super Glide έχει ψεκασμό κι έτσι αποδίδει γραμμικά από το πρώτο άνοιγμα του γκαζιού αλλά έχει και μίζα και παίρνει μπροστά πανεύκολα. Σας φαίνονται αυτά δεδομένα; Κι όμως, χρόνια πριν, τέτοιες πολυτέλειες δεν ήταν εφικτές κάνοντας ακόμη και τους πιο σκληρούς να δακρύσουν στην εκκίνηση και την οδήγηση μίας Super Glide.
H τελευταία της σειράς Dyna, έχει εξοπλιστεί με τους διακόπτες νέας γενιάς οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι εργονομικοί με μεγάλα κουμπιά. Διαθέτει επίσης και οθόνη LCD τοποθετημένη πάνω στο ρεζερβουάρ σε γυαλισμένη μεταλλική βάση, που προσθέτει μία νότα ομορφιάς στην θέα του αναβάτη.
Αναβάθμιση υπάρχει ωστόσο και στα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά της Super Glide, με την νέα μονάδα ηλεκτρονικής ανάφλεξης ECU που έχει τοποθετηθεί. Αυτή, συνεργάζεται με το επίσης νέο σύστημα ABS που είναι διαθέσιμο ως έξτρα, το οποίο έχει δεχθεί και αυτό με τη σειρά του βελτίωση στο τελευταίο μοντέλο.

Dyna σε όλα της

Κοιτώντας την τελευταία Super Glide χαζεύεις με την ποιότητα των μετάλλων. Τι κι αν είναι μοντέλο 2012,τι κι αν θα ήταν του 1971, η ποιότητα σε κάνει να πιστεύεις ότι αυτή η μοτοσυκλέτα θα παραμείνει έτσι για τα επόμενα 42 χρόνια, αλλά και παραπάνω. Το φινίρισμα είναι τυπικά αμερικάνικο, τα μέταλλα ποιοτικά, το γυάλισμα στα καπάκια του κινητήρα σε στραβώνει καθώς ο ήλιος αντανακλά. Όπου υπάρχει χρώμιο, αδυνατείς να βγάλεις φωτογραφία μιας και το είδωλο σου εμφανίζεται πάνω του, χωρίς καν να το έχεις γυαλίσει. Στην βάση της οθόνης στο ρεζερβουάρ, στα καπάκι του κινητήρα, στο μεταλλικό κάλυμμα του ιμάντα, στα φλας αλλά και στο τιμόνι, το νίκελ περισσεύει και ομορφαίνει. Ειδικά το σημείο με τις διπλές μακριές εξατμίσεις είναι το ομορφότερο της μοτοσυκλέτας. Το πορτοκαλί χρώμα με τις “μπίλιες” στην σύστασή του προσθέτει γυαλάδα κι αυτό και οι ακτινωτοί τροχοί, συμπληρώνουν την όμορφη εικόνα.
Η θέση οδήγησης τοποθετεί τον αναβάτη σε όρθια θέση, με τα πόδια να σχηματίζουν γωνία 90 μοιρών, κάτι που τους ευνοημένους υψομετρικά από τη φύση, θα τους δυσκολέψει. Τα πόδια πατούν σε λαστιχένια στρογγυλά μαρσπιέ κι έτσι μπορούν άνετα να μετακινηθούν στην θέση που βολεύεται ο αναβάτης, ενώ η όρθια στάση σώματος είναι βολική για καθημερινή χρήση. Εργονομικά τοποθετημένο είναι και το τιμόνι, το οποίο έρχεται να δώσει μία φυσιολογική στάση στον αναβάτη, δείχνοντας πως η Super Glide μπορεί να οδηγείται καθημερινά με άνεση.

Καθημερινή άνεση

Όσο και αν μπορεί να φανεί αδύνατο, η Super Glide είναι μία μοτοσυκλέτα που έχει σχεδιαστεί για να καλύπτει τις καθημερινές μετακινήσεις με άνεση. Το τρίγωνο των αποστάσεων τιμόνι – μαρσπιέ, σέλα, βρίσκεται σε ιδανικά νούμερα κι έτσι ο αναβάτης θα νιώσει άνετα από την πρώτη στιγμή. Όχι βέβαια και ο συνεπιβάτης στον οποίο αναλογεί μικρό μερίδιο σέλας, αλλά εκεί θα πρέπει ο αναβάτης να επιλέξει ανάλογες διαστάσεις συνεπιβάτη ώστε να… περνάνε αμφότεροι καλύτερα.

Η άνεση από το μπροστινό σύστημα ανάρτησης είναι πολύ καλή σε σημείο που αυτό λειτουργεί προοδευτικά από την αρχική του διαδρομή, αποσβένοντας τις ανωμαλίες χαρακτηριστικά. Τα αμορτισέρ όμως έχουν μικρή διαδρομή και σε κάποιες λακκούβες θα μεταφέρουν χτυπήματα στους επιβαίνοντες, ενώ η χαμηλή μοτοσυκλέτα θα βρει τα μαρσπιέ της στην άσφαλτο, καθώς θα τελειώνει η διαδρομή της ανάρτησης.
Ο κινητήρας των 96 κυβικών ιντσών, ή 1584 κυβικών εκατοστών, τραβάει την προσοχή με τον ήχο του και την λειτουργία του. Αν και έχει μετρηθεί να αποδίδει μέχρι και 65 ίππους στον τροχό, σημασία έχει η ροπή που παρουσιάζει από τις χαμηλές στροφές. Η Harley τονίζει το σημείο αυτό στο οποίο από τις 3.200 σ.α.λ. φτάνει τα 81 λιμπρόποδα (11,2 χιλιόγραμμα) τα οποία έρχονται γεμάτα και ορεξάτα, να κινήσουν τα 295 κιλά της με χάρη.

Ο κινητήρας διαθέτει την όρεξη να το κάνει, το γκάζι σε βοηθάει, και η βόλτα με αργές ταχύτητες γίνεται απόλαυση. Η ροπή σε οδηγεί σε όμορφες στιγμές με την ροπή να τεντώνει τον ιμάντα και να μεταδίδει την κίνηση ομαλά, να σε σπρώχνει σαν ένα δυνατό αεράκι μπροστά. Το Εκμεταλλεύεσαι τις χαμηλές στροφές της περιοχής λειτουργίας του κινητήρα για να οδηγήσεις ξεκούραστα, και το μαλακό 6άρι κιβώτιο που λειτουργεί σαν να καρφώνεις μαχαίρι στο βούτυρο, συνηγορεί στην απροβλημάτιστη βόλτα. Οι ελαστικές βάσεις στις οποίες είναι τοποθετημένος ο κινητήρας έχουν μειώσει τους κραδασμούς, κι έτσι φαίνεται πως τίποτα δεν θα ενοχλήσει μία ξεκούραστη βόλτα με την Dyna Super Glide Custom.

Ιδανική Harley

Μπορεί ο κινητήρας των 103 ιντσών να έχει αντικαταστήσει αυτόν με τις 96 ίντσες, που χρησιμοποιεί η Super Glide, αλλά η αίσθηση στην οδήγηση παραμένει ακόμη μοναδική. Είναι τυπική Αμερικάνικη V2, πολιτισμένη όσο γίνεται, φιλική σε καθημερινή χρήση, ποιοτική στην λειτουργία. Η Super Glide Custom είναι μία από τις πλέον αναγνωρίσιμες Harley Davidson και τιμά την σειρά Dyna με την παρουσία της. Και σαν μία γνήσια Αμερικάνικη κατασκευή, θα παραμείνει αναλλοίωτη στο γκαράζ σας για όσα χρόνια εσείς επιθυμείτε.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Harley Davidson
Μοντέλο Street Glide
Αντιπρόσωπος Δ.Α.
Τιμή βασικής έκδοσης Δ.Α.
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Τετράχρονος, Αερόψυκτος, V45 Δικύλινδρος, 4 βαλβίδες / κύλινδρο
Κυβισμός (κ.εκ.) 1585
Διάμετρος x Διαδρομή (mm) 95,3 Χ 111,1
Συμπίεση (:1)  9,2
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός (ESPFI)
Σύστημα εξαγωγής  2 σε 1 σε 2 
Λίπανση  Υγρό κάρτερ, αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος μηχανικός
Μετάδοση 6 σχέσεων με ιμάντα
Πλαίσιο
Τύπος   Ατσάλινο σωληνωτό μονής δοκού
Κάστερ (°)  29°
Ίχνος (mm) 119mm
Μεταξόνιο (mm)
1.625
Ύψος σέλας (mm) 710
Μήκος (mm) 2345
Πλάτος (mm) 965
Απόσταση εδάφους (mm) 120
Βάρος (kg)   295
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα  18,9 (lt) 
Αναρτήσεις
Μπροστά - Τύπος / Διαδρομή (mm) Τηλεσκοπικό πιρούνι
Πίσω - Τύπος / Διαδρομή (mm) Δύο αμορτισέρ 
Ελαστικά 
Μπροστά 100/90-19 57H
Πίσω  160/70-17 73V
Φρένα
Μπροστά Δίσκοι διαμέτρου 320mm με δαγκάνες 4 εμβόλων και ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 320mm με δαγκάνα 2 εμβόλων και ABS 
Εξοπλισμός
Αναλογικό ταχύμετρο, ψηφιακό στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, αντίστροφος χιλιομετρητής,  
ABS, ένδειξη 6ης ταχύτητας, ρεζέρβα, ένδειξη σχέσης κιβωτίου, ένδειξη ψεκασμού, ώρα, φώτα, φλας, συναγερμός 
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (Hp/rpm)  Δ.Α.
Ροπή εργοστασίου (Kgm/rpm)  14,1/3500

Οδηγικές φωτογραφίες

Στατικές φωτογραφίες

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 10 Ιουνίου 2014 14:04

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon