.
Κατηγορία Harley - Davidson
Τετάρτη, 04 Ιουλίου 2012 11:33

Test - Harley-Davidson V-Rod Anniversary 2012

Δέκα χρόνια ακόμη

 

Του Τάκη Μανιάτη
Συνεργάστηκε ο Νίκος Προβιάς

H V-Rod είναι η "άλλη" πλευρά της Harley Davidson, αυτή που έφερε την τεχνολογία κόντρα στην παράδοση και σήκωσε θύελλα αντιδράσεων ακόμη και μέσα στην αμερικάνικη οικογένεια. Η V-Rod γιορτάζει, κλείνει τα δέκα της χρόνια, και η επετειακή της έκδοση είναι μαύρη και πιο κακιά από ποτέ.

Επανάσταση


Δέκα χρόνια πριν, η Harley φώναξε τους μηχανικούς της Porsche και τους ζήτησε να σχεδιάσουν έναν κινητήρα, σύγχρονο και με δυνατή απόδοση, ο οποίος όμως να συνδέεται με τους ιστορικούς V2 της αμερικάνικης εταιρίας. Το αποτέλεσμα ονομάστηκε Revolution – επανάσταση δηλαδή, και για τέτοια επρόκειτο, αφού ήταν ανήκουστο για κάποιον να οδηγάει Harley υγρόψυκτο και χωρίς κραδασμούς. “Αυτό δεν είναι Harley, τα Harley ακούγονται και δουλεύουν αλλιώς”  ήταν μία χαρακτηριστική ατάκα από τους πιο μυημένους, κι όντως έτσι είναι, γιατί ο κινητήρας του V-Rod αρχικά σχεδιάστηκε για να κινήσει μία μοτοσυκλέτα sport της τότε θυγατρικής Buell. Λόγω μεγέθους και βάρους όμως ταίριαξε στο ύφος της Harley, κι έτσι γεννήθηκε το πρώτο διαφορετικό – επαναστατικό - Harley. Κι έκτοτε ξεκίνησαν οι μάχες μεταξύ των σκληροπυρηνικών αναβατών της Harley, που δεν έδειχναν διατεθειμένοι να αλλάξουν την παράδοση με την τεχνολογία. Υγρόψυξη εναντίον αερόψυξης, κραδασμοί εναντίον… μη κραδασμών, εκκεντροφόροι επικεφαλής, εναντίων οστηρίων.
Αυτή η προσπάθεια της δημιουργίας μίας τελείως διαφορετικής Harley, μέσα στην Harley, με το όνομα Harley και χαρακτήρα διαφορετικό από Harley, είχε καλό αποτέλεσμα τελικά. Το δημιούργημα έφτασε μάλιστα να γιορτάζει τα δέκα χρόνια στην παραγωγή, και η πρώτη επετειακή έκδοση, ήρθε να σφραγίσει αυτή την δεκαετία με μικρές αλλαγές. Και όπως αρμόζει σε κάθε επέτειο, το νέο V-Rod έρχεται στολισμένο φορώντας τα καλά του, τα κατάμαυρα καλά του για την ακρίβεια.
Η νέα επετειακή έκδοση του V-Rod προσφέρεται σε τρεις χρωματισμούς, με τον μαύρο να είναι σίγουρα ο πιο εντυπωσιακός. Μικρές αλλαγές έχουν γίνει σε γυαλισμένα τμήματα του κινητήρα, στο νέο πίσω φανάρι που διαθέτει LED, στην εξάτμιση, στην μικρή ζελατίνα, αλλά και στους τροχούς που είναι πεντάμπρατσοι με δύο ακτίνες στο κάθε μπράτσο και ελαφρύτεροι κατά 1,7kg ο πίσω και 2,18 κιλά ο μπροστινός, σε σύγκριση με της απλής έκδοσης! Βέβαια, στο πέρασμα των χρόνων, πολλά ήταν αυτά που άλλαξαν στο V-Rod από το 2002 μέχρι σήμερα, και η έκδοση είναι πιο ολοκληρωμένη από ποτέ. Από τα αρχικά 1130 κυβικά εκατοστά έφτασε τα 1250cc το 2008 και παρεμένει σε αυτά, ενώ “πήρε” και δέκα άλογα παραπάνω, στα 125, από τα 115.

Διαφορετικότητα

Για ποιους σχεδιάστηκε η Harley Davidson V-Rod; Αν σκόπευε στους ήδη υπάρχοντες κατόχους, τους υφιστάμενους πελάτες, που αναζητούν σε μία Harley την διαφορετικότητα, τότε πιθανότατα θα ήταν καμένο χαρτί. Η V-Rod είχε σαν στόχο τους αναβάτες που αρέσκονται στην οδήγηση μίας cruiser με μεγάλη ροπή και ιπποδύναμη, μία μοτοσυκλέτα που να προσφέρει δυνατές επιταχύνσεις αλλά ταυτόχρονα και κύρος και ποιότητα. Όλα αυτά κατάφερε να τα συνδυάσει το V-Rod, και οι προηγούμενες φτιαγμένες εκδόσεις που έχει παρουσιάσει η Harley σε συνεργασία με το βελτιωτικό της τμήμα, το αποδεικνύουν. Αλλά και η εμφάνιση του V-Rod σε κολλάζει μιας και είναι μυώδες, στενό, μακρύ, με φαρδύ ελαστικό και επιθετικές διπλές απολήξεις των εξατμίσεων. Το μαύρο χρώμα σε όλα τα μεταλλικά μέρη, στο ρεζερβουάρ, στο πλαίσιο, στον κινητήρα, στο ψαλίδι, το μπροστινό σύστημα, τις μανέτες, το τιμόνι και το φανάρι, αλλά και στις πλάκες του μπροστινού, είναι προκλητικό. Ποιοτικό και γυαλισμένο, σου τραβάει το μάτι και η κορυφαία βαφή σε κάνει να θες να το αγγίξεις. Το αλουμίνιο των εξατμίσεων σπάει την μαυρίλα αλλά η γυαλάδα κυριαρχεί, ενώ η πορτοκαλί ρίγα στα στεφάνια των τροχών, δίνει σπορ τόνο και ταιριάζει άριστα με την ρίγα που περικλείει το λογότυπο στο ρεζερβουάρ. Το ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα συμπληρώνει την επιθετική εικόνα που το V-Rod σαν γνήσιο cruiser πρεσβεύει. Όμως, η θέση οδήγησης που φέρνει εικόνες από dragster στο μυαλό, συνδυασμένες με μία δόση άνετης καθημερινότητας, σε κερδίζει.

Νέα αίσθηση

Μεγάλες αλλαγές έγιναν ωστόσο και στην θέση οδήγησης. Το νέο V-Rod τοποθετεί τον αναβάτη πιο άνετα μιας και δεν χρειάζεται να σκύψει τόσο μπροστά, αφού το τιμόνι μεταφέρθηκε πιο πίσω, κατά 7,5 εκατοστά. Ταυτόχρονα, τα μαρσπιέ τοποθετήθηκαν 2,5 εκατοστά πιο κοντά και η θέση τώρα είναι πιο βολική. Ο αναβάτης μπορεί να κάθεται πιο άνετα στη μοτοσυκλέτα αντί να διπλώνει σαν τελικό s πάνω της.
Στο πλαίσιο, μειώθηκε κατά δύο μοίρες η γωνία κάστερ (από τις 36 στις 34) έτσι ώστε να βελτιωθεί το στρίψιμο αλλά και η αίσθηση του μπροστινού συστήματος. Ωστόσο, το μεταξόνιο παρέμεινε ως είχε, και σε συνδυασμό με το 240άρι πίσω ελαστικό, νομίζεις ότι το V-Rod δεν θα μπορεί να στρίψει με τίποτα. Κι όμως το αδυνάτισμα από τους τροχούς αλλά και η μείωση της γωνίας κάστερ, σε συνδυασμό με την πιο όρθια θέση οδήγησης, σε αφήνουν να οδηγείς άνετα. Η αλλαγή κλίσης γίνεται πιο εύκολα και το μακρύ V-Rod σε προκαλεί να το οδηγήσεις γρήγορα. Μπορείς να το πιέσεις και να απολαύσεις τις προοδευτικές αναρτήσεις του, σε σημείο που θα βρεις γρήγορα τα μαρσπιέ στην άσφαλτο. Είναι πιο εύκολο στην οδήγηση από το προηγούμενο απλό μοντέλο, στρίβει πιο γρήγορα, ωστόσο, πάλι θα χρειαστείς το πλάτος ολόκληρου του δρόμου για να το στρίψεις επιτόπου. Το μικρό κόψιμο τιμονιού δημιουργεί ένα θέμα στις επιτόπου στροφές, και μέσα στην κίνηση, αλλά αυτά δεν είναι κριτήρια για ένα Harley, ειδικά για ένα V-Rod. Ωστόσο, η χαμηλά τοποθετημένη σέλα στα 678mm θα φανεί πολύ φιλόξενη μιας και όλοι οι αναβάτες θα μπορέσουν να πατήσουν κάτω για να ελέγξουν το διαφορετικό αυτό Harley. Η απόλαυση με το V-Rod βέβαια έρχεται όταν αποφασίζεις να το οδηγήσεις γρήγορα, όπως θα έκανες σε ένα πιο βαρύ και πιο αργό Harley.

Ευχρηστία και δύναμη

Ο ήχος του V2 με εσωτερική γωνία 60 μοιρών είναι τραχύς, σε αφήνει να καταλάβεις ότι έχει τα κότσια να επιταχύνει γρήγορα, σε κάθε άνοιγμα του γκαζιού. Η ροπή του έρχεται ομαλά από τις χαμηλές στροφές και αμέσως καταλαβαίνεις ότι διαφέρει από ένα απλό Harley με συμβατικό κινητήρα. Η ελαστικότητα από τις πολύ χαμηλές στροφές περιστροφής είναι χαρακτηριστική και ανεξάρτητα με την σχέση που έχεις επιλέξει στο πεντάρι κιβώτιο, επιταχύνει γραμμικά. Μπορείς έτσι να απολαύσεις μία ήρεμη βόλτα δουλεύοντας τον κινητήρα ξεκούραστα, έχοντας την άνεση των μαλακών αναρτήσεων να σε συντροφεύουν. Παρά την μικρή διαδρομή τους, 102mm και 74mm για μπροστά και πίσω, εκπλήσσουν με την λειτουργία τους. Είναι τόσο άνετες που σε κάνουν να ξεχνάς ότι οδηγάς κάτι τόσο σφιχτό. Το σφικτό πλαίσιο, οι μαλακές αναρτήσεις, το μαλακό κιβώτιο και ο ροπάτος κινητήρας, δημιουργούν ένα ιδανικό σύνολο για μία ξεχωριστή βόλτα.
Η επιτάχυνση είναι στο μενού του V-Rod που θα δείξει τα δόντια του όταν χρειαστεί, δίχως να βάλει φωτιά στην άσφαλτο. Η ομαλότητα της μετάδοσης του ιμάντα θα φροντίσει για την γρήγορη μετάδοση και η αδιάκοπη παροχή απόδοσης, θα δώσει σταθερότητα στην επιτάχυνση μέχρι ο δείκτης του στροφομέτρου να στοχεύσει στο κόκκινο. Ο τρόπος με τον οποίο ανεβάζει στροφές σβέλτα δείχνει την επιρροή της Porsche και η διαφορά από όποιο άλλο Harley είναι εμφανής. Νιώθεις το πίσω μέρος να γλυστράει ελαφρώς στην πίεση του V2 και παίρνεις μία γεύση από τις εκκινήσεις στους αγώνες dragster. Διάθεση για παιχνίδια θα έχεις πάνω στη σέλα του V-Rod, για κόντρες σε φανάρια με άλλες μεγάλου κυβισμού μοτοσυκλέτες. Θα ήταν όμως βάρβαρη μία τέτοια χρήση μιας και το V-Rod είναι cruiser με δύναμη και ροπή, αλλά με γνήσιο αμερικάνικο χαρακτήρα που επιζητά ποιοτικές γρήγορες βόλτες.

Δέκα χρόνια ακόμη

Τα πρώτα χρόνια ήρθαν και έφυγαν γρήγορα, αφήνοντας στην αγορά μία μοτοσυκλέτα μοναδική. Η Harley Davidson παρήγαγε την special έκδοση μόνο για φέτος, σε τρεις χρωματισμούς, αλλά θεωρούμε ότι το μαύρο ταιριάζει περισσότερο στην άγρια πλευρά του χαρακτήρα του. Η Harley κατάφερε να διατηρήσει μία διαφορετική μοτοσυκλέτα στην γκάμα της και να δώσει ακόμη και σε αυτούς που δεν συμπαθούν την φίρμα, ένα σημαντικό λόγο για να την γλυκοκοιτούν. Η μοναδικότητα του μοντέλου θα υφίσταται μόνο για την φετινή χρονιά και όσοι θέλουν ένα τέτοιο θα πρέπει να βιαστούν πριν περάσει η επέτειος. Μετά, θα πρέπει να στηθούν στην ουρά για την επέτειο των είκοσι ετών, μιας και το V-Rod έδειξε ότι τόσο ο επαναστατικός κινητήρας του αλλά και το μοναδικό του σχέδιο, θα είναι εκεί και θα μας περιμένουν σε μία νέα επετειακή έκδοση.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Harley Davidson
Μοντέλο V-Rod 10 Years Anniversary Nightrod Special
Αντιπρόσωπος Folli Follie Group
Τιμή βασικής έκδοσης 22.950euro
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Τετράχρονος, Υγρόψυκτος, V60, Δικύλινδρος, 4 βαλβίδες / κύλινδρο, Revolution
Κυβισμός (κ.εκ.) 1250
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ) 105 x 72
Συμπίεση (:1) 11,5
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός (ESPFI)
Σύστημα εξαγωγής 2 σε 2
Λίπανση Υγρό κάρτερ, αντλία λαδιού
Εκκίνηση Μίζα
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος μηχανικός
Μετάδοση 5 σχέσεων με ιμάντα
Πλαίσιο
Τύπος  Αλουμινένιο δύο δοκών
Κάστερ (°) 34
Ίχνος (χιλ) 142
Μεταξόνιο (χιλ) 1.705
Ύψος σέλας (χιλ) 675
Μήκος (χιλ) 2440
Απόσταση εδάφους (χιλ) 115
Πλάτος Δ.Α.
Βάρος (kg)  289
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα 19(lt)
Αναρτήσεις
Μπροστά - Τύπος / Διαδρομή (χιλ) Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα Showa 43mm / διαδρομή   102mm
Πίσω - Τύπος / Διαδρομή (χιλ) Δύο αμορτισέρ Showa / διαδρομή 74mm, προφόρτηση ελατηρίων
Ελαστικά
Μπροστά Dunlop 120/70ZR-19 60W
Πίσω Dunlop 240/40R-18 79V
Φρένα
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 300mm με δαγκάνες 4 εμβόλων
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 292mm με δαγκάνα 4 εμβόλων
Εξοπλισμός
Αναλογικό ταχύμετρο, ψηφιακό στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, αντίστροφος χιλιομετρητής, 
ρεζέρβα, ένδειξη σχέσης κιβωτίου, ένδειξη ψεκασμού, ώρα, φώτα, φλας
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (Hp/rpm) 125/7.500
Ροπή εργοστασίου (Kgm/rpm) 11.8 / 7000

Φωτογραφίες οδήγησης

Τεχνικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 10 Ιουνίου 2014 14:05

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πρώτο test - Harley Davidson Blackline 2012 Test - Harley-Davidson FLHX Street Glide 2013 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon