.
Κατηγορία Athens Supercross
Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2018 10:46

Αφιέρωμα - 8o Athens Supercross 2001

Θέαμα που κέρδισε τις εντυπώσεις για μία ακόμη φορά

Για μία ακόμη χρονιά το Athens Supercross παρουσιάστηκε βελτιωμένο σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση του και δεν άφησε καμία αμφιβολία στους χιλιάδες θεατές που παραβρέθηκαν στον θεσμό για το αν είναι το καλύτερο που είχαν δει μέχρι τότε. Με δύο τρομερούς τελικούς που κατενθουσίασαν το κοινό , μια τεχνική και άρτια σχεδιασμένη πίστα, με αναβάτες πολύ υψηλού επιπέδου, με jump show. Το Athens Supercross τα είχε όλα για μία ακόμη φορά, μόνο που όλα ήταν καλύτερα αφήνοντας έτσι τους πάντες ικανοποιημένους να περιμένουν ακόμη περισσότερα την επόμενη φορά. Ας θυμηθούμε μαζί τι έγινε σε ένα ακόμη συναρπαστικό διήμερο, ειδικά για τα ελληνικά δεδομένα.

Τρομερή πίστα, κέρδισε και τους αγωνιζόμενους

Αναφορά αξίζει να γίνει και στη νέα σχεδίαση της πίστας που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στο κοινό αλλά πιο σημαντικά στους ξένους αθλητές. Την σχεδίασή της είχε αναλάβει για μία ακόμη φορά ο Στέλιος Χριστοδούλου με τον Clark να δηλώνει πως ήταν η καλύτερη indoor πίστα που είχε αγωνιστεί στην Ευρώπη. Η κατασκευή της πραγματοποιήθηκε για μία ακόμη φορά από τον Πολ Νικολάου, ο οποίος δεν παρέλειψε να διασκεδάσει το κοινό του σταδίου Ειρήνης και Φιλίας με τα γνωστά κόλπα που έκανε με την μικρή μπουλντόζα του, κάθε φορά που χρειαζόταν κάποια επιδιόρθωση.

Συμμετοχές

Ανεβασμένος παρουσιάστηκε ο αμερικάνικος ανταγωνισμός σε αυτό το Athens Supercross, οδήγησε και σε πιο εντυπωσιακή οδήγηση από πλευράς αθλητών τόσο στα προκριματικά όσο και στους μεγάλους τελικούς.

Το “παρών” για δεύτερη χρονιά στον θεσμό έδωσε ο Ryan Clark, o Marco Dube, γνωστός από προηγούμενες διοργανώσεις, ενώ ο επίσης γνωστός Καναδός Jean Sebastian Roy τίμησε ξανά τον θεσμό παρόλο που δεν του βγήκε αυτή τη φορά σε καλό. Οι Doug Dehann και Jason Thomas αποτέλεσαν τις νέες προσθήκες που ανέβασαν πολύ την ποιότητα των αναβατών από την Β. Α,μερική. Από την Ευρώπη ο περσινός “βασιλιάς” της διοργάνωσης ο Γερμανός Bernd Eckenbach βρισκόταν ανάμεσα στους Ευρωπαίους εκπροσώπους του αθλήματος, όπως και ο συμπατριώτης του Andy Boller, επίσης γνωστός από την προηγούμενη χρονιά. Ανάμεσά τους ο νεαρός Γάλλος Vincent Berthome αλλά και οι Βούλγαροι Nikolay Koumanov και Radoslav Balinov.

Όσον αφορά στις ελληνικές συμμετοχές αυτοί που ξεχώρισαν και το 2001 ήταν οι Αλέξης και Λευτέρης Παπανικολάκης, ο άτυχος όπως αποδείχθηκε Σταμάτης Λυρίου, πρωταθλητής εκείνη τη χρονιά στα 125, οι Νεκτάριος Παπαβασιλείου και Μανώλης Κρητικός , ο πρωτοεμφανιζόμενος στον θεσμό 17χρονος Γιώργος Τριανταφύλλου, ο Νίκος Ανδρέου, ο Γιάννης Πολύζος και ο Δημήτρης Βασιλειάδης.

Τραυματισμοί για πολλούς αθλητές

Συμμετοχή στον θεσμό είχε και ο απίθανος Καναδός Sebastian Roy που είχε καθηλώσει το κοινό στο Athens Supercross το 1998 με την απόδοσή του. Ο τραυματισμός του ωστόσο στα προκριματικά οδήγησε στην εγκατάλειψή του την πρώτη ημέρα ενώ δεν τον άφησε να συμμετέχει στον αγώνα ούτε την Κυριακή. Κρίμα για τον Roy που ήταν ταχύτερος όλων στα προκριματικά και είχε μεγάλες βλέψεις και για τις δύο βραδιές στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Σε αυτό το Supercross είδαμε να τραυματίζονται και άλλοι αθλητές, Έλληνες και ξένοι, μεταξύ των οποίων ο πρωταθλητής εκείνη τη χρονιά Σταμάτης Λυρίου που υπέστη κάταγμα στο πόδι και ο Radoslav Bolinov.

Αγωνιστικά

Σάββατο

Ο αναβάτης που έδειξε τις προθέσεις του το Σάββατο με το “καλημέρα” ήταν ο Clark, εντυπωσιάζοντας με το οδηγικό του στιλ αλλά και με τις προσπεράσεις που πραγματοποιούσε τόσο το κοινό όσο και τους συναθλητές του. Όλα έδειχναν ότι ο μεγάλος τελικός θα πήγαινε προς την μεριά του, με τον Αμερικανό να μην διαψεύδει τις προβλέψεις. Η άτυχη εκκίνηση που πραγματοποίησε ίσα-ίσα που πρόσθεσε πέρα από σασπένς και επιπλέον θέαμα αφού ο Clark από την 5η θέση έπρπε να περάσει και τον κόσμο που έβρισκε μπροστά του. Το έκανε με εντυπωσιακό τρόπο και πήρε μια τρομερή νίκη τερματίζοντας μπροστά από τον συμπατριώτη του Jason Thomas. Ο περσινός νικητής του θεσμού Eckenbach δεν κατάφερε κάτι καλύτερο από την 3η θέση, λόγω και στομαχικών διαταραχών. Ο Καναδός Dehann πήρε την 4η θέση μπροστά από τους Dube, Boller και Berthome. Με την 8η θέση που κατέλαβε στον τελικό ο Λευτέρης Παπανικολάκης ανακηρύχτηκε ως ο καλύτερος Έλληνας αναβάτης της βραδιάς, με τον Αλέξη Παπανικολάκη να συμπληρώνει την πρώτη 10άδα.

Στον μικρό τελικό, νικητής της βραδιάς αναδείχθηκε ο Γιάννης Πολύζος με τον Δημήτρη Βασιλειάδη να τερματίζει στην δεύτερη θέση και τον 17χρονο τότε Γιώργο Τριανταφύλλου να πραγματοποιεί εξαιρετική εμφάνιση στην πρώτη του συμμετοχή στον θεσμό και να καταλαμβάνει την 3η θέση.   

Κυριακή

Με τα προβλήματα που αντιμετώπισε το βράδι του Σαββάτου να αποτελούν παρελθόν, μεγάλος πρωταγωνιστής την Κυριακή ήταν ο περσινός νικητής του Athens Supercross, Bernd Eckenbach. Ο Γερμανός αναβάτης ξεκίνησε πολύ δυνατά στον τελικό της βραδιάς και τέθηκε αμέσως επικεφαλής. Πίσω του ακολούθησαν οι Thomas και Clark, οι οποίοι με σταθερό ρυθμό άρχισαν να ψαλιδίζουν την διαφορά που τους χώριζε από τον Eckenbach φτάνοντας τελικά πίσω του. Στην μάζη που ακολούθησε ο Clark ήταν εκείνος που έκανε το λάθος με τον κινητήρα της μοτοσυκλέτας του να σβήνει λίγο πριν από το άλμα του τερματισμού, κάτι που τον έθεσε αυτομάτως εκτός μάχης για την διεκδίκηση της πρώτης θέσης. Από την άλλη ο Thomas κατάφερε όχι μόνο να ασκήσει πίεση στον Γερμανό αλλά να περάσει και μπροστά. Η πρωτιά του όμως δεν κράτησε για πολύ αφού ο Eckenbach αποφεύγοντας τα λάθη πήρε πάλι τα ηνία του αγώνα και πήρε μια πανάξια καρό σημαία. Στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Dehann, με εμφανώς βελτιωμένη την απόδοσή του σε σχέση με το Σάββατο και αυτό το γεγονός του επέτρεψε να κρατήσει πίσω του τους Clark και Dube που τερμάτισαν στον τελικό με αυτή τη σειρά. Οι Boller, Berthome και Koumanov ακολούθησαν στην κατάταξη με καλύτερο Έλληνα την Κυριακή τον Αλέξη Παπανικολάκη.  Ο 17χρονος Τριανταφύλλου εμφανίστηκε πολύ ανεβασμένος την Κυριακή και έκλεισε την λαμπρή συμμετοχή του στον θεσμό με μια θέση στον τελικό, βρισκόμενος παράλληλα μπροστά από αρκετούς ξένους.

Ο μικρός τελικός είχε τους δικούς του πρωταγωνιστές με τη νίκη να πηγαίνει στον Νεκτάριο Παπαβασιλείου. Στην δεύτερη θέση κατάφερε να τερματίσει ο Μανώλης Κρητικός παρόλο που δεν ξεκίνησε καθόλου καλά, ενώ στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Νίκος Ανδρέου.

Jump Show & Baby Cross

Το Jump Show για το 2001 δεν ήταν όπως τα προηγούμενα. Δεν υπήρξε διαγωνισμός μεταξύ αθλητών με κριτή το κοινό όπως είχαμε συνηθίσει τις χρονιές που προηγήθηκαν αλλά τα εναέρια ακροβατικά είχαν αναλάβει οι Ελβετοί “Mad Flyers” που δεν απογοήτευσαν στο ελάχιστο τους χιλιάδες θεατές. Παράλληλα για μία ακόμη χρονιά το “παρών” έδωσαν και οι αθλητές με τα bmx, οι οποίοι εκείνοι τη χρονιά άφησαν τις προσπάθειές τους στο χωμάτινο άλμα και “μετακόμισαν” σε κατασκευασμένη ράμπα. Κέρδισαν ξανά άξια το χειροκρότημα του κοινού με πρώτο και καλύτερο τον Γιώργο Φελέκη που έκανε απίστευτα ακροβατικά. Φυσικά από την διοργάνωση δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι λιλιπούτειοι φίλοι του χώματος που γέμισαν ξανά το στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Αποτελέσματα

Σάββατο

  1. Ryan Clark, 2. Jason Thomas, 3. Bernd Eckenbach 4. Doug Dehannn, 5. Marco Dube, 6. Andy Boller, 7. Vincent Berthome 8. Λευτέρης Παπανικολάκης 9. Radoslav Balinov, 10. Αλέξανδρος Παπανικολάκης

Κυριακή

  1. Bernd Eckenbach, 2. Jason Thomas, 3. Doug Dehann 4. Ryan Clark 5. Marco Dube, 6. Andy Boller, 7. Vincent Berthome, 8. Nikolay Koumanov, 9. Αλέξανδρος Παπανικολάκης, 10. Λευτέρης Παπανικολάκης

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2018 14:50

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αφιέρωμα - 7o Athens Supercross 2000 Αφιέρωμα - 9o Athens Supercross 2005 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon