.
Κατηγορία Athens Supercross
Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2018 14:26

Αφιέρωμα - 7o Athens Supercross 2000

Επιστροφή και μάχη Ευρώπη vs Αμερική!

Φωτογραφίες: Lamarco

Το 2000 σηματοδότησε την επιστροφή του θεσμού έπειτα από απουσία δύο ετών. Μπορεί λοιπόν να πέρασαν δύο χρόνια από το προηγούμενο Athens Supercross, το δίτροχο κοινό όμως δεν το είχε ξεχάσει και το τίμησε μαζικά με την παρουσία του, ειδικά την δεύτερη ημέρα της διοργάνωσης. Ας θυμηθούμε τι έγινε τότε στο αφιέρωμα που ακολουθεί.

Σήκωσε ανάστημα η Ευρώπη

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Νοέμβρη του 2000 κινήθηκε ξανά σε ρυθμούς Supercross, έπειτα από δύο χρόνια. Η επιστροφή του θεσμού ήταν αναμενόμενα δυναμική και από πλευράς παρουσίας κόσμου. Η προηγούμενη διοργάνωση είχε αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις σε ένα συνειδητοποιημένο πλέον κοινό που έχει απαιτήσεις και ξέρει τι να περιμένει από μία τέτοια διοργάνωση. Αυτό φάνηκε και από τις 16.500 κόσμου που έφτασαν  στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για να απολαύσουν θέαμα με την Κυριακή να είναι παραδοσιακά η καλύτερη από τις δύο ημέρες από πλευράς προσέλευσης.

Αυτή τη χρονιά οι θεατές είχαν την ευκαιρία να δουν κοντινές μάχες μεταξύ των αναβατών αλλά και για πρώτη ίσως φορά στο supercross την ανοιχτή αμφισβήτηση της Ευρωπαίων αναβατών στην παραδοσιακή δύναμη του σπορ που δεν ήταν άλλη από την Αμερική. Κερδισμένη τελικά η Ευρώπη με τον φοβερό και τρομερό Γερμανό Bernd Eckenbach να ισοπεδώνει τον ανταγωνισμό παρόλο που δεν κέρδισε τον τελικό και το βράδυ της Κυριακής.

Διαδικασία και highlights

Σε αυτό το Athens Supercross, οι οδηγοί που συμμετείχαν άγγιξαν τους 28 και ήταν χωρισμένοι σε δύο γκρουπ. Κάθε γκρουπ έτρεξε δύο σκέλη και η πρώτοι από κάθε γκρουπ πήγαιναν στον μεγάλο τελικό. Οι υπόλοιποι συμμετείχαν στον μικρό τελικό.

Για αυτή τη χρονιά οι διοργανωτές είχαν φροντίσει να παρουσιάσουν μία νέα σε χάραξη πίστα η οποία τελικά άρεσε σε όλους τους αγωνιζόμενος με τους Ευρωπαίους να την βρίσκουν απαιτητική από τεχνικής άποψης, ενώ δεν παρέλειψαν να δηλώσουν ότι εκείνη ήταν μια από της μεγαλύτερες SX πίστες που έχουν αγωνιστεί.

Ανάμεσα στα highlights του θεσμού ήταν και η παρουσία του Ολυμπιονίκη στην άρση βαρών Βαλέριου Λεωνίδη, ο οποίος έμεινε εντυπωσιασμένος από τα όσα παρακολούθησε.

Συμμετοχές

Ο Γερμανός Bernd Eckenbach ήταν ο αναβάτης που θα εκπροσωπούσε επάξια την Ευρώπη σε αυτό το Athens Supercross. Στο πλευρό του είχε τον συμπατριώτη του και πρωταθλητή Γερμανίας στο SX, Andy Boller, τον ταχύτατο Τσέχο Willy Formanek και τον Βέλγο Patrick Caps. Παρών και σε αυτό το event ο γνωστός από τις συμμετοχές του σε προηγούμενα Athens Supercross Jimmy Verbourgh με την παλέτα να συμπληρώνεται από τον Βέλγο Cedric Melotte και τον επίσης Βέλγο Peter Iven. Από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, τον θεσμό με την παρουσία τους τίμησαν οι Αμερικάνοι Ryan Clark και Matt Shue και ο Καναδός Benoit Milo. Από την πλευρά των Ελλήνων οι σημαντικότερες παρουσίες ήταν εκείνες του πρωταθλητή Λευτέρη Καρέτσου και των αδερφών Λευτέρη και Αλέξη Παπανικολάκη.

 Αγωνιστικά

 

Σάββατο

Ταχύτερος όλων από τα δοκιμαστικά κιόλας παρουσιάστηκε ο Eckenbach με τον Γερμανό να γυρνά μάλιστα ένα ολόκληρο δευτερόλεπτο ταχύτερα από τον  μεγάλο ανταγωνιστή του, το νεαρό Αμερικάνο Ryan Clark. Ο Eckenbach κατάφερε να κερδίσει και τα δύο σκέλη στα προκριματικά και παρουσιάστηκε ως το φαβορί για την βραδιά. Ο Βέλγος Patrick Caps έδειξε επίσης την κλάση του οδηγώντας σε πολύ υψηλό ρυθμό έχοντας σαν μεγάλους ανταγωνιστές τον Γερμανό πρωταθλητή Supercross Andy Boller και τον Willy Formanek. Δυναμική ήταν και η παρουσία των Ελλήνων στα προκριματικά σκέλη με τους Λευτέρη και Αλέξη Καρέτσο να παίρνουν το εισιτήριο για τον τελικό, όπως έκανε και ο πρωταθλητής εκείνη τη χρονιά στα 250, Λευτέρης Καρέτσος.

Το κοινό περίμενε με ανυπομονησία να ξεκινήσει ο μεγάλος τελικός και αποζημιώθηκε τελικά με το θέαμα που ακολούθησε. Οι Eckenbach και Clark αναδείχθηκαν από την αρχή ως οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της βραδιάς με τους δυό τους να προχωρούν σε δυνατές μονομαχίες, οι οποίες ωστόσο κράτησαν μέχρι και τον έκτο γύρο. Εκεί, στο τραπέζι του τερματισμού, οι δυο τους συγκρούστηκαν στον αέρα με τον Eckenbach να παραμένει όρθιος στην μοτοσυκλέτα του και τον Clack να γνωρίζει λίγο καλύτερα το χώμα του σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, χάνοντας παράλληλα κάθε ελπίδα για νίκη. Ο Eckenbach πήρε τελικά την καρό σημαία ακολουθούμενος στο βάθρο από τους Mat Shue και Caps. Καλύτερος Έλληνας της βραδιάς ο Λευτέρης Παπανικολάκης που κατάφερε να τερματίσει στην 6η θέση αφήνοντας πίσω του τρεις ξένους αναβάτες, τους Peter Iven, Benoit Milot και Jimmy Verbourgh.

Στον μικρό τελικό που προηγήθηκε του μεγάλου, ο Δημήτρης Μερεμετσάκης ήταν ο αναβάτης που επιβλήθηκε των αντιπάλων του τερματίζοντας μπροστά από τους Χρήστο Κασιμάτη και Νεκτάριο Παπαβασιλείου.

Κυριακή

Η δεύτερη και τελευταία ημέρα του Athens Supercross δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από την πρώτη. Η προσέλευση του κόσμου μάλιστα ήταν σημαντικά μεγαλύτερη αφού 10.000 θεατές έδωσαν δυναμικό “παρών” στις κερκίδες του Ειρήνης και Φιλίας περιμένοντας θέαμα υψηλού επιπέδου. Clark και Eckenbach έδειξαν για μία ακόμη φορά έτοιμοι να διεκδικήσουν την κορυφή καθαρίζοντας και οι δύο τα προκριματικά σκέλη με άνεση. Μετά την εξοικείωση  και των υπόλοιπων αναβατών την πρώτη μέρα, σχεδόν όλοι παρουσιάστηκαν ανεβασμένοι, πιο γρήγοροι και ουσιαστικοί αλλά και πιο θεαματικοί με τους Shue, Clark και Verbourgh να καθαρίζουν το τετραπλό άλμα της δύσκολης τεχνικής πίστας για πρώτη φορά. Εμφάνιση στον τελικό έκανε και ο Cedric Melotte με την εξωτική τετράχρονη VOR 503. Με το πέσιμο της μπάρας ο Eckenbach βρέθηκε εγκλωβισμένος πίσω της ενώ ο Clark ξεκίνησε καθαρά και τέθηκε επικεφαλής του αγώνα πριν τελειώσει ο πρώτος γύρος. Ο φοβερός Γερμανός δεν το έβαλε κάτω και αφού απεγκλωβίστηκε τα έδωσε όλα. Οδήγησε με δαιμονισμένο ρυθμό και άρχισε να περνά γρήγορα τους αντιπάλους του όπου και αν τους έβρισκε, είτε στον αέρα είτε στο έδαφος. Αφού βρέθηκε γρήγορα τρίτος ο Eckenbach κατάφερε να περάσει και τον Boller για την δεύτερη θέση. Ο Clark ωστόσο βρισκόταν πολύ μακριά και χωρίς να απειληθεί πήρε μια νίκη με το κοινό να αποθεώνει όμως και την υπεράνθρωπη προσπάθεια του Γερμανού αναβάτη.

Jump Show & Baby Cross

 

Το Jump Show ήταν για μία ακόμη φορά το κερασάκι στην τούρτα μια πολύ λαχταριστής βραδιάς και τις δύο ημέρες. Η παρουσία των αθλητών το Σάββατο δεν ήταν η αναμενόμενη αφού παρουσιάστηκαν μόλις δύο αθλητές ο Verbourgh και ο 17χρονος Καναδός Benoit Milot. Το θέαμα που ακολούθησε ωστόσο έτυχε ιδιαίτερης εκτίμησης αφού το κοινό είχε την ευκαιρία να δει για πρώτη φορά την Ελλάδα κόλπα και ακροβατικά που μπορούσε να τα δει μόνο στην τηλεόραση μέχρι τότε.  Ο Milot κατάφερε τελικά να επιβληθεί του αντιπάλου του αποσπώντας και το πιο δυνατό χειροκρότημα.

Η Κυριακή από την άλλη ήταν αλλουνού παπά ευαγγέλιο για το jump show. Στην πίστα εμφανίστηκαν όχι ένας, ούτε δύο αλλά πέντε συνολικά αναβάτες ανεβάζοντας τις προσδοκίες του κοινού στα ύψη, χάρη και στην παρουσία του Λευτέρη Καρέτσου και του Σταμάτη Λυρίου. Νικητής αυτή τη βραδιά ο Cedric Melotte με τον ήχο της τετράχρονης VOR να συναρπάζει το συνηθισμένο στους δίχρονους τότε κινητήρες κόσμο που του έδωσε και το πιο δυνατό χειροκρότημα. Αυτό έγινε παρόλο που ο Milot πραγματοποίησε με επιτυχία ακροβατικά με μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας μεταξύ των δύο.

Το Baby Cross έδωσε για άλλη μία φορά το δικό του χαρούμενο χρώμα στη διοργάνωση με περισσότερους από 30 λιλιπούτειους συμμετέχοντες να δίνουν το “παρών“ στην πίστα.

Αποτελέσματα

Σάββατο 25/11

  1. Bernd Eckenbach 2. Matt Shue 3. Patric Caps 4. Ryan Clark 5. Andy Boller 6. Λευτέρης Παπανικολάκης 7. Peter Iven 8. Benoit Milot 9. Jimmy Verbourgh 10. Αλέξης Παπανικολάκης

Κυριακή 26/11

  1. Ryan Clark, 2. Bernd Eckenbach 3. Matt Shue 4. Andy Boller 5. Cedric Melotte 6. Willy Formanek 7. Peter Iven 8. Patric Caps 9 . Λευτέρης Παπανικολάκης 10. Λευτέρης Καρέτσος

Φωτογραφίες I

Φωτογραφίες II

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2018 14:42

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αφιέρωμα – 5ο Athens Supercross 1997 Αφιέρωμα - 8o Athens Supercross 2001 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon