.
Κατηγορία Athens Supercross
Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2018 14:35

Αφιέρωμα – 5ο Athens Supercross 1997

Θυμόμαστε ξανά το μεγάλο δίτροχο γεγονός εκείνης της χρονιάς

Φωτογραφίες: Lamarco

To 5o Athens Supercross ήταν για μία ακόμη φορά το γεγονός της χρονιάς για τον κόσμο των δύο τροχών της χώρας μας το 1997. Οι Έλληνες έδειξαν τον ενθουσιασμό τους για αυτό το δίτροχο φαντασμαγορικό show ξανά φτάνοντας τις 20.000 κόσμου και τις δύο ημέρες που διήρκησε Athens Supercross το οποίο παρουσιάστηκε ακόμη πιο “γεμάτο” σε σχέση με τα προηγούμενα.

Από όλα είχε το 5ο Athens Supercross. Ξένοι αναβάτες έδωσαν το “παρών” για άλλη μία φορά στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για να συναγωνιστούν τους καλύτερους Έλληνες, με τους διοργανωτές να φροντίζουν για την διασκέδαση του κόσμου παρουσιάζοντας ένα πλήρες πρόγραμμα που κράτησε ψηλά το ενδιαφέρον πιο ψηλά από ποτέ. Το show άνοιξε με τον παρουσιαστή του Athens Supercross Θανάση Χούντρα να κατεβαίνει από την οροφή του σταδίου με rappel (!), με την βραδιά να έχει εμπλουτιστεί με διαγωνισμό αλμάτων που ξεσήκωσαν για μία ακόμη φορά το πλήθος, τόσο με μοτοσυκλέτες όσο και με ποδήλατα BMX, αυτό το τελευταίο για πρώτη φορά! Παράλληλα το babycross παρουσιάστηκε πιο δυνατό από ποτέ ενώ ο νεαρός τότε Καναδός Marco Dube ήταν τελικά ο αναβάτης που κατάφερε να κερδίσει και τις δύο ημέρες με κορυφαίο Έλληνα για το διήμερο τον πρωταθλητή εκείνη την χρονιά στην χώρα μας Σταυρό Γεωργακόπουλο.

Αγώνες και αλλαγές κρατούν το ενδιαφέρον ψηλά

Ο Κώστα Λάμαρης φρόντισε να βελτιώσει ακόμη περισσότερο αυτή την γιορτή των δύο τροχών το 1997 δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα λάθη της προηγούμενης χρονιάς. Παράλληλα άλλαξε και το σύστημα της διεξαγωγής του αγώνα με λιγότερους αλλά πιο ποιοτικούς και ταχύτερους αναβάτες που συμμετείχαν σε μία σειρά τελικών. Το πείραμα δούλεψε εξαιρετικά με αδιαμφισβήτητο κριτή τους θεατές που δεν σταματούσαν να επιδοκιμάζουν και να χειροκροτούν σε κάθε αγωνιστικό σκέλος, από την αρχή μέχρι και το τέλος του.

Οι επτά ξένοι αναβάτες που έδωσαν το «παρών» αγωνίστηκαν με τους καλύτερους Έλληνες σε ένα γκρουπ, ενώ στο δεύτερο γκρουπ που σχηματίστηκε έλαβαν μέρος οι υπόλοιπες συμμετοχές. Οι πρώτοι έκαναν τρεις αγώνες με τον τελικό νικητή να αναδεικνύεται από τους συνολικούς βαθμούς που συγκέντρωσε. Το δεύτερο γκρουπ πραγματοποίησε δύο αγώνες.

Με αυτό τον τρόπο οι θεατές όχι μόνο απέφυγαν την άχαρη διαδικασία των προκριματικών αλλά τα δύο γκρουπ ήταν παράλληλα και πολύ κοντά σε συναγωνισμό προσφέροντας έτσι το απαιτούμενο θέαμα.

Συμμετοχές

Οι ξένοι αναβάτες που ήρθαν στο Athens Supercross για να συναγωνιστούν τους Έλληνες ήταν επτά με το γκρουπ να είναι συνολικά πιο ποιοτικό από το περσινό χάρη στην παρουσία των Καναδών Roy-Jean Sebastian και Dube Marco αλλά και του Αμερικανού Matson Dean. Σε αυτούς ήρθαν να προστεθούν οι γνωστοί και από προηγούμενα Athens SX Βέλγοι Jimmy Verburgh και Freddy Verherstraeten, ο συμπατριώτης τους Peter Nijs και ο Άγγλος Rob Herring, πρωταθλητής Αγγλίας, με νίκες και στο παγκόσμιο ΜΧ. Το βαρύ πυροβολικό των Ελλήνων στο πρώτο γκρουπ ήταν ο Σταύρος Γεωργακόπουλος, ο οποίος πλαισιωνόταν από τους Λευτέρη Καρέτσο, Θεμιστοκλή Κοσμά και Σταμάτη Λυρίου.

Στο δεύτερο γκρουπ συμμετείχαν οι Μενέλαος Μερεμετσάκης, Νεκτάριος Παπαβασιλείου, Αποστόλης Πλιάτσικας, Κώστας Μαρίνης, Μανώλης Παπαγεωργίου, Γιάννης Πολύζος, Γιώργος Μάνδαρης, Νίκος Διακάκης, Μάρκος Καρασακαλίδης και Δημήτρης Φωτόπουλος.

Αγωνιστικά

Σάββατο

Το φαβορί για το πρώτο σκαλί του βάθρου και των δύο ημερών ήταν ο Καναδός Jean Sebastian Roy, ο οποίος έδειξε από νωρίς την ταχύτητά και την διάρκειά που δεν μπορούσε να αμφισβητηθεί από κανένα. Απόδειξη και η νίκη που ήρθε με εύκολο τρόπο στον πρώτο αγώνα του Σαββάτου παρά την πίεση που υπήρχε από τους Dube, Matson, Verbourgh και Herring.  Ογεωργακόπουλος έδειξε από την αρχή κιόλας το ποιος είναι ο καλύτερος Έλληνας αναβάτης, κάτι που θα επιβεβαιωνόταν ακόμη περισσότερο την Κυριακή, ενώ οι Καρέτσος Παπανικολάκής στάθηκαν άτυχοι καθώς σημείωσαν πτώση και εγκατέλειψαν.

Στον δεύτερο αγώνα του Σαββάτου όμως η ατυχία χτύπησε και το φαβορί που άκουγε στο όνομα Jean Sebastian Roy καθώς λίγο μετά την εκκίνηση και ενώ είχε καταφέρει να τους περάσει όλους, έσπασε η αλυσίδα της μοτοσυκλέτας του. Αποτέλεσμα η καρό σημαία να πάει στον Dube που δεν απειλήθηκε ιδιαίτερα από τους υπόλοιπους. Ο Dube ήταν ο νικητής και του τρίτου αγώνα, με τον ηθικό του 2ου Roy να έχει καμφθεί και έτσι κατέκτησε και το ψηλότερο σκαλί του βάθρου για την βραδιά.

Στο δεύτερο γκρουπ μεγάλο διπλός νικητής το Σάββατο ήταν ο Μενέλαος Μερεμετσάκης με τον παπαβασιλείου να παίρνει την δεύτερη θέση στο σύνολο με μικρή διαφορά στα σημεία από τον τρίτο Πλιάτσικα.  

Κυριακή

Η Κυριακή ξεκίνησε με άσχημο καιρό και βροχή, κάτι που δεν εμπόδισε ωστόσο τους θεατές από το να δηλώσουν ξανά μαζικά το “παρών” στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Το θέαμα που ακολούθησε δικαίωσε την επιλογή τους με το ενδιαφέρον για τις πρώτες θέσεις να αναζωπυρώνεται χάρη στον ανεβασμένο Γεωργακόπουλο που μπήκε στα σκέλη ανανεωμένος. Ο Dube ήταν ο νικητής του πρώτου αγώνα, ενώ στον δεύτερο αγώνα η νίκη πήγε στο Roy έπειτα από πτώση του έτερου Καναδού, ο οποίος πήρε σχεδόν στο νήμα την 3η θέση από τον ανεβασμένο Γεωργακόπουλο, ο οποίος έκανε το πλήθος να χειροκροτεί κατενθουσιασμένο την προσπάθειά του. Τελικά ο Dube ήταν αυτός που πήρε τη νίκη και στο τρίτο σκέλος, μια νίκη που ήρθε εύκολα αφού λίγο μετά την εκκίνηση σημειώθηκε πτώση που καθυστέρησε όλους τους υπόλοιπους αναβάτες εκτός από τον Καναδό. Ο Γεωργακόπουλος ήταν ξανά ο καλύτερος Έλληνας με τον Καρέτσο και τον Παπανικολάκη να ακολουθούν στη πίσω του με αυτή τη σειρά στην γενική κατάταξη.

Στο ελληνικό γκρουπ Β , που παρουσιάστηκε επίσης ανεβασμένο και πιο θεαματικό σε σχέση με το Σάββατο, μεγάλος νικητής της βραδιάς ήταν ο Μερεμετσάκης. Η συνολική νίκη πήγε προς το μέρος του καθώς ο νικητής του πρώτου αγώνα της βραδιάς και τρίτος τελικά, Μανώλης Παπαγεωργίου, σημείωσε πτώση στο δεύτερο σκέλος και τερμάτισε στην 8η θέση, με τον Μερεμετσάκη να παίρνει την καρό σημαία. Στην δεύτερη θέση της γενικής και δύο φορές δεύτερος ο Παπαβασιλείου.

Jump Show

Ο καθιερωμένος διαγωνισμός των αλμάτων ήταν κατά γενική παραδοχή ο καλύτερος που είχε δει το κοινό μέχρι εκείνο το Athens Supercross. Με τρεις αναβάτες το Σάββατο να λαμβάνουν μέρος και τέσσερις την Κυριακή. Ο Dube ήταν ο μεγάλος νικητής και εδώ όντας τουλάχιστον ένα σκαλί πάνω σε ποιότητα και κόλπα σε σχέση με τους υπόλοιπους. Ο 4ος και απρόσμενος συμμετέχοντας της Κυριακή ήταν ο Καρέτσος που ξεσήκωσε το στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μόνο με την παρουσία του, την οποία ωστόσο δικαιολόγησε απόλυτα και με τα δικά του κόλπα που ξάφνιασαν αρχικά και τον Dube. Έτσι, με τον καλύτερο δηλαδή τρόπο, έκλεισε το 5ο Athens Supercross.

Και τα BMX στην πίστα!

Για πρώτη φορά στο πρόγραμμα του θεσμού το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει και άλματα με BMX με το freestyle με ποδήλατα να είναι σχεδόν άγνωστο εκείνη την εποχή. Το διστακτικό στην αρχή κοινό έμεινε όμως “άφωνο” από τα κόλπα των αθλητών, τους οποίους και καταχειροκρότησε. Για την ιστορία αξίζει να σημειωθούν τα ονόματα των Γιώργο και Αλέξη Φελέκη αλλά και του Νίκου Γαρύφαλλου που χάρισαν μοναδικές στιγμές σε όλους στην πρώτη τους μάλιστα εμφάνιση μπροστά σε τόσο μεγάλο κοινό.

Αποτελέσματα

Σάββατο

Γκρουπ Α

  1. Dube Marco (Canada), 2.Matson Dean (USA), 3.Verburgh Jimmy (Belgium), 4.Roy Jean-Sebastian (Canada), 5. Σταύρος Γεωργακόπουλος, 6. Nijs Peter (Belgium), 7. Θεμιστοκλής Κοσμάς, 8. Καρέτσος Λευτέρης, 9. Verherstraeten Freddy, 10. Παπανικολάκης Λευτέρης, 11. Λυρίου Σταμάτης, 12. Herring Rob

Γκρουπ Β

  1. Μερμεμετσάκης Μενέλαος, 2. Παπαβασιλείου Νεκτάριος, 3. Πλιάτσικας Αποστόλης, 4. Μαρίνης Κώστας, 5. Παπαγεωργίου Μανώλης, 6. Πολύζος Γιάννης, 7. Μανδάρης Γιώργος, 8. Διακάκης Νίκος, 9. Καρασακαλίδης Μάρκος, 10. Φωτόπουλος Δημήτριος.

Κυριακή  

Γκρουπ Α

  1. Dube, 2. Matson, 3. Roy, 4. Verburgh, 5. Herring, 6. Γεωργακόπουλος, 7. Καρέτσος, 8. Παπανικολάκης, 9. Κοσμάς, 10. Nijs, 11. Λυρίου, 12. Verherstraeten

Γκρουπ Β

  1. Μερεμετσάκης, 2. Παπαβασιλείου, 3. Παπαγεωργίου, 4. Μανδάνης, 5. Διακάκης, 6. Πολύζος, 7. Καρασακαλίδης, 8. Φωτόπουλος, 9. Μαρίνης, 10. Πλιάτσικας

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2018 14:44

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Athens Supercross – The story Αφιέρωμα - 7o Athens Supercross 2000 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon