.
Κατηγορία Athens Supercross
Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2018 11:35

Αφιέρωμα - 9o Athens Supercross 2005

Επιστροφή και θέαμα έπειτα από τρία χρόνια

Το Athens Supercross του 2005 σηματοδότησε την επιστροφή του θεσμού στα δρώμενα, μετά από μια διακοπή που κράτησε τρία χρόνια. Η επιστροφή συνοδεύτηκε και από μετακόμιση με την διοργάνωση να βρίσκει νέο σπίτι και από το στάδιο Ειρήνης και Φιλίας να πηγαίνει στο Ο.Α.Κ.Α. Παρά το μεγάλο διάστημα της αποχής οι φίλοι των δύο τροχών δεν είχαν ξεχάσει το  Athens Supercross και γέμισαν τις κερκίδες του κλειστού γηπέδου μπάσκετ στο Ο.Α.Κ.Α. και τις δύο ημέρες του event. Αποζημιώθηκαν ξανά με θέαμα υψηλού επιπέδου από τους ξένους αλλά και τους Έλληνες αναβάτες  ενώ είδαν για πρώτη φορά live και back flip στο καθιερωμένο jump show!

Στα highlights ήταν και η επιστροφή του Λευτέρη Παπανικολάκη στην ενεργό δράση έπειτα από τρία χρόνια αγωνιστικής απραξίας. Εκείνη τη χρονιά μάλιστα ακολούθησε ξανά και το ελληνικό πρωτάθλημα motocross. Οι τραυματισμοί χτύπησαν και σε αυτή τη διοργάνωση με πρώτο θύμα από τους ξένους τον 16χρονο Νοτιοαφρικανό Uve Sternagel που αποχώρησε το Σάββατο ενώ την Κυριακή ο Σουηδός Joakim Liuggren αποχώρησε με σπασμένο χέρι.

Συμμετοχές

Αρκετοί ήταν οι αναβάτες που πάτησαν το πόδι τους στο Ο.Α.Κ.Α. χωρίς ελληνικό διαβατήριο για το Athens Supercross με το γαλλικό… άρωμα να είναι ιδιαίτερα έντονο αυτή τη φορά. Από την χώρα της σαμπάνιας συμμετείχαν στον θεσμό αθλητές υψηλού επιπέδου με τα ονόματα των Regis Olivier και Jerome Hemery να ξεχωρίζουν, όπως και του γνωστού από το Athens SX του 2001, Vincent Berthome. Εκείνο του νεαρού Julien Vani δεν ξεχώριζε, ωστόσο ο Γάλλος φρόντισε όπως θα δείτε στη συνέχεια να κάνει τον εαυτό του κάτι παραπάνω από γνωστό στο κοινό του Athens Supercross. Την Β. Αμερική εκπροσώπησε ο Damien Plotts, που ήταν και ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση της νίκης με την εικόνα να ολοκληρώνεται από τον Ολλανδό Marco Stallmann. Από ελληνικής πλευράς οι Αλέξης και Λευτέρης Παπανικολάκης ήταν τα μεγάλα ονόματα, με τους νεαρούς τότε Παναιγώτη Κουζή και Στέλιο Γαλατιανό να κάνουν το ντεμπούτο τους και να αφήνουν πολύ ελπίδες για το μέλλον…!

Αγωνιστικά

Σάββατο 19/2

Με φαβορί για την κατάκτηση του βάθρου, και ακόμη περισσότερο της κορυφής, τον Αμερικανό Damien Plotts και τους Γάλλους Olivier και Hemery, κανείς δεν υπολόγιζε τον Julien Vanni για πρωταγωνιστή. Ο νεαρός Γάλλος όμως βάλθηκε να τους διαψεύσει όλους με το “καλημέρα” και έφτασε σε μία εντυπωσιακή για τα δεδομένα νίκη παίρνοντας παράλληλα το χειροκρότημα του κοινού. Πίσω του με σεβαστή διαφορά τερμάτισε ο Plotts έπειτα από μάχες που είχε με τον Hemery ο οποίος ανέβηκε τελικά στο τρίτο σκαλί του βάθρου. Στην 4η θέση βρέθηκε ο Berthome (είχε εμφανιστεί ξανά στην διοργάνωση στο προηγούμενο Athens supercross), ο οποίος κατάφερε να περιορίσει το μεγάλο για πολλούς φαβορί, τον Oliviera στην 5η θέση. Πρώτος Έλληνας στην 6η θέση ο Αλέξης Παπανικολάκης, έχοντας πίσω του ένα νεαρό τότε Κουζή να τον καταδιώκει.

Κυριακή 20/2

Ο Vanni που εξέπληξε κοινό και αναβάτες με την απόδοσή του το Σάββατο ήταν ο πρωταγωνιστής και του μεγάλου τελικού της Κυριακής. Ωστόσο η καρό σημαία δεν πήγε προς το μέρος του με τον ίδιο εύκολο τρόπο που έγινε την προηγούμενη μέρα. Για αυτό φρόντισε ο Plotts που δικαίωσε επίσης τον τίτλο του φαβορί, έδωσε μια άγρια ομορφιά στον αγώνα και ηγήθηκε των αντιπάλων του για 15 γύρους. Πίσω του ο Vanni τον πίεζε διαρκώς προσπαθώντας να περάσει μπροστά. Τελικά το κατάφερε στον τελευταίο γύρο, με τον Plotts να σημειώνει πτώση και τον Γάλλο να στέφεται “Βασιλιάς της Αθήνας”. Στη 3η θέση τερμάτισε ξανά ο Hemery, έχοντας πίσω του τον Berthome με τον Oliviera να κατατάσσεται στην 5η θέση. Καλύτερος Έλληνας και την Κυριακή ο Αλέξης Παπανικολάκης που πέρασε την γραμμή του τερματισμού στην 7η θέση, έναν γύρο πίσω από τους πρωταγωνιστές αλλά μπροστά από τον Ολλανδό Stallmann.

Jump Show και άλλα

Το Jump Show είχε σε αυτό το Athens Supercross την τιμητική του καθώς η διοργάνωση, κινούμενη ξανά στο πνεύμα των καιρών έφερε δύο εξαιρετικούς freestylers που πήραν δίκαια το χειροκρότημα του κοινού. Οι θεατές απόλαυσαν την εντυπωσιακή κόντρα μεταξύ του Αμερικανού Jeff Tilton και του Σουηδού Frederic Johanson με τον δεύτερο να πραγματοποιεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα back flip μπροστά σε κοινό και μάλιστα τρεις φορές.

Για πρώτη φορά στον θεσμό οι διοργανωτές είχαν προσθέσει στο πρόγραμμα και ATV. Όχι δεν έγινε κανονικός αγώνας μεταξύ τους, κάτι που θα ήταν πολύ εντυπωσιακό, αλλά κόντρες ανά δύο γουρούνες με τον νικητή να περνά στην επόμενη φάση. Συμμετοχή είχε και ο Fredy Verhestraaten που είχε λάβει μέρος και στο πρώτο Athens Supercross το 1993! Τελικός νικητής του event ο Σπύρος Κεφαλλωνίτης.

Αναπόσταστο κομμάτι της διοργάνωσης είναι φυσικά το Baby Cross με τους μικρούς αναβάτες να δίνουν δυναμικό “παρών” για μία ακόμη φορά και κέρδισαν επάξια το χειροκρότημα του κοινού.

Αποτελέσματα

Σάββατο

  1. Julien Vanni, 2. Damien Plotts 3. Jerome Hemery, 4. Vincent Berthone 5. Regis Oliviera 6. Αλέξης Παπανικολάκης

Κυριακή

  1. Julien Vanni, 2. Damien Plotts, 3. Jerome Hemery 4. Vincent Beerthone 5. Regis Oliviera 6. Marco Stallmann

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2018 15:33

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αφιέρωμα - 8o Athens Supercross 2001
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon