.
Κατηγορία Superbike
Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2018 13:34

WorldSBK 2018, 12ος αγώνας, San Juan (Αργεντινή)

Και το πρωτάθλημα Κατασκευαστών στην Kawasaki

Ήρθε εδώ με το τέταρτο συνεχόμενο πρωτάθλημα στην τσέπη και τα μισά ρεκόρ του WorldSBK σπασμένα. Πριν φύγει είχε σπάσει καινούργια, είχε διευρύνει κι άλλο τα δικά του και χάρισε στην Kawasaki κι έναν τίτλο Κατασκευαστών. Τι άλλο δηλαδή να κάνει ο Jonathan Rea;

Η ολοκαίνουργια και εντελώς άγνωστη στους αναβάτες του WorldSBK πίστα στο San Juan της Αργεντινής περίμενε με αρκετή δόση μυστηρίου τον προτελευταίο αγώνα της χρονιάς. Κανείς δεν ήξερε τι να περιμένει, αλλά ο Rea μάλλον μειδιούσε μέσα από το κράνος του.

superpole
Superpole: Jonathan Rea, Marco Melandri, Eugene Laverty (από αριστερά προς τα δεξιά)

Στη διαδικασία της Superpole ήταν ο Marco Melandri που έκλεψε την πρωτιά, αλλά στον αγώνα τα κόζια θα ήταν πολύ διαφορετικά.

Πρώτος αγώνας

Παρά την εκκίνηση του Melandri από την πρώτη θέση, ο Rea πήρε κεφάλι στην κούρσα σχεδόν αμέσως και ουδέποτε ξανασχολήθηκε με άλλους αναβάτες. Γυρνώντας στον δικό του ρυθμό, ο πρωταθλητής δεν είχε αντίπαλο και κράτησε την πρωτιά ως την καρό σημαία με χαρακτηριστική άνεση και επιδεικτικά πολύ γρήγορο ρυθμό, ακόμη κι όταν δε χρειαζόταν.

Στη δεύτερη θέση στρογγυλοκάθησε ο Melandri, κάνοντας έναν μοναχικό και ήσυχο αγώνα ως το τέλος.

rea race1
Jonathan Rea

Κάπως έτσι, όλο το ενδιαφέρον εστίασε στο τρίτο σκαλί του βάθρου, όπου πλέον παιζόταν μια μάχη ανάμεσα σε αρκετούς αναβάτες. Εκεί ήταν οι Tom Sykes, Chaz Davies, Xavi Fores, Eugene Laverty, Alex Lowes και Toprak Razgatlioglu, οι οποίοι έδωσαν άφθονες μάχες με αλλεπάλληλες προσπεράσεις μεταξύ τους.

Νικητής της τρίτης θέσης αναδείχθηκε ο νεαρός Τούρκος, Razgatlioglu, ο οποίος κέρδισε στα ίσια όλους τους υπόλοιπους, με πιο άτυχο τον Davies που έπεσε στην προσπάθεια.

Σημειώνουμε μερικές καλές παρουσίες τοπικών wildcard συμμετοχών: Florian Marino (Honda) 11ος, Maximilian Scheib (MV Agusta) 13ος, ενώ ο γνωστότερος όλων, Leandro Mercado (Kawasaki) έπεσε ενώ ήταν μέσα στη δεκάδα.

Ξεχωρίζουμε επίσης την επίδοση του 18χρονου Ιταλού, Gabriele Ruiu (Kawasaki), ο οποίος τερμάτισε 14ος και έγινε ο νεότερος αναβάτης που έχει βαθμολογηθεί στο WorldSBK.

podium race1
Από αριστερά προς τα δεξιά: Marco Melandri, Jonathan Rea, Toprak Razgatlioglu

Με τη νίκη του ο Jonathan Rea χάρισε και το πρωτάθλημα Κατασκευαστών στην Kawasaki, ενώ ισοφάρισε το καλύτερο σερί νικών του WorldSBK με εννιά συνεχόμενες – δίπλα στους Colin Edwards και Neil Hodgson.

Δεύτερος αγώνας

Η αρχή του δεύτερου σκέλους άφησε τον Rea αρκετά πίσω στην κατάταξη και ο Βρετανός τα έκανε ακόμη χειρότερα με συνεχόμενα λάθη, όλα μέσα στον πρώτο γύρο. Σε όλη αυτήν την ώρα ο Xavi Fores έπαιρνε την πρωτοπορία του αγώνα και επιχειρούσε να ξεφύγει από το μακελειό πίσω του.

Όμως ο πρωταθλητής δε χρειάστηκε πολλή ώρα πριν ξαναβρεί την αυτοσυγκέντρωσή του και αρχίσει να καθαρίζει έναν-έναν τους προπορευόμενους. Όταν έφτασε πίσω από τον Fores η μεταξύ τους διαφορά ήταν γύρω στα τρία δευτερόλεπτα, αλλά τότε ο Rea απασφάλισε και, γυρνώντας κοντά ένα δευτερόλεπτο πιο γρήγορα, ήταν απλά θέμα χρόνου.

rea 3
Jonathan Rea

Στο όγδοο γύρο του αγώνα ο Rea πέρασε τον Fores, αυτός απάντησε άμεσα και μετά ο πρωταθλητής ξαναπέρασε πρώτος, για να μείνει εκεί ως το τέλος και τη δέκατη συνεχόμενή του νίκη.

Η τρίτη θέση πήγε στον Marco Melandri, νικητή μιας σκληρής μονομαχίας με τον ομόσταυλό του, Chaz Davies.

Με το κλείσιμο του δεύτερου αγώνα της Αργεντινής, ο Rea πλέον είχε βάλει το όνομά του με μεγάλα γράμματα δίπλα σε ένα ακόμη ιστορικό ρεκόρ, μετρώντας δέκα συνεχόμενες νίκες.

podium race2
Από αριστερά προς τα δεξιά: Xavi Fores, Jonathan Rea, Marco Melandri

Το έτερο αξιοσημείωτο αποτέλεσμα της ημέρας αφορά στον Fores, ο οποίος με το πέμπτο του φετινό βάθρο κατέκτησε τον τίτλο του πρώτου Ανεξάρτητου Αναβάτη – ένα έπαθλο που θεσπίστηκε φέτος για πρώτη φορά από τη Dorna, στα πλαίσια μιας δράσης που στοχεύει στο να προσφέρει κίνητρα στις ιδιωτικές ομάδες μέσω αυξημένης προβολής, όπως ακριβώς συμβαίνει εδώ και μερικά χρόνια και στο MotoGP.

fores championXavi Fores

Στον δεύτερο αυτόν αγώνα ξεχωρίζουμε ακόμη τον τερματισμό του τοπικού ήρωα Mercado στη 12η θέση, μετά την πτώση του στον πρώτο αγώνα.

Το πρωτάθλημα ολοκληρώνεται σε δύο εβδομάδες στο Κατάρ, όπου ο Rea κυνηγάει τη διεύρυνση του ρεκόρ του, ενώ ο μόνος τίτλος που παραμένει σε εκκρεμότητα είναι αυτός των Supersport 600.

Αποτελέσματα και βαθμολογία WorldSBK

Αποτελέσματα 1ου αγώνα WorldSBK

Αποτελέσματα 2ου αγώνα WorldSBK

Βαθμολογία Αναβατών WorldSBK

Βαθμολογία Κατασκευαστών WorldSBK

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2018 13:51

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon