.
Κατηγορία AMA Motocross
Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019 14:14

AMA MX 2019, 8ος αγώνας, Spring Creek (ΗΠΑ)

Ο όγδοος αγώνας του Αμερικανικού πρωταθλήματος ΜΧ, Frescados Totrillas Spering Creek National έγινε με τη συνοδεία καταιγίδας, γεγονός που ανάγκασε τους διοργανωτές να τροποποιήσουν λίγο το πρόγραμμα και τους αναβάτες να δώσουν τις μάχες τους σε ένα βαρύ τερέν γεμάτο με απρόβλεπτες παγίδες.

Σε αυτό το απαιτητικό περιβάλλον ο Cooper Webb της ΚΤΜ πήρε την πρώτη του διπλή νίκη στο ΜΧ στα 450, ενώ στην κατηγορία των 250 ο Adam Cianciarulo (Kawasaki) επέστρεψε στις νίκες και ενίσχυσε τη θέση του στην κορυφή της κατάταξης.

ΜΧ450

Στο λασπωμένο από τη δυνατή βροχή που είχε προηγηθεί Spring Creek, ο πρώτος αγώνας ξεκίνησε με μερικούς απρόβλεπτους αναβάτες στην κορυφή, όπως τον Isaac Teasdale (Suzuki) που πήρε τη Holeshot.

Σύντομα ωστόσο από τους αναβάτες που ακολουθούσαν ξεχώρισε ο πρωταθλητής του AMA SX, Cooper Webb (KTM), ο οποίος πέρασε τους πάντες και προσπάθησε να ανοίξει διαφορά από νωρίς.

Καθώς ο Webb απομακρυνόταν, λίγο πιο πίσω οι συνήθεις ύποπτοι άρχισαν να ανεβαίνουν θέσεις και σύντομα ο Eli Tomac (Kawasaki) ανέβαινε δεύτερος, με τον Marvin Musquin (KTM) στο κατόπι του.

Στο τέλος ο Tomac πίεσε πολύ τον Webb για τη νίκη, ωστόσο ο αναβάτης της ΚΤΜ κράτησε την πρώτη θέση και πανηγύρισε την πρώτη του νίκη στην κατηγορία. Ο δε Musquin δεν είχε ιδιαίτερα προβλήματα να κρατήσει την τρίτη του θέση.

Στον δεύτερο αγώνα ο Webb έφυγε ξανά πρώτος με τον Ken Roczen (Honda) από κοντά, ενώ οι Tomac και Musquin έχασαν πολύτιμο χρόνο καθώς ένα μπέρδεμα κάμποσων αναβατών προκάλεσε ένα μικρό μποτιλιάρισμα.

Οι δύο πρώτοι έδιναν μάχες μεταξύ τους και άλλαζαν θέσεις στην κεφαλή του αγώνα, με τη μονομαχία τους να κρατά ως την καρό σημαία, την οποία πήρε για δεύτερη φορά ο Webb.

Τρίτος τερμάτισε ο Zach Osborne (Husqvarna), ενώ ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος Tomac περιορίστηκε στην πέμπτη θέση, έχοντας χάσει χρόνο στην αρχή, αλλά και αργότερα με μια μικρή πτώση καθώς πίεζε για να καλύψει το χαμένο έδαφος.

Για τον Tomac ο μέτριος αγώνας στο Spring Creek δεν είχε δυσάρεστες συνέπειες, κυρίως διότι ο βασικός του ανταγωνιστής στο πρωτάθλημα, Musquin, πήρε λιγότερους βαθμούς από αυτόν, έτσι μπόρεσε να διευρύνει τη διαφορά του στην κορυφή στους 38 βαθμούς, ενώ άλλους 11 βαθμούς πιο πίσω ακολουθεί ο Roczen.

ΜΧ250

Στον πρώτο αγώνα των 250 κυβικών ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας, Adam Cianciarulo (Kawasaki), έφυγε πρώτος ακολουθούμενος από τον Hunter Lawrence (Honda), ο οποίος λίγο αργότερα τον πέρασε για να αναλάβει τα ηνία του αγώνα.

Ο Cianciarulo τον κατεδίωξε, ωστόσο το βασικότερό του πρόβλημα ήταν ο επερχόμενος Alex Martin (Suzuki). Τέσσερα λεπτά πριν το τέλος του αγώνα ο Cianciarulo έχασε το μπροστινό του και στα λίγα δευτερόλεπτα που έμεινε πεσμένος ο Martin βρήκε ευκαιρία να του κλέψει τη δεύτερη θέση, για να πανηγυρίσει το καλύτερο φετινό του αποτέλεσμα.

Ο Lawrence δεν απειλήθηκε από κανέναν καθώς έφτασε στη δεύτερη φετινή του νίκη σε σκέλος αγώνα, ενώ ο Cianciarulo αρκέστηκε στην τρίτη θέση.

Στο δεύτερο σκέλος ο Cianciarulo δεν έχασε χρόνο για να βρεθεί στην κορυφή και να προσπαθήσει να αφήσει τους πάντες πίσω του, την ώρα που Martin και Lawrence έχαναν πολλές θέσεις από δικά τους λάθη και εξόδους από την πίστα.

Αυτή τη φορά ο αναβάτης που προσπάθησε να τον ακολουθήσει ήταν ο Justin Cooper (Yamaha), αλλά ο πρωτοπόρος της κατηγορίας δεν είχε αντίπαλο.

Στο μεταξύ, ο Martin ανέβαινε θέσεις ραγδαία και σύντομα βρέθηκε στη ρόδα του Cooper. Η μάχη τους ήταν έντονη και είχε άσχημη κατάληξη για τον δεύτερο, καθώς οκτώ λεπτά πριν το τέλος είχαν μια επαφή που έστειλε τον Cooper αρκετές θέσεις πίσω.

Ενόσω οι δύο πρώτοι συνέχιζαν απροβλημάτιστοι για την καρό σημαία, ήρθε ο Colt Nichols (Yamaha) από πίσω να εκμεταλλευτεί την ατυχία του Cooper και να συμπληρώσει τη νικητήρια τριάδα του δεύτερο αγώνα.

Μετά το τέλος οι κριτές τιμώρησαν τον Martin με μια θέση εξαιτίας της άκομψης κίνησής του που έριξε τον Cooper, έτσι ο Nichols ανέβηκε στη δεύτερη θέση, για τον καλύτερό του φετινό τερματισμό.

Στη βαθμολογία ο Cianciarulo, με τη συνολική νίκη του αγώνα, διεύρυνε κι άλλο τη διαφορά του στην πρώτο θέση, 36 βαθμούς μπροστά από τον δεύτερο Dylan Ferrandis (Yamaha) που πέρασε μάλλον απαρατήρητος στο Spring Creek με μια 5η και μια 4η θέση στα δύο σκέλη.

Τρίτος παραμένει ο Cooper, αλλά πλέον βλέπει τον Cianciarulo από απόσταση 46 βαθμών.

Αναλυτικά αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογία ΑΜΑ ΜΧ 2019

Επόμενος αγώνας στις 27 Ιουλίου στο Washougal MX Park.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2019 17:00

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon