.
Κατηγορία AMA Motocross
Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2019 14:09

AMA MX 2019, 9ος αγώνας, Washougal (ΗΠΑ)

Ο ένατος αγώνας του Αμερικανικού πρωταθλήματος ΜΧ ήταν αυτό ακριβώς που χρειαζόταν ο πρωτοπόρος της κατάταξης, Eli Tomac (Kawasaki), για να έρθει ένα βήμα πιο κοντά στον τίτλο.

Παράλληλα, στην κατηγορία των 250 κυβικών η διπλή επικράτηση του Dylan Ferrandis (Yamaha) δεν άλλαξε δραματικά την κατάσταση στη βαθμολογία. 

ΜΧ450

Ο πρώτος αγώνας της κατηγορίας ξεκίνησε με τον Tomac να έχει μείνει πίσω στην έκτη θέση, ενώ μπροστά δίνονταν σκληρές μάχες για την πρωτοπορία μεταξύ των Joey Savatgy (Kawasaki), Cooper Webb (KTM) και Ken Roczen (Honda), ενώ σύντομα στην ομάδα προστέθηκαν και οι Marvin Musquin (KTM) και Jason Anderson (Husqvarna).

Ενώ ο Roczen περνούσε τον Savatgy και προσπαθούσε να ανοίξει διαφορά στην κορυφή, ο Tomac άρχισε να ανεβάζει ρυθμό και να περνά τον ένα μετά τον άλλο.

Η ταχύτητά του ήταν εμφανώς ανώτερη όλων των άλλων στην πίστα καθώς χρειάστηκε λίγους μόλις γύρους για να φτάσει σε θέση βάθρου, γεγονός που πάντως δεν τον έκανε να εφησυχάσει στο παραμικρό.

Απεναντίας, εκμεταλλευόμενος την τρελή του φόρα ο Αμερικανός πρωτοπόρος της βαθμολογίας έφτασε πίσω από τον Roczen με τρεις γύρους να απομένουν, έψαξε επανειλημμένα την προσπέραση και στην προσπάθειά του αυτή είχε μια μικρή πτώση.

Αυτή δεν τον πτόησε, αφού ξανασηκώθηκε αμέσως και πολύ γρήγορα βρέθηκε ξανά δίπλα στον Γερμανό, πιέζοντάς στον σε βαθμό που τελικά αυτός βγήκε εκτός πίστας, χάνοντας την ευκαιρία να παλέψει για τη νίκη, η οποία πήγε πανηγυρικά στον Tomac.

Η διαφορά τους από τους υπόλοιπους ήταν τέτοια που ο Roczen επέστρεψε στη δράση και κατάφερε να τερματίσει δεύτερος, με τον Webb να κλείνει την τριάδα του πρώτου αγώνα.

Στο δεύτερο σκέλος των 450 ο Savatgy έφυγε πρώτος, ενώ ο Tomac έκανε μια ακόμη χειρότερη εκκίνηση μπλέκοντας με ένα γκρουπ αναβατών στη 15η θέση. Ο ρυθμός του ωστόσο ήταν για μια φορά ακόμη ακαταμάχητος και χρειάστηκε μόλις δύο γύρους για να φτάσει δέκατος, ενώ ως τη μέση του αγώνα ήταν πια πέμπτος.

Μπροστά ο Musquin είχε περάσει πρώτος και ο Roczen τον κατεδίωκε, αλλά στο τελευταίο δεκάλεπτο του αγώνα οι δυο τους είχαν παρέα τον Tomac και όλοι μαζί απομακρύνονταν από τους υπόλοιπους.

Ο Tomac καθάρισε με τον Roczen, του άνοιξε αμέσως μια μικρή διαφορά και άρχισε να πιέζει τον Musquin. Τρεις γύρους πριν την καρό σημαία έκανε την κίνησή του και άρχισε να απομακρύνεται, για να τερματίσει πρώτος με 11.9 δευτερόλεπτα διαφορά από τον Musquin! Ο Roczen τελικά τερμάτισε τρίτος.

Με τη διπλή του νίκη στη Washougal ο Tomac αύξησε τη διαφορά του στην κατάταξη από τον Musquin στους 50 βαθμούς, με τον Roczen άλλους 7 βαθμούς πιο πίσω. Στους τρεις αγώνες που απομένουν, όλοι μέσα στον Αύγουστο, ο Tomac ξεχωρίζει ως το απόλυτο φαβορί για τον τίτλο.

ΜΧ250

Στην κατηγορία των 250 cc ο Dylan Ferrandis (Yamaha) πήρε δύο πειστικότατες νίκες στη Washougal, παρότι ο πρωτοπόρος της κατάταξης, Adam Cianciarulo (Kawasaki) δεν είχε καμιά διάθεση να το παίξει “έξυπνα” και συντηρητικά.

Σε αμφότερα τα σκέλη του αγώνα ο Cianciarulo πίεσε σκληρά τον Ferrandis, ωστόσο ο αναβάτης της Yamaha άντεξε στις επιθέσεις του αντιπάλου του και κατάφερε να δει ισάριθμες φορές πρώτος την καρό σημαία.

Παρόλα αυτά, η τρίτη και δεύτερη θέση του Cianciarulo στα αντίστοιχα σκέλη του αγώνα του έδωσε τελικά τη δεύτερη θέση στο σύνολο και αυτό ήταν αρκετό για να τον κρατήσει στην κορυφή της κατάταξης με μια άνεση 28 βαθμών από τον δεύτερο Ferrandis. Ο τρίτος Cooper ακολουθεί 20 βαθμούς πίσω από τον δεύτερο.

Αναλυτικά αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογία ΑΜΑ ΜΧ 2019

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2019 16:50

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon