.
Κατηγορία Enduro
Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2011 11:40

Π.Π. enduro 2011 – 1ος αγώνας – Μέγαρα

 

Στο δευτερόλεπτο!

 

 


Νέα ονόματα, δυνατός συναγωνισμός, ποικιλία μοτοσυκλετών και εταιριών και μία κορυφαία οργάνωση από την λέσχη μοτοσυκλέτας Μεγάρων, έδωσαν το στίγμα για την ποιότητα του πρωταθλήματος enduro που θα δούμε φέτος. Οι μάχες μεταξύ endurάδων και motocrossers έληξαν υπέρ των πρώτων με τον Βασίλη Σιαφαρίκα να παίρνει την άτυπη γενική κατάταξη από τον Δημήτρη Βαγγελάκο και Παναγιώτη Κουζή, για 1,5 και 2,5 δευτερόλεπτα αντίστοιχα!

Ιδανικές συνθήκες

Παρά το τσουχτερό κρύο και τις αρνητικές καιρικές προβλέψεις, από την αρχή της εβδομάδας είχαν ήδη δηλωθεί 94 συμμετοχές στον πρώτο αγώνα της χρονιάς, στα Μέγαρα. Αν και πολλοί θα βιαστούν να αναφέρουν πως είχε συμμετοχές επειδή “είναι αγώνας κοντά στην Αθήνα”, μια ματιά στο φυλλάδιο συμμετοχών αρκεί να τους διαψεύσει, μιας και εμφανίστηκαν αναβάτες από το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας. Τελικά ο καιρός έκανε το χατήρι και μετά από βροχή δύο ημερών, έδωσε κατάλληλη θερμοκρασία, συννεφιά και ιδανικό τερέν για τον αγώνα.

Η τοπική λέσχη των Μεγάρων με πρωτεργάτες τους αδελφούς Τουμπανιάρη (και άλλους όπως πάντα, αφανείς ήρωες), έδωσαν άριστα δείγματα διοργάνωσης. Τόσο η επιλογή του Parc Ferme – εκκίνηση, μέσα στην πόλη, όσο και οι ειδικές που στήθηκαν πάνω στον κεντρικό δρόμο, Μέγαρα – Αλεποχώρι, έδωσαν τη δυνατότητα σε αρκετούς θεατές να παρευρεθούν και να απολαύσουν τις μάχες των αναβατών. Η πρώτη ειδική, μήκους 3,5 χιλιομέτρων και διάρκειας τεσσάρων λεπτών (σ.σ. οι πρώτοι αναβάτες), είχε εύκολη θέαση και εντυπωσιακά στριψίματα. Κορδελιασμένη όλη σε δύο χωράφια με διαφορετικά επίπεδα, συγκέντρωσε τον περισσότερο κόσμο και έδωσε στους αναβάτες το κίνητρο για να προσφέρουν θέαμα. Η μουσική επιμέλεια από το ειδικά διαμορφωμένο jeep της Red Bull, οι ομάδες που ήταν στημένες παράλληλα με το δρόμο, οι κορδελιασμένες είσοδοι και έξοδοι στις ειδικές, έδιναν το δικό τους χρώμα.

Το ίδιο σκηνικό επικρατούσε και στην άλλη ειδική τύπου cross country, διάρκειας 4 χιλιομέτρων και πέντε λεπτών (σ.σ. για τους πρώτους αναβάτες). Αυτή είχε επίσης εύκολη και γρήγορη πρόσβαση ενώ το θέαμα εδώ ήταν πιο ενδιαφέρον, λόγω της γεωγραφικής της τοποθεσίας. Η χάραξη πάνω σε δύο λόφους, πρόσφερε γρήγορες ευθείες, ανοιχτές αλλά και κλειστές στροφές, ανεβάσματα αλλά και ένα εντυπωσιακό άλμα “τραπέζι”, με τους αναβάτες να δοκιμάζονται σε γρήγορες συνθήκες. Η απουσία ειδικής με δύσκολα περάσματα τύπου extreme, ίσως θα έδινε περισσότερο ενδιαφέρον στα αποτελέσματα και στο θέαμα αλλά και θα αναδείκνυε τους πιο προπονημένους αναβάτες. O κόσμος που μαζεύτηκε όμως ήταν τόσος που θα θέλαμε να βλέπουμε σε κάθε αγώνα.

Η διαδρομή ήταν δύσκολη, με ροή και εναλλασσόταν ανάμεσα σε σκληρό έδαφος, τμήματα με μαλακό χώμα-άμμο και πέτρα. Αξίζει να σημειωθεί πως, υπήρχαν άνθρωποι της λέσχης τόσο στις ειδικές διαδρομές, όσο και στις απλές, σε περίπτωση που χρειαζόταν βοήθεια στα δύσκολα σημεία. Επίσης καλή ήταν και η σήμανση αν και υπήρξαν κάποια παράπονα για αναβάτες που μπερδεύτηκαν.
Ωστόσο, ο καιρός βοήθησε ώστε να βρεθούν στο βουνό πολλοί ερασιτέχνες αναβάτες που έκαναν τη διαδρομή για βόλτα, παρά το τσουχτερό κρύο.

Αγωνιστικά


Η μάχη ξεκίνησε από την πρώτη ειδική με τους αναβάτες της πρώτης δεκάδας να έχουν μειονέκτημα, απέναντι στην απάτητη ειδική με το γρασίδι. Οι διαφορές ωστόσο στην γενική κατάταξη ήταν πολύ μικρές από την αρχή, με τον Γιάννη Τρίγκα (Yamaha 250) να δείχνει δυνατός από το πρωί. Έπαιξε στο ίδιο δευτερόλεπτο με τον Αλέξη Ζώρα (ΚΤΜ 250) και πίσω τους ακολουθούσαν οι Βασίλης Σιαφαρίκας (Honda 480) και Δημήτρης Βαγγελάκος (Yamaha 450) με τους Γιάννη Παυλίδη (Husqvarna 250) και Παναγιώτη Κουζή (Husqvarna 449), ανά δύο δευτερόλεπτα το κάθε ζεύγος.

Με τα πατήματα να βελτιώνονται στις ειδικές διαδρομές, η μάχη μεταξύ των παραπάνω για την άτυπη γενική κατάταξη, τους έφερε στο σημείο να αγωνίζονται ακόμη και για δέκατα του δευτερολέπτου. Είχαμε τέσσερα διαφορετικά ονόματα στις έξι χρονομετρημένες ειδικές, (Τρίγκα, Βαγγελάκο, Κουζή, Σιαφαρίκα και Ζώρα),τέσσερις μάρκες μοτοσυκλετών (Honda, Husqvarna, KTM, Yamaha) και τρεις διαφορετικούς κυβισμούς (250, 450, 480)!

Ο Σιαφαρίκας κέρδισε τις δύο (4 και 5) και μαζί την γενική κατάταξη, για 1,5 δευτερόλεπτο από τον Βαγγελάκο! Πίσω τους ακολούθησαν στην γενική κατάταξη, ο Κουζής με 1 δευτερόλεπτο από τον Βαγγελάκο, Τρίγκας (4ος - 11,832), Μιχάλης Τράντζας (5ος - Husaberg 570 - 38,374), Κωσταντίνος Κασκάνης (6ος - Honda 500 - 57,478). Οι υπόλοιποι αναβάτες βρέθηκαν με περισσότερο από ένα λεπτό διαφορά, ακόμη και μέσα στην πρώτη δεκάδα της άτυπης γενικής.

Κατηγορίες


Ε1
Ο Γιάννης Τρίγκας (Yamaha 250) φάνηκε πολύ δυνατός από το πρωί όπου κέρδισε την 1η ειδική και άρχισε να χτίζει διαφορά. Οι χρόνοι του σε σύγκριση με τους υπόλοιπους αναβάτες της κατηγορίας μπορεί να πει κανείς ότι του έδιναν το δικαίωμα να ελέγχει την κατηγορία. Με τον Αλέξη Ζώρα (ΚΤΜ 250) και τον Γιάννη Παυλίδη (Husqvarna 250) να έχουν χρεωθεί με ένα λεπτό ποινής, τα πράγματα φαίνονταν πιο εύκολα, αλλά και χωρίς αυτό, οι διαφορές στις ειδικές πάλι δεν θα άλλαζαν κάτι στην τελική κατάταξη.

Οι διαφορές τους όμως στα 5 και 6 δευτερόλεπτα μας δείχνουν ότι ο αυξημένος ανταγωνισμός μεταξύ των πρώτων τριών αναβατών είναι πολύ δυνατός. Όλη την ημέρα, οι διαφορές τους κυμαίνονταν ανάμεσα στα 2 δευτερόλεπτα με τον Τρίγκα να κερδίζει τις τρεις ειδικές, τον Ζώρα τις δύο και τον Παυλίδη, μία. Νέα κατηγορία για τον περσινό πρωταθλητή Ε3 Γιώργο Μανωλίδη (Gas Gas 250) και τερματισμός στην 4η θέση, με τον Σάββα Καπαγερίδη (Honda 250) να επιστρέφει με δανεική μοτοσυκλέτα από τον Βασίλη Σιαφαρίκα, στην 5η θέση.

Ε2
Στην μεσαία κατηγορία έγινε ο μεγαλύτερος χαμός μιας και οι δύο αναβάτες του motocross βρέθηκαν για μία ακόμη φορά αντιμέτωποι. Με τον Δημήτρη Βαγγελάκο (Yamaha 450) να επιτίθεται από την πρώτη ειδική και τον Παναγιώτη Κουζή (Husqvarna 449) να εγκλιματίζεται στον πρώτο του επίσημο αγώνα enduro, η ημέρα φαινόταν δύσκολη για την κατάταξη. Η πίεση μεταξύ τους οδήγησε σε πολύ μικρές διαφορές σε κάθε ειδική με την μέγιστη να καταγράφεται στην 5η, στα 5 δευτερόλεπτα. Ωστόσο, η μάχη παιζόταν σε κάθε διαδρομή με τους αναβάτες να μάχονται και να τερματίζουν με μικρές διαφορές. Στο τέλος, πρώτος βρέθηκε ο Βαγγελάκος παρά την πτώση του στην τελευταία ειδική, με 0,720 χιλιοστά του δευτερολέπτου από τον Κουζή!

Τις τέσσερις ειδικές κέρδισε ο Δημήτρης Βαγγελάκος με τον Παναγιώτη Κουζή να κερδίζει τις άλλες δύο. Στην 3η θέση του  βάθρου βρέθηκε ο Δημήτρης Τσακατσώνης (ΚΤΜ 350) με διαφορά μεγαλύτερη του ενός λεπτού και ακολουθήθηκε από τους Παναγιώτη Θερριό (Beta 400), με νέα μοτοσυκλέτα, και Παντελή Σκόδρα (ΚΤΜ 250 2Τ). Επιστροφή στους αγώνες έστω και για λίγο είχαμε από τον Χρήστο Θεοδοσόπουλο (Yamaha 450) στην 9η θέση και τον Δημήτρη Κόκκινο (Husaberg 450) στην 12η.

Ε3

Η μετακίνηση του Βασίλη Σιαφαρίκα (Honda 480) στην μεγάλη κατηγορία, η επιστροφή του Θανάση Αυγέρη (Husqvarna 511) και η απουσία του Αδάμου Πράσου, αλλά και η πρόσφατη μεταγραφή του Μιχάλη Τράντζα (Husaberg 570) και η νεοαποκτηθείσα, μόλις πριν μία εβδομάδα, μοτοσυκλέτα του, αποτελέσαν τα νέα της κατηγορίας. Ο συναγωνισμός δύσκολος κι εδώ περισσότερο για τον νικητή της κατηγορίας Βασίλη Σιαφαρίκα που έδειξε τα δόντια του πιεζόμενος για την γενική κατάταξη, από τους αναβάτες της Ε2.

Παρ’ όλ’ αυτά, ήταν ο Κώστας Κασκάνης (Honda 500) που κέρδισε την 2η ειδική της ημέρας και έδειξε ότι βρίσκεται μέσα στον συναγωνισμό, αφού έπαιξε για την 2η θέση του βάθρου με τον Μιχάλη Τράντζα. Ο Σιαφαρίκας ανέβασε ρυθμό και προηγήθηκε και άφησε στην 2η θέση τον Τράντζα με 38,784 και τελικά τον Κασκάνη άλλα 19’’ πίσω. Ο Θανάσης Αυγέρης προσπάθησε αλλά έμεινε εκτός βάθρου με διαφορά 27 δευτερολέπτων από την τριάδα. Εκτός του Σιαφαρίκα που πήρε τις 5 ειδικές, οι χρόνοι του Τράντζα ήταν πάρα πολύ καλοί, με δεδομένο ότι παρέλαβε την νέα του μοτοσυκλέτα μόλις μία εβδομάδα πριν.

Tσίλας (ΕΒ), Νανάκος (EV) και Καράμπελας (ΕJ) κέρδισαν τις αντίστοιχες κατηγορίες με αυτή των νέων να έχει ισχυρό συναγωνισμό, με τον Δαργινάκη να τερματίζει 0,526 χιλιοστά πίσω από τον Καράμπελα. Στην κατηγορία των γυναικών συμπληρώθηκε η κατηγορία με τις Αγελαδοπούλου, Βασιλάκη και Κυριακοπούλου να τερματίζουν κανονικά και με αυτή την κατάταξη.

Δηλώσεις νικητών


Ε1- Γιάννης Τρίγκας: “Πολύ ωραίος αγώνας, μου άρεσε που είχε κόσμο μιας και δεν συνηθίζεται αυτό. Ωραίες οι ειδικές αλλά πιστεύω πως ήταν πολύ εύκολες. Θα ήθελα να έχει και κάποιο extreme στοιχείο ώστε να μην είναι συνέχεια τέρμα γκάζι, στυλ motocross. Ο ανταγωνισμός στην πρώτη δεκαπεντάδα γενικής είναι ανανεωμένος και είναι ωραίο αυτό για να ανέβει το επίπεδο. Όσον αφορά την κατηγορία, είχα έναν έλεγχο από το πρωί, αν και δεν ξέρω καλά την μοτοσυκλέτα, την έχω μόλις ένα μήνα. Στον επόμενο αγώνα θα προσπαθήσω και για την γενική κατάταξη.”

Δημήτρης Βαγγελάκος: “Τις τελευταίες μέρες με είχε πιάσει μια καταρροή, και δεν αισθανόμουν καλά στον αγώνα, είχα αδυναμία και ατονία. Δεν πήγα όπως θα ήθελα μιας και δεν μπορούσα να συγκεντρωθώ. Έφαγα και δύο τούμπες στις ειδικές και η μία ήταν πολύ γερή, στην τελευταία ειδική. Παρ’ όλα αυτά, κατάφερα να μείνω μπροστά μιας και έχασα αρκετό χρόνο. Περίμενα ότι θα ήταν χάλια ο αγώνας λόγω της βροχής την προηγούμενη εβδομάδα αλλά τελικά ήταν πάρα πολύ καλός.

Ο αγώνας ήταν άψογος, οι χρόνοι, η διαδρομή. Ο συναγωνισμός ήταν σε όλες τις ειδικές αυξημένος και με ανάγκαζε να οδηγώ συνέχεια τέρμα. Όλοι οι αναβάτες έπαιζαν στο δευτερόλεπτο και τελικά έχασα την γενική για 1,5’’. Στην αρχή είχα διαφορά αλλά οι πτώσεις μου μείωσαν τη διαφορά.
Πιστεύω ότι μπορώ να οδηγήσω και καλύτερα, αφού όταν πίεσα σε κάποια ειδική, κατέβασα εύκολα χρόνο.”

Βασίλης Σιαφαρίκας: “Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι ακόμη στο χώρο, τη στιγμή που οι δύο καλύτεροι motocrossάδες τρέχουν στο enduro. Είμαι πολύ ικανοποιημένος με την απόδοση μου, γιατί δεν περίμενα να τα πάω τόσο καλά. Όλοι πήγαιναν γρήγορα σήμερα και ήμουν όλη μέρα αγχωμένος. Ωραίος αγώνας, καλή οργάνωση, οι συνθήκες ήταν ικανοποιητικές, ούτε λάσπη, ούτε στεγνό, ιδανικές συνθήκες. Μία πτώση στην τελευταία ειδική με κράτησε λίγο πίσω αλλά το “μάζεψα”.

Φέτος θα γίνει χαμός στην γενική κατάταξη, αφού προβλέπεται αυξημένος ανταγωνισμός. Αν είσαι μέσα στον ανταγωνισμό, υπάρχει σίγουρα άγχος. Η πιο μεγάλη αναβάθμιση για το enduro τα τελευταία χρόνια, είναι ότι ήρθαν αυτοί οι δύο αναβάτες, το νούμερο 1 και 2 του ελληνικού πρωταθλήματος motocross. Είναι μεγάλη ευκαιρία για τους υπόλοιπους αναβάτες να βελτιωθούμε, και τιμή μας που τρέχουν στο χώρο μας.”

Φωτογραφίες

Αποτελέσματα

Βρείτε τα αποτελέσματα στην επίσημη σελίδα της ironteam

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από Τάκης Μανιάτης
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 03 Μαϊος 2013 12:28

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon