.
Κατηγορία Enduro
Τρίτη, 15 Μαρτίου 2011 11:57

Enduro cup Νοτίου Ελλάδος - 1ος αγώνας, Λουτράκι

 


Απόλυτη επιτυχία!

 



Του Χρήστου Σώκου

Φωτογραφίες: Bikeit


Ένας καινούριος αγαπημένος θεσμός φαίνεται πως γεννήθηκε στα χώματα του Λουτρακίου, όπου πλήθος αγωνιζόμενων και θεατών προσήλθαν για να απολαύσουν το νέο αυτό είδος αγώνα. Η εξαιρετική διοργάνωση από τον ΜΟ.Λ.Π. (Μοτοσικλετιστές Λουτρακίου – Περαχώρας) σε συνεργασία με το αθλητικό σωματείο Ο.Δ.Μ.Α.Α. απέσπασε τα καλύτερα σχόλια και στο τέλος όλοι έφυγαν με ένα πλατύ χαμόγελο.

Ο θεσμός


Απ’ ότι φαίνεται η οικονομική κρίση που έχει χτυπήσει τον χώρο μας, έφερε και μερικά καλά. Αναμφίβολα ένα από αυτά είναι το Κύπελλο Enduro Νοτίου Ελλάδος της ΟΜΕ. Πρόκειται για μία ξεχωριστή μορφή αγώνων στην χώρα μας, που απευθύνεται κυρίως σε νέους αναβάτες, προκειμένου να τους μυήσει στον χώρο του Enduro. Το σημαντικό είναι ότι μπορούν να λάβουν μέρος μοτοσικλέτες κάθε τύπου (MX και Enduro), καθότι η διαδρομή είναι σχετικά μικρή σαν κύκλος, χωρίς να βγαίνει σε κυρίως δρόμους. Με αυτόν τον τρόπο έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μία γεύση από Enduro και όλοι οι MXερς που «ήθελαν αλλά δεν μπορούσαν».
Οι κατηγορίες των αγωνιζόμενων δεν είναι με βάση τον τύπο ή τα κυβικά της μοτοσικλέτας αλλά με βάση την ηλικία των αγωνιζόμενων! Έτσι λοιπόν υπάρχει η EN1 για τους αναβάτες από 16 – 23 χρόνων, η EN2 για όσους είναι 24 – 39, η EN3 για τους «βετεράνους» (40 +) και η Champion για τους κατέχοντες έως και την 5η θέση σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα Enduro – Scramble – Motocross τα έτη 2008, 2009, 2010, ανεξαρτήτως κυβισμού μοτοσυκλέτας.
Θα πραγματοποιηθούν ακόμη δύο αγώνες, ένας στην Αττική 17/4 και ένας στο Ξυλόκαστρο στις 20/11.

Ο αγώνας


Πρώτος αγώνας λοιπόν του θεσμού στο Λουτράκι και από πολύ νωρίς ο κόσμος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον με 140 συμμετοχές! Οι συμμετοχές συνέχισαν να καταφθάνουν στην οργάνωση η οποία “έκλεισε” στις 140 κρατώντας τελικά 50 αναβάτες έξω από τον αγώνα για ευνόητους λόγους. Ο ηλιόλουστος καιρός σε συνδυασμό με το χαμηλό παράβολο συμμετοχής, την δυνατότητα έκδοσης ημερήσιας licence, την εύκολη - κοντινή πρόσβαση από τις μεγάλες πόλεις και η τρίωρη συνολικά διάρκεια (που επέτρεπε και στους λιγότερο προπονημένους να ευχαριστηθούν ένα αγώνα), ήταν μερικοί από τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την επιτυχία.

Ο ΜΟ.Λ.Π. αξίζει συγχαρητήρια για την όλη διοργάνωση. Η διαδρομή των 17.5 χιλιομέτρων (επαναλαμβανόμενη τρεις φορές) ήταν βατή και όμορφη στις πλαγιές των Γερανίων και με άψογη σήμανση. Η απλότητα της έδωσε την δυνατότητα σε ερασιτέχνες αναβάτες να απολαύσουν έναν εύκολο αγώνα και να μυηθούν έτσι στο enduro. Η σήμανση που είχε γίνει, σε όλη την διαδρομή, έδειξε πως κάποιοι άνθρωποι πέρασαν στο βουνό πολλές μέρες προκειμένου να υπάρξει αυτό το αποτέλεσμα. Επίσης, σε όλο το μήκος του κύκλου υπήρχαν πάρα πολλοί άνθρωποι της λέσχης που βοηθούσαν, καθοδηγούσαν και εμψύχωναν τους αναβάτες.  

Η μοναδική ειδική ήταν εύκολα προσβάσιμη από την άσφαλτο και σε πολύ κοντινή απόσταση από το Λουτράκι. Το αξιομνημόνευτο όμως είναι το πλήθος θεατών που την γέμισε και απόλαυσε τον αγώνα. Πραγματικά πάει πολύς καιρός από τότε που είδαμε τόσο κόσμο σε ειδική Ελληνικού αγώνα Enduro! Κατά μήκος της διαδρομής, στην εκκίνηση και τον τερματισμό που βρισκόταν δίπλα στο parc ferme και τα pits, οι θεατές που ξεπέρασαν τους 500, απόλαυσαν θέαμα παρά την απουσία “ηχηρών” ονομάτων. Κάτι που δείχνει πως δεν έχουν μόνο οι αγώνες πρωταθλήματος ουσία, αλλά και τα κύπελλα και περιφερειακά κάθε είδους, όπου οι αναβάτες δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό.

Κατηγορία EN1


Στην κατηγορία Junior έγινε μία όμορφη μάχη για την πρώτη θέση μεταξύ των Παναγιώτη Παγώνη και Παναγιώτη Δημόπουλου. Ο Δημόπουλος κέρδισε τις δύο πρώτες ειδικές αλλά ο Παγώνης έκανε την ανατροπή στην τρίτη και τελευταία, κερδίζοντας τελικά για 2 περίπου δευτερόλεπτα. Με διαφορά 2 δευτερολέπτων τερμάτισαν τελικά και οι Πέτρος Μπίλης, Δημήτρης Κολλιάκος και Πέτρος Γκούβας στην 3η, 4η και 5η θέση αντίστοιχα. Λίγο πιο πίσω την εξάδα έκλεισε ο Γιώργος Δόσχορης.

Κατηγορία EN2


Η συγκεκριμένη κατηγορία ήταν και η πολυπληθέστερη. Την πρωτιά πήρε σχετικά άνετα ο Παναγιώτης Ζαχάρης με 3 δευτερόλεπτα διαφορά από τον δεύτερο Ιωάννη Αληφαντή. Το βάθρο συμπλήρωσε ο Βασίλης Πετρόπουλος αφήνοντας ένα δευτερόλεπτο πίσω του τον Κων/ νο Νίκια και άλλο ένα τον Γιάννη Γιαννού στην 4η και 5η θέση, ενώ 6ος τερμάτισε ο Σταύρος Ματζώρος. Επειδή η μοναδική ειδική του αγώνα έγινε τρεις φορές, οποιοδήποτε λαθάκι είχε σημαντική επίπτωση με αποτέλεσμα να δούμε μικρές διαφορές στους τελικούς χρόνους.

Κατηγορία ΕΝ3


Πολλές ήταν τελικά οι συμμετοχές και στην EN3 αλλά ο Βασίλης Κολιόπουλος δεν έδειξε να δυσκολεύεται να πάρει την πρώτη θέση με πέντε δευτερόλεπτα διαφορά από τον Γεώργιο Νέγρη και με μισό λεπτό από τον τρίτο Σωκράτη Σατζάκη! Την πρώτη εξάδα έκλεισαν οι Δημήτρης Γιαννακάρας, Γιώργος Αγιομαυρίτης και Γιώργος Τριανταφύλου.

Κατηγορία Champion


Πιο μεγάλες ήταν οι διαφορές σε χρόνους στην κατηγορία αυτή. Ο πάντα – έτοιμος – για όλα, Δημήτρης Κόκκινος, ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου με τρία δευτερόλεπτα διαφορά από τον  αξιόμαχο Ανδρέα Σώκο. Παρά την δυνατή μάχη στις δύο πρώτες ειδικές όπου τους αναβάτες χώριζε ένα δευτερόλεπτο, στην τελευταία ειδική ο Κόκκινος έβαλε το κεφάλι κάτω και πήρε μία ακόμη νίκη. Ο Σώκος έδειξε πολύ γρήγορος αφού παρά την απουσία του από αγώνες, όποτε εμφανίζεται δείχνει την ταχύτητα του. Ο Ηλίας Λιάγκας έκλεισε την τριάδα με εννέα δευτερόλεπτα διαφορά. Τέταρτος ήρθε ο endurάνθρωπος Βαγγέλης Ζαχαράτος, ενώ οι Χρήστος Κοτούλας και Αντρέας Μπεσίρης κατάφεραν να διακριθούν στην 5η και 6η θέση αντίστοιχα.

Φωτογραφίες


Αποτελέσματα

Βρείτε τα αποτελέσματα στην επίσημη σελίδα του χρονομέτρη ironteam

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από Τάκης Μανιάτης
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012 20:16

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon