.
Κατηγορία Αλλοι
Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2023 14:42

Dakar 2023 – Οι νικητές σε όλες τις κατηγορίες

Το ράλι του 2023 μας χάρισε έναν σκασμό νέων ρεκόρ και εντυπωσιακές μάχες, αρκετές εκ των οποίων κρίθηκαν στο νήμα.

Οι αγώνες cross-country και δη το Dakar Rally ανήκουν σε μια πολύ ιδιαίτερη κατηγορία, όχι τόσο για τη δυσκολία τους όσο για την επικινδυνότητά τους. Αρκετές φορές έχουμε θρηνήσει αναβάτες, συχνά σπουδαίους πρωταθλητές, που έχασαν τη ζωή τους σε ατύχημα στη διάρκεια του Dakar, αλλά ευτυχώς φέτος οι απώλειες περιορίστηκαν στο ελάχιστο.

Το μόνο θύμα που έχει αναφερθεί ήταν ένας Ιταλός θεατής που χτυπήθηκε από φορτηγό, ενώ στον χώρο των αγωνιζόμενων το ράλι αποδείχθηκε ασφαλές φέτος. Οι εγκαταλείψεις βέβαια δεν είναι δυνατόν να αποφευχθούν, έτσι στο 45ο Dakar Rally 2023 πήραν εκκίνηση 355 οχήματα όλων των κατηγοριών και τερμάτισαν τα 235.

Σε αυτά έχουμε 80 μοτοσυκλέτες (επί συνόλου 121), 10 quads (από 18), 46 αυτοκίνητα των κατηγοριών Τ1 και Τ2 (από 67), 38 ελαφριά πρωτότυπα (από 47), όλα τα 22 φορτηγά που πήραν εκκίνηση, καθώς και 80 (από 88) συμμετέχοντες στην κατηγορία Dakar Classic.

Μοτοσυκλέτες

bikes

Στην κορυφαία κατηγορία Prestige ο μεγάλος νικητής ήταν ο Αργεντίνος Kevin Benavides (Red Bull KTM Factory Racing), μετά από μια επική μάχη με τους Toby Price και Skyler Howes που κρίθηκε στο νήμα με διαφορά μόλις 43 δευτερολέπτων.

Στη Rally2 πρώτος αναδείχθηκε ο Γάλλος Romain Dumontier με Husqvarna, τερματίζοντας 14ος στη γενική κατάταξη.

dumontier
Romain Dumontier (Husqvarna)

Πρώτος rookie του Dakar 2023 τερμάτισε ο Νοτιοαφρικάνος Michael Doherty (Husqvarna) παίρνοντας τη 16η θέση γενικής, ενώ στην κατηγορία Originals by Motul (την κλάση ιδιωτών αναβατών που τρέχουν απολύτως μόνοι τους, χωρίς καμιά τεχνική υποστήριξη) κατέκτησε ο επίσης Νοτιοαφρικάνος Charan Moore με Husqvarna στην 28η θέση γενικής.

mirjam pol
Mirjam Pol (Husqvarna)

Πρώτη γυναίκα στις μοτοσυκλέτες τερμάτισε η Ολλανδή Mirjam Pol με Husqvarna, φτάνοντας στην 49η θέση της γενικής κατάταξης.

Quads

giroud

Στα Quads (ATV) η πρωτιά ήταν υπόθεση του Γάλλου Alexandre Giroud με Yamaha, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

SSV

ssv t3

Στο χώρο των Side-by-Side (SSV) και στην κατηγορία Τ3 – Lightweight Prototype η πρωτιά πήγε στους Austin Jones (ΗΠΑ) με συνοδηγό τον Gustavo Gugelmin (Βραζιλία) οδηγώντας ένα Can-Am.

GOCZAL Eryk (pol), Coban-Energylandia Rally Team, BRP, SSV, FIA W2RC, portrait during the Stage 14 of the Dakar 2023 between Al-Hofuf and Damman, on January 15, 2023 in Damman, Saudi Arabia
Eryk Goczal (Can-Am)

Στην κατηγορία Τ4 – Modified Production η νίκη πήγε στον Πολωνό Eryk Goczal και τον Ισπανό συνοδηγό του Oriol Mena, οδηγώντας ένα Can-Am Maverick XRS Turbo. Αξίζει να σημειώσουμε πως ο Goczal έγραψε δύο ιστορικά ρεκόρ, καθώς στα 18 του χρόνια έγινε ο νεότερος που κερδίζει ειδική διαδρομή στο Dakar, καθώς φυσικά και ο νεότερος που κερδίζει το Dakar.

Αυτοκίνητα

201 LOEB Sebastien (fra), LURQUIN Fabian (bel), Bahrain Raid Extreme, BRX, Prodrive Hunter, Auto, FIA W2RC, 200 AL-ATTIYAH Nasser (qat), BAUMEL Mathieu (fra), Toyota Gazoo Racing, Toyota Hilux, Auto, FIA W2RC, 230 MORAES Lucas (bra), GOTTSCHALK Timo (ger), Overdrive Racing, Toyota Hilux, Auto, during the Stage 14 of the Dakar 2023 between Al-Hofuf and Damman, on January 15, 2023 in Damman, Saudi Arabia - Photo Frederic Le Floc’h / DPPI

Στα αυτοκίνητα ο Καταριανός Nasser Al-Attiyah, με συνοδηγό τον Γάλλο Mathieu Baumel, και ένα αυτοκίνητο της Toyota, πήρε τη νίκη, αλλά τις εντυπώσεις έκλεψε ο μεγάλος του αντίπαλος, ο γνωστός από τη F1 Γάλλος Sebastien Loeb, ο οποίος έχασε πολλές ώρες από ατυχίες τις πρώτες μέρες του αγώνα, μα κατάφερε να δώσει μια γερή δόση δράματος στο τέλος όταν κατάφερε ένα ανεπανάληπτο ρεκόρ κερδίζοντας έξι συνεχόμενες ειδικές διαδρομές για να κλείσει την ψαλίδα, όχι αρκετά πάντως ώστε να διεκδικήσει και τη νίκη.

Φορτηγά

trucks

Στα φορτηγά το τρίο των δύο Ολλανδών, Janus Van Kasteren και Marcel Nijders, με τον Πολωνό Darek Rodewald, οδηγώντας για την Iveco πήραν την πολυπόθητη νίκη, σπάζοντας ένα ατελείωτο σερί της Kamaz που απείχε φέτος από το Dakar. H ρώσικη εταιρεία αρνήθηκε να υπογράψει μια δήλωση καταδίκης του πολέμου στην Ουκρανία ως απαραίτητη προϋπόθεση για να της επιτραπεί να αγωνιστεί, έτσι επέλεξε να αποχωρήσει από το ράλι πριν αυτό καν ξεκινήσει.

Δείτε στη συνέχεια ένα βίντεο με τις καλύτερες στιγμές του Dakar Rally 2023.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2023 15:03

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon