.
Κατηγορία Αλλοι
Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021 11:52

MotoGP 2022 – Τι ξέρουμε και τι περιμένουμε για το grid της νέας σεζόν

Καθώς το MotoGP ετοιμάζεται για τον 8ο Γύρο της χρονιάς, που θα γίνει αυτό το Σ/Κ στην Γερμανία, αρκετός λόγος γίνεται και για τα μεταγραφικά σενάρια. Παρακάτω θα δούμε που βρίσκονται οι ομάδες και τι ακούγεται στο paddock για το 2022 και όχι μόνο!

Τα έξι εργοστάσια που παίρνουν μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα έχουν σχεδόν όλα κλείσει τους αναβάτες τους και για τη νέα σεζόν, αυτή του 2022.

Στην πρωταθλήτρια Suzuki, τόσο ο Joan Mir όσο και ο Alex Rins έχουν συμβόλαιο μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου του 2022. Το ίδιο ισχύει για την Lenovo Ducati των Jack Miller και Fransesco Bagnaia αλλά και για την Monster Yamaha με το δίδυμο των Maverick Vinales και Fabio Quartararo.

Στην Repsol Honda ο Marc Marquez ήταν ο πρώτος στη σύγχρονη ιστορία του MotoGP που δεν υπέγραψε για δύο (ως συνήθως) αλλά για 4 χρόνια και είναι δεσμευμένος με την ομάδα έως το 2024. Ο νέος του ομόσταυλος, ο Pol Espargaro, έχει συμβόλαιο μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς.

Μέχρι το 2024 υπέγραψε συμβόλαιο (τριετές) πριν από μερικές εβδομάδες και ο Brad Binder με την KTM, ενώ ο Πορτογάλος της Αυστριακής εργοστασιακής ομάδας, ο Miguel Oliveira, έχει συμβόλαιο μέχρι και το 2022.

grid5.jpg

Η μοναδική διαθέσιμη εργοστασιακή θέση για την επόμενη χρονιά είναι στην ομάδα της Aprilia. Ο Lorenzo Savadori πολύ δύσκολα θα την κρατήσει, με τους Ιταλούς να ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να πείσουν τον Andrea Dovizioso να υπογράψει για ένα χρόνο μαζί τους. Σε διαφορετική περίπτωση θα κοιτάξουν διαφορετικές λύσεις, με μία από αυτές να είναι ίσως και του Franco Morbidelli!

Και περνάμε στις ανεξάρτητες ομάδες για το 2022. Εδώ να σημειώσουμε ότι η Avintia δεν θα συνεχίσει τη νέα χρονιά στη μεγάλη κατηγορία.

Στις ανεξάρτητες (ή δορυφορικές) ομάδες, οι μόνοι που έχουν συμβόλαιο μέχρι και το 2022 είναι το δίδυμο της Pramac Ducati (Johann Zarco-Jorge Martin) και ο Alex Marquez στην LCR Honda. Στο πλάι του αναμένεται να είναι και πάλι ο Takaaki Nakagami που υπέγραψε (μετά από πού αναμονή) την ανανέωση του συμβολαίου του για φέτος, με τη σημείωση ότι αυτό θα επεκταθεί για τα επόμενα χρόνια.

grid2.jpg

Η ομάδα του αείμνηστου Fausto Gresini θα είναι στο grid της νέας χρονιάς χωρίς δεσμούς με την Aprilia. Όπως φαίνεται θα έχει μοτοσυκλέτες της Ducati το 2022 και ένας από τους δύο αναβάτες της θα είναι ο Fabio Di Giannantonio. Πιστεύεται ότι ο νεαρός Ιταλός έχει ήδη συμφωνία στο συμβόλαιό του για άνοδο το ’22 στη μεγάλη κατηγορία.

Ο δεύτερος πιλότος της ομάδας αναμένεται να είναι ο Enea Bastianini. Ο νεαρός Ιταλός είναι μέλος της Avintia και οδηγεί μοτοσυκλέτα της Ducati. Οι κόκκινοι, λογικά, δεν θα θέλουν να τον χάσουν και θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους να του βρουν ομάδα, με αυτή του Gresini να είναι η λογική επιλογή.

Ο άλλος οδηγός της Avintia, ο Luca Marini, θα παραμείνει στην κατηγορία και θα οδηγεί για την ομάδα του ετεροθαλούς αδελφού του, του Valentino Rossi. Η Aramco VR46 θα έχει δύο θέσεις στο grid του 2022 και μάλλον θα χρησιμοποιεί μοτοσυκλέτες της Ducati.

Ο Luca Marini θα είναι σίγουρα ο ένας οδηγός της, με την δεύτερη θέση να προορίζεται ενδεχομένως για τον Marco Bezzecchi, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα την πάρει ο ίδιος ο Valentino Rossi!

grid4.jpg

Ο θρυλικός αναβάτης του MotoGP δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει και αυτό που γνωρίζουμε για την ώρα είναι ότι θα μας αποκαλύψει τα σχέδιά του μετά το καλοκαιρινό διάλειμμα του Ιουλίου. Από την άλλη, ο Franco Morbidelli έχει συμβόλαιο με την Petronas Yamaha Racing και για το 2022, αλλά δεν είναι 100% βέβαιο ότι θα μείνει, αφού παρουσιάζεται δυσαρεστημένος με τη στάση της Yamaha απέναντί του.

Η Yamaha και η Petronas δεν έχουν ακόμα επίσημα ανακοινώσει τη συμφωνία τους για την ανανέωση του μεταξύ τους συμβολαίου και πέρα από το 2022. Λογικά οι ισχυροί δεσμοί των δύο πλευρών θα επιβεβαιωθούν και η ομάδα της Μαλαισίας θα έχει μοτοσυκλέτες της Yamaha και από το 2023 και μετά. Ειδικά από τη στιγμή που φαίνεται ότι ο Rossi και η ομάδα του θα πάνε στην Ducati.

grid8.jpg

Τέλος, ενδιαφέρον έχουν και οι θέσεις στη δορυφορική ομάδα της ΚΤΜ, την Tech3. Ο Herve Poncharal και οι Αυστριακοί έχουν ήδη ανακοινώσει ότι ο Remy Gardner θα είναι οδηγός τους για το 2022. Ο Αυστραλός υπέγραψε για ένα χρόνο κι έτσι μένει κενή η δεύτερη θέση.

Με δεδομένο ότι ο Iker Lecuona είναι ο «πιο αδύναμος κρίκος» στο φετινό MotoGP, ο Danilo Petrucci δείχνει φαβορί (εύκολα ή δύσκολα) για να κρατήσει τη θέση του και το εργοστασιακό του συμβόλαιο με την ΚΤΜ.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Μπλούνας

Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και μαζί με την ιστορία, η άλλη μεγάλη του αγάπη είναι οι μοτοσυκλέτες. Ξεκίνησε αργά στο χώρο, με συγγραφή άρθρων για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ταχύτητας μοτοσυκλετών στο motograndprix.gr.

Στη συνέχεια, από το 2013 και έως το 2020 ήταν ο παρουσιαστής των κατηγοριών Moto2 και Moto3 στην Cosmote TV, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα αρθρογραφούσε και στο ελληνικό περιοδικό MotoGP World.

Από το 2021 είναι συντάκτης στο bikeit.gr και έχει αναλάβει την ενημέρωση σχετικά με το MotoGP.

Νίκος Μπλούνας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021 12:00

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon