.
Κατηγορία Αλλοι
Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021 14:31

MotoGP – Τι εξυπηρετεί το τύπου «Ελβετικό τυρί» φέρινγκ της KTM!

Τα φέρινγκ με τρύπες δεν είναι κάτι ρηξικέλευθο στο χώρο του MotoGP. Έχουν χρησιμοποιηθεί πολλάκις σε ειδικές συνθήκες με πολύ αέρα, όπως στην περίπτωση του Phillip Island. Πλέον όμως χρησιμοποιούνται και για διαφορετικούς λόγους!

Το κομμάτι της αεροδυναμικής έχει αποκτήσει τεράστια σημασία τα τελευταία χρόνια στο MotoGP και στην εξέλιξη των πρωτότυπων μοτοσυκλετών του κάθε εργοστασίου.

Τα «φτεράκια» που ήρθαν, έφυγαν αλλά επέστρεψαν «ενσωματωμένα» είναι αυτά που χρησιμεύουν στην αέναη έρευνα την κάθετης δύναμης στον μπροστινό τροχό, ως αντιστάθμισα στις σούζες.

Αεροδυναμική εξέλιξη και Ducati είναι δύο λέξεις που πολύ συχνά θα βρεις στην ίδια πρόταση, σε άρθρα που αφορούν στο MotoGP. Κι αυτό επειδή οι κόκκινοι έχουν πρωτοστατήσει και σ’ αυτό το κομμάτι.

Τώρα όμως έρχεται η KTM με μια δική της πρόταση, το τύπου «Ελβετικό τυρί» φέρινγκ που δοκίμασε στο τεστ της Βαρκελώνης ο αναβάτης των Αυστριακών, Iker Lecuona.

iker_lecuona2.jpg

Το φέρινγκ της ΚΤΜ έχει δύο χαρακτηριστικά: τις πολλές τρύπες στο μπροστινό μέρος του και τα μικρά φτεράκια, τοποθετημένα σε «στρατηγικά» σημεία στο πίσω.

Τέτοιου είδους φέρινγκ, με τρύπες, χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες στους αγώνες και ειδικότερα σε πίστες όπου ο αέρας αναμένεται δυνατός, όπως για παράδειγμα στο Phillip Island.

Ο στόχος είναι να βρει όσο το δυνατόν μικρότερη επιφάνεια ο αέρας για να προκαλέσει αναταράξεις στη μοτοσυκλέτα με δυνατές ριπές.

Ωστόσο στην περίπτωση της ΚΤΜ φαίνεται ότι αυτό το φέρινγκ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις πίστες, με στόχο να βελτιωθεί-ομαλοποιηθεί η ροή του αέρα και να κάνει τη μοτοσυκλέτα περισσότερο σταθερή και με ακόμα καλύτερη μηχανική πρόσφυση.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Μπλούνας

Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και μαζί με την ιστορία, η άλλη μεγάλη του αγάπη είναι οι μοτοσυκλέτες. Ξεκίνησε αργά στο χώρο, με συγγραφή άρθρων για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ταχύτητας μοτοσυκλετών στο motograndprix.gr.

Στη συνέχεια, από το 2013 και έως το 2020 ήταν ο παρουσιαστής των κατηγοριών Moto2 και Moto3 στην Cosmote TV, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα αρθρογραφούσε και στο ελληνικό περιοδικό MotoGP World.

Από το 2021 είναι συντάκτης στο bikeit.gr και έχει αναλάβει την ενημέρωση σχετικά με το MotoGP.

Νίκος Μπλούνας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021 14:42

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon