.
Κατηγορία Αλλοι
Πέμπτη, 05 Σεπτεμβρίου 2019 15:37

MotoGP - Πάει για 22 αγώνες με πίστα-έκπληξη και rotation στα Ισπανικά GP

Είναι δεδομένη η πρόθεση της Dorna να επεκτείνει το κορυφαίο προϊόν της, MotoGP, σε νέες χώρες και αυτό δε μπορεί να γίνει παρά διευρύνοντας το ετήσιο πρόγραμμα.

Μόλις πρόσφατα η διοργανώτρια των MotoGP, Dorna, έδωσε στη δημοσιότητα το προσωρινό καλεντάρι του 2020, όπου ξεχωρίζουν κάποιες αλλαγές σε ημερομηνίες υπαρχόντων αγώνων, αλλά και η προσθήκη της Φινλανδίας, με την πίστα Kymiring που είναι ακόμη υπό κατασκευή.

Αυτό φέρνει το σύνολο των αγώνων στους 20, καθώς μετά από αρκετά χρόνια με σταθερό πρόγραμμα 18 αγώνων, πέρυσι προστέθηκε η Ταϊλάνδη και του χρόνου έρχεται η Φινλανδία.

Ωστόσο φαίνεται πως δεν θα σταματήσει εκεί η επέκταση που οραματίζεται η Dorna, καθώς ήδη υπάρχει μια υπογεγραμμένη συμφωνία με την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης της Ινδονησίας (ITDC) για έναν αγώνα που θα είναι αρκετά διαφορετικός από όσα γνωρίζαμε ως τώρα.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια πίστα στο νησί Lombok, η οποία ενσωματώνεται μέσα σε κατοικημένη περιοχή, σε ένα σχέδιο που θυμίζει περισσότερο τον αγώνα F1 στο Abu Dhabi και την πίστα Yas Marina Circuit, παρά το Monaco. Μόνο που στην περίπτωση αυτή, η πόλη είναι επίσης υπό κατασκευή.

"Το σχέδιο θα είναι μοναδικό," εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της Dorna, Carmelo Ezpeleta, κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας με τον ομόλογό του της ITDC και τον Ινδονήσιο πρεσβευτή στην Ισπανία. "Θα έχουμε μια πίστα παγκοσμίου επιπέδου μέσα στην πόλη, σε μια χώρα που το MotoGP έχει τεράστια απήχηση. Η Ινδονησία είναι μια αγορά-κλειδί για μας, με μεγάλο ποσοστό φίλων του μηχανοκίνητου αθλητισμού να ζουν εκεί."

lombok indonesia motogp
Η περιοχή που θα φτιαχτεί η πίστα του Lombok θα εξελιχθεί σε πολυτελές τουριστικό θέρετρο

 

Η πίστα κατασκευάζεται στην περιοχή Mandalika στη νότια ακτή του Lombok και η επιλογή της δεν είναι τυχαία. Τα τελευταία χρόνια σημειώνεται ένας κατασκευαστικός οργασμός με επίκεντρο τη Mandalika Resort Area, που εξελίσσεται σε ένα τεράστιο πολυτελές θέρετρο με δικό του λιμάνι, θεματικά πάρκα, ακουάριουμ, γήπεδα γκολφ, θέατρα, συναυλιακούς χώρους και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί.

Το πλάνο προβλέπει την εισαγωγή του Ινδονησιακού αγώνα στο πρόγραμμα από το 2021.

Μάλιστα, η παραπάνω συμφωνία δεν αφορά μόνο στο MotoGP, αλλά περιλαμβάνει και το WorldSBK που τελεί υπό τον έλεγχο της Dorna εδώ και μερικά χρόνια.

Και η επέκταση δε φαίνεται πως τελειώνει εκεί, καθώς ο Ισπανικός Τύπος αναφέρει πως Καζακστάν, Μεξικό, Βραζιλία και Χιλή περιμένουν στην ουρά για αγώνα, ενώ η Dorna επιθυμεί διακαώς να επαναφέρει έναν δεύτερο αγώνα στις ΗΠΑ.

Τα πλάνα προβλέπουν επέκταση στους 22 αγώνες από τη σεζόν του 2022 και πλέον το ερώτημα είναι ποιος θα πρωτομπεί σε αυτό το κακόμοιρο το καλεντάρι.

Όπως γράφουν οι Ισπανοί, αναπόφευκτα θα πρέπει να μειωθούν οι αγώνες σε Ισπανικές πίστες που αυτή τη στιγμή είναι τέσσερεις (ζωή να 'χουν), με Catalunya, Valencia, Jerez και Aragon. Η τελευταία μπήκε από το παράθυρο το 2010, αντικαθιστώντας προσωρινά την Ουγγρική πίστα που κατασκευαζόταν δίπλα στη λίμνη Balaton (BalatonRing), μόνο που αυτό το σχέδιο χρεοκόπησε το 2012 χαρίζοντας στην Aragon παρουσία επί δέκα συναπτά έτη.

Το σενάριο που επεξεργάζεται η Dorna είναι να ανοίξει χώρο στο πρόγραμμα βάζοντας τους Ισπανικούς αγώνες σε κάποιας μορφής περιστροφή (rotation), δηλαδή τη μια χρονιά να τρέχουν οι δύο και την επόμενη οι άλλοι δύο. Μάλιστα, λέγεται πως μπορεί σε αυτή τη λογική να ενταχθεί και η Πορτογαλία που θέλει την επιστροφή του Estoril στο MotoGP, οπότε ένα σενάριο προβλέπει την εκ περιτροπής ενσωμάτωση στο πρόγραμμα των πέντε Ιβηρικών αγώνων.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon