.
Κατηγορία Αλλοι
Πέμπτη, 05 Σεπτεμβρίου 2019 12:24

Πως οι αερόσακοι γλύτωσαν Dovizioso και Quartaro από τα χειρότερα

Το τρομακτικό ατύχημα στον αγώνα του Silverstone, που είχε ως αποτέλεσμα την πτώση του Fabio Quartaro και του Andreas Dovizioso, πάγωσε το αίμα των θεατών! Ωστόσο, παρά το ότι οι αναβάτες διακομίστηκαν αμφότεροι στο νοσοκομείο με φορεία, δεν διεγνώσθη σε κανέναν, σοβαρός τραυματισμός.

Το αίσιο αυτό τέλος, οφείλεται φυσικά στον σύγχρονο προστατευτικό εξοπλισμό που έφεραν οι αναβάτες, μέρος του οποίου, αποτελούν και τα –υποχρεωτικά στα MotoGP- airbag στις στολές.

Τόσο ο Quartaro, όσο και ο Dovi, υποστηρίζονται από την Alpinestars, η οποία έχει εξελίξει το σύστημα αερόσακων Tech-Air. Η εταιρεία, έδωσε στην δημοσιότητα γραφήματα που αναπαριστούν τις δυνάμεις που αναπτύχθηκαν στα σώματα των αναβατών, λίγο πριν, κατά την διάρκεια και λίγο μετά στο ατύχημα, σε συνάρτηση με τον χρόνο. 

Στα γραφήματα αυτά επίσης, μπορεί κανείς να δει, το χρονικό σημείο στο οποίο οι αερόσακοι ενεργοποιούνται και ανατύσσονται, προφυλάσσοντας τους αναβάτες.

Σε ότι αφορά στο γράφημα του Quartaro, o αερόσακος είχε αναπτυχθεί πλήρως, 60 ms (χιλιοστά του δευτερολέπτου) πριν ο αναβάτης έρθει σε επαφή με το έδαφος.

EDOMD5uWwAAdrxs

Στο γράφημα του Dovizioso, βλέπουμε ότι ο αερόσακος του δεν αναπτύχθηκε κατά την σύγκρουση του με την μοτοσυκλέτα του Quartaro, ωστόσο το σύστημα διέγνωσε εγκαίρως την πτώση που θα ακολουθούσε και ενεργοποίησε τον αερόσακο, στα 150 ms πριν την επαφή του αναβάτη με το έδαφος.

EDNdg2 XYAAP4gU

Βλέπουμε λοιπόν και μάλιστα σε ένα ρεαλιστικό σενάριο εξέλιξης ενός ατυχήματος, ότι οι αερόσακοι κάνουν την δουλειά τους και είναι αποτελεσματικοί.  

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon