.
Κατηγορία MotoGP
Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2019 14:22

MotoGP 2019, 12ος αγώνας, Silverstone (Αγγλία)

Δεύτερο συνεχόμενο θρίλερ μας χάρισε το Αγγλικό GP, καθώς για μια φορά ακόμη μετά το GP της Αυστρίας, ο Marc Marquez έχασε τη νίκη στη γραμμή του τερματισμού, αυτή τη φορά από τον εντυπωσιακό Alex Rins για μόλις 13 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Πέρυσι το Αγγλικό GP είχε ματαιωθεί την τελευταία στιγμή, καθώς οι καλοκαιρινές καταιγίδες που έπνιξαν τη χώρα είχαν μετατρέψει το Silvestone από πίστα σε λίμνη. Φέτος ωστόσο οι επισκέπτες και οι τηλεθεατές αποζημιώθηκαν με το παραπάνω από τον εξαιρετικό καλοκαιρινό καιρό, αλλά και τη νέα άσφαλτο που στρώθηκε στην πίστα.

Όλοι ανεξαιρέτως οι αναβάτες δήλωναν εντυπωσιασμένοι από τη νέα ασφαλτόστρωση, εν μέρει για την άριστη πρόσφυση που προσέφερε, αλλά πρωτίστως γιατί εξαφάνισε όλα εκείνα τα σαμαράκια που έκαναν το Silverstone ύπουλα δύσκολο για τις πανίσχυρες αγωνιστικές του MotoGP.

lg5 7458 0.gallery full top fullscreen

Οι προβλέψεις για νέα ρεκόρ επιβεβαιώθηκαν από τις ελεύθερες δοκιμές, καθώς ο Fabio Quartararo άνοιξε τον χορό με ένα νέο απόλυτο ρεκόρ γύρου, για να δεχτεί άμεσα την απάντηση του Marquez που βελτίωσε τον ταχύτερο χρόνο δύο φορές (!) καθ’ οδόν προς την πρώτη θέση εκκίνησης.

Εκτός από τον απόλυτο χρόνο στο Silverstone, ο Ισπανός πρωταθλητής έθεσε ένα ακόμη πιο ασύλληπτο νέο ρεκόρ: 60 pole σε 120 εκκινήσεις, δηλαδή 50% επιτυχία! Τα ρεκόρ δεν έχουν καμιά τύχη απέναντι στον νέο κυρίαρχο του αθλήματος.

 dsc3159.gallery full top fullscreen

Το ενδιαφέρον ωστόσο έπεσε στον Valentino Rossi, ο οποίος βρισκόταν στη δεύτερη θέση εκκίνησης, πολύ κοντά στον Marquez σε χρόνο και φαινόταν έτοιμος να ξαναπαλέψει για τη νίκη μετά από πολύ καιρό. Όσο για τον Quartararo, μια τεχνική ατυχία στο Q2 (βλάβη στον αισθητήρα των πνευματικών βαλβίδων προκάλεσε μια πανδαισία από κόκκινες προειδοποιητικές λυχνίες στο ταμπλό του) του στέρησε την ευκαιρία να προκαλέσει τον Ισπανό και να βρεθεί ψηλότερα από την 4η θέση στη σχάρα εκκίνησης.

Στον αγώνα όλοι περίμεναν πως ο Marquez θα μετουσίωνε τα τρελά του γυρολόγια σε μια νίκη από σημαία σε σημαία και εύχονταν να προκύψει ένας δυνατός διεκδικητής στο πρόσωπο του Rossi. Προς γενική έκπληξη ωστόσο, λίγους γύρους μετά την εκκίνηση ο μόνος που έδειχνε ικανός να πολεμήσει για τη νίκη ήταν ο Rins!

Οι δύο πρώτοι γύροι προσέφεραν άφθονη αγωνία, όσο οι Marquez και Rins οδηγούσαν με όλες τις Yamaha και τον Jack Miller στο κατόπι τους, αλλά και τον Andrea Dovizioso να ξεκινά φουριόζος για να φτάσει στην κορυφή. Σύντομα ωστόσο η κατάσταση άλλαξε άρδην.

lg5 7468.gallery full top fullscreen

Το πρώτο σοκ ήρθε από ένα λάθος του Quartararo, ο οποίος έπεσε και η μοτοσυκλέτα του βρέθηκε μπροστά στον ανήμπορο να αντιδράσει Dovi. Ο Ιταλός βρόντηξε άσχημα, η Ducati του πήρε φωτιά και αμφότεροι οι αναβάτες έφυγαν με φορεία για το νοσοκομείο. Ευτυχώς είναι όλοι καλά, χωρίς σπασίματα ή άλλα προβλήματα που θα τους στερούσαν τη συμμετοχή από τον επόμενο αγώνα στο Misano – αν και ο Dovi μας τρόμαξε λίγο, καθώς έμεινε για λίγη ώρα ακίνητος και μετά είχε προσωρινή απώλεια μνήμης και εμφανή σύγχυση.

Ενώ το φλεγόμενο δράμα άφηνε τον δεύτερο του πρωταθλήματος εκτός μάχης, μπροστά οι δύο Ισπανοί απλά άφησαν τις Yamaha πίσω τους. Στον 7ο γύρο ο Maverick Vinales άρχισε να γράφει πολύ γρήγορους γύρους και σύντομα ο Rossi είχε χάσει κάθε επαφή με το βάθρο.

Marquez και Rins πήγαιναν διαρκώς ρόδα-ρόδα, με τον αναβάτη της Suzuki να περνά μια-δυο φορές τον πρωταθλητή, αλλά δίχως να μπορεί να μείνει μπροστά του, έτσι ο Marquez οδήγησε στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα.

42 alex rins esp 93 marc marquez esp dsc3657.gallery full top fullscreen

Δύο πράγματα ήταν ωστόσο ξεκάθαρα: ο Rins είχε εμφανώς πολύ καλύτερες εξόδους από τις στροφές και η έκβαση του αγώνα θα κρινόταν στο τέλος.

Οι τελευταίοι γύροι ήταν η απτή απόδειξη, καθώς ο Rins “σκύλιαζε” να βρει χώρο για να περάσει τον συμπατριώτη του της Honda, αλλά τα μαγικά του Marquez τον κρατούσαν στην πρώτη θέση. Ο Rins έκανε πολλές φορές την απόπειρα, αλλά μόνο μια φορά κατάφερε να περάσει μπροστά και έμεινε εκεί μόλις για δυο στροφές, μέχρι που φτάσαμε στον τελευταίο γύρο και δη στην τελευταία στροφή.

Εξαιρετική επιλογή γραμμής από τον Rins, που προφανώς εκτίμησε σωστά πώς να εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημα της Suzuki του έναντι της Honda του αντιπάλου του, έξοδος από την τελευταία δεξιά στροφή με σαφώς πολλή περισσότερη ταχύτητα και νίκη στην ευθεία για μόλις 0.013 δευτερόλεπτα.

 ds04840.gallery full top fullscreen

Το βάθρο συμπλήρωσε Vinales, ο οποίος στην περισσότερη ώρα δεν μπορούσε να πλησιάζει πιο κοντά από 1.5 δευτερόλεπτο τους πρωτοπόρους, αλλά στο τέλος με μερικούς πολύ καυτούς γύρους εκμεταλλεύτηκε την κοκορομαχία της νίκης και έτσι είδε τη μαγική κίνηση του Rins από κοντά, σε απόσταση μόλις 6 δεκάτων.

Ο Rossi τερμάτισε μόνος τέταρτος, αλλά σε απόσταση 11 δευτερολέπτων από τον ομόσταυλό του, καθώς παραδέχτηκε πως έκανε λάθος στην επιλογή ελαστικού και πως η μοτοσυκλέτα του το εξαΰλωσε πρόωρα, σε αντίθεση με τον Vinales που από τις ελεύθερες δοκιμές δοκίμαζε μια στρατηγική εστιασμένη στο δεύτερο μισό του αγώνα. Ατυχώς γι’ αυτόν, όταν άρχισε να γυρίζει πραγματικά πολύ γρήγορα, οι μπροστινοί του είχαν απομακρυνθεί πολύ για να παίξει για τη νίκη.

Σπουδαία επίδοση και για τον Franco Morbidelli που κατά παραδοχή του έχει κοπιάρει την τακτική του ομόσταυλού του, Quartararo, για να πάει πιο γρήγορα και εδώ το κατάφερε.

 dsc3182.gallery full top fullscreen

Πίσω του ο Cal Crutchlow, ο οποίος εξακολουθεί να υποφέρει από τον εγχειρισμένο του αστράγαλο από τη χειμερινή διακοπή, ενώ αντιμετώπισε πρόβλημα και με το πίσω λάστιχό του που τον άφησε αρκετά νωρίς εκτός μαχών βάθρου.

Σταθερά αφανής από τη νίκη του στο Mugello και μετά ο Danilo Petrucci στην 7η θέση, ενώ πίσω του τερμάτισαν οι Miller και Pol Espargaro. Ο τελευταίος ήταν, ως συνήθως, ο ταχύτερος αναβάτης της ΚΤΜ, ενώ στο Silverstone ο Johann Zarco είχε την ατυχία να πέσει και να πάρει μαζί του τον Miguel Oliveira – αποκομίζοντας μια ποινή τριών θέσεων στη σχάρα εκκίνησης του επόμενου αγώνα για την παράτολμη κίνησή του.

Σπουδαία εμφάνιση έκανε ο Andrea Iannone, φέρνοντας την Aprilia του στη 10η θέση για το καλύτερο φετινό του αποτέλεσμα.

99 jorge lorenzo esp dsc3326.gallery full top fullscreen

Ο Jorge Lorenzo επανεμφανίστηκε μετά από καιρό απουσίας εξαιτίας του τραυματισμού στη σπονδυλική στήλη από τον αγώνα του Assen, με αρκετούς πόνους ακόμη στους τραυματισμένους του σπονδύλους - που έχουν μεν θρέψει, αλλά η φλεγμονή δεν έχει υποχωρήσει ακόμη πλήρως και εκτιμάται πως θέλει άλλον ένα μήνα.

Δήλωσε πως περίμενε να τερματίσει τελευταίος και πως θα χρειαστεί λίγο καιρό να βρει τη φόρμα του, ενώ δε βλέπει κανένα λόγο να ρισκάρει ακόμη έναν νέο τραυματισμό. Υπό αυτό το πρίσμα, η 14η θέση που πήρε είναι μια κάποια επιτυχία, γαρνιρισμένη με δύο βαθμουλάκια.

Στο πρωτάθλημα τώρα, ο Marquez δηλώνει σκασμένος που έχασε για δεύτερη φορά τη νίκη στο νήμα, αλλά στην ουσία μπορεί να αρχίσει να παγώνει τις σαμπάνιες, καθώς ο βασικός του αντίπαλος έμεινε στο μηδέν.

Με τη δεύτερη θέση που πήρε η διαφορά του μεγάλωσε στους 78 βαθμούς από τον Dovizioso και πλέον απομένουν επτά αγώνες για να την υπερασπιστεί. Αν σκεφτούμε πως φέτος τερματίζει μόνο πρώτος ή δεύτερος (εκτός από μια πτώση ενώ προηγείτο με διαφορά...), φαντάζει μάλλον απίθανο να το χάσει.

Επόμενος αγώνας στις 15 Σεπτεμβρίου με το GP του San Marino στο Misano World Circuit Marco Simoncelli.

40 augusto fernandez dsc4619.gallery full top fullscreen

Moto2

Ο αδελφός του πρωταθλητή και πρωτοπόρου MotoGP, Alex Marquez, ήρθε στην Αγγλία με μια γενναία διαφορά στην κορυφή της κατάταξης, πήρε πειστικά την pole position και όλα έδειχναν πως πήγαινε προς μια ακόμη νίκη.

Στον αγώνα ξεκίνησε ιδανικά και έφυγε μπροστά, ωστόσο έκανε το μοιραίο λάθος στον τέταρτο γύρο χάνοντας το μπροστινό του στη στροφή Brooklands και βγήκε εκτός μάχης.

Αυτό άφησε το πεδίο ανοικτό για τους υπόλοιπους διεκδικητές της Moto2, με τους Augusto Fernandez και Jorge Navarro να μάχονται για τη νίκη ως το τέλος.

Αρχικά ο Navarro φάνηκε πως θα έπαιρνε τη νίκη, καθώς ο Fernandez προβληματιζόταν από τον Brad Binder, ωστόσο όταν τον καθάρισε άρχισε να πλησιάζει τον πρωτοπόρο και ακολούθησε μια σκληρή μάχη μεταξύ τους, η οποία κρίθηκε στον τελευταίο γύρο, όταν ο Navarro έκανε ένα λάθος στα φρένα και άφησε ανοικτή την πόρτα στον Fernandez για να πάρει μια σπουδαία νίκη, ενώ ο Binder συμπλήρωσε το βάθρο.

Μετά το Αγγλικό GP Marquez εξακολουθεί να κρατά μια διαφορά 35 βαθμών από τη δεύτερη θέση, όπου πλέον ισοβαθμούν τρεις αναβάτες: Fernandez, Thomas Luthi και Navarro.

14 tony arbolino ita 42 marcos ramirez esp 48 lorenzo della porta dsc2571.gallery full top fullscreen

Moto3

Στην κλασική σφαγή της ημέρας, η μικρή κατηγορία των GP δεν παρέλειψε να παραδώσει μια ακόμη τρελή παράσταση επί Αγγλικού εδάφους, Αυτή μάλιστα συνοδεύτηκε από μια μεγάλη ανατροπή στην κορυφή της κατάταξης.

Συγκεκριμένα, το δράμα εκτυλίχθηκε από νωρίς όταν ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας, Aron Canet, έπεσε εξαιτίας λάθους του Albert Arenas και, παρότι ξαναμπήκε στον αγώνα, περιορίστηκε σε τρεις μόνο βαθμούς.

Μπροστά στο μεταξύ γινόταν ένας τρελός, όσο και παραδοσιακός, χαμός με μια δωδεκάδα αναβάτες να παίζουν για τη νίκη. Πρωταγωνιστές σε αυτή τη μάχη ο Lorenzo Dalla Porta και ο κάτοχος της pole Tony Arbolino, με τους δυο τους να δείχνουν επικρατέστεροι για τη νίκη στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα.

Στο κλείσιμο του αγώνα είχαν απομείνει επτά αναβάτες στη διεκδίκηση της πρωτιάς, με τον Dalla Porta να οδηγεί από τον ομόσταυλό του, Marcos Ramirez, και τον Arbolino.

Οι τρεις τους άλλαξαν αρκετές φορές θέσεις στους τέσσερεις τελευταίους γύρους, με τον Ramirez να βγαίνει κερδισμένος από τη μάχη αυτή, αφήνοντας τον Arbolino δεύτερο και τον Dalla Porta τρίτο.

Αυτό το αποτέλεσμα ανέβασε τον Dalla Porta στην κορυφή της κατάταξης με 14 βαθμούς απόσταση από τον δεύτερο Canet, ο οποίος έχει πλέον και τον Arbolino να τον ακολουθεί 24 βαθμούς πιο πίσω.

Αναλυτικά αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογία MotoGP 2019

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2019 15:41

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon